ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

0

Γράφει ο ROBINSONAS

Αλί από αυτούς που χάθηκαν . Πάνω στον πόνο και την απελπισία έρχεται και προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα ότι όλα ήταν… καλώς έγιναν. Tο μόνο που  κατάφερε ήταν να εξοργίσει και τους πλέον μετριοπαθείς.

Δεν γίνεται όταν ακόμα η γη καπνίζει, όταν ακόμα αναζητάς αγνοούμενους και ανακαλύπτεις νέες σωρούς, όταν οι εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας, να οργανώνεις συνέντευξη Τύπου για να πεις ότι τα έχεις κάνει όλα σωστά…

Εξ άλλου δε χρειάζεται να επιβεβαιώσεις κάτι που έχεις κάνει αν είναι σωστό . Οι πολίτες και δη οι παθόντες και γνώση και γνώμη έχουν . Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει .

Όσον δε αφορά την απόδοση ευθυνών για αυτό το απέραντο και απερίγραπτο μπάχαλο, η κυβέρνηση έδωσε λύση, όπως σε όλα τ’ άλλα θέματα, στο άψε σβήσε! Για την τραγωδία και την καταστροφή, φταίει η αυθαίρετη δόμηση! Ο δε συγκυβερνήτης , δίνοντας συνέντευξη στο BBC, έριξε την ευθύνη στους κατοίκους, ορθά κοφτά!

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, απέδωσε την τραγωδία στους ίδιους τους… νεκρούς! Ναι, σωστά διαβάζετε! Κατά την άποψη του , ούτε η έλλειψη, έστω και υποτυπώδους, σχεδίου αντίδρασης έπαιξε κάποιο ρόλο, ούτε η παντελής απουσία συντονισμένης δράσης είχε κάποια επίδραση στο φρικτό, τελικό αποτέλεσμα…Είναι ασέβεια και προκαλείς το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Βέβαια ακυρώνεις και τις εντυπώσεις από τα πράγματι σημαντικά μέτρα βοηθείας που ανήγγειλες. Δεν γνωρίζω ποια κολλημένα μυαλά που έχουν μείνει στην εποχή της προπαγάνδας , ανύπαρκτο αίσθημα ανθρωπιάς προς τους νεκρούς και τους πονεμένους  παρέσυραν  τον πρωθυπουργό σε αυτή την γραμμή. Ενώ ακόμα η φωτιά καίει , ενώ ακόμα ψάχνεις για νεκρούς , ενώ ακόμα δεν έχει γίνει ταυτοποίηση , ξεκινάς να κάνεις αποτιμήσεις και εκτιμήσεις . Αν δε γίνονταν όλα καλά δηλαδή πόσους  πιο πολλούς  νεκρούς θα είχαμε ; Και έτσι έδωσε και άλλη χειρότερη διάσταση στην κωμικοτραγική εκείνη συνεδρίαση υπό εκείνον, του υποτιθέμενου συντονιστικού οργάνου το πρώτο βράδυ όταν επέστρεψε από το Μόσταρ. Επιβεβαιώνοντας ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού “τσίρκου”.

Αλήθεια, εκείνο το βράδυ, δύο τινά μπορεί να συνέβαιναν.

Ή οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν μαύρα μεσάνυχτα ακόμα και όταν η τραγωδία είχε ήδη συντελεστεί, οπότε για ποια οργάνωση και έγκαιρη επέμβαση να μιλήσουμε, είτε στήθηκε ένα φθηνό επικοινωνιακό σόου, γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι η εικόνα του πρωθυπουργού να δείχνει το προσωπικό του ενδιαφέρον, θα άμβλυνε τις επιπτώσεις από τη συμφορά στο πρόσωπό του.

Η συνέντευξη τύπου ήρθε να επιβεβαιώσει ότι όλα γίνονται στον βωμό μίας αποτυχημένης και χωρίς τσίπα και αιδώ επικοινωνιακής στρατηγικής , της οποίας οι εμπνευστές προσφέρουν κακή υπηρεσία και στον ίδιο τον πρωθυπουργό .. Γιατί ακόμα και όσοι δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα τυφλό κυνήγι ευθυνών, αλλά να βάλουν κάτω το πώς θα οργανωθεί το κράτος και οι πολίτες για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα, βλέποντας την χθεσινή χοντροκομμένη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, εξοργίστηκαν. Μετά από όσα έγιναν θα έπρεπε ήδη να κατρακυλούν κομμένα πολιτικά κεφάλια από τα σκαλιά του Μαξίμου. Μαζί με όσους υπηρεσιακούς δεν έπραξαν  το καθήκον τους. Δηλαδή πώς ορίζεται η αποτυχία του έχοντος την πολιτική ευθύνη; Πώς παραμένει στη θέση του όποιος εκ της θέσης του εμπλέκεται; Πώς μπορεί να μένουν κάποιοι στις θέσεις τους όταν τους βαραίνουν 84 (και πόσα άραγε ακόμη;) πτώματα; Εν τέλει, τι μήνυμα περνά ο πρωθυπουργός στην κοινωνία; Του αλάθητου; Της αλαζονείας της εξουσίας; Το μήνυμα της μοιρολατρίας; Όλα στην τύχη; Στις ασύμμετρες συνθήκες; Ακόμη και αν πράγματι ήταν; Δηλαδή πότε πια παραιτείται ένας δημόσιος λειτουργός; Όμως ο πρωθυπουργός είτε λόγω ενός αδιανόητου πολιτικού εγωισμού, είτε κυρίως διότι είναι όμηρος των εσωκομματικών του ισορροπιών και δεν τολμά να θίξει ή να στενοχωρήσει πρόσωπα, καταστάσεις και εύθραυστες ισορροπίες, αρνείται να πράξει τα αυτονόητα. Να ζητήσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες. Δεν μπορεί διάολε όλα να λειτούργησαν άψογα… Ήμαρτον και ντροπή!  Όσον δε αφορά την απόδοση ευθυνών για αυτό το απέραντο και απερίγραπτο μπάχαλο, μην χολοσκάτε! Η κυβέρνηση έδωσε λύση, όπως σε όλα τ’ άλλα θέματα, στο άψε σβήσε! Για την τραγωδία και την καταστροφή, φταίει η αυθαίρετη δόμηση! Ο δε συγκυβερνήτης , δίνοντας συνέντευξη στο BBC, έριξε την ευθύνη στους κατοίκους, ορθά κοφτά!

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, απέδωσε την τραγωδία στους ίδιους τους… νεκρούς! Ναι, σωστά διαβάζετε! Κατά την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ, ούτε η έλλειψη, έστω και υποτυπώδους, σχεδίου αντίδρασης έπαιξε κάποιο ρόλο, ούτε η παντελής απουσία συντονισμένης δράσης είχε κάποια επίδραση στο φρικτό, τελικό αποτέλεσμα…

Πάντως μας λείπει η παιδεία , η οργάνωση , η υπευθυνότητα, η συλλογικότητα . Αρχές που χαρακτηρίζουν οργανωμένες κοινωνίες !

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here