Συνεργασία του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ & Άλλα νέα…

0
Συνεχίζεται η διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στη Μεσσηνία

Posted: 07 Apr 2021 11:30 AM PDT

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη διανομή βασικών διατροφικών προϊόντων για το έτος 2021, του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής – ΤΕΒΑ/FEAD 2014-2020 στους ωφελούμενους που πληρούν τα απαιτούμενα κοινωνικά κριτήρια. Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η διανομή στους ωφελούμενους των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, την Δευτέρα 5 Απριλίου, την Τετάρτη 7 Απριλίου ολοκληρώνεται η διανομή στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος την Πέμπτη 8 Απριλίου. Όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας, η διανομή πραγματοποιείται κατ’ οίκον για την πόλη της Καλαμάτας και σε σταθερά σημεία για τα υπόλοιπα σημεία.
Θα διατεθούν 32 διαφορετικά είδη προϊόντων (αλεύρι ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα, κρέατα, τυριά, παιδικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, γραφική ύλη, είδη για άστεγους κ.α.). Το εκτιμώμενο κόστος της διανομής ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, και θα διατεθεί σε 6.591 οικογένειες που αντιστοιχούν σε 12.363 άτομα.

Σύσκεψη για την εκπόνηση μελετών περιοχών Natura 2000

Posted: 07 Apr 2021 11:27 AM PDT

Το έργο της εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές NATURA της Μεσσηνίας, συζητήθηκε σήμερα 7 Απριλίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλου.
Το έργο υλοποιείται με την εποπτεία του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έχει σκοπό την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών διατάξεων που επιφέρει ο ν.4685/2020, στα πλαίσια του οποίου εκτός από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες θα εκπονηθούν ειδικές εκθέσεις και σχέδια διαχείρισης για κάθε περιοχή, καθώς και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Ο μελετητής του έργου, κ. Χλύκας, παρουσίασε τα δεδομένα της μελέτης, όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα και ενημέρωσε ότι απομένει να διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, ένα σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά τον καθορισμό των ζωνών χρήσεων γης των περιοχών, των επιτρεπτών παρεμβάσεων ανά ζώνη καθώς και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών που τυχόν πρέπει να τεθούν, προκειμένου να προστατευθεί – αναδειχθεί το περιβάλλον και ιδιαίτερα το φυσικό περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι των περιοχών του δικτύου Natura.
Στην τηλεδιάσκεψη κατατέθηκαν απόψεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι από πλευράς του Δήμου Καλαμάτας ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Μπασακίδης και η Δ/ντρια Πολεοδομίας κ. Αγρίου, από το Δήμο Πύλου – Νέστορος συμμετείχαν ο Γεν. Γραμματέας κ. Τσώνης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες κ. Σταυροπούλου και κ. Τζιβίσκος, από το Δήμο Δυτικής Μάνης η κ. Εξαρχουλέα και από πλευράς Περιφέρειας η κ. Ρηγούλια της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, οι Δ/ντες ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας κ. Σκούλικας και κ. Παρασκευόπουλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιοι όροι και κανόνες τεθούν, μέσα από τις μελέτες που θα εκπονηθούν, θα πρέπει να στοχεύουν σε μια ισόρροπη ανάπτυξη, να λαμβάνουν υπόψη τα υφιστάμενα πλαίσια που ισχύουν (Γ.Π.Σ., ΣΧΟΟΑΠ κλπ.) καθώς και την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Δρομολογείται η αποκατάσταση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας

Posted: 07 Apr 2021 11:24 AM PDT

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του μελετητή του έργου, αποφασίστηκε η αναμόρφωση της μελέτης της στέγης και της ενίσχυσης του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Καταγράφηκαν 90 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου

Posted: 07 Apr 2021 10:58 AM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, έως τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 90.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν:
Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ 29
Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 37
Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ 12
Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4

Ενώ, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά: 162 άτομα (τα 10 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο ‘Αργους 16, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 15, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 39, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 49 (τα 6 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 19 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 24 (τα 4 σε ΜΕΘ).

Συνεργασία του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Posted: 07 Apr 2021 10:39 AM PDT

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ε. Νίκα, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πλευρών.

Η σύσκεψη κράτησε περί τις δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της, τέθηκαν ζητήματα που συνδέονται με καταστροφές φυτικού κεφαλαίου σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Από πλευράς Περιφέρειας, ζ ητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, γιατί είναι ξεπερασμένος και χρειάζεται νέος κανονισμός, συμβατός με τις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που δημιουργούνται, δεδομένων των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Ζητήθηκε, επίσης, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ εκτιμητών και παραγωγών. Τέλος, ειδικά από την Κορινθία, ζητήθηκε οι παραγωγοί της Κορινθίας να ενταχθούν στην ευθύνη της Πελοποννήσου και όχι στην ευθύνη Πατρών/Δυτικής Ελλάδος.

Από τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, δόθηκαν απαντήσεις, ενώ τονίστηκε κυρίως το θέμα των οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν οι 5 χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Τάσος Γκιολής, Θεόδωρος Βερούτης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, καθώς και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.

Συμφέρουσα από κάθε άποψη η επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο

Posted: 07 Apr 2021 09:34 AM PDT

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών χρηματοδότησης της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, χρηματοδότηση η οποία έχει εγκριθεί με την τελευταία αναθεώρηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου, στην οποία συμμετείχεο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ε.Ε., Κάρστεν Ράσμουσεν (Carsten Rasmussen), στελέχη του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από τις Βρυξέλλες και την Ελλάδα.
Όσον αφορά τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του έργου αυτού, κατά την τηλεδιάσκεψη, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και εκφράστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές, ενώ α ποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ο ΟΣΕ να συντάξει τη μελέτη βιωσιμότητας της επαναλειτουργίας της γραμμής.
Οι τρεις εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες έχουν και την ευθύνη επαναλειτουργίας του δικτύου, υπήρξαν απολύτως σύμφωνες με την επαναλειτουργία του τρένου από Κόρινθο έως Ναύπλιο, καθώς και με την ενδεχόμενη επαναλειτουργία του τρένου από Ναύπλιο προς Καλαμάτα, γεγονός που αποτελεί στόχο και στρατηγική επιλογή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει ξεκινήσει και τη σχετική διαδικασία.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παρενέβη τρεις φορές, αναφέρθηκε στους σπουδαίους σταθμούς που ενώνει αυτή η γραμμή, δεδομένου οτι πρόκειται για παγκοσμίως γνωστούς χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τους οποίους επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, όπως η Αρχαία Νεμέα, τα Δερβενάκια, οι Μυκήνες, το ‘Αργος, η Τίρυνθα, και το Ναύπλιο. Εξυπηρετεί τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του, διευκολύνει συγκοινωνιακά τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής ως προς την πρόσβασή τους προς το αεροδρόμιο των Αθηνών “Ελ Βενιζέλος”- με εξόχως ανταγωνιστικό χρόνο -και συμβάλλει στην αλλαγή κουλτούρας της χώρας μας, όσον αφορά στη χρήση του τρένου.
Η επανεκκίνηση του τρένου έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού θα βοηθήσει και τις 4 Βιομηχανικές Περιοχές της Πελοποννήσου (Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Μελιγαλάς, Καλαμάτα)
Με λίγα λόγια από κάθε άποψη και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η επανεκκίνηση του τρένου είναι ένα έργο που θα ωφελήσει ουσιαστικά το περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε, επίσης, ότι στον ΟΣΕ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια από πλευράς Περιφέρειας, ώστε να ετοιμαστεί με τον αρτιότερο τρόπο η μελέτη βιωσιμότητας και να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη.
Υπενθυμίζεται οτι με την αναθεώρηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020, εγκρίθηκαν 15.000.000 ευρώ για την επανεκκίνηση του τρένου από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο.

Ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον αδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον ‘Αγιο Βασίλειο Κορινθίας

Posted: 07 Apr 2021 04:23 AM PDT

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επισκέφθηκε χθες 6 Απριλίου, τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, με αφορμή τις εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου, που οδηγεί στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Σε δηλώσεις του τόνισε: “Ως Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού και κρίνουμε σκόπιμο να επενδύσουμε στην ανάδειξη του Πολιτισμού, προκειμένου να αποδοθεί η δέουσα τιμή στους ήρωες-πρωταγωνιστές της επανάστασης. Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας της περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η παραμονή των νέων στα χωριά μας. Τέλος, ο κ. Γκιολής ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα είναι αρωγός στο έργο της Κοινότητας, ενώ ο Πρόεδρος του χωριού, Κωνσταντίνος Παπαχαραλάμπους, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, τον κ. Γκιολή και γενικότερα την Περιφερειακή Αρχή για τη συμβολή τους στο έργο και την άριστη συνεργασία Περιφέρειας-Κοινότητας.

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης&Τροφίμων Γ. Οικονόμου στην Τρίπολη

Posted: 07 Apr 2021 04:20 AM PDT

Την εβδομάδα μεταξύ 19-26 Απριλίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου θα επισκεφθεί την Τρίπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα τα έργα άρδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 07-04-2021

Posted: 06 Apr 2021 11:36 PM PDT

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 07-04-2021

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here