Σαν σήμερα…

0

551 π.Χ. Γεννήθηκε ο κινέζος φιλόσοφος, Κομφούκιος

1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1787 Το αμερικανικό Σύνταγμα ψηφίζεται από το Κογκρέσο και στέλνεται για έγκριση στα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών.

1821 Το Μεξικό υπογράφει την τελική πράξη για την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1841 Γεννήθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό

1858 Ο κομήτης του Ντονάτι γίνεται ο πρώτος που απαθανατίζεται φωτογραφικά.

1864 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

1867 Το Τορόντο γίνεται επίσημα πρωτεύουσα του Οντάριο.

1871 Η Βραζιλία ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά των σκλάβων θεωρούνται ελεύθεροι πολίτες.

1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας

1893 Στην Πορτογαλία, ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο με την ονομασία “Football Club do Porto-Sociedade Sportiva”.

1895 Γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και χημικός, Λουί Ζαν Παστέρ, ο «πατέρας» της μικροβιολογίας, που ανακάλυψε το αντιλυσσικό εμβόλιο και εφηύρε τη διαδικασία της παστερίωσης

1905 Γεννιέται ο Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος ευρωπαίος που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

1916 Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα πρέπει να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

1922 Υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών. Υπογράφεται, με επαχθείς όρους, ανακωχή με τους Τούρκους στα Μουδανιά, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

1924 Γεννήθηκε ο Ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

1931 Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της “προστασίας της δραχμής”.

1934 Γεννήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός, Μπριζίτ Μπαρντό

1939 Αρχίζει να λειτουργεί η ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC.

1941 Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός εκδηλώνεται με επικεφαλής τους κομμουνιστές στο νομό Δράμας εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες απαντούν με ωμή βία και σφαγέ

1946 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄φτάνει στην Αθήνα και επανέρχεται στο θρόνο του, μετά το Δημοψήφισμα νοθείας και τρομοκρατίας της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, το οποίο έδωσε ποσοστό  69% υπέρ της επανόδου του Γεωργίου Β’. Το αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί πριν ο λαός φτάσει στις κάλπες. Ο Βασιλιάς και το πριγκιπικό ζεύγος αποβιβάζονται στο λιμάνι του Φαλήρου, όπου τους υποδέχεται επισήμως η κυβέρνηση. Στη συνέχεια μεταβαίνουν με αυτοκινητοπομπή για δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τον εξώστη των Παλαιών Ανακτόρων ο Βασιλιάς χαιρετίζει το πλήθος και παρακολουθεί παρέλαση.

1956 Γεννήθηκε ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της εταιρίας αεροναυπηγικής «Boeing»

1961 Η Συρία αποχωρεί από την Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία.

1964 Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».

1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1973 Υποβάλλει την παραίτησή του από τη χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1974 Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1979 Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό την Γιουγκοσλαβία με 85-75.

1988 Πέθανε η κομμουνίστρια παιδαγωγός και λογοτέχνης Έλλη Αλεξίου

1989 Η Βουλή αποφασίζει να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο.

1990 Πέθανε ο ποιητής Νίκος Καρούζος  (Γεν. 17/7/1926)

1994 Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο “Εστόνια” που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας, συμπαρασύροντας στο θάνατο 852 άτομα.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στο Λευκό Οίκο συμφωνία, στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστινίους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.

2000 Διεξάγεται δημοψήφισμα στη Δανία για την είσοδο της χώρας στην OΝΕ. Υπερισχύει το όχι με 53,1% έναντι 46,9% του ναι. Οι Δανοί κρατούν τη δανέζικη κορώνα, η οποία θα συνδεθεί με το ευρώ με ένα μικρό εύρος διακύμανσης.

2000 Την ίδια μέρα, ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο «φτερωτός Έλληνας» τρέχει σε 20.09. Είναι ο μόνος λευκός από τους οκτώ των τελικών κι αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για άνδρα αθλητή στίβου από το 1912 όταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε κερδίσει το μήκος άνευ φοράς.

2003 Στο φυσικό τους χώρο τα ευρήματα της Βεργίνας, που ήρθαν στο φως το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας, τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζεται επίσης το πρώτο πωλητήριο αντιγράφων των αρχαίων ευρημάτων (για το κοινό).

2003 Την ίδια μέρα, η ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Αρετή Αθανασοπούλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -59 κιλών νικώντας στον τελικό την Σαλαζάρ από το Μεξικό με 6-5 στο 9ο Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Τάε Κβον Ντο του Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας.

2003 Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου) («Αμέρικα- Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας»).

2004 Ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

2006 Στην Αυστρία για πρώτη φορά ψηφίζουν 16χρονοι σε βουλευτικές εκλογές.

2013 Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ