Σημαντικές μεταβολές στις αρμοδιότητες επέρχονται με ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών, σύσκεψη με περιφερειάρχες σήμερα στην Αθήνα & Άλλα νέα…

0
Σημαντικές μεταβολές στις αρμοδιότητες επέρχονται με ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών, σύσκεψη με περιφερειάρχες σήμερα στην Αθήνα

Posted: 06 Oct 2020 11:10 AM PDT

Το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διακυβέρνησης, αποτελούν το αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και των περιφερειαρχών -μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος νωρίτερα μετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Στη σύσκεψη, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών, με αντικείμενο τη δημιουργία του πλαισίου για τη μεταρρύθμιση  του κράτους, ανέλυσε τις βασικές αρχές και παραμέτρου του νομοσχεδίου, τους βασικούς πυλώνες του οποίου προτείνεται να αποτελούν:

α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους

β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων)

γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία)

δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρεμβαίνοντας εξέφρασε ικανοποίηση καθώς, όπως είπε, προχωρεί η μεταρρύθμιση ως προς τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης για την οικονομική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται προκειμένου μέσα από σταθερούς πόρους να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Περιφερειών.

Οσον αφορά το προσωπικό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση θα πρέπει να επανέλθει μετά την κατάργηση του υφιστάμενου σήμερα ρόλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί τι προσωπικό θα έλθει στις Περιφέρειες από την Αποκεντρωμένη. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την εφαρμογή της “Ιριδας” στο δημόσιο θα προκύψουν συμπεράσματα και ως προς το ποιες ειδικότητες και πόσες θέσεις θα χρειαστούν, ενώ κατέγραψε την ανάγκη για νέους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας που δημιουργούν τα εν λόγω νέα δεδομένα.

ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εντονότερη συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διαβαθμικούς συνδέσμους, όπως στην Αττική.

Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι στη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε, μεταξύ άλλων από τους περιφερειάρχες, να υπάρξει συσσωμάτωση στα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να υπάρχει μόνο ένα ανά Περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί με καθεστώς Α.Ε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

*Φωτογραφία αρχείου

Ενα ακόμα κρούσμα κορονοϊού σε υπάλληλο της Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 06 Oct 2020 11:06 AM PDT

Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού διαπιστώθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας, στο Διοικητήριο της οποίας μετέβη σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Το εν λόγω κλιμάκιο διενήργησε ελέγχους σε συνολικά 20 άτομα επιπλέον αυτών που είχαν ελεγχθεί μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος.

Τεχνική σύσκεψη για την πορεία ανασύνταξης του Φακέλου Μεγάλου Eργου για την ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Posted: 06 Oct 2020 09:43 AM PDT

Η εξέλιξη της πορείας ανασύνταξης του Φακέλου Μεγάλου Eργου για την ΣΔΙΤ που αφορά το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας, των αρμοδίων υπουργείων και της ομάδας JASPERS.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν απ’ όλες τις πλευρές τα ζητήματα και οι εκκρεμότητες που υφίστανται, προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να καταστεί εφικτή η ανασύνταξη και επανυποβολή του φακέλου.

Οπως επισημάνθηκε, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία επανυποβολής του φακέλου δεν επηρεάζει την ομαλή έναρξη των εργασιών, ενώ ο στόχος είναι το αργότερο τον Οκτώβριο του 2021 να έχει τελειώσει η διαδικασία αξιολόγησης και να μην υπάρχει κανένα θέμα στη χρηματοδότηση του έργου απο το ΕΣΠΑ.

Στη σημερινή συνάντηση -την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες στο άμεσο μέλλον- μετείχαν, μαζί με τους συνεργάτες τους, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και των αρμοδίων τμημάτων του, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπροπουλος, εκπρόσωποι του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη ΣΔΙΤ και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αντώνης Ψαράκης.

Πίστωση 650.000 ευρώ για σύστημα πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Posted: 06 Oct 2020 09:40 AM PDT

Πίστωση 650.000 ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με απόφαση του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.

Η εν λόγω πίστωση αφορά το έργο εγκατάστασης συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Οπως έχει δηλώσει σχετικά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψει με το υπουργείο Πολιτισμού.

Υπηρεσίες αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ

Posted: 06 Oct 2020 09:38 AM PDT

Η συνολικού προϋπολογισμού 3.298.511 ευρώ πράξη που αφορά την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020.

Δικαιούχος της εν λόγω πράξης, η οποία έχει διάρκεια 30 μήνες και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης. Η δράση αφορά 3.000 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και / ή χρόνιους πάσχοντες. Εχει σκοπό δε, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής τους και την ασφαλή τους γήρανση.

Η υπηρεσία παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και περιλαμβάνει, α) τη λειτουργία κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και β) την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών.

Ειδικότερα, η πράξη περιλαμβάνει την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

Α) Υπηρεσίες επιλογής ωφελούμενων και αποτίμησης αποτελεσμάτων του έργου.

Β) Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελουμένων.

Αφορά στη λειτουργία ενός Κέντρου 24ωρης Τηλεφωνικής Υποστήριξης, όπου για 30 μήνες εξασφαλίζονται οι απαραίτητες υποδομές (χώρος λειτουργίας, τηλεφωνικό κέντρο, τηλεπικοινωνιακές και πληροφορικές υποδομές) και το αντίστοιχο προσωπικό, για τη παροχή υπηρεσίας παρακολούθησης των ωφελούμενων της πράξης. Το προσωπικό του Κέντρου, που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ωφελούμενου και ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη του.

Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η υπηρεσία ενεργοποιείται αυτόματα παρέχοντας αμέσως την αναγκαία βοήθεια (επικοινωνία με κάποιο εθελοντή γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, καλείται ασθενοφόρο, η Άμεση Δράση ή η Πυροσβεστική).

Γ) Παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης ηλικιωμένων και τηλεειδοποίησης, μέσω ειδικών συσκευών οι οποίες παρέχονται και εγκαθίστανται στον ωφελούμενο. Περιλαμβάνεται και η επίδειξη συσκευής σε κάθε ωφελούμενο, καθώς και τεχνική υποστήριξη 24ης εξυπηρέτησης.

Ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τις ΜΕΠΕ τριων αιολικών πάρκων στον Πάρνωνα

Posted: 06 Oct 2020 09:37 AM PDT

Ομοφώνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου -κατά την συνεδρίασή του, χθες Δευτέρα 5 Οκτωβρίου- στην αρνητική του γνωμοδότηση ως προς τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στον Πάρνωνα και ειδικότερα στους Δήμους Νότιας Κυνουρία και Ευρώτα.

Στην χθεσινή συνεδρίαση έκαναν παρέμβαση και οι δήμαρχοι Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα, Χαράλαμπος Λυσίκατος και Δήμος Βέρδος αντίστοιχα, μεταφέροντας προς το σώμα την επίσης αρνητική θέση των δύο ΟΤΑ αναφορικά με τα συγκεκριμένα έργα, απηχώντας την έκφραση των τοπικών κοινωνιών οι οποίες είναι εναντίον των τριων εν λόγω έργων, κάτι που επισήμανε και στην δική του παρέμβαση και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Νότιας Κυνουρίας Νίκος Χείλαρης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή συντάσσεται πάντα με τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων φορέων, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου -όταν αρχικά είχαν έλθει προς συζήτηση τα τρία συγκεκριμένα έργα- είχε ζητήσει τότε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, προκειμένου να κληθούν οι φορείς των δύο περιοχών και να εκφράσουν τις θέσεις τους στο σώμα.

Εκπαίδευση στο πρόγραμμα “Ιριδα” για στελέχη της Π.Ε. Αρκαδίας

Posted: 06 Oct 2020 09:37 AM PDT

Στο πρόγραμμα “Ιριδα” εκπαιδεύτηκαν σήμερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, οι προϊστάμενοι των διαφόρων Τμημάτων της Π.Ε. Αρκαδίας.

Σημειώνεται ότι η “Ιριδα” αποτελεί το Πληροφορικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων το οποίο θα ισχύσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οπως έχει δηλώσει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σχετικά, “πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου 2021 για να διακινούμε ηλεκτρονικά τα έγγραφα, να θέτουμε ηλεκτρονικές υπογραφές, κάτι που θα συμβάλει στην πολύ μεγάλη οικονομία -τόσο σε υλικό, όσο και εργατο-ώρες”.

Δράση κατά του καταρροϊκού πυρετού στην Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 06 Oct 2020 09:36 AM PDT

Ψεκασμοί για την αποτροπή της επέκτασης του καταρροϊκού πυρετού θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Λακωνίας, όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου σε κοπάδια αιγοπροβάτων.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την κατάσταση και έδωσε την πιο πάνω σχετική εντολή, καθώς ήδη υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εν λόγω παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή και στο σύνολο των κοπαδιών σε αυτή προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι και τα ζώα και να αποτραπεί η επέκταση της νόσου -η οποία, ωστόσο, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΙΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΟΙΝΑΜΠΕΛΩΝ 2021

Posted: 06 Oct 2020 03:59 AM PDT

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here