Στην κρητική γη ο Μίκης Θεοδωράκης: «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»

0

Τον αποχαιρετισμό που ήθελε και άξιζε ο Μίκης Θεοδωράκης του επεφύλαξε ο λαός της Κρήτης, ο οποίος, σιγοτραγουδώντας, με δάκρυα στα μάτια, δημιούργησαν μια αυθόρμητη πομπή από το λιμάνι μέχρι την Μητρόπολη Χανίων, όπου η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ στην συνέχεια συνοδεύθηκε με αυτοκινητοπομπή, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Γαλατά για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Όλο το χωριό, μαζί με πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την νεκροφόρα με την σορό του Μίκη, την οποία, περνώντας από τα στενά, οι άνθρωποι έραιναν με λουλούδια και σιγομουρμουρίζοντας τα τραγούδια του. Η αυτοκινητοπομπή πέρασε και από το πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη όπου έκανε μία μικρή στάση ενώ στη συνέχεια έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο κόσμος που βρέθηκε στην εκκλησία ή που ήταν στα μπαλκόνια των σπιτιών τραγουδούσε το «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων.

Συγκλονιστικός ήταν ο αποχαιρετισμός της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, η οποία τραγούδησε «Το Παλληκάρι» που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής εντός του ναού, η πομπή με το φέρετρο στάθηκε για λίγο στον περίβολο, όπου βρακοφόροι τραγούδησαν το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις…»:

 

Ο τάφος του Μίκη Θεοδωράκη θα σφραγιστεί με τύμβο

Μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, το μεγάλο πλήθος ακολούθησε τον Μίκη Θεοδωράκη στον δρόμο προς το νεκροταφείο, τραγουδώντας τα τραγούδια του. Φτάνοντας, μια «βροχή» από λουλούδια και η κραυγή «αθάνατος!» «σκέπασε» το φέρετρο, υπό τους ήχους της μουσικής του από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». 

Τελευταία μελωδία ήταν το θρυλικό συρτάκι από τον Ζορμπά…

Με συγκίνηση και θλίψη χωρίς να σταματούν να προσέρχονται στο μνήμα του Μίκη, συνεχίζουν τον αποχαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, άνθρωποι που τον αγάπησαν. Από όλη την Κρήτη, ακόμη και με λεωφορεία έφτασαν στο Γαλατά για το τελευταίο αντίο, πλήθος ατόμων κάθε ηλικίας, που με ένα λουλούδι στο χέρι, λένε το τελευταίο αντίο «στον μεγάλο Έλληνα του οποίου το έργο θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο» όπως τόνιζαν.

Μετά την αποχώρηση της οικογένειας και φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από το κοιμητήριο, επετράπη η είσοδος σε όσους θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνήμα του. Μέχρι και αυτή την ώρα κατά δεκάδες συνεχίζεται η άφιξη ανθρώπων που με γοερό κλάμα, τον αποχαιρετούν λέγοντας ότι «ο Μίκης και το έργο του θα μείνουν χαραγμένα στην ψυχή των Ελλήνων».

Να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο τάφος του Μίκη Θεοδωράκη θα σφραγιστεί με έναν τύμβο 1.700 κιλών και δεν θα ανοίξει ποτέ. Δίπλα, υπάρχει ένας κενός τάφος, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, είναι εύλογο ότι προορίζεται για τη σύζυγό του.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «τραγούδια του θα το σιγοψιθυρίζουμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε ανάμνηση του σπουδαίου και μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη».

«Αποχαιρετούμε τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης. Υπηρέτησε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ενότητας των Ελλήνων. Τον αποχαιρετούμε όπως του αξίζει, θα σιγοψιθυρίζουμε τα τραγούδια του σε ανάμνηση του σπουδαίου και μοναδικού μουσικοσυνθέτη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

 

Νωρίτερα, ο λαός των Χανίων περίμενε σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας, τη Δημοτική Αγορά, μέχρι τον Μητροπολιτικό ναό Χανίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο δημιουργό, παιδί της κρητικής γης. Παράλληλα η Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της πομπής απέδιδε έργα του μεγάλου μουσουργού.

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

Στο τελευταίο αντίο παρίστανται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι επίσημοι, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://tvxs.gr/news/ellada/i-kriti-apoxaireta-ton-miki-theodoraki

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ