Σύψας: Κίνδυνος να γυρίσουμε στο «μηδέν» με τις μεταλλάξεις

0

Για «ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά» για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Νίκος Σύψας, με αφορμή το πρώτο σχετικό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον Σκά, η μετάλλαξη της Βρετανίας, «είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Αφού τόνισε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως είπε, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού». Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

Θεσσαλονίκη: Πληροφορίες για δεύτερο κρούσμα μετάλλαξης

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού είναι ένας 36χρονος κληρικός της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έχει προς το παρόν ήπια συμπτώματα και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο  εν λόγω κληρικός είχε νοσήσει πριν από λίγους μήνες από κοροναϊό και τότε είχε περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς προέκυψε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος της μετάλλαξης στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα νοτιαφρικανικής μετάλλαξης.

«Το κρούσμα αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά» δήλωσε για το πρώτο κρούσμα ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία της μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών που είναι high risk και low risk και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here