Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα φορολογηθούν ως εισόδημα

0

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα και μετά το κυβερνητικό αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με το ακατάσχετο των αναδρομικών, ο Γ. Βρούτσης είπε πως τα αναδρομικά θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη.

Ενδεικτική της ασυνεννοησίας είναι και η παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, ότι υπάρχει νομικό κενό. Συγκεκριμένα ο Απ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το νομικό κενό και υποσχέθηκε πως το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθέτηση ώστε τα αναδρομικά των συνταξιούχων να μην υπόκεινται σε κατασχέσεις ή σε συμψηφισμούς με οφειλές στο δημόσιο.

«Βουλευτές της ΝΔ από τη μία επιχαίρουν για την καταβολή ποσών, για την περικοπή των οποίων ευθύνεται η παράταξή τους και από την άλλη να αγνοούν και να ειρωνεύονται στο ερώτημα για το ακατάσχετο των αναδρομικών» σχολιάζει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και χαρακτηρίζει την επικείμενη θέσπιση του ακατάσχετου ως «μια πρώτη νίκη».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το εντεκάμηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Γ. Βρούτσης το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ μαζί θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here