Σκέψεις επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

0

Γιώργου Η. Παπαηλιού Δικηγόρου-Διδάκτορα Νομικής

Βουλευτή Αρκαδίας-ΣΥΡΙΖΑ

Σκέψεις επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Η σύνθεση της κυβέρνησης, οι θέσεις, πριν και μετά τις εκλογές, και οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών και το ίδιο το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων αποτελούν τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η τοποθέτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης παραπέμπει σε ανώνυμη εταιρία. Μέλη της που υποτίθεται ότι προέρχονται από την αγορά,  στην πραγματικότητα εκπροσωπούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα έχουν ανοιχτή συναλλαγή με το κράτος.

Συγκεκριμένες αναφορές στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού για «οδοστρωτήρα μεταρρυθμίσεων», ασφαλιστικό «τύπου Πινοσέτ», η αναφορά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στέλνει λάθος μηνύματα στην αγορά, προσδιορίζουν την πραγματική βούληση και συνακόλουθα την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτική

Η υπαγωγή της σωφρονιστικής και της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναδεικνύει μία αντίληψη που οριοθετεί τις συγκεκριμένες πολιτικές σε αστυνομικού χαρακτήρα δράσεις, ενώ πρόκειται για πολιτικές που έχουν πολύπλευρο και εν πολλοίς ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ σηματοδοτεί χαλάρωση των ελέγχων και άνοιγμα στην παραβατικότητα στους κρίσιμους τομείς της φορολογίας,  των εργασιακών σχέσεων και της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η δε υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλαδή της ενημέρωσης, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο διορισμός, ως γενικών γραμματέων, κομματικών στελεχών και φίλα προσκείμενων στη ΝΔ επαναφέρει τη λογική του συγκεντρωτισμού, της αδιαφάνειας, της αυθαιρεσίας  και  του κομματισμού.

Το ίδιο το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων  συνιστά  συρραφή γενικόλογων θέσεων που κατά καιρούς  έχουν διατυπωθεί από τη ΝΔ,  εξαγγελιών, οι οποίες έχουν περιληφθεί σε  ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί ή βρίσκονται σε στάδιο δρομολόγησης από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ηχηρής σιωπής και άρνησης τοποθέτησης επί ζητημάτων, όπως   το ασφαλιστικό, τα κοινωνικά επιδόματα, το αφορολόγητο κλπ. Σαφήνεια υπήρξε μόνον, στο θέμα της «συμφωνίας των Πρεσπών», με εμφανή την κυβίστηση της ΝΔ,  στην εμμονή για ακύρωση της απλής αναλογικής παντού και για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στην προαναγγελία ιδιωτικοποίησης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, του μοναδικού, εκτός των υδροηλεκτρικών μονάδων,  κερδοφόρου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ.

Παρά ταύτα, η επιχείρηση επιμελούς απόκρυψης  του πραγματικού προγράμματος της ΝΔ είναι αλυσιτελής. Οι κινήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, με μισόλογα, ευθείες αναφορές και «προειδοποιητικές» ενέργειες, αποκαλύπτουν το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του προγράμματος. Σε αυτό το πρόγραμμα νεοφιλελεύθερης κοπής  ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αντιταχθεί με σύμμαχο τη  μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα μεσαία και λαϊκά στρώματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here