Ένα σύντομα οδοιπορικό στην Κυνουρία… Σεργιάνι Ονείρων

0

Ένα σύντομα οδοιπορικό στην Κυνουρία…

Σε λίγες ημέρες θα μπουν και οι φωτογραφικές

Ευχαριστούμε για το υλικό των κειμένων ,τον κ.Νίκο Πολυμενάκο,καθηγητή φιλόλογο στο ΕΠΑΛ Άστρους ,καθώς και τον φωτογράφο ,κ.Γιάννη Μήλη

Οδοιπορικό

Το Ξηροπήγαδο είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην παραλιακή Κυνουρία. Ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον με τα βότσαλα να συνθέτουν μια πολύχρωμη και πεντακάθαρη παραλία. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία καθώς και αρκετές ψαροταβέρνες κατά μήκος της παραλίας και δίπλα στο λιμάνι.

Στα Κάτω Βέρβενα δεσπόζει η όμορφη παραλία στο Παλιόχανο, με ρηχά πεντακάθαρα νερά και πλούσια αμμουδιά.

 

Το μαγευτικό και πανέμορφο Παράλιο Άστρος, το αστέρι του Αργολικού κόλπου,δεσπόζει κάτω από το επιβλητικό κάστρο του και  αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Παραδοσιακός οικισμός με μια μοναδική φυσιογνωμία , που επεκτείνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Απέραντες και χρυσαφένιες οργανωμένες παραλίες επιβραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία». Πλούσια τουριστική υποδομή. Διαθέτει ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της περιοχής.

 

Το  ιστορικό και χρυσήλιο Άστρος αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και μια κωμόπολη σύγχρονη, με πλούσιες υποδομές και όλες τις υπηρεσίες.

Από το Καστράκι,το λόφο που υψώνεται δίπλα στη Μελιγού, θα θαυμάσετε τον όμορφο οικισμό αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η παραλία στις Πόρτες Μελιγούς, με κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά θα σας ενθουσιάσει.

Περνώντας τον όμορφο μικρό οικισμό των Κουτρούφων θα συναντήσουμε το Κορακοβούνι να απλώνεται σαγηνευτικά στην πλαγιά και στη συνέχεια τον Άγιο Ανδρέα με τις εντυπωσιακές παραλίες στο Χερονήσι, το Μύλο και την όμορφη παραλία δίπλα στο μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι του. Καταπληκτική η θέα από το Χερονήσι και το Νησί του Αγίου Ανδρέα.

Από τον Άγιο Ανδρέα έως και το Κρυονέρι θα ζήσετε τη μαγεία μιας  παραθαλάσσιας διαδρομής με πανέμορφους μικρούς όρμους και καταπληκτικές παραλίες και θα εντυπωσιαστείτε από το σύγχρονο οικισμό του Αρκαδικού χωριού.

Με πύλες εισόδου τα Άνω Δολιανά, το Άστρος ή τον Άγιο Ανδρέα θα γνωρίσετε το θαυμαστό και μαγευτικό κόσμο των γραφικών και παραδοσιακών χωριών του Πάρνωνα.

Aπό τον Άγιο Ανδρέα και με ανοιχτό ορίζοντα τις κορυφές του Πάρνωνα θα οδηγηθούμε προς το Ορεινό Κορακοβούνι με τα αιωνόβια πλατάνια να μας καλωσορίζουν στο χωριό.

Περνώντας το μικρό οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα και πάνω από το φαράγγι του Βρασιάτη θα φθάσουμε στον ηρωικό Πραστό, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, δείγματα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής  και πολλά βυζαντινά μνημεία επιβεβαιώνουν το πλούσιο παρελθόν και μας θυμίζουν την αίγλη και ιστορία του χωριού.

Η Καστάνιτσα, Τσακωνοχώρι, η νύφη και βασίλισσα του Πάρνωνα, μαγεύει και συναρπάζει τον επισκέπτη, σε μια ανεπανάληπτη αρμονική σύνθεση φυσικού μεγαλείου και αρχιτεκτονικής και ξεδιπλώνει διαδρομές στην ομορφιά του απρόσμενου και του ονείρου. Λειτουργεί παραδοσιακός ξενώνας και ταβερνάκια.

Από την ελατοσκέπαστη και πανέμορφη Σίταινα, Τσακωνοχώρι κι αυτή, ξεκινάνε αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές, τόσο προς το δάσος και τις κορυφές του Πάρνωνα όσο και για το θαυμαστό κόσμο των φαραγγιών του Βρασιάτη. Το χωριό αποτελεί έναν παράδεισο για πεζοπόρους και ορειβάτες

Ο Πλάτανος κερδίζει τις εντυπώσεις με το πολύβουο και αδιάκοπο τραγούδι των πλούσιων νερών να συντροφεύει το τραγούδι των ανθρώπων. Πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, γραφικά σοκάκια, πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Από το γραφικό οικισμό του Χαράδρου θα θαυμάσετε την εναλλαγή της χλωρίδας, με τους ελαιώνες να ξεδιπλώνονται προς τη θάλασσα και την άγρια φύση να κυριαρχεί πάνω από το χωριό. Δίπλα ο Ασώματος αποτελεί τη χειμερινή έδρα για τους κατοίκους των Βουρβούρων.

Η Άνω Μελιγού δίνει την αίσθηση μιας άλλης εποχής σ’ ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον.

Ο Άγιος Ιωάννης, χωριό με πλούσια ιστορία και λαογραφικά στοιχεία, φημίζεται για το ήπιο και ξηρό κλίμα του. Το καλοκαίρι το χωριό αποκτά μια άλλη εικόνα με πολλή ζωντάνια και κίνηση. Λειτουργεί παραδοσιακός ξενώνας και αρκετές ταβέρνες.

Ο Άγιος Πέτρος ξεπροβάλλει σαν ένας πολύχρωμος πίνακας ζωγραφικής. Με πλούσιο ιστορικό παρελθόν και φύση που συναρπάζει αποτελεί το πιο ζωντανό χωριό του Πάρνωνα και έχει μια δυναμική όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί εδώ πολλά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Τα Βούρβουρα, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, από τα πιο ψηλά χωριά του Πάρνωνα, αποτελούν έναν πανέμορφο και επιβλητικό οικισμό, ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές αλλά και άγρια φύση.

Τα Καστριτοχώρια, με κέντρο το Καστρί-Άγιο Νικόλαο, βρίσκονται σε μια κατάφυτη και πολυσύνθετη  ως προς τη χλωρίδα πλαγιά του Πάρνωνα. Μαγευτικό φυσικό τοπίο και πανέμορφοι οικισμοί που δημιουργούν μια ξεχωριστή ενότητα 7 χωριών, το Καστρί, Έλατο, Καράτουλα, Μεσορράχη, Νέα Χώρα, Περδικόβρυση και Ωριά.

Στα Άνω Δολιανά τα χρώματα ακολουθούν τις εποχές αλλά η ομορφιά παραμένει αναλλοίωτη. Φυσικό τοπίο που σαγηνεύει, αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία. Λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και ταβέρνες ενώ το Δασικό Χωριό προσδίδει μια ξεχωριστή ομορφιά και δυναμική.

Κοντά στα Άνω Δολιανά τα Άνω Κούτρουφα ξυπνούν μνήμες από το χθες

Στα πολυτραγουδισμένα Βέρβενα ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη η επιβλητικότητα του τοπίου και η αρχιτεκτονική του  ιστορικού χωριού, κάθε σημείο και κτήριο του οποίου ξυπνάει την περηφάνια και ζωντανεύει τις μνήμες του 1821,όπου εδώ γράφηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του.

Το Ελαιοχώρι είναι ένας όμορφος οικισμός που δημιουργήθηκε σε κομβικό σημείο για τις ανάγκες του τρένου  κυρίως ως εμπορευματικός σταθμός.

Από την Αγιά Σοφιά και έως τα Κάτω Δολιανά άλλοτε καλά κρυμμένα και άλλοτε εμφανή πάνω από τις όχθες του Τάνου στέκουν αγέρωχα και περήφανα τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Βάθια, Αετοχώρι, Στόλος ,Φούντωμα, Πλατάνα, Προσήλια.

Στα Κάτω Δολιανά το χωριό, που δημιουργήθηκε δίπλα στις εντυπωσιακές σπηλιές του Τάνου, αναπτύχθηκε κυρίως χάρη στη συστηματική καλλιέργεια της ελιάς και περιβάλλεται από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους

Κρυονέρι

Τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας και τα πλούσια βότσαλα προσφέρουν μια μοναδική εικόνα. Eδώ υπάρχει και υποθαλάσσιο σημαντικό σπήλαιο. Τα μικρά καραβάκια, που θα παρατηρήσετε στην αρχή του όρμου, μεταφέρουν νερό από τις πλούσιες πηγές του Κρυονερίου στις Σπέτσες.

Ζαρίτσι- Άγιος Χριστόφορος

Άλλη μια εντυπωσιακή παραλία, με πεντακάθαρα νερά που προσφέρει πλούσιες συγκινήσεις.

Τσέρφος

Πανέμορφη και πολύχρωμη παραλία, με τις ελιές και τις χαρουπιές να κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα.

Παραλία Μουλά .

Μικρή αλλά πολύ γραφική παραλία, με ψιλή άμμο κι αβαθή νερά, περιτριγυρισμένη από ψηλά και δροσερά σκίνα.

Τηγάνι.

Πριν εισέλθουμε στον Τυρό θα μας υποδεχθεί το «Τηγάνι», σε μια πανδαισία χρωμάτων, που συνθέτουν από τη μια τα νερά κι από την άλλη τα πεύκα, οι ελιές και οι χαρουπιές. Δίπλα θα θαυμάσουμε τη θαλάσσια

«Σπηλιά των ερωτευμένων».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΥ- ΣΑΠΟΥΝΑΚΑΙΙΚΩΝ

Η Παραλία Τυρού- Σαπουνακαίικων απλώνεται περίτεχνα κι εντυπωσιακά μπροστά από τους δύο πανέμορφους κι ομώνυμους οικισμούς.

Πολλά ψαροκάικα, που λικνίζονται στα διάφανα και πεντακάθαρα νερά της παραλίας και του λιμανιού, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα αλλά και φρέσκα ψάρια στην αγορά της περιοχής. Κατά μήκος της παραλίας θα συναντήσετε πολά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ και θα θαυμάσετε το πανέμορφο ανοιχτό θέατρο. Η ομορφιά, το ήρεμο κι ήσηχο περιβάλλον, η φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων, έχουν καταστήσει την περιοχή ως έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κι ανερχόμενο τόπο προορισμού.

Παραλία Λυγεριά

Μια ήσυχη, όμορφη και γραφική παραλία, που ανοίγεται κάτω από τους βράχους των εντυπωσιακών ανεμόμυλων.

 

ΑΝΩ ΤΥΡΟΣ

Τσακωνοχώρι που απλώνεται αμφιθεατρικά, σε κατάφυτη πλαγιά του Πάρνωνα και λίγο πάνω από την παραλία Ο παραδοσιακός οικισμός, με έντονα τα στοιχεία της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής, πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Τύρο. Στην κορυφή του λόφου ο Προφήτης Ηλίας είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Τυρίτα.

ΣΑΠΟΥΝΑΚΑΙΙΚΑ

Το πανέμορφο, παραδοσιακό και διατηρητέο Τσακωνοχώρι , με την πλούσια βλάστηση και την επιβλητική αρχιτεκτονική, κρατάει κι αυτό ζωντανές τις μνήμες και τις παραδώσεις της Τσακωνιάς.

ΠΕΡΑ  ΜΕΛΑΝΑ

Πανέμορφος κι επιβλητικός παραδοσιακός οικισμός, με καταπληκτική θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος. Τσακωνοχώρι με έντονα τα στοιχεία της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής και της Τσακώνικης παράδοσης, μέρος της οποίας αναδεικνύεται στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Κίσακας

Μαγευτική και σμαραγδένια παραλία, που ξεδιπλώνεται σαν πίνακας ζωγραφικής, κάτω από τα Πέρα Μέλανα. Πλούσια και πολυσύνθετη βλάστηση σκεπάζει την παραλία. Απρόσμενα τα νερά της δροσερής πηγής, που ξεπηδάνε από τον γέρο πλάτανο.

ΛΙΒΑΔΙ

Μικρός ψαράδικος οικισμός, με πανέμορφη παραλία που αγκαλιάζεται από

πλούσια και μαγευτική φύση.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Γεωργικοκτηνοτροφικός οικισμός σε υψόμετρο 800μ., που απλώνεται στο ομώνυμο κι επιβλητικό ορόπεδιο.

ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ
Όμορφος και γραφικός, παραδοσιακός οικισμός, που τα δρομάκια του
φέρουν έντονα νησιώτικα χαρακτηριστικά.
ΣΑΜΠΑΤΙΚΗ
Η εικόνα που προσφέρει ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, με το γραφικό
λιμανάκι και την εντυπωσιακή παραλία, μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη
μνήμη του επισκέπτη.
Θιόπαυστο
Ήρεμη και πανέμορφη παραλία με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά.
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Το Λεωνίδιο αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Χτισμένος
κάτω από τους επιβλητικούς κοκκινόβραχους ο παραδοσιακός οικισμός, μας
εντυπωσιάζει με το πλήθος των αρχοντικών και των πύργων του αλλά και
με την τσακώνικη αρχιτεκτονική και τα νεοκλασικά του.
Εδώ έχει την έδρα του το Αρχείο της Τσακωνιάς.

To Λεωνίδιο, «ο Διονύσου Κήπος» του Παυσανία και ο «σίγουρος τόπος»
του Κολοκοτρώνη, είναι επίσης γνωστό στο πανελλήνιο για τα έθιμα της
Λαμπρής και τη γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας που διοργανώνεται κάθε
καλοκαίρι.
Στην Πλάκα, επίνειο του Λεωνιδίου, ο επισκέπτης θα ζήσει τη μαγεία
όμορφων εικόνων που δημιουργούν το λιμάνι και η απέραντη γοητεία της
παραλίας του Λάκκου.
Στην Πλάκα, επίνειο του Λεωνιδίου, ο επισκέπτης θα ζήσει τη μαγεία
όμορφων εικόνων που δημιουργούν το λιμάνι και η απέραντη γοητεία της
παραλίας του Λάκκου

ΠΟΥΛΙΘΡΑ
Αφήνοντας το Λεωνίδιο και την Πλάκα και με κατεύθυνση νότια, μέχρι να
φθάσουμε στα Πούλιθρα, θα ανακαλύψουμε πολλές μικρές, κρυμμένες στα
σπήλαια, μαγευτικές αμμουδιές.
Στα Πούλιθρα θα μας ενθουσιάσουν τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του
οικισμού, που απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά, φθάνοντας μέχρι τα
πεντακάθαρα νερά του Μυρτώου Πελάγους.
ΤΣΙΤΑΛΙΑ
Έπειτα από μια ελικοειδή διαδρομή, όπου δεσπόζουν εντυπωσιακοί
σχηματισμοί βράχων και με καταπληκτική θέα, σε απόσταση 9 χιλ. από το
Λεωνίδιο, σε ένα μικρό καταπράσινο οροπέδιο, τα Τσιτάλια με τα
πετρόχτιστα σπίτια τους, προσφέρουν άλλη μια όμορφη εικόνα

ΠΕΛΕΤΑ
Ανηφορίζοντας από τα Πούλιθρα, σε μια διαδρομή με άγρια ομορφιά και με
καταπληκτική θέα τον Αργολικό κόλπο, θα βρεθούμε στο οροπέδιο των
Πελετών και τον ομώνυμο παραδοσιακό, πετρόχτιστο οικισμό, ο οποίος
αποτελεί κεφαλοχωρι της περιοχής. Η θέα προς τα ελατοδάση του Πάρνωνα
εντυπωσιακή.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Μικρό όμορφο χωριό του Πάρνωνα, δυτικά των Πελετών, χτισμένο
αμφιθεατρικά σε πλαγιά. Από το χωριό, που περιτριγυρίζεται από έλατα,
η θέα προς το οροπέδιο των Πελετών είναι πανοραμική.
ΒΛΗΣΙΔΙΑ
Θα τη συναντήσουμε Β.Δ. λίγο μετά την Κουνουπιά, μέσα σε μια
καταπράσινη ρεματιά.
ΜΑΡΙ
Στο νοτιώτερο σημείο της Κυνουρίας, καταπράσινο χωριό με άφθονα νερά.
ΠΗΓΑΔΙ
Παραδοσιακός οικισμός στο οροπέδιο των Πελετών, με πετρόχτιστα σπίτια
και ανοιχτό ορίζοντα στα δάση του λαμπρού κι επιβλητικού Πάρνωνα.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ-ΠΥΡΓΟΥΔΙ-ΧΟΥΝΗ
Μικροί, γραφικοί γεωργικοκτηνοτροφικοί οικισμοί, στο οροπέδιο των
Πελετών, με έντονα χαρακτηριστικά δείγματα της Κυνουριακής
αρχιτεκτονικής. Το λιτό των πετρόχτιστων κατασκευών εναρμονίζεται με
την χαμηλή και αραιή βλάστηση της περιοχής.
Φωκιανός
Βρίσκεται στο νοτιώτερο σημείο των Κυνουριακών ακτών. Κατηφορίζοντας
από το Λογγάρι η θέα προς το Φωκιανό είναι μαγευτική.
Η φύση καταπράσινη και τα νερά της παραλίας διάφανα και πεντακάθαρα.
Ο εντυπωσιακός υγρότοπος, δίπλα στην παραλία, προσθέτει άλλη μια
πολυσύνθετη εικόνα, που συναρπάζει τον επισκέπτη.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
Γραφικό καταπράσινο χωριό με πέτρινα αρχοντικά, όπου γύρω του
απλώνεται πυκνό ελατόδασος, 20 χιλ. Δυτικά του Λεωνιδίου.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα, με πλούσια νερά, χτισμένο σε
εντυπωσιακή τοποθεσία, 27 χιλ. Δυτικά του Λεωνιδίου. Υπήρξε κέντρο της
Εθνικής Αντίστασης, κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.
Σε αντίποινα το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και πολλοί κάτοικοι
πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα για την ελευθερία.

ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ
Xτισμένο σε πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα σε ελατόδασος του Πάρνωνα,   2
χιλ. Ν.Δ. του Αγίου Βασιλείου. Eίναι η πατρίδα του Μακεδονομάχου
Καπετάν Φούφα.
BAΣΚΙΝΑ-ΣΟΧΑ- ΚΟΚΑΝΙ
Μετά από μια ελικοειδή κι ανηφορική διαδρομή, με καταπληκτική θέα προς
τον κάμπο του Λεωνιδίου και τον Αργολικό κόλπο, 15 χιλ. Β.Δ. του
Λεωνιδίου, θα συναντήσουμε το μικρό Τσακωνοχώρι και κτηνοτροφικό
οικισμό της Βασκίνας και στη συνέχεια τους μικρούς κτηνοτροφικούς
οικισμούς Σοχά και Κοκάνι.

ΚΟΣΜΑΣ
Από το Λεωνίδιο, σε μια συναρπαστική διαδρομή 32 χιλιομέτρων δίπλα στο
φαράγκι του Δαφνώνα και στη συνέχεια μέσα από ελατόδασος, θα φθάσουμε
στον Κοσμά. Το  χωριό που είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της
χώρας μας, βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μ. στις νοτιοανατολικές
παρυφές του Πάρνωνα και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως το «μπαλκόνι»
της Κυνουρίας. Αγκαλιάζεται από πλούσιο καστανόδασος κι ελατόδασος και
η θέα προς τον Αργοσαρωνικό είναι εντυπωσιακή. Πλούσιες πηγές με
άφθονα νερά. Η πλατεία του χωριού σκεπάζεται από πελώρια κι επιβλητικά
πλατάνια. Τα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού αποτελούν δείγμα της υψηλής
τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το χωριό συμμετείχε ενεργά στην
αντίσταση κατά των Γερμανών κι Ιταλών κατακτητών, οι οποίοι και το
κατέκαψαν σε αντίποινα.

Πρόσβαση

Στην Κυνουρία από Αθήνα θα έρθετε με αυτοκίνητο από την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης μέσω Αργους (έξοδος στον κόμβο Στέρνας). Το ταξίδι από Αθήνα για Αστρος  διαρκεί περίπου 2 ώρες (165 χλμ.), για τον Τυρό 2,5 (195 χλμ.) και για το Λεωνίδιο 3 ώρες(215 χλμ.). Μία άλλη διαδρομή είναι από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης που ξεκινάει από τη γέφυρα της Αρχαίας Κορίνθου, περνάει από τα Δερβενάκια, μέσω Αργους.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για Αστρος, Τυρό, Λεωνίδιο. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα Πούληθρα.

ΚΤΕΛ

ΑΘΗΝΑΣ       2105124910  2105132834

ΑΣΤΡΟΥΣ      275502218

Π ΑΣΤΡΟΥΣ  2755051301

ΤΥΡΟΥ           2757041217

ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ  2757022255

Κυνουρία

Το όνειρο και η ομορφιά χαρακτηρίζουν όλες τις εποχές !

Το ταξίδι στην Κυνουρία συνεχίζεται, εξίσου συναρπαστικό και μετά το καλοκαίρι.

Πολύχρωμες πινελιές προστίθενται στο μαγευτικό καμβά της πανέμορφης Αρκαδικής

φύσης, στα παραθαλάσσια και ορεινά χωριά της,

Και το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, σας περιμένουν  έτοιμα για να σας

Προσφέρουν καινούριες εικόνες με χρώματα, μυρωδιές και μοναδικά συναισθήματα.

Φιλόξενα,

Παραδοσιακά ξενοδοχεία και οικογενειακοί ξενώνες υπάρχουν σε όλα τα

Κεφαλοχώρια. Στον Άγιο Ιωάννη, στον Πλάτανο, στον Άγιο Πέτρο, στα Άνω Δολιανά, στην Καστάνιτσα, στον Κοσμά αλλά και στα παραθαλάσσια θέρετρα, πολλά καταλύματα

παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο.

Στην Κυνουρία, το “Σεργιάνι Ονείρων “ έχει αρχή αλλά όχι τέλος !

Ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο η Κυνουρία

Στο Χερρονήσι και το «Νησί» Αγίου Ανδρέα, στο «Νησί» του Παραλίου Άστρους, στο Ελληνικό Άστρους, στην Αγιά Αναστασιά και το Καστράκι Μελιγούς, στο Κουτρί και τον Άγιο Γεώργιο Άνω Μελιγούς, στη Λουκού, στον Τσιόροβο και Κουρμέκι Δολιανών, στο Ξηροκάμπι Αγίου Ιωάννη και Αγίου Πέτρου,στην Ανάληψη Βουρβούρων, στη Σοβάλα Πραστού, στο Σπήλαιο Άσουλα Χαράδρου, στο Σπήλαιο Σίντζας Λεωνιδίου, στο λόφο του Αγίου Αθανασίου πάνω από το λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, στο υψίπεδο της Παλιόχωρας, στη Βασκίνα, στο Κάστρο Τυρού, στα Πούλιθρα, στον Προφήτη Ηλία Μελάνων,στο Παλιοχώρι, στο Πηγάδι, στη Γλυππία, στον Κοσμά αλλά και σε κάθε γωνιά της  Κυνουρίας, άφησαν τα χνάρια και έργα του πολιτισμού τους Πελασγοί, Αχαιοί, Δαναοί, Ίωνες και Δωριείς.

Κατά την αρχαιότητα άκμασαν στη βόρεια Κυνουρία οι ισχυρές πόλεις Θυρέα, Εύα, Ανθήνη και Νηρίς στην περιοχή της Θυρεάτιδας και Ιασαία στην περιοχή των Βουρβούρων, ενώ τον 2ο αιώνα μ.Χ., στην περιοχή της Λουκούς και κάτω από το ιερό του Πολεμοκράτη, ο Ηρώδης ο Αττικός θα κτίσει την περίφημη έπαυλή του, η οποία αναδεικνύεται σήμερα και μετά τις ανασκαφές στην περιοχή ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας στους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στη βόρεια Κυνουρία η περιοχή της Θυρεάτιδας υπήρξε για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα μήλον της έριδος και πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Αργείων και Λακεδαιμονίων,  με αποκορύφωμα την ονομαστή μάχη των 600 «λογάδων», το 547π.Χ. Το 424π.Χ.,κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, η Θυρέα πυρπολείται από τους Αθηναίους και μετά από πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις για την κατοχή της Θυρεάτιδας, από το 421 έως το 417 π.Χ., η περιοχή θα παραμείνει στη Σπαρτιατική ηγεμονία. Το 338 π. Χ. η Θυρεάτιδα  θα περιέλθει στους Αργείους μετά την παρέμβαση του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας.

Κατά την Ελληνιστική περίοδο η Θυρεάτιδα θα βρεθεί και πάλι για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπό την κατοχή της Σπάρτης για να ενταχθεί τελικά στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, έως το 146 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι θα κυριαρχήσουν και η περιοχή ,παρά τη σχετική ανάπτυξη του εμπορίου, θα γνωρίσει την παρακμή.

Στα Βυζαντινά χρόνια οι Τσάκωνες θα αποχτήσουν μεγάλη φήμη ως καστροφύλακες και θα αποκτήσουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Πόλη καθώς και σημαντικά προνόμια. Οι ανυπότακτοι Τσάκωνες θα αναγκάσουν την περίοδο της Φραγκοκρατίας το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο να κτίσει στο Ξεροκάμπι ,το 1256, προκειμένου να τους αντιμετωπίσει, το « castiello la estella», το κάστρο Άστρον.

Στη δεύτερη γεωγραφική ενότητα της Αρχαίας Κυνουρίας και στο νότιο τμήμα της οι Πρασιαί υπήρξαν ο κύριος και πλέον σημαντικός οικισμός και δευτερεύοντες οι Ορειάται, Τύρος, Γλυππία και Πολίχνη.

Κατά την αρχαιότητα τον εύφορο κάμπο του Λεωνιδίου τον ονόμαζαν Διονύσου κήπον, αφού εδώ η Ινώ, σύμφωνα με την παράδοση, είχε αναθρέψει το θεό Διόνυσο.

Η πόλη των Πρασιών λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του εύφορου κάμπου της άκμαζε σχεδόν σε όλες τις περιόδους. Το λιμάνι της υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη Σπάρτη, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα.

Το ότι υπήρξε μια αξιόλογη πόλη αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή της στην Αμφικτυονία της Καλαυρίας.

Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η πόλη καταστράφηκε από τους Αθηναίους δύο φορές, το 430 π.Χ.και το 414 π.Χ.. Η πόλη συνεχίζει να υπάρχει και στα ρωμαικά χρόνια ενώ πέφτει σε παρακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Για την Κυνουρία πλούσιες είναι οι αναφορές από τον Ηρόδοτο, το Θουκυδίδη, τον Παυσανία, το Στράβωνα, το Στοβαίο, τον Ισοκράτη, τον Πλούταρχο, τον Ξενοφώντα, τον Αριστοφάνη, τον Πτολεμαίο, το Στέφανο Βυζάντιο κ.α..

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κυνουρίας και να γνωρίσει σ’ ένα βαθμό τη μακρόχρονη δημιουργική πορεία της στην αρχαιότητα.

 

 

 

 

 

 

Πάρνωνας:το«ΆγιοΌρος»της Νότιας Ελλάδας

Δεκάδες τα μοναστήρια της Κυνουρίας, άλλοτε ριζωμένα σε απόκρημνα βράχια, ρίζες της πίστης και της ψυχής του χριστιανισμού, και άλλοτε σε υψώματα, ανάταση προς το θείο και το όνειρο, θεμελιωμένα εδώ και πολλούς αιώνες, αποτελούν ένα πολυσύνθετο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής, βυζαντινά μνημεία, τόπους ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, μονοπάτια λύτρωσης κι ελπίδας.

Ιερά Μονή Παναγίας Αρτοκωστάς. Το αρχαιότερο μοναστικό κέντρο της Τσακωνιάς ,στο δρόμο μεταξύ Αγίου Ανδρέα και Πραστού.

Ιερά Μονή Λουκούς .Στο δρόμο μεταξύ Άστρους και Δολιανών. Το Καθολικό είναι κτισμένο επάνω σε αρχαίο ιερό και στους τοίχους του διακρίνονται ένθετα αρχαία ανάγλυφα και επιστύλια.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς. Διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και βρίσκεται 7 χιλιόμετρα Νότια του Άστρους.

Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής. Από τα πιο γνωστά μοναστήρια της χώρας μας, θα τη συναντήσετε λίγο πριν τον Άγιο Πέτρο στο δρόμο από Άστρος.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Περδικόβρυσης. Κοντά στο χωριό Περδικόβρυση, κτισμένο στα ριζώματα βράχου ,από τα πιο επιβλητικά μοναστήρια.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς .Μετά τη Μονή Αρτοκωστάς, στο δρόμο προς Πραστό, με  αρχιτεκτονική που οδηγεί στο Άγιο Όρος.

Άγιος ΝικόλαοςΠαντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας. Σ’ ένα καταπληκτικό τοπίο ανάμεσα σε καστανιές κι έλατα, 7 χιλιόμετρα Νότια της Καστάνιτσας.

Άγιος ΔημήτριοςΡεοντινό. Κρυμμένος σε ρεματιά  μετά τη Μονή Αρτοκωστάς.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος-Εγκλειστούρι. Έγκλειστος μέσα σε βράχο, κοντά στον Πραστό.

Αγία Τριάδα Μελιγούς. Αριστερά του δρόμου Άστρους –Αγίου Πέτρου(9ο χιλ.) και λίγο μετά τον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Κοντά στο συνοικισμό Χαντάκια.

Μετόχι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ανατολικά του Αγίου Ανδρέα,στο δρόμο προς την παραλία και το Νησί.

Παναγία Σέλας Πλατάνου. Μέσα σ’ ένα πανέμορφο δρυόδασος  και 2 χιλιόμετρα Νότια του Πλατάνου.

Άγιος Γεώργιος Ενδύσσενας. Ακολουθώντας το χωματόδρομο απέναντι από το Μετόχι των Τριών Ιεραρχών, στον Άγιο Ανδρέα ,θα μας εντυπωσιάσει έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή 7 χιλιομέτρων, κρυμμένος σε μια ρεματιά με θεόρατα πλατάνια.

Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας. Γαντζωμένη στους κοκκινόβραχους, νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου.

Παναγία η Έλωνα. Στα μέσα περίπου της διαδρομής Λεωνιδίου- Κοσμά, μέσα σε σπήλαιο πανύψηλου και επιβλητικού κοκκινόβραχου, από τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και ιστορικά μοναστήρια της Κυνουρίας.

Μονή Ταξιάρχη Μουριάς. Στη μέση της διαδρομής από Παλιοχώρι προς Άγιο Βασίλειο.

Άγιος Γεώργιος Δρομέας. Βρίσκεται δυτικά του Κοσμά, μέσα σε ένα ξέφωτο που ανοίγεται στην ελατόφυτη πλαγιά του Πάρνωνα.

Μονή Παλαιοπαναγιάς Γλυππίας. Πάνω στα ερείπια του κάστρου της αρχαίας Γλυππίας.

Αλώνια

Εκατοντάδες αλώνια, διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της περιοχής, περίτεχνα και ανθεκτικά στο διάβα του χρόνου, υπήρξαν για πολλούς αιώνες τόποι ιεροί, τόποι για το παιχνίδι των παιδιών, τόποι όπου στήθηκαν γλέντια και χοροί, τόποι νεράιδων και δαιμονικών και πρωτίστως τόποι όπου, μετά το επίπονο ποδοπάτημα των σταχυών από τα άλογα( που περιστρέφονταν γύρω από το στυγερό) και το λίχνισμα, οι χωρικοί έπαιρναν τους ευλογημένους καρπούς των σιτηρών, σαν επιστέγασμα δουλειάς ολόκληρου του χρόνου. Τα αλώνια φτιάχνονταν σε σημεία όπου τα έπιανε εύκολα ο αέρας, η πνοή του οποίου ήταν  απαραίτητη για το λίχνισμα. Σήμερα τα συντροφεύουν αμέτρητες ιστορίες, νοσταλγικές μνήμες και ο θαυμασμός των περαστικών. Θα τα συναντήσουμε εύκολα τόσο στα καμποχώρια όσο και στα χωριά του ορεινού όγκου του Πάρνωνα

Πηγάδια

Στα καμποχώρια, όπου οι ανάγκες των κατοίκων για νερό δεν μπορούσαν να καλυφθούν από φυσικές πηγές, δημιουργήθηκαν πηγάδια, τόσο δίπλα στις κατοικίες όσο και σε χωράφια.

Πλήθος πηγαδιών φτιάχτηκε και από τους κατοίκους των ορεινών χωριών τόσο μέσα ή κοντά στους οικισμούς αλλά και σε τοποθεσίες με υψηλό υψόμετρο , όπου στον Πάρνωνα σε τέτοια ύψη οι φυσικές πηγές είναι ελάχιστες αλλά οι δραστηριότητες των ανθρώπων υπήρξαν κατά το παρελθόν πλούσιες και ποικιλόμορφες και οι ανάγκες για το νερό μεγάλες. Τα περισσότερα από τα πηγάδια του ορεινού όγκου ήταν κοινοτικά και η χρήση τους ελεύθερη για όλους τους κατοίκους.

Η κατασκευή ενός πηγαδιού απαιτούσε πολλά χέρια και ομαδική εργασία καθώς και μαστοριά στο χτίσιμό του. Η επιλογή του τόπου γινόταν με βάση την ύπαρξη υπόγειων νερών ή τη δυνατότητα αξιοποίησης της αποστράγγισης της βροχής και του χιονιού. Η διάμετρός τους και το βάθος τους ποικίλλουν, ενώ όλα είναι κυλινδρικά. Σε αντίθεση με τα πηγάδια του κάμπου, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα τον προηγούμενο αιώνα και τα τοιχώματά τους προστατεύονται με σκυρόδεμα, τα πηγάδια του ορεινού όγκου είναι κατά πολύ προγενέστερα, τα τοιχώματά τους προστατεύονται με πελεκητές πέτρες χτισμένες με τη μέθοδο της ξερολιθιάς, μερικές από τις οποίες προεξέχουν, λειτουργώντας ως πατήματα που διευκόλυναν το κατέβασμα των ανθρώπων για να τα καθαρίσουν. Το χτίσιμο των πηγαδιών συνεχιζόταν περίπου μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της γης, ώστε να προστατεύονται και να μη μολύνονται τα νερά τους.

Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξέλιξη της τεχνολογίας επέφεραν νέα δεδομένα και δημιούργησαν μία δυναμική στην ύδρευση και την άρδευση, με αποτέλεσμα να καταστούν  ανενεργά αλλά και να καταστραφούν πολλά από τα πηγάδια, διασώζονται ακέραια

 

Γεφύρια

Τα πέτρινα γεφύρια υπήρξαν σίγουρα και σταθερά περάσματα των ανθρώπων κάθε φορά που ήθελαν να ταξιδέψουν τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τα όνειρά τους αλλά τα ποτάμια , οι χείμαρροι, τα φαράγγια και οι ρεματιές στέκονταν εμπόδιο στο διάβα τους.

Αποτελούν κομψοτεχνήματα, έργα τέχνης και τεχνικής. Η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα παραπέμπουν στο μεράκι και τη φαντασία του πρωτομάστορά τους, η διαίσθηση και η εμπειρία του οποίου αξιοποιούσε τους φυσικούς νόμους και δημιουργούσε την αίσθηση πως το γεφύρι αποτελούσε την προέκταση των φυσικών βράχων.

Κύριο δομικό υλικό των γεφυριών ήταν η σκληρή και ανθεκτική πέτρα, κάθε μία από τις οποίες μέχρι να μετατραπεί σε σίγουρο αγκωνάρι χρειαζόταν πολύ χρόνο στα χέρια επιδέξιου πελεκητή. Στις άκρες των γεφυριών ξεκινούσαν περίτεχνα καλντερίμια, φτιαγμένα με πολύ μόχθο και μεράκι

 • Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑ.Λ Άστρους Ο Κύνουρος
 • Η ιδέα και προσπάθεια ξεκίνησε το 2000. Στόχος να διασωθεί ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας. Για μια δεκαετία μαθητές κι εκπαιδευτικοί, του ΕΠΑΛ Άστρους, με μεράκι, συγκέντρωναν το λαογραφικό υλικό και τα εκθέματα, από κάθε γωνιά της γης της Κυνουρίας. Το 2010  έπειτα από σχετική μελέτη κι αφού υπήρξε χρηματοδότηση 40.000 ευρώ, από τον Ο.Σ.Κ., διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος της Συλλογής και έγινε η διευθέτηση των λαογραφικών αντικειμένων, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Σχολείου μας. Τα  εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής έγιναν στις 19 Ιουνίου 2011, στην ημερίδα « Μνήμες, ακούσματα και γεύσεις από το χθες… όνειρα κι ελπίδες για το αύριο», κατά τη διάρκεια της οποίας στον αύλειο χώρο του Σχολείου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, δημιούργησαν με τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους , ένα ζωντανό ελληνικό χωριό.
 • Τα εκθέματα έχουν καταγραφεί σε ειδικό βιβλίο, στο οποίο αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των δωρητών, η ημερομηνία εισόδου, ο χώρος προέλευσης.
 • Στη Λαογραφική Συλλογή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα κι αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων και να γνωρίσει τη μαγεία ενός κόσμου, που αν και χάθηκε πολλά έχει ακόμη να μας διδάξει και να μας προσφέρει.
 • Η Λαογραφική μας Συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται και αξιοποιείται κάθε χώρος του Σχολείου, που μπορεί να φιλοξενήσει τμήματά της χωρίς να χάνει τη λειτουργική του αξία.
  Μόνο το 2011 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 5.000.
 • Ευχαριστούμε θερμά όλους τους δωρητές των εκθεμάτων, γιατί δεν μας προσέφεραν απλώς  τα εκθέματα, αλλά μας χάρισαν ένα κομμάτι της ψυχής τους.
 • Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου και κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση του Σχολείου για επισκέψεις εκτός ωραρίου λειτουργίας του.
 • Ξυλοκόποι
 • Γανωματής
 • Καλαθάς
 • Όργωμα – Θέρισμα – Λίχνισμα – Αλώνισμα
 • Σαμαρτζής – Πεταλωτής
 • Κουρέας
 • Τσαγκάρης
 • «Εν αρχή ην ο άρτος»
 • Αργαλείος
 • Υφαντική
 • Μέτρα και σταθμά
 • Τον παλιό καλό καιρό
 • Κτηνοτρόφοι
 • Μεισσοκόμος
 • Αμπελουργός
 • Εύοινος
 • Λιοτρίβι
 • Ψαράς
 • Σιδεράς
 • Μαθητική ζωή
 • Αλώνι Πηγάδι
 • Παραδοσιακό Λιτριβιό–Μουσείο
 • Παραδοσιακό Λιτριβιό –Μουσείο
 • ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙΟ
 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • Επισκέψιμο με προσυνεννόηση
 • Τηλ 2755931336
 • Fax 2755032088
 • Κιν 6947227522
 • e-mail petropou(at)msu.edu
 • Νότια πόρτα του Λιτριβιού
 • Άλογο που γύριζε την μυλόπετρα
 • Μυλόπετρα λειοτρίβησης ελαιοκάρπου
 • Τεπόζιτο αποθήκευσης λαδιού
 • Λάντζα (βαρέλα) επεξεργασίας εληών.
 • Παχνί για το άλογο
 • Βόρεια πόρτα του Λιτριβιού
 • Καζάνι για ζέσταμα νερού
 • Πιθάρι αποθήκευσης ελαιολάδου.
 • Επιστάτης.
 • Πιθάρι αποθήκευσης ελαιολάδου
 • Μετρητής στοιβαδόρος δυναμάρι καί χειριστής
 • Στοιβαδόρος. Πιεστήρια.Πλάστιγγα, Νταμιζάνες
 • Λυμπi καί ο μετρητής

Φαράγγια

Ένα θαυμαστό κόσμο, που εντυπωσιάζει και σαγηνεύει, αποτελούν τα φαράγγια του Βρασιάτη. Το φαράγγι των Σπηλακιών, της Λεπίδας, του Λούλουγκα, της Μαζιάς, της Κουτουπούς, της Ζαρμπάνιτσας, με ανάγλυφους σχηματισμούς, εντυπωσιακούς καταρράχτες, αμέτρητες μικρές λίμνες, στενά περάσματα.

Aνεξερεύνητα σπήλαια, πλούσια χλωρίδα στην οποία κυριαρχούν τα θεόρατα και αιωνόβια πλατάνια, ξεδιπλώνουν αμέτρητες καταπληκτικές διαδρομές, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας και χρονικής διάρκειας και αποτελούν μνημεία της φύσης.

Επιβλητικός ο καταρράχτης του Λούλουγκα, κάτω από τη Σίταινα, με ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι καταρράχτες της Λεπίδας, μεταξύ Πλατάνου και Αγίου Ιωάννη, το Χειμώνα και την Άνοιξη. Η είσοδος για τα φαράγγια του Βρασιάτη βρίσκεται στα χωριά Σίταινα, Πλάτανο, Καστάνιτσα και Πραστό και η διάβασή τους απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, οργανωμένες ομάδες, την ύπαρξη οδηγού και τη λήψη πληροφοριών από τους κατοίκους των χωριών.

Εντυπωσιακό και το φαράγγι του Τάνου, που ξεκινάει από τα Καστριτοχώρια και τον Άγιο Πέτρο.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές ο επισκέπτης θα θαυμάσει στα φαράγγια και αρκετά περίτεχνα έργα του ανθρώπου στο χθες, αρμονικά δεμένα με το περιβάλλον, όπως ασκηταριά, κάστρα, πέτρινα γεφύρια, καλντερίμια.

Τη χειμερινή περίοδο όλα τα φαράγγια καθίστανται αδιάβατα και άκρως επικίνδυνα και επιβάλλεται να αποφεύγουμε τη διάβασή τους, όση εμπειρία κι αν διαθέτουμε

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here