Σαν σήμερα…

0

1736 Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός, Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ

1777 Το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.

1789 Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Μπέρμπον», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

1789 Ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο “Μπάουντι” μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.

1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1800 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη του Μαρένγκο στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος της ιταλικής χερσονήσου.

1811 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Χάριετ Μπίτσερ Στόου (“Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά“)

1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ήταν το πρώτο βήμα στην σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

1832 Γεννήθηκε ο Γερμανός μηχανικός, Νίκολαους Όττο, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης

1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

1863 Γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, ο οποίος περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του

1873 Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1900 Η Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτάται στις ΗΠΑ.

1905 Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό Ποτέμκιν (ρωσική επανάσταση του 1905). Η εξέγερση –στην οποία πρωτοστάτησαν οι ναύτες μέλη του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος – ξεκίνησε όταν το πλήρωμα αρνήθηκε να φάει το σκουληκιασμένο κρέας και πέταξε τους αξιωματικούς στη θάλασσα. Στο πλοίο σηκώθηκε η κόκκινη σημαία, ενώ το πλήρωμα κάλεσε τους ναύτες από τα άλλα πλοία, καθώς και το λαό της Οδησσού, όπου ήταν αγκυροβολημένο το Ποτέμκιν, να ξεσηκωθούν. Η εργατιά της πόλης εξεγείρεται και ο τσαρικός στρατός κινείται εναντίον τους. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα, ενώ δύο μοίρες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποστέλλονται κατά του Ποτέμκιν. Οι ναύτες των επιτιθέμενων πλοίων αρνούνται να υπακούσουν στο «πυρ» των ανωτέρων τους. Σε ένα δε από τα πλοία, στο θωρηκτό «Γκεόργκι Πομπεντονόσετς», το πλήρωμα στασίασε και ενώθηκε με το Ποτέμκιν και το επίσης εξεγερμένο συνοδευτικό πλοίο Ισμαήλ. Ωστόσο, έως τη 1 Ιουλίου οι τσαρικοί επανέκτησαν τον έλεγχο του Γκεόργκι Πομπεντονόσετς, ενώ στην Οδησσό όλες οι εστίες αντίστασης κατεστάλησαν. Το Ποτέμκιν και το Ισμαήλ απέπλευσαν προς τη Ρουμανία όπου ζητήθηκε και χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στους εξεγερμένους (περίπου 600). Πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στη Ρωσία μετά την Επανάσταση του 1917, ως ήρωες (902.gr).

1904 Πέθανε ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας

1920 Πέθανε ο Γερμανός κοινωνιολόγος, Μαξ Βέμπερ

1925 Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (Καταλανοί) γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο δε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για 6 μήνες.

1928 Γεννήθηκε ο αργεντινός γιατρός και επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Παρίσι παραδίδεται στη Γερμανία. Για τους Γάλλους το Παρίσι παύει να είναι “η Πόλη του Φωτός”, καθώς οι Γερμανοί παρελαύνουν στους δρόμους του.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, διατάσσει το “πάγωμα” όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

1942 Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.

1949 Δημιουργείται το κράτος του Βιετνάμ, το οποίο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1964 Στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.

1966 Το Βατικανό ανακοινώνει την απόσυρση του index librorum prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων), που είχε εφαρμόσει από το 1557.

1982 Τέλος του Πόλεμου των Φώκλαντς: Οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίνονται άνευ όρων στους Βρετανούς.

1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1987 Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ κερδίζοντας στον τελικό της Αθήνας τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.

1991 Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

1993 Στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας, Τανσού Τσιλέρ, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

1995 Πέθανε ο Ιρλανδός ρόκερ, Ρόρι Γκάλαχερ.

/atexnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ