Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0
Πρεμιέρα του 26ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Posted: 21 Aug 2020 11:23 AM PDT

Στην πρεμιέρα του 26ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, απόψε στις 10, στο αμφιθέατρο του φράγκικου κάστρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, θα παρευρεθεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Παρούσα στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης -αφιερωμένης στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, που ως υπουργός Πολιτισμού είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του εν λόγω θεσμού- θα είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία νωρίτερα θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την απόδοση στο κοινό του έργου της ανάδειξης της εισόδου του Κάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Η Περιφέρεια στηρίζει τον θεσμό και στο μέλλον θα τον στηρίξει ακόμα περισσότερο. Δεν θα αφήσουμε μόνο του τον Δήμο Καλαμάτας στην προσπάθεια αυτή, καθώς έχουμε συνείδηση της αξίας του φεστιβάλ, τόσο για την Καλαμάτα, όσο και για την Περιφέρεια συνολικά. Ωστόσο, για να παραμείνει βιώσιμος αυτός ο θεσμός πρέπει να υποστηριχθεί και από την πολιτεία”.

Επιπλέον 1,1 εκ ευρώ χρειάζεται για την δακοκτονία του 2021, αίτημα του περιφερειάρχη Π. Νίκα προς τα αρμόδια υπουργεία

Posted: 21 Aug 2020 11:22 AM PDT

Το απαιτούμενο ποσό για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας του 2021 σε όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 5.384.547 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των 6 ΔΑΟΚ.

Ωστόσο, η διατιθέμενη -με την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, τον περασμένο Ιούλιο- πίστωση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την δακοκτονία του 2021 υπολείπεται περί το 1,1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς ανέρχεται σε 4.285.000 ευρώ.

Ηδη έγινε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας η κατανομή ανά Π.Ε. της εν λόγω πίστωσης, ωστόσο ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με έγγραφό του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αιτείται συμπληρωματική κατανομή 1.099.547 ευρώ, προκειμένου να γίνει δυνατή η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας:

“Η συμπληρωματική κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι πιθανή μη ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας, ιδιαιτέρως με την μειωμένη δυνατότητα εκτέλεσης των απαιτούμενων ψεκασμών, εξ αιτίας της έλλειψης πόρων, θα οδηγήσει σε σοβαρή ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής και θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά στους

ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην οικονομία της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε απαξίωση και του ποσού που θα έχει μέχρι εκείνη την στιγμή διατεθεί” επισημαίνει στο έγγραφό του ο Π. Νίκας και προσθέτει:

“Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την σημαντικότερη

ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας εξ αιτίας:

-Της ποσότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων

-Του πλήθους των ποικιλιών που καλλιεργούνται.

-Των χαρακτηριστικών τύπων μικροκλίματος που επικρατούν στην περιοχή.

-Του πλήθους προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές) που παράγονται στην περιοχή.

-Της εξαιρετικά υψηλής ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, τόσο των

ελαιολάδων όσο και των βρώσιμων ελιών”.

 

Το έγγραφο του περιφερειάρχη προς τους υπουργούς μπορείτε να το δείτε εδώ.

Την κατανομή των 4,2 εκ. ευρώ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Τηλεδιάσκεψη για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στις Περιφέρειες

Posted: 21 Aug 2020 11:17 AM PDT

Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των Περιφερειών αποτέλεσαν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, υπό την αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μετείχε το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης.

Η υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά με τα νέα μέτρα που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν, εξ αιτίας των κρουσμάτων τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν 12 από τις εν λόγω μονάδες, εκ των οποίων οι 4 είναι ιδιωτικές, που συνολικά φιλοξενούν περί τους 700 ηλικιωμένους, ενώ ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές ανέρχεται σε περίπου 280 άτομα.

Επισήμανε δε ότι αν και το προσωπικό στις εν λόγω μονάδες δεν επαρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν, η Περιφέρεια θα προβεί στις ενέργειες που ζητούνται.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Περιφέρεια, προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες, μελετά να προβεί στην πρόσληψη -με διετείς συμβάσεις- του απαραίτητου προσωπικού, έχοντας μάλιστα προβλέψει πίστωση 800.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Καταλήγοντας ο Π. Νίκας, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εδώ και καιρό επιδείξει ενδιαφέρον για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής.

Αίτημα προς την Περιφέρεια από το Νοσοκομείο Μεσσηνίας για προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Νοσοκομείου covid-19

Posted: 21 Aug 2020 11:16 AM PDT

“Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα υποστηριχθεί απόλυτα από την Περιφέρεια στον νέο του ρόλο, ως νοσοκομείο covid-19” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η δήλωση αυτή του περιφερειάρχη έγινε με αφορμή το αίτημα προς την Περιφέρεια που υπέβαλε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας για επιπλέον εξοπλισμό της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, προκειμένου -όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο- αυτή “να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρόσθετου ρόλου της περίθαλψης – νοσηλείας περιστατικών covid-19, ο οποίος πρόσφατα της ανατέθηκε από την 6η ΥΠΕ”.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι το εν λόγω αίτημα θα ικανοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου, σημειώνοντας παράλληλα πως “ό,τι ζητείται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του ρόλου που ορίστηκε να αναλάβει, θα ικανοποιείται άμεσα”.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον δήμαρχο Τρίπολης Κ. Τζιούμη

Posted: 21 Aug 2020 11:12 AM PDT

Εργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια για τον Δήμο Τρίπολης απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου, με τον δήμαρχο της αρκαδικής πρωτεύουσας Κώστα Τζιούμη.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του δρόμου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, όπως επίσης και η κατασκευή πεζοδρομίου για την ασφαλή μετάβαση των σπουδαστών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως μέσα στον φετινό χρόνο η Περιφέρεια θα διαθέσει 500.000 ευρώ για το έργο της Τάκας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για ποια συγκεκριμένα αθλητικά έργα στην περιοχή του ο Δήμος Τρίπολης ζητεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Επίσης, ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι η Τρίπολη θα είναι η πόλη στην οποία θα κατασκευαστεί το περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την ίδια στιγμή πώς “η Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας, θα στηρίζεται πάντα από την περιφερειακή αρχή”.

Οσον αφορά το θέμα του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέλος, ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι η δική του πρόταση επανειλημμένα αναφερόταν στο να χαρακτηριστεί ως τέτοιο το Παναρκαδικό.

Ωστόσο, παρατήρησε ο περιφερειάρχης, “εκφράστηκαν αντιρρήσεις από το ίδιο το νοσοκομείο, ενώ και -παρά την σαφή πρότασή μου- δεν προχώρησε το θέμα αυτό σε πολιτικό επίπεδο”.

Ανακοίνωση πινάκων με τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα στήριξης επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Posted: 21 Aug 2020 11:11 AM PDT

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου oι νέοι πίνακες διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης στο υπομέτρο 4.1 (Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις / Σχέδια Βελτίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα της Περιφέρειας που έχουν καταθέσει αίτηση ενίσχυσης, μπορούν να δουν τους πίνακες στο ppel.gov.gr ως εξής: www.ppel.gov.gr -> Ενημέρωση -> Αποφάσεις -> Αποφάσεις Διοικητικών Υπηρεσιών.

Τα εν λόγω αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί επίσης και στις έδρες της ΔΑΟ και των ΔΑΟΚ.

Συγκεντρωτικά, όσον αφορά τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα κρίθηκαν,

α) για τη δράση 4.1.1

– 1.092 δικαιούχοι (βάση βαθμολογίας 55,9) με ύψος δημόσιας στήριξης 43.460.161,68 ευρώ

– 226 επιλαχόντες

– 83 απορριπτόμενοι,

β) για τη δράση 4.1.3

– 14 δικαιούχοι με ύψος δημόσιας στήριξης 131.390,02 ευρώ

– 14 απορριπτόμενοι

Οσον αφορά τα συλλογικά όργανα κρίθηκαν,

α) για τη δράση 4.1.1

– 2 δικαιούχοι με ύψος δημόσιας στήριξης 243.502,70 ευρώ

– 1 απορριπτόμενος,

β) για τη δράση 4.1.3.

– 1 απορριπτόμενος

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δίνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Μ. Μαμαλούκου, τηλ. 271 0 225342).

Προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία για την έναρξη υλοποίησης του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αίπεια

Posted: 21 Aug 2020 11:09 AM PDT

Εγκρίθηκε το πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας της Αίπειας, στον Δήμο Μεσσήνης, της Π.Ε. Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική δημοπράτηση του εν λόγω έργου είχε γίνει στις 16 του περασμένου Ιουλίου και η -επίσης ηλεκτρονική- αποσφράγιση των προσφορών στις 22 του ίδιου μήνα.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Posted: 21 Aug 2020 11:07 AM PDT

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Αρκαδική Τηλεόραση, σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Στη συνέντευξη, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο σε ζητήματα επικαιρότητας, όσο και στον προγραμματισμό της Περιφέρειας.

Συμπληρωματική σύμβαση για οδοφωτισμό στον δρόμο Τρίπολης – Πύργου

Posted: 21 Aug 2020 11:06 AM PDT

Σύμβαση που αφορά τον οδοφωτισμό κόμβων στον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Πύργου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, αφορά την βελτίωση και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού στον πιο πάνω δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Σταυροδρόμι – Τρόπαια και στο Δωδεκάμετρο.

Η σημερινή σύμβαση που υπογράφηκε, ύψους 9.764,17 ευρώ, είναι συμπληρωματική της αρχικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here