Συνεχίζεται η ανταπεργία στο ΚΔΑΥ Άστρους -Επερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας,

0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Τρίπολη 09/03/2018

Συνεχίζεται η ανταπεργία (lock – out)  της εργοδοσίας της επιχείρησης GREENMEDIA ΕΠΕ στη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Άστρος Κυνουρίας.

Παρά τις δεσμεύσεις της Προϊσταμένης της Επιθεώρησης Εργασίας του Νομού Αρκαδίας ότι σήμερα η μονάδα θα λειτουργούσε κανονικά, τίποτα δεν έχει συμβεί.

Καλούμε πλέον τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβει και να δώσει εξηγήσεις γιατί τόσες μέρες, από την Τρίτη 06/03/2018 που έχει γίνει η καταγγελία στο ΣΕΠΕ Ν. Αρκαδίας για το lock – out έως σήμερα, υπάρχει ανοχή στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού Αρκαδίας να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να μην περάσει η τρομοκρατία που τους ασκείται και με μαζικές και συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους βάζοντας στόχο να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε.

Για τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ Άστρους απαιτούμε:

 • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να εφαρμοστεί από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας το άρθρο 37 παράγραφος 9 του Νόμου 3669/2008 για την πληρωμή των δεδουλευμένων απευθείας από το Δήμο.
 • Καμία τροποποίηση συμβάσεων εργασίας. 5θήμερη, οχτάωρη εργασία.
 • Βασικός μισθός με κατώτερο όριο τα 751,00€ μηνιαίως και του μεροκάματου στα 33,57 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους.
 • Καταβολή του μισθού όλων των εργαζομένων το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, όπως προβλέπετε από το νόμο
 • Συνθήκες και μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
 • Άμεση χορήγηση των εμβολίων που συστήνει ο Ιατρός Εργασίας.
 • Άμεση διάθεση των κατάλληλων μέσων ατομικής εργασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια, φόρμες, κλπ).
 • Είδη καθαριότητας
 • Φαρμακείο
 • Κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης.

 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ανταπεργία (lock – out) στην επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και μη καταβολή δεδουλευμένων.

Η επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ, με ιδιοκτήτη τον κ. Ρέντζο Θεόδωρο, προχώρησε σε ανταπεργία (lock – out) από 06/03/2018 έως 09/03/2018 της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ως απάντηση στην κινητοποίηση των εργαζομένων για την διεκδίκηση δεδουλευμένων.

Οι 12 εργαζόμενοι τις επιχείρησης είναι απλήρωτοι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, για το λόγο αυτό με μαζικές διαδικασίες και την στήριξη του σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες στα καταστήματα και Α.Ε Ν. Αρκαδίας ξεκίνησαν κινητοποιήσεις την Δευτέρα 5/3/2018.

Το Σωματείο έκανε καταγγελία από τις 06/03/2018 στο ΣΕΠΕ Αρκαδίας και καλεί την υπηρεσία να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του εργολάβου. Μέχρι σήμερα ο εργολάβος συνεχίζει την ανταπεργία.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι είναι το δεύτερο περιστατικό ανταπεργίας (lock – out) που καταγγέλλεται στο ΣΕΠΕ Αρκαδίας, (το πρώτο ήταν στην Recycling South East LTD στη ΒΙΠΕ Τρίπολη- ΚΔΑΥ Τρίπολης και είχε γίνει αντίστοιχη ερώτηση από το ΚΚΕ την 19/9/2017) αλλά δεν έχει γίνει καμία ενεργεία μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε, ότι η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κυνουρίας ενώ γνώριζε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και έχει το δικαίωμα να τους πληρώσει απευθείας αξιοποιώντας το άρθρο 37 παράγραφος 9 του Νόμου 3669/2008, προτίμησε να πληρώσει τον εργολάβο.

Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατρέπει σε πραγματικό κάτεργο το χώρο δουλειάς. Με αποφασιστικότητα προωθεί το διακαή πόθο των εργοδοτών, που είναι η νομιμοποίηση της ανταπεργίας, για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διεκδίκησης από τους εργαζόμενους.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

 • Να σταματήσει άμεσα η ανταπεργία (lock – out) στην επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ
 • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα
 • Να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ που στην ουσία κάνουν διαχείριση σύμμεικτων αποβλήτων

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here