«Σεισμικό Ζεύγος»: Το σπάνιο φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία

0

Mια ακόμη δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας τρομοκρατημένοι από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο νέος ισχυρός σεισμός σήμανε συναγερμό και στους επιστήμονες. Ο λόγος είναι πως δεν πρόκειται για μια δόνηση στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας, αλλά για έναν νέο σεισμό από ένα νέο κλάδο του ρήγματος. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο εν λόγω σεισμός δεν ήταν αναμενόμενος. «Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε, ενώ λίγο αργότερα, σημείωσε πως «δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού». Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ένα «σπάνιο φαινόμενο» στη Θεσσαλία, το οποίο ονομάζεται «σεισμικό ζεύγος». Κατά τον ίδιο τόσο ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ της Πέμπτης όσο και εκείνος των 6 Ρίχτερ της Τετάρτης «έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα». «Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος προειδοποιεί, τέλος, ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, συνεπώς ο κίνδυνος δεν πέρασε».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου: «Σεισμικό Ζεύγος – Ένα σπάνιο φαινόμενο στη Θεσσαλία – Ο κίνδυνος δεν πέρασε. Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δλδ 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δλδ τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε. (ο χάρτης όλης της ακολουθίας είναι από το Αστερ. Αθηνών)».

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χλμ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Τρόμος στους κατοίκους – Ακατάλληλα δύο στα τρία σπίτια στην Ελασσόνα 

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας πέρασαν μία ακόμα νύχτα έξω από τα σπίτια τους, σε σκηνές, καθώς πολλά έχουν καταρρεύσει ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Δύο στα τρία από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί έχουν κριθεί ακτάλληλα. Χωρίς ρεύμα έμειναν το βράδυ της Πέμπτης τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον κύριο σεισμό. Στα σεισμόπληκτα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών. 

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ στη Θεσσαλία, αλλά και στον Βόλο, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία. Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο. Στη Λάρισα αρκετοί άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο./tvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here