Συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Συνεργασία» στο Astros-kynourianews.gr

0

1.Κύριε Βεκιάρη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι δημότες;

–Γεννήθηκα στα Δολιανά, το 1957, από γονείς αγρότες. Όλα αυτά τα χρόνια, ζω και εργάζομαι στην περιοχή, ως καταστηματάρχης και ως αγρότης. Είμαι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Λούφα, και έχουμε τρεις κόρες και πέντε εγγόνια.

Η κοινωνική παρουσία μου νομίζω πως είναι έντονη, και με γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της περιοχής, όπως κι εγώ τους γνωρίζω, όπως γνωρίζω και τα προβλήματά τους.

2.Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε  με τα κοινά και να ηγηθείτε της παράταξης σας;

–Με τα κοινά ασχολούμαι από τα νεανικά μου χρόνια. Έχω διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Νικηταράς», Κοινοτικός σύμβουλος Δολιανών, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμου και Κοινοτήτων Βόρειας Κυνουρίας, Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Η απόφαση να είμαι επικεφαλής του συνδυασμού μας ήταν βέβαια μια προσωπική επιλογή, αλλά πρώτα απ’  όλα ήταν η απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων των Δολιανών, που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

3.Μπορείτε, ως δημότης, να μας αναφέρετε μερικά προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς και έργα, που δεν έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή και που θα έπρεπε να έχουν γίνει;

–Όπως έχω ήδη τονίσει, το κάθε χωριό του Δήμου μας έχει τα δικά του παράπονα. Είτε γιατί δεν έγιναν έργα, ισότιμα σε όλα τα χωριά, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, είτε γιατί δεν έγιναν εκείνα τα έργα που είχαν προτεραιότητα για τους κατοίκους.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Στην περιοχή μας έχουμε ένα τεράστιο δίκτυο αγροτικών δρόμων. Δεν είναι δυνατόν να τσιμεντωθούν όλοι, γιατί δεν επαρκούν οι πόροι. Κάθε χρόνο γίνεται κάποια συντήρηση και βελτιώνονται μερικοί από αυτούς τους δρόμους. Το πρόβλημα όμως παραμένει, και είναι έντονο, σε όλα τα χωριά, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες.

Οι ίδιοι οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά, πώς, με το ίδιο ή και μικρότερο κόστος, αλλά με επιλεκτικές παρεμβάσεις, μπορούν όλοι οι δρόμοι να είναι βατοί. Ακόμα και αυτό, το τεχνικό ζήτημα, το γνωρίζουν καλύτερα από οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο ή τεχνική υπηρεσία, οι ίδιοι οι κάτοικοι του κάθε χωριού. Αυτοί μπορούν να υποδείξουν πού κάθε χρονιά πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις. Ο Δήμος πρέπει να πηγαίνει στα χωριά, επιτόπου, και να ρωτάει τους κατοίκους.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο τρόπος λειτουργίας μιας δημοτικής αρχής. Και ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά, είναι να λαμβάνεται υπ’ όψη η γνώμη των κατοίκων. Αυτοί ξέρουν, πολύ καλύτερα από τον καθένα, τις προτεραιότητες για το κάθε χωριό, για τη ζωή τους.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το Παράλιο Άστρος, όπου, εκτός από την έλλειψη νερού, είναι μεγάλη η ανάγκη για πάρκινγκ. Επίσης, πώς θα ενισχύσουμε τον παράλιο τουρισμό, μεταξύ Αργολίδας και Κυνουρίας, καθώς και από την Ύδρα, τις Σπέτσες, το Λεωνίδιο, τη Μονεμβάσια; Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού ξέρουν πώς πρέπει να γίνει.

4.Σαν επικεφαλής της παράταξης σου, μπορείς να μας αναφέρεις και άλλες προτεραιότητες και προτάσεις που θα κάνετε στον δήμο μας; Για παράδειγμα, τι προτείνετε για τον τουρισμό;

–Προτείνουμε δράσεις που να έχουν πολλαπλό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, προτείναμε να γίνεται, κάθε χρόνο, μια εβδομαδιαία έκθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής μας, με παράλληλες εκδηλώσεις.

Αυτό, από τη μια θα προωθήσει τον τουρισμό, αφού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάνε την έκθεση και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, αλλά, ταυτόχρονα, μια τέτοια εξωστρεφής εβδομάδα, θα κάνει γνωστά τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας.

Επίσης, έχουμε προτείνει ένα εβδομαδιαίο τοπικό πολιτιστικό φεστιβάλ, κάθε καλοκαίρι, που θα γίνεται κάθε χρονιά σε διαφορετικό χωριό, ώστε να ανοίξουμε τον ορίζοντα της τουριστικής ανάπτυξης, που τώρα είναι περιορισμένη στην παραλιακή ζώνη, και λίγο στα Άνω Δολιανά. Όλη η περιοχή του Δήμου, όλα τα χωριά και οι τοποθεσίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν πολλαπλές ευκαιρίες για έναν επισκέπτη, που θα μπορεί να έρθει πάλι και πάλι στην περιοχή μας, ή που θα μπορεί να μείνει για μεγάλο διάστημα.

Αφού η περιοχή μας, ως σύνολο, είναι κάτι αντίστοιχο του Πηλίου, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την τουριστική μας ανάπτυξη. Όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα, δηλαδή αποσπασματικά.

5.Εαν οι εκλογές δεν κριθούν από την 1η Κυριακή, εσείς σαν παράταξη, θα θέσετε κάποιους όρους για την στήριξη ενός εκ δύο υποψηφίων δημάρχων και θα συνεργαστείτε, ή θα αφήσετε να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι ψηφοφόροι του συνδυασμού σας;

–Ο συνδυασμός μας αποτελείται από ελεύθερους πολίτες, και στον δεύτερο γύρο ο καθένας, μόνος του, θα αποφασίσει τη στάση του. Αν, λοιπόν, δεν είμαστε εμείς στον δεύτερο γύρο, δεν θα δώσουμε καμία «γραμμή», αυτά τα πράγματα ανήκουν στο παρελθόν, είναι μπαγιάτικα.

Έχετε να συμπληρώσετε κάτι;

–Μετά και την, κατά κοινή ομολογία, μεγαλειώδη συγκέντρωση του συνδυασμού μας στο Άστρος, αλλά και με την καθημερινή επαφή μας με τους κατοίκους όλων των χωριών του Δήμου, είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Γιατί ο δικός μας συνδυασμός είναι μια εικόνα από το μέλλον.

Να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που παραχωρήσατε στον τοπικό ιστότοπο Astros-kynourianews.gr και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στους στόχους που βάζει η παράταξή σας και σε εσάς προσωπικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here