Συμβάσεις συνολικής δαπάνης πάνω από 800.000 ευρώ για έργα στην Π.Ε. Αρκαδίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας & Άλλα νέα…

0
Αποχιονισμός – κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης

Posted: 27 Jan 2021 09:41 AM PST

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο του αποχιονισμού στην περιοχή του Ταϋγέτου αυτή την περίοδο και τυχόν προβλήματα αντιμετωπίζονται, μέσω εργολαβίας που παρακολουθεί τον παλαιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, αλλά και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Οι όποιες παρεμβάσεις που απαιτούνται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, προγραμματίζονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και την Πολιτική Προστασία.

Οσον αφορά την πρόσφατη κατάπτωση στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, στον Ταΰγετο, αυτή αφορούσε λεπτόκοκκο χωμάτινο κυρίως υλικό, το οποίο προσωρινά απομακρύνθηκε εν μέρει, ενώ σημάνθηκε η περιοχή για αποφυγή ατυχημάτων και παράλληλα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ολοκληρώνεται επίσης -μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο- και η μελέτη για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης στο 24ο χιλιόμετρο του ίδιου δρόμου, ώστε άμεσα να δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης, από την εν λόγω χιλιομετρική θέση μέχρι τα όρια των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας, που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ και το οποίο θα επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Μετά την τοποθέτηση κλισιομέτρων και τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί, θα αξιολογηθεί από τη μελέτη η συγκεκριμένη θέση, ώστε να προταθεί η βέλτιστη τεχνική λύση.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς, εξ άλλου, εξελίσσεται η εργολαβία των 3.000.000 ευρώ για τη συντήρηση και ασφάλεια του δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης, έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση πλέγματος σε πέντε από τα δέκα στρέμματα που προβλέπει η μελέτη, ενώ έχει γίνει και η προετοιμασία για τις υπόλοιπες θέσεις τοποθέτησης.

Προβλέπεται, τέλος, να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και μόρφωσης των τάφρων, κι ακόμα κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση κατά θέσεις με αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας, καθώς επίσης και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου από Μικρά Μαντίνεια έως Κιτριές Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης

Posted: 27 Jan 2021 09:39 AM PST

Δρομολογείται η κατάθεση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότασης για τη χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του προϋπολογισμού 8.545.000 ευρώ έργου ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο Μικρή Μαντίνεια – Κιτριές, το οποίο θα περιλαμβάνει και οριζόντιες επικουρικές δράσεις ποσού 464.107 ευρώ.

Οσονούπω κατατίθεται αρμοδίως και ο σχετικός φάκελος, μετά και την πρόσφατη έγκριση -από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου- των όρων των προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, των δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ “Πάρνωνας” Α.Ε.

Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση έχει αντικείμενο την ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Πάρνωνας” Α.Ε., αλλά και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου από τους δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και το αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο του έργου παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών του Δήμου Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας και των σχετικών συμπληρωματικών μελετών, το οποίο υλοποιήθηκε μόνο κατά το μέρος των παράκτιων έργων προστασίας.

Για την υποβολή της πρότασης, αλλά και την κατασκευή των έργων ανάπλασης, απαιτείται η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών. Επιπλέον των έργων που περιλαμβάνει η αρχική μελέτη, είναι αναγκαία επίσης έργα ανάπλασης και αποκατάστασης πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων και τμημάτων του κύριου οδικού δικτύου -αλλά και κάθετων οδών πρόσβασης-, που δεν περιλαμβάνονται στις υφιστάμενες μελέτες.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, τοποθέτηση εξοπλισμού, αποκατάσταση υφιστάμενων πεζοδρομίων, βελτίωση της εισόδου των Κιτριών και των προσβάσεων στις παραλίες στο Ακρογιάλι και την Παλιόχωρα, αναπλάσεις πλατειών, βελτίωση προσβάσεων στο μέτωπο της ανάπλασης και μικροπαρεμβάσεις στο έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας για την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων

Η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα περιλαμβάνει δύο υποέργα, το ένα αφορά το παραλιακό μέτωπο Μαντίνειας – Κιτριών και το άλλο την ανάπλαση της Νεμέας.

Εργασίες καθαρισμού στο ρέμα Κυρίμι, στο Κεφαλάρι, από την Π.Ε. Αργολίδας

Posted: 27 Jan 2021 09:38 AM PST

Εργασίες καθαρισμού στο ρέμα Κυρίμι, στο Κεφαλάρι, διενεργούν εδώ και ένα τριήμερο τα μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αργολίδας.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, “συνεχίζουμε αδιάκοπα, καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, με προγραμματισμό και οργάνωση, τον καθαρισμό των ρεμάτων της Αργολίδας”.

Καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου

Posted: 27 Jan 2021 09:36 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 858.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 27 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (covid-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.893 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.802 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70,8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.367 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 52 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 2.991.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 3, στην Π.Ε. Αρκαδίας 5, στην Π.Ε. Κορινθίας 10, στην Π.Ε. Λακωνίας 22 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 12.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

Posted: 27 Jan 2021 09:35 AM PST

Οι μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν αντικείμενο, μεταξύ άλλων, της προγραμματισμένης για αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα έχει στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ- είχε επισημάνει, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, πως οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις “επιβάλλεται να προχωρήσουν ταχύτατα”, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με το ισχύον πλαίσιο προκύπτει καθυστέρηση και προκαλείται δυσλειτουργία στο επίπεδο των Περιφερειών.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έχει επανειλημμένα εκφράζει την θέση -την οποία θα μεταφέρει και στον υπουργό, αύριο- πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες και σοβαρές αλλαγές όσον αφορά το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, οι οποίες “θα πρέπει να υπακούουν σε συγκεκριμένη στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη, όσον αφορά την ένταξη των έργων, την σχέση κόστους – οφέλους τους”.

Υπογράφεται η ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεθαύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στην Αθήνα

Posted: 27 Jan 2021 09:33 AM PST

Υπογράφεται μεθαύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα, η ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ.

Με την υπογραφή αυτή, όπως έχει τονίσει ο περιφερειάρχης, “λήγει το ζήτημα οριστικά και ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση του σχεδιασμού με την κατασκευή των μονάδων και των λοιπών υποδομών”, προσθέτοντας:

“Είναι σημαντικό βήμα για την Περιφέρεια, η οποία μπορεί πλέον να προχωρήσει στον σχεδιασμό για απαλλαγεί οριστικά πλέον η Πελοπόννησος από τις χωματερές. Ξεκινά ο αγώνας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση της Περιφέρειάς μας”.

Ζητήματα του Δήμου Ερμιονίδας συζήτησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και τον δήμαρχο

Posted: 27 Jan 2021 09:32 AM PST

Σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Ερμιονίδας εξετάστηκαν στη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο, τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο και συνεργάτες του, παρουσία και του περιφερειακού

συμβούλου Τάσου Γανώση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ερμιονίδας για το έργο αποκατάστασης του κρηπιδώματος στο λιμάνι της Κόστας, μέσω του οποίου -ιδιαίτερα κατά τους θερινές μήνες- εξυπηρετείται πλήθος κόσμου που κατευθύνεται στις Σπέτσες.

Συμφωνήθηκε επίσης, η επίσπευση των διαδικασιών και η συνεργασία για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου Ερμιονίδας, σε οικόπεδο 42 στρεμμάτων το οποίο αποτελεί δωρεά Ηλία Φωστίνη. Ακόμα, εξετάστηκε το πλαίσιο συνεργασίας για την επισκευή και ανάδειξη του ναού Ταξιαρχών στην Ερμιόνη.

Τέλος, επαναβεβαιώθηκαν οι συνεχείς δράσεις δενδροφυτεύσεων, διαγραμμίσεων, φωτισμού και συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Ερμιονίδας.

Συμβάσεις συνολικής δαπάνης πάνω από 800.000 ευρώ για έργα στην Π.Ε. Αρκαδίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Posted: 27 Jan 2021 09:31 AM PST

Τρεις συμβάσεις έργων που αφορούν την Π.Ε. Αρκαδίας, συνολικής δαπάνης πάνω από 800.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Η πρώτη, αφορά το προϋπολογισμού 500.000 ευρώ έργο ενεργειακής αναβάθμισης σειράς κτηρίων σε περιοχές της Αρκαδίας και ειδικότερα, των Δημοτικών Σχολείων Παλούμπα, Κοντοβάζαινας και Νεοχωρίου, του Δημαρχείου Τροπαίων, του ΚΕΠ Βαλτεσινίκου, καθώς και των Πνευματικών Κέντρων Λαγκαδίων και Τροπαίων. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 300 ημέρες.

Η δεύτερη σύμβαση, με δαπάνη 250.000 ευρώ, αφορά τη συντήρηση και βελτίωση του επαρχιακού δρόμου Κιβέρι – Αστρος, έργο το οποίο έχει 270 ημέρες προθεσμία για να ολοκληρωθεί.

Η τρίτη σύμβαση, τέλος, αφορά την αποπεράτωση εργασιών στο Πνευματικό Κέντρο Αθήναιου, έργο δαπάνης 69.017,76 ευρώ (με ΦΠΑ), η προθεσμία για την ολοκλήρωση του οποίου είναι 120 ημέρες.

Τηλεδιάσκεψη για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 27 Jan 2021 09:30 AM PST

Τηλεδιάσκεψη για οργανωτικά θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να γίνει άμεσα απογραφή του εξοπλισμού και του υλικού παροχής συνδρομής σε πληθυσμούς πληγέντες από φυσικές καταστροφές -σκηνές, κλινοσκεπάσματα, είδη υγιεινής, ατομικά σκεύη, λάμπες θυέλλης κ.α.- τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Π.Ε. και σε επιπλέον ποσότητες στην έδρα της Περιφέρειας, σε φυλασσόμενες αποθήκες, εξοπλισμένες και με συστήματα συναγερμού.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης στη σημερινή σύσκεψη, η αρμοδιότητα για την διαχείριση των αποθηκών αυτών και των υλικών σε αυτές περνά πλέον στην Πολιτική Προστασία, από τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας που την είχε μέχρι τώρα.

Η σχετική απόφαση, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, θα υπογραφεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here