Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0
Κλιμάκιο ελέγχου για ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από την πυρκαγιά στην Κορινθία

Posted: 30 Jul 2020 11:36 AM PDT

Ενα ακόμα κλιμάκιο για έλεγχο στις πυρόπληκτες περιοχές της Κορινθίας συγκροτήθηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με την τροποποίηση/συμπλήρωση της πρόσφατης σχετικής απόφασής του σχετικά με δράσεις άμεσης/ βραχείας διαχείρισης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς στην πληγείσα περιοχή της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, η συμπληρωματική απόφαση αφορά ένα επιπλέον κλιμάκιο “για την διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και δασικές εκτάσεις”.

Το εν λόγω κλιμάκιο -που ήδη από χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου διενεργεί ελέγχους- θα ολοκληρώσει το έργο του την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα παραδώσει το υλικό καταγραφής και την σχετική έκθεση στο

Γραφείο του περιφερειάρχη μέχρι την Τρίτη 4 του μήνα.

 

Τη σχετική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Συμβασιοποιήθηκε το έργο του γηπέδου του Ολυμπιακού Λουτρακίου

Posted: 30 Jul 2020 11:34 AM PDT

Σύμβαση δαπάνης 192.094,71 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χθες στην Κόρινθο.

Η εν λόγω σύμβαση αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού και λοιπού εξοπλισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Λουτρακίου, στο Λουτράκι.

Η αρμοδιότητα για τις προγραμματικές συμβάσεις στις Οικονομικές Επιτροπές των Περιφερειών – Και δημόσιοι υπάλληλοι συντονιστές Πολιτικής Προστασίας

Posted: 30 Jul 2020 11:31 AM PDT

Δύο σημαντικές μεταβολές επιφέρει πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου νια την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVlD-19 και άλλες διατάξεις”.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ειδικότερα, η πρώτη αφορά τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία πλέον θα μπορεί να εγκρίνει η ίδια προγραμματικές συμβάσεις, αντί να εισηγείται την ψήφισή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η σχετική αρμοδιότητα είχε ήδη μεταβιβαστεί στις αντίστοιχες επιτροπές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην τροπολογία:

“Επί του άρθρου 2: Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η επιτάχυνση και απλούστευση στην απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Κατά τούτο, μεταφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή των οικείων ΟΤΑ η αρμοδιότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων Δήμων και Περιφερειών”.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η δεύτερη μεταβολή αφορά τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να ασκούν καθήκοντα συντονιστή Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

“Επί του άρθρου 5 (…) με την παρ. 3 της προτεινόμενης τροπολογίας επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις για το διορισμό Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, και ρητά ορίζεται ότι οι διατάξεις για την απόσπαση υπαλλήλων του Δημοσίου εφαρμόζονται και στην περίπτωση πλήρωσης της θέσης αυτής”.

Σχέδιο νόμου – 11342328

Δεσμευση θαλάσσιου χώρου στον Μεσσηνιακό Κόλπο για εκπαιδευτικές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας

Posted: 30 Jul 2020 11:29 AM PDT

Στην δέσμευση συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου στον Μεσσηνιακό Κόλπο, στον οποίο απαγορεύεται τόσο η κυκλοφορία και αγκυροβολία σκαφών, όσο και το ψάρεμα, προέβη με σχετική απόφασή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος δεσμεύεται για την λειτουργία του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας τα χρονικά διαστήματα:

α) από 18/5/2020 έως 7/8/2020 κάθε Τρίτη — Τετάρτη — Πέμπτη – Παρασκευή από 7 π.μ. έως 3 μ.μ.

β) από 17/8/2020 έως 30/10/2020 κάθε Τρίτη — Τετάρτη — Πέμπτη — Παρασκευή από 7 π.μ. έως 3 μ.μ.

γ) από 8/8/2020 έως 16/8/2020 δεν θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση.

δ) επιπρόσθετα από 7/7/2020 έως 11/9/2020, επιπλέον των ανωτέρω, κάθε Πέμπτη από 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Την σχετική απόφαση μποτρείτε να δείτε εδώ:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 15

Στον ΟΣΕ ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αύριο Παρασκευή για τη γραμμή Αργος – Καλαμάτα

Posted: 30 Jul 2020 11:26 AM PDT

Συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ  Αθανάσιο Κοτταρά θα έχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτη; Νίκας στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι.

Αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση αυτή θα αποτελέσει η μελέτη αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Αργος – Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο έχουν ήδη δρομολογηθεί, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και εκτιμάται ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσουν και πάλι τα δρομολόγια του τρένου από την Κόρινθο προς την Αργολίδα.

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 30 Jul 2020 11:23 AM PDT

Επιπλέον δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου, ανεβάζοντας σε 208 τον αριθμό των προσβληθέντων.

Το ένα αφορά εισαγόμενο περιστατικό στην Αργολίδα και το δεύτερο εντοπίστηκε στην Κορινθία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνονται δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ένα περιστατικό είναι εισαγόμενο και διαπιστώθηκε στην Π.Ε. Αργολίδας, το δε δεύτερο σημειώθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας.

Για τα αναφερόμενα περιστατικά έχει γίνει ιχνηλάτηση επαφών από τη ΓΓΠΠ και οι προβλεπόμενες ενέργειες όλων των συνεργαζόμενων φορέων (ΕΟΔΥ, ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρειά μας σε διακόσιους οκτώ (208)

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6) + δύο (2) εισαγόμενα: (8)* και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο εκατόν εβδομήντα (170) αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2) και δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)  + ένα (1) – ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: δεκαοκτώ (18)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1) εισαγόμενο σε πύλη εισόδου και δεν

προσμετρούνται άλλα δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου**

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατέσσερα (14)*** + δύο (2) εισαγόμενα: σύνολο δεκαέξι (16)  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)***

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν δεκατρείς άνδρες (113) και ενενήντα πέντε γυναίκες (95).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων δεκαπέντε (15) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε είκοσι επτά (27). Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας

συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 28/07/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Posted: 30 Jul 2020 11:20 AM PDT

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η στελέχωση συνολικά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, ήταν η εξής:
Σε σύνολο 805 υπαλλήλων, απουσίασαν 203 λόγω αδειών.

Αναλυτικά, την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σήμερα, ανά Περιφερειακή Ενότητα, μπορείτε να δείτε εδώ:

Δελτίο παρουσίας υπαλλήλων 30 Ιουλίου 2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία σήμερα Πέμπτη, παραμένει υψηλός καί αύριο Παρασκευή

Posted: 30 Jul 2020 06:58 AM PDT

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, όπως ενημερώνει σχετικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠ Π (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π Ε. Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας), όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου δε, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υψηλός (κατηγορία 3) σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

Ο χάρτης κινδύνου για σήμερα Πέμπτη

 

Ο χάρτης κινδύνου για αύριο Παρασκευή

Συνάντηση του περιφερειάρχη με την γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας

Posted: 30 Jul 2020 06:56 AM PDT

Συνάντηση θα έχει την προσεχή εβδομάδα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη και την γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η διασφάλιση της ιδιοκτησίας από την Περιφέρεια του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.
Τονίζεται ότι παρά την απόφαση του Εφετείου, το θέμα σε καμία περίπτωση δεν έχει λήξει, αφού δεν έχει υπάρξει η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τα ένδικα μέσα διεκδίκησης του κτηρίου, στο οποίο στεγάζονται και δικές του υπηρεσίες.
Τέλος, σημειώνεται ότι εν όψει ολοκλήρωσης της μελέτης για επισκευή του κτηρίου (η οποία είναι δωρεά του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) αποτελεί απόλυτη και αναγκαία προϋπόθεση η λήξη της εκκρεμότητας με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης της επισκευής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here