Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

0

Tα μέτρα στήριξης, όσων πλήττονται από το νέο lockdown, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη δέσμη οικονοικών μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας κατά τον Νοέμβριο, θα λάβουν αναλογικά εντός Δεκεμβρίου αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα δοθεί αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα, «ισοφαρίζοντας» έτσι την απώλεια από τους μήνες της αναστολής στο δώρο Χριστουγέννων. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο.

Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ρύθμισης.

Συνεχίζεται η αναστολή της πληρωμής των δόσεων για δάνεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

130.000 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ.

Όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική εστία των τέκνων τους.

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Νέο σχέδιο για παράταση της πληρωμής των επιταγών.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here