Συμπληρωματικά στοιχεία για το Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας Άστρους.

0

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο

α) 31 Μαρτίου 2005 υπογράφεται το 1209 συμβόλαιο μεταξύ του υπογράφοντος και των κληρονόμων Γαϊτάνη για την αγορά του οικοπέδου 6.100 m2 απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο για την κατασκευή Δημαρχείου στο συμβολαιογραφείο Μαρίας Ιωάννη Γαλάνη.

β) Τα χρήματα της αγοράς προέρχοντο από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ και μάλιστα τα πήραμε από κάποιον άλλο δήμο που δεν μπόρεσε να τα απορροφήσει.

γ) Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ήτο 297.837,38 € σύμφωνα με την έκθεση της Εφορίας, αλλά μετά από διαπραγμάτευση το αγοράσαμε 265.000 € με αποκλειστικό σκοπό, όπως είπαμε, την κατασκευή δημαρχείου στο χώρο αυτό.

δ) Σύμφωνα με το νόμο για να αλλάξει ο σκοπός ενός συμβολαίου αγοράς, κληροδοτήματος, δωρεάς κλπ. θα πρέπει το νομικό πρόσωπο να προσφύγει στο αρμόδιο Πρωτοδικείο και να αλλάξει τον τίτλο του σκοπού της δωρεάς, αγοράς ή του κληροδοτήματος. Τέτοιο πράγμα εδώ δεν έγινε και η δημοτική αρχή αυθαίρετα με μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετέτρεψε τον σκοπό από Δημαρχείο σε Λαϊκή Αγορά  (είναι νόμιμο?)  Αν είναι δυνατό η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να αναιρέσει το συμβόλαιο.

ε) Αριθ. προένταξης χρηματοδότησης από το ΘΗΣΕΑΣ 1185/2006 από το 45% της κατανομής του όλου προγράμματος – 340.000 €

ζ) Αριθ. προένταξης πάλι στο Θησέας για την μελέτη 1178 με 26.670 € .

η) Ύστερα από πρόσκληση δική μου πρόθυμοι όλοι οι μηχανικοί του Δήμου εξέφρασαν τη βούληση να βοηθήσουν για την σύνταξη των μελετών αφιλοκερδώς εκτός από την αρχιτεκτονική μελέτη.

η) Αναθέσαμε στον σημερινό Δήμαρχο κ. Μαντά την εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος για την κατασκευή Δημαρχείου να το χρησιμοποιήσουμε  στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής μελέτης με αμοιβή του κου Μαντά  1.500 €

θ) Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ύστερα από απόφαση – αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου μας συνέταξε φάκελο των τεχνικών προδιαγραφών για την αρχιτεκτονική μελέτη (αφιλοκερδώς).

Όλα αυτά βέβαια απαιτούσαν χρόνο, ο καιρός περνούσε και δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός έργου που ήταν όνειρο και σκοπός δικός μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας του Δήμου μας.

Ι) Τον ίδιο χρόνο αγοράσαμε και το παραπλήσιο εργοστάσιο του Ευθυμίου(ελαιουργείο) με σκοπό να γίνει σύνθεση αυτών με ένα μουσείο ελιάς, λαδιού και πολυχώρος άλλων δραστηριοτήτων (έκταση οικοπέδου 1.800 m2)  και αυτό έχει μείνει όπως το αφήσαμε.

Κ) Τα παραδώσαμε το 2007 στην επόμενη Δημοτική αρχή, η επόμενη στην μεθεπόμενη και η μεθεπόμενη στην σημερινή όπως τα περιέγραψα.

Λ) Έκτοτε παρέμειναν έτσι επί 13 χρόνια και σήμερα καλούμεθα κιόλας να λογοδοτήσουμε γιατί εμείς επί 4 χρόνια δεν προβήκαμε στην κατασκευή του Δημαρχείου, αφού ολοκληρώσαμε όλα τα διαδικαστικά, που δυστυχώς παρέμειναν μόνο ως διαδικαστικά αφού κανείς από τους τρεις επόμενους δημάρχους δεν συγκινήθηκε, να προχωρήσει για κάτι περαιτέρω.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ως προς την Λαϊκή

αν έπρεπε ή όχι, να γίνει εκεί…

  1. Όπως είπαμε παραπάνω το συμβόλαιο δεσμεύει το σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε με ειδικό πρόγραμμα.
  2. Αν ανατρέξει κανείς στο ΦΕΚ 1150\25-8-2006, άρθρο 1, παρ. 5

περί καταλληλότητας  χώρων για ανέγερση σχολείων καθώς και χώρων μετά κτιρίων κατάλληλων για στέγαση σχολικών μονάδων, θα διαπιστώσει τα εξής:

Ασυμβίβαστες χρήσεις

Αποφυγή σταθμών φορτηγών διακίνησης εμπορευμάτων, βιομηχανικές ή εμπορικές δραστηριότητες.

Ο προτεινόμενος χώρος επιβάλλεται να βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από χώρους ή λειτουργίες που αποτελούν ηχορύπανση (φωνές, θορύβους κλπ.)

Η απόσταση της λαϊκής από το Λύκειο και το Γυμνάσιο όπου μεθαύριο θα γράφουν Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και κάθε Παρασκευή που κάνουν μάθημα τα παιδιά είναι μόνο 20 μέτρα μακριά  αγαπητοί φίλοι.

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Όλα αυτά που γράφω σήμερα και αυτά που έγραψαν οι αξιόλογοι συνεργάτες μου Στέλιος Παπαντώνης, Σωτήρης Λάτσης και Άγγελος Καμπύλης είναι η πραγματική αλήθεια και μόνο αυτή.

Εξ’ άλλου τα γραπτά μένουν, τα έργα μένουν, τα λόγια πετάνε.

Είναι όμως ντροπή να ασχολείται μία δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα της τετραετίας μιας  δημοτικής αρχής πριν 13 χρόνια και να μην κριτικάρει τα συνεταιράκια που είχε και την προηγούμενη και την προπροηγούμενη αρχή.

Με τις σκέψεις αυτές κλείνω και βέβαια είμαι ανοιχτός για κάθε διάλογο όπου δει για όλα τα θέματα του Δήμου, καθαρά ξάστερα και σταράτα.

Όσο για τους φίλους και συνεργάτες μου είμαι υπερήφανος και ευτυχής που βρέθηκαν δίπλα μου και εμμένω στην άποψη ότι εργάστηκαν με ήθος, αξιοπρέπεια και πολύ μεράκι, γι αυτό δημιούργησαν ένα τεράστιο έργο.

         Στράτης Δαλιάνης

πρ. Δήμαρχος Β. Κυνουρίας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here