Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0

Π. Νίκας για την πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα: “Αναμένουμε την απόφαση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας για το έργο, την οποία και θα αποδεχθούμε”

Posted: 26 Aug 2020 11:10 AM PDT

Με αφορμή την διάσταση που έχει λάβει το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, εν όψει του έργου ανάπλασης της πλατείας του μητροπολιτικού ναού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η Περιφέρεια αναμένει την απόφαση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας για το έργο της πλατείας Υπαπαντής, την οποία και φυσικά θα αποδεχθεί.

Στην περίπτωση –την οποία απευχόμαστε- που θα ζητηθεί η απένταξη του έργου, αυτό θα απενταχθεί αμέσως και η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας”.

Συνδρομή της Περιφέρειας στον Δήμο Ανατολικής Μάνης για τους πυρόπληκτους, συνεργεία αρχίζουν ελέγχους και αυτοψίες στην πληγείσα περιοχή

Posted: 26 Aug 2020 11:09 AM PDT

Συνεργεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία συγκροτήθηκαν με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, θα διενεργήσουν ελέγχους στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, από αύριο Πέμπτη 27 μέχρι και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, καταθέτοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων τους στο γραφείο του περιφερειάρχη την ερχόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του περιφερειάρχη προβλέπει, ειδικότερα “τη συγκρότηση 3 συνεργείων για τη διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και τεχνικά έργα” ως εξής, α) συνεργείο ελέγχων σε Δομές Περιβάλλοντος, β) συνεργείο ελέγχου σε συγκοινωνιακές υποδομές και γ) συνεργείο ελέγχου σε λοιπές υποδομές τεχνικών έργων. Συντονιστής των εν λόγω συνεργείων ορίζεται ο Παναγιώτης Παναγάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Λακωνίας.

Επίσης, με την ίδια απόφαση συγκροτούνται δύο ακόμα συνεργεία από υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων το ένα θα διενεργήσει αυτοψίες σε επιχειρήσεις της πληγείσας περιοχής ενώ το δεύτερο θα προβεί στη διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και δασικές εκτάσεις.

Οι έλεγχοι από την πλευρά των εν λόγω συνεργείων θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 8 το βράδυ την ερχόμενη Δευτέρα 31 του μήνα, ενώ το υλικό καταγραφής και η σχετική έκθεση θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Γραφείο Περιφερειάρχη μέχρι τις 3 το μεσημέρι, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Την πλήρη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, με τη συγκρότηση των συνεργείων, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στα θέματα της συνάντησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά

Posted: 26 Aug 2020 11:06 AM PDT

Η διαδικασία για την αποκατάσταση των χωματερών που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και της εκπόνησης των σχετικών μελετών, απασχόλησε -μεταξύ άλλων- τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε αργά το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου, στην Αθήνα, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά.

Στη διάρκεια συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, παρόντος και του γενικού γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων Μανώλη Γραφάκου, επισημάνθηκε το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, το οποίο έχει ως συνέπεια -πέρα από τη δημιουργία νέων χωματερών-, ακόμα και ΧΑΔΑ που είχαν αποκατασταθεί στο παρελθόν να επαναχρησιμοποιούνται.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η Περιφέρεια θα κινηθεί άμεσα όσον αφορά τις απαιτούμενες μελέτες ανά Π.Ε., τονίστηκε ωστόσο ότι θα υπάρξει εκ νέου επαφή με το υπουργείο όσον αφορά την υλοποίηση των αποκαταστάσεων -πρώτος στη λίστα των οποίων είναι ο μη ενεργός πλέον ΧΑΔΑ της Τρίπολης-, καθώς το έργο αυτό απαιτεί σημαντικές πιστώσεις.

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Π. Νίκα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Π.Ε. Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το έργο στερέωσης των πρανών της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, για το οποίο ωστόσο θα γίνει και νέα σύσκεψη πολύ σύντομα, με τη συμμετοχή και της διοίκησης της “Διώρυγα” Α.Ε.

Συζητήθηκε επίσης το περιβαλλοντικό πάρκο Κορινθίας κατά μήκος της  μετρικής γραμμής στη διαδρομή Κόρινθος – Δερβένι, η κατασκευή του διοικητηρίου της Π.Ε. Κορινθίας στην Ποσειδωνία, καθώς και θέματα Βιολογικών Καθαρισμών κυρίως στην Κορινθία, αλλά και σε άλλες Π.Ε.

Πρώτη συζήτηση του υπουργείου Υποδομών με τις Περιφέρειες για έργα που μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης

Posted: 26 Aug 2020 11:05 AM PDT

Η συμμετοχή των Περιφερειών στα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν από τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης -στο πλαίσιο του οποίου η χώρα μας θα λάβει 32 δισ. ευρώ-, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεσύσκεψης το πρωί σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου υπό τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οπως τονίστηκε, τα προταθησόμενα έργα έχουν ήδη μια δυναμική ως προς την ένταξή τους και η εκταμίευση για αυτά υπάρχει δυνατότητα να έχει γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, θα πρέπει το σύνολο των έργων τα οποία θα προταθούν να έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους μέχρι και το 2023. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η διαδικασία που θα τηρηθεί θα είναι κατά πολύ απλούστερη από αυτή για το ΕΣΠΑ, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα τροποποιηθεί ο νόμος 4412 ως προς τις δημοπρατήσεις.

Από την πλευρά του ο Π. Νίκας, πρότεινε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, τα εξής:

-έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτών, με προτεραιότητα τον Κορινθιακό Κόλπο

-αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Περιφέρεια

-κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

-το πάρκο 800 στρεμμάτων στην περιοχή της παραχωρημένης από τον ΟΣΕ μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Δερβένι

-στερέωση πρανών στην Διώρυγα της Κορίνθου

-κανονικοποίηση, επαναλειτουργία και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα

-κατασκευή των τριων οριζόντιων οδικών αξόνων που θα διασυνδέουν τους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, Τρίπολη – Λαγκάδια – Ολυμπία, Γύθειο – Σπάρτη, Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία και Καλό Νερό – Τσακώνα

-επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Καλαμάτα και Σπάρτη

-ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου οικιακής χρήσης στις πόλεις της Περιφέρειας.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 26 Aug 2020 11:03 AM PDT

Στην έγκριση προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του φετινού χρόνου ενέκρινε -μεταξύ άλλων- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου, με τηλεδιάσκεψη.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η πρόσληψη δύο δικηγόρων (παρ’ Εφέταις και άνω) με έμμισθη εντολή στην Π.Ε. Αρκαδίας, όπως επίσης και 25 μόνιμων υπαλλήλων που θα καλύψουν θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων σε διάφορες Π.Ε.

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:

10 Γεωτεχνικοί (ΠΕ), ως εξής: Αρκαδία 2 γεωπόνοι και 2 κτηνίατροι. Λακωνία 1 γεωπόνος και 1 κτηνίατρος. Μεσσηνία 2 γεωπόνοι και 1 κτηνίατρος.

7 Μηχανικοί (ΠΕ) ως εξής: Αρκαδία 3 πολιτικοί μηχανικοί. Αργολίδα 1 αρχιτέκτονας. Κορινθία 1 πολιτικός μηχανικός. Λακωνία 1 μηχανολόγος μηχανικός. Μεσσηνία 1 πολιτικός μηχανικός

1 Πληροφορικής (ΠΕ) στην Αρκαδία

7 Μηχανικοί (ΤΕ) ως εξής: Αρκαδία 3 πολιτικών δομικών έργων. Λακωνία 1 τοπογράφος μηχανικός και 1 μηχανολόγος μηχανικός. Μεσσηνία 1 πολιτικός μηχανικός και 1 μηχανικός έργων υποδομής.

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στη σημερινή της συνεδρίαση, εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τον προσωρινό ανάδοχο για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στην παραλία της Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης στη Μεσσηνία (δαπάνη 2.177.628,22 ευρώ), όπως επίσης και για το τελικής δαπάνης 2.552.299,87 ευρώ έργο αποκατάστασης των κελιών του κτηριακού συγκροτήματος της Μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ στη Μούρα Παλαιοχωρίου, στην Κυνουρία.

Εγκρίθηκε επίσης προσωρινός ανάδοχος για τις εργασίες καθαρισμού τμημάτων των χειμάρρων Ιναχου και Ξεριά στην Αργολίδα, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, όπως επίσης και το πρακτικό της δημοπρασίας το προϋπολογισμού 600.000 ευρώ έργο συντήρησης της επαρχιακής οδού 32 στη Λακωνία, Ελαία – Ασωπός – Δαιμονιά.

Η Επιτροπή προέβη επίσης στην έγκριση σύναψης δύο προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, η μία ύψους 390.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της συντήρησης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο στην Οστρακίνα και η δεύτερη ύψους 74.400 για τη συντήρηση και αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου από την επαρχιακή οδό Τρίπολη – Πιάνα – Αλωνίσταινα προς Λιμποβίσι.

Ακόμα, η Επιτροπή αποδέχθηκε οριστικά την δωρεά από την εταιρεία

“Λαρσινός” Α.Ε. 100.000 τόννων θραυστού υλικού 3Α, που βρίσκονται στο λατομείο της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή των Φιλιατρών, στη Μεσσηνία.

Ενέκρινε, τέλος, το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας, Διαπραγμάτευσης και Αξιολόγησης προσφορών για την προμήθεια 900 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η δαπάνη για την οποία ανήλθε τελικά σε 274.500 ευρώ.

Ακόμα ένα κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους 284 οι προσβληθέντες

Posted: 26 Aug 2020 08:17 AM PDT

Ένα νέο κρούσμα κορονοϊού, καταγράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον αριθμό των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον σε 284.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνεται ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το περιστατικό καταγράφεται στην Π.Ε. Αργολίδας και είναι στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρειά μας σε διακόσιους ογδόντα τέσσερις (284).

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: τριάντα ένα (31) + δύο (2) εισαγόμενα: (33) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο εκατόν ενενήντα πέντε (195)

– δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Αρκαδίας: έντεκα (11) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο δώδεκα (12)

– αφαιρέθηκε το εκ παραδρομής του ΕΟΔΥ δηλωθέν περιστατικό της 02.08.2020*

– δύο ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα

– δύο ελέγχονται σε άλλη Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα

ΠΕ Κορινθίας: τριάντα εννέα (39) + τρία (3) εισαγόμενα: σύνολο σαράντα δύο (42)

ΠΕ Λακωνίας: τέσσερα (4) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο πέντε (5)

– τρία ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΔΥ έως σήμερα

– δεν προσμετρούνται τρία (3) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Μεσσηνίας: είκοσι πέντε (25) + πέντε (5) εισαγόμενα: σύνολο τριάντα (30)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν εξήντα δύο άνδρες (162) και εκατόν είκοσι δύο γυναίκες (122).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων είκοσι τέσσερα (24) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε τριάντα δύο (32). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 25/08/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοιχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εργο συντήρηση του δρόμου Σπάρτης – Τρίπολης στην Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 26 Aug 2020 08:16 AM PDT

Εργο συντήρησης της  εθνικής οδού Σπάρτης – Τρίπολης υλοποιεί στη Λακωνία η Περιφερειακή Ενότητα.

Οι κύριες εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο αφορούν ασφαλτοτάπητες,  διαγραμμίσεις και σήμανση της οδού.

Οι εν λόγω εργασίες γίνονται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θέτουν, τόσο οι υποδείξεις της Τροχαίας για τα επικίνδυνα σημεία του συγκεκριμένου δρόμου, όσο και οι αυτοψίες των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Λακωνίας.

Υλοποίηση του έργου Μεσσήνη – Λάμπαινα

Posted: 26 Aug 2020 08:14 AM PDT

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος για την εξέλιξη της διαδικασίας προς την υλοποίηση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έργου βελτίωσης της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα  – Λάμπαινα.

Συγκεκριμένα μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απόφασης απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών στη ζώνη απαλλοτρίωσης. Παράλληλα εντός των ημερών αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης διεθνή μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές επιστολές της επιβλέπουσας υπηρεσίας προς τον Δήμο Μεσσήνης, καλούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν να προσκομίσουν έγκαιρα τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, ώστε να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το κτηματολογικό διάγραμμα και ο κτηματολογικός πίνακας.

Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Δήμου Δυτικής Μάνης

Posted: 26 Aug 2020 08:13 AM PDT

Το θέμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από Αρχοντικό μέχρι Κιτριές, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 25 Αυγούστου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, η μελετήτρια του έργου Μαριλένα Φράγκου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης είχε μελετηθεί από το έτος 2009. Ωστόσο για να είναι δυνατή η ένταξη του έργου, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη, σύμφωνα με τις τωρινές απαιτήσεις και να εκπονηθούν τα τεύχη.

Για το σκοπό αυτό προωθείται άμεσα η σύναψη προγραμματιστικής σύμβασης, μεταξύ τις Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Δυτικής Μάνης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για την ωρίμανση του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here