Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0
Σε επιφυλακή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, κίνδυνος πυρκαγιών σε Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία

Posted: 09 Sep 2020 10:38 AM PDT

Σε ετοιμότητα για δεύτερη συνεχή ημέρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιών θα βρίσκεται και αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς -που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) στις Π.Ε Κορινθίας, Αργολίδας καθώς και στο νότιο τμήμα της Π.Ε. Λακωνίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, “προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν, αλλά και λόγω των εξελισσόμενων δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος τίθεται σε Γενική Επιφυλακή.
Θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Επίσης, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr”.
Τέλος, με την ίδια ανακοίνωση, καλούνται οι πολίτες “να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών”.

Σύσκεψη στην Τρίπολη επί του master plan για το ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

Posted: 09 Sep 2020 10:35 AM PDT

Οι οριστικές παρατηρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί του μάστερ πλαν για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) της περιοχής της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το πρωί σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, οι πρόεδροι της Αναπτυξιακής Αρκαδίας και του ΤΑΠ ΤοΚ Παναγιώτης Μπούρας και Μανώλης Σκαντζός αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης μετείχε και εκπρόσωπος της ομάδας εκπόνησης του κεντρικού μάστερ πλαν.

Κατά την σύσκεψη διατυπώθηκαν εξειδικευμένες παρατηρήσεις επί των προβλέψεων για την περιοχή της Μεγαλόπολης, μεταξύ των οποίων επισημάνθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα ύπαρξης κινήτρων για εγκατάσταση επιχειρήσεων, αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Επίσης, διατυπώθηκε η θέση ότι απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα στα δημόσια έργα, όπως η επαναλειτουργία του τρένου αλλά και η κατασκευή κρίσιμων οδικών αξόνων, ενώ όσον αφορά τις προοπτικές επενδύσεων προτάθηκε και η προσθήκη της καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Στην εν λόγω σύσκεψη, εξ άλλου, παρουσιάστηκε και ο πίνακας με τα προτεινόμενα -στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Ανάπτυξης- δημόσια έργα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, για τα οποία συντάσσονται ήδη τεχνικά δελτία.

Τα έργα αυτά είναι:

 1. Δρόμος Γύθειο – Σπάρτη – Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία
 2. Δρόμος Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Ελληνικό – Μεγαλόπολη – Λεύκτρο
 3. Κανονικοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής (πλάτος 1,40 μ.)
 4. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης
 5. Ενεργειακή αναβάθμιση σε δημοτικά / δημόσια κτήρια
 6. Φωτοβολταϊκό Πάρκο / επενδύσεις σε ΑΠΕ (μέσω της ενεργειακής κοινότητας)
 7. Ανέγερση και ανοικοδόμηση Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης
 8. Ολοκλήρωση / ανακατασκευή Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης
 9. Ανέγερση μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων
 10. Εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης
 11. Αθλητικές υποδομές
 12. Εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση της πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό
 13. Κατασκευή κωπηλατοδρομίου
 14. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων Δήμου Μεγαλόπολης
 15. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη Μεγαλόπολη
 16. Πανεπιστημιακή δομή όπως Πράσινο Υπολογιστικό Κέντρο
 17. Καταρτίσεις ανθρώπινου δυναμικού για το μετασχηματισμό της οικονομίας
 18. Ιδρυση, κατασκευή και λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος
 19. Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας (από πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ

Ακόμα έγινε η παρουσίαση των προτάσεων που περιλαμβάνει το μάστερ πλαν για την περιοχή της Μεγαλόπολης (και της Δυτικής Μακεδονίας).

Ο συνολικός σχεδιασμός και για τις δύο περιοχές περιλαμβάνει 11 εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με εξαετές πλάνο διάθεσης εθνικών και κοινοτικών πόρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει πακέτο φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, ενώ από κοινού με τα 11 εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, προτείνονται συνολικά 30 αναπτυξιακές δράσεις

Οι εμβληματικές επενδύσεις για την περιοχή της Μεγαλόπολης είναι, φωτοβολταϊκό πάρκο, Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης, “έξυπνες” μονάδες αγροτικής παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, μονάδες ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών, σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα / αγροτική φυλακή, πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων, καθώς και πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωίας και εκπαίδευσης.

Μεταφορά 3,2 εκ ευρώ από το ΠΑΑ σε Αναπτυξιακές για ενίσχυση επιχειρήσεων

Posted: 09 Sep 2020 10:28 AM PDT

Πίστωση συνολικού ύψους 3.261.335,50 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταφέρεται προς την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα LEADER.

Συγκεκριμένα, η πιο πάνω πίστωση -από την οποία 1.141.467,43 ευρώ κατανέμεται στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και το υπόλοιπο 2.119.868,08 στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα- προορίζεται, όπως διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, για την ενίσχυση περί των 100 επιχειρηματιών σε περιοχές υλοποίησης του LEADER, οι οποίοι ήταν επιλαχόντες στις πρόσφατες προσκλήσεις του εν λόγω προγράμματος.

Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι από την Περιφέρεια θα επιδοτηθούν με 13 εκ ευρώ, μέσω ΠΕΠ, οι επιχειρηματίες -πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις- που επλήγησαν από τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.

Διπλογραφικό σύστημα στην Περιφέρεια για το οικονομικό έτος 2018, οσονούπω για το 2019, σύντομα και για το 2020

Posted: 09 Sep 2020 10:26 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία ολοκληρώνει τις διαδικασίες του διπλογραφικού συστήματος, καθώς ήδη λειτουργεί πλέον το εν λόγω σύστημα για το οικονομικό έτος 2018, ενώ σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται και θα λειτουργήσει και για το οικονομικό έτος 2019.

Οπως γνωστοποίησε δε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, όσον αφορά την ολοκλήρωση του διπλογραφικού συστήματος για το 2020 αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι υφίσταται “σοβαρό πρόβλημα με τις δικαστικές διεκδικήσεις και τις σταλίες στα οικονομικά της Περιφέρειας, οι οποίες ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ”, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει εγκαίρως ξεχωριστή ανακοίνωση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή για το Βραβείο Φωτέα

Posted: 09 Sep 2020 10:25 AM PDT

Συνεδριάζει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, η Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει συνολικά 32 υποψήφια βιβλία για το Βραβείο Φωτέα 2019 – 2020.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω βραβείο -με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ- απονέμεται στην μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη της Μεσσηνίας Παναγιώτη Φωτέα.

Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού -με θεματικό περιεχόμενο από όλους τους τομείς της σκέψεως, όπως πολιτική και κοινωνία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, λογοτεχνική κριτική-, το οποίο, όσον αφορά τον φετινό διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.

Την Επιτροπή του Βραβείου αποτελούν οι α) Χρύσα Μαλτέζου (ως πρόεδρος) ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικό μέλος Ακαδημίας Αθηνών, β) Σοφία Καπετανάκη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, γ) Νικόλαος Μηλιώνης μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, δ) Παναγιώτης Νίκας περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ε) Γιώργος Ανδρειωμένος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Εκταμίευση 471.000 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 09 Sep 2020 10:23 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 471.000 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη νότια Λακωνία και αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

Posted: 09 Sep 2020 10:21 AM PDT

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr) και για αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή της Δ.Υ. Σπάρτης (κατηγορία κινδύνου 3) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στα νότια τμήματα (Δ.Υ. Μολάων και Δ.Υ. Γυθείου) της Π.Ε. Λακωνίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 4, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συνιστά στους πολίτες αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Λακωνίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε δασικές περιοχές που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. Γ.Α 134893/188-30.06.2020 με ΑΔΑ: 67ΖΦ7Λ1-4ΘΑ απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, ως εξουσιοδοτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 126333/564/15.06.2020 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου (περί εξουσιοδότησης των αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2020).

Την πιο πάνω απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερούτη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι χάρτες με την απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σύσκεψη για την εκτίμηση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό

Posted: 09 Sep 2020 10:19 AM PDT

Οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Μεσσηνία, όσον αφορά την κάλυψή τους από πολίτες τρίτων χωρών για τη διετία 2021 – 2020, είναι το θέμα της σύσκεψης που συγκαλείται στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

Στην εν λόγω σύσκεψη -το πλήρες θέμα της οποίας είναι “Εκτίμηση αναγκών σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και απασχόληση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, για την Π.Ε. Μεσσηνίας, με τη διαδικασία της μετάκλησης, κατά τη διετία 2021 – 2022”- έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι δήμοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, το Επιμελητήριο, οι Ενώσεις ξενοδόχων καθώς και οι Σύλλογοι Ελαιοτριβέων, Μελισσοκόμων, Επαγγελματιών ψαράδων κλπ.

Θα συζητηθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Π.Ε. Μεσσηνίας, από πολίτες τρίτων χωρών για τη διετία 2021 – 2020, προκειμένου να ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να προβεί στον απαιτούμενο προγραμματισμό.

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 10-09-2020

Posted: 09 Sep 2020 04:22 AM PDT

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει  ότι:

Tην Πέμπτη  10/9/2020 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός Δακοκτονίας στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:…

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here