Σε δύο φάσεις η «Μήδεια»: H εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας

0

Σε δύο φάσεις θα χτυπήσει την Ελλάδα η κακοκαιρία «Μήδεια», σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.grΤα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα πλήξει το σύνολο της χώρας θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιονοπτώσεις.

Η πρώτη φάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το πρωί του  Σαββάτου 13/02 και θα κρατήσει έως και την Κυριακή 14/02. Κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης φάσης θα είναι:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια.
  • Ο ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά.

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Βουτιά της θερμοκρασίας

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο). Στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας – Πατώντας στην μπάρα μπορείτε να δείτε τις καιρικές συνθήκες ανά ημέρα:

Πηγή: tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here