Στις 4 Αυγούστου 1865 το «Υμνος εις την Ελευθερίαν» καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος (βίντεο)

0
¸ðáñóç ôçò óçìáßáò óôçí Áêñüðïëç áðü ôçí ÐñïåäñéêÞ ÖñïõñÜ ôçí ÊõñéáêÞ 1 Éáíïõáñßïõ 2017. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÊÏÕÔÑÏÕÌÁÍÏÓ)

ΑΘΗΝΑ. Ηταν 154 χρόνια πριν, στις 4 Αυγούστου του 1865, όταν οι πρώτες στροφές του ποιήματος «Υμνος εις την Ελευθερίαν», το οποίο γράφτηκε το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο από τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό, καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Το ποίημα αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές (632 στίχους) από αυτές οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Υμνος, το 1865.

Από αυτές οι δυο πρώτες είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης αποδίδονται τιμές χαιρετισμού.

Το 1824 το ποίημα δημοσιεύτηκε στο Μεσολόγγι και τον ίδιο χρόνο ο Φωριέλ το συμπεριέλαβε στη συλλογή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 1828 ο Νικόλαος Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσικός και φίλος του Σολωμού, μελοποίησε το ποίημα με βάση λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, αλλά όχι ως εμβατήριο. Εκτοτε ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές.

Το 1844 το ποίημα μελοποιήθηκε για δεύτερη φορά από τον Μάντζαρο και υποβλήθηκε στον βασιλέα Οθωνα με την ελπίδα να γίνει δεκτό ως εθνικός ύμνος. Παρά την τιμητική επιβράβευση του Ν. Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα και του Δ. Σολωμού με Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος, το έργο διαδόθηκε μεν ως «θούριος» αλλά δεν εγκρίθηκε ως ύμνος.

Το 1861 ο Υπουργός των Στρατιωτικών ζήτησε από τον Μάντζαρο να συνθέσει εμβατήριο πάνω στον «Υμνο εις την Ελευθερίαν». Ο μουσικός μετέβαλε τον ρυθμό του ύμνου του Σολωμού σε ρυθμό εμβατηρίου και το 1864, μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος.

Ο εθνικός ύμνος, μαζί με τη μουσική του, τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 κομμάτια, το 1873, στο Λονδίνο.

Το σύνολο των 158 στροφών

1
Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,
ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.

2
Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

.ekirikas.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here