Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

0
Π. Νίκας: «Οι ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτικές, απαιτούν μέτρα πρόληψης και δεν λύνονται με μέτρα καταστολής»

Posted: 13 Oct 2020 11:53 AM PDT

Με αφορμή τις εντάσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στην Πελοπόννησο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Σε σχέση με το τελευταίο δραματικό και λυπηρό γεγονός στη Μεσσήνη, με το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και τα απαράδεκτα γεγονότα που επακολούθησαν, επισημαίνω τα εξής:

  1. Η ψυχραιμία και η διασφάλιση της ηρεμίας στην κοινωνία μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδό μας και οι κατέχοντες θέση ευθύνης έχουν υποχρέωση για τη συνεννόηση και την καταλλαγή.
  2. Τα προβλήματα που δημιουργούν οι ρομά αποτελούν τρανή απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της πολιτείας, εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια -και προφανώς όλων των κυβερνήσεων-, στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός προγράμματος, κατά το αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, προνοιακής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των ρομά.
  3. Η ψηφοθηρία, η συναλλαγή, “οι κουμπαριές” και όλα τα συναφή έφεραν την ατιμωρησία, την περιφρόνηση της νομιμότητας, την  κάθε είδους παραβατικότητα -και τις συχνές κοινωνικές εντάσεις.
  4. Η Ελληνική Αστυνομία αγωνίζεται και πετυχαίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα από τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει, για αυτό και δικαιούται τις ευχαριστίες μας.

Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό, είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτικές, απαιτούν μέτρα πρόληψης και δεν λύνονται με μέτρα καταστολής.

  1. Να σταματήσουν, λοιπόν, οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις, που φέρνουν το μίσος και τον φανατισμό. Να απαιτήσουμε και να υλοποιήσουμε τον αναγκαίο σχεδιασμό υποστήριξης των ρομά και την εφαρμογή της νομιμότητας από όλους.

Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ακόμα 3,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημόσια υγεία

Posted: 13 Oct 2020 11:51 AM PDT

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εκδόθηκε, στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014 – 2020, νέα πρόσκληση με τίτλο “Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και Ενίσχυση των Μονάδων και Φορέων Υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας covid 19- Δράση Β”.

Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ, ενώ

συνολικά για τις συγκεκριμένες δράσεις των δομών υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα  διατεθούν πάνω από 20.000.000 ευρώ.

Η πιο πάνω πρόσκληση αφορά την χρηματοδότηση δράσεων για την θωράκιση της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπιση της επιδημίας Covid 19 σε χώρους μεταναστών/προσφύγων, μετακινούμενων πληθυσμών.

Η παρέμβαση καλείται να δημιουργήσει ή/και να ενισχύσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (μέσω προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, κλπ, προσωπικού) που παρέχονται στην ομάδα στόχου στις περιοχές όπου υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων για την προστασία από τον covid-19 και την παροχή των πρώτων υγειονομικών υπηρεσιών σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων εντός των καταυλισμών.

Ειδικότερα, στους μετανάστες και πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στους προαναφερόμενους χώρους, ομάδα επαγγελματιών υγείας θα παρέχει υγειονομικές παρεμβάσεις κατά περίπτωση ως εξής:

  1. Ιατρικός έλεγχος (κλινικός και κατά περίπτωση εργαστηριακός έλεγχος) και καταγραφή σημαντικών υγειονομικών παραμέτρων του πληθυσμού ελέγχου (entry screening)
  2. Παροχή, όπου χρειάζεται, άμεσης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα παιδιών, εγκύων γυναικών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού της παρέμβασης.
  3. Λοιπές δράσεις δημόσιας υγείας που κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών και μη νοσημάτων.
  4. Διαλογή ύποπτων κρουσμάτων μεταδιδόμενων λοιμογόνων νοσημάτων που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (covid-19, ελονοσία ιλαρά κ.λπ.) και λήψη κατάλληλων μέτρων για την απομόνωση και την ιατρική διαχείρισή τους.
Συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου Π. Πούπουζα

Posted: 13 Oct 2020 11:49 AM PDT

Συνάντηση εργασίας είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην Περιφέρεια, στην Τρίπολη, με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, ταξίαρχο Παναγιώτη Πούπουζα.

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο Κανάλι της Βουλής

Posted: 13 Oct 2020 11:48 AM PDT

Συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το πρωί σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη, η οποία έγινε μέσω Skype, έγινε αναφορά στο πρόβλημα της πανδημίας, αλλά και στις προτεραιότητες της περιφερειακής Αρχής.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα δασικών χαρτών

Posted: 13 Oct 2020 11:47 AM PDT

Διευκρινίσεις δίνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των συνεπειών της αριθ. 709/2020 Απόφασης της  Ολομέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας σχετικά µε την αντισυνταγµατικότητα του άρθρου 23 του ν. 4061/2012 (Α΄66), που αφορά τους δασικούς χάρτες.

Συγκεκριμένα, στο με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2020, εν λόγω έγγραφο που απευθύνεται προς τις Διευθύνσεις Αγροτικὠν Υποθέσεων των Αποκεντρωµένων Διοικήσεων και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διευθύνσεις Πολιτικής Γης των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας -προκειμένου να λάβουν γνώση οι Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών και οι Επιτροπές Ελέγχου και Νομιμότητας-, αναφέρονται τα εξής:

“Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 23 για την εξαγορά ακινήτου, όπως αυτές ίσχυαν πριν τη δημοσίευση της ανωτέρω δικαστικής απόφασης, ο αυθαίρετος κάτοχος αυτού είχε τη δυνατότητα να υποβάλει σχετική αίτηση, µε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την οποία η οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών του άρθρου 18, ὁπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του ιδίου νόµου µετά από εξέταση έκανε δεκτή ή απέρριπτε. Η διαδικασία της εξαγοράς ολοκληρωνόταν µε την έκδοση τίτλου κυριότητας απὀ τον οικείο Περιφερειάρχη, σύµφωνα µε το άρθρο 21 του ν. 4061/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατόπιν εξόφλησης του τιµήµατος και προσκόµισης του σχετικού παραβόλου από τον αιτούντα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 23 κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγµατικές, αυτές είναι ανίσχυρες και µη εφαρμοστέες. Λόγω αυτού δεν παρέχουν νόμιμο έρεισμα για την έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων µε αντικείµενο την απευθείας εκποίηση ή την άρνηση απευθείας εκποίησης δηµόσιων εκτάσεων σε αυθαιρέτως κατέχοντες.

Ως εκ τούτου, εφόσον η διαδικασία της εξαγοράς ακινήτου σύμφωνα µε το ανωτέρω άρθρο 23 δεν είχε ολοκληρωθεί µέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου 2020, αυτή δεν δύναται να πραγµατοποιηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω:

α) δεν δύνανται να υποβάλλονται νέες αιτήσεις εξαγοράς,

β) οι αιτήσεις εξαγοράς που τυχόν έχουν υποβληθεί δεν εξετάζονται,

γ) οι αποφάσεις των Επιτροπών Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών που τυχόν έχουν εκδοθεί δεν τυγχάνουν εφαρµογής και

δ) τα ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί από τους αιτούντες δυνάµει των αποφάσεων των παραπάνω Επιτροπών, επιστρέφονται σε αυτούς σύμφωνα µε τις κείμενες διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και των

Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενημερώνουν σχετικά τους αιτούντες.

Σημειώνεται δε ότι, οι διατάξεις του ν. 4061/2012 (Α΄66), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στις οποίες γίνεται παραπομπή στο άρθρο 23 αυτού ή/και αναφορά σε εξαγορά ακινήτου βάσει αυτού, δεν εφαρμόζονται.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 (Α΄67), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύµφωνα µε τις οποίες

«1. Σε ακίνητο που βρίσκεται µέσα σε σχέδιο πόλεως ή µέσα σε οικισμό που προϋφίσταται του έτους 1923 ή µεσα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που έχει οριοθετηθεί, ο νοµέας του θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου εφόσον: α) νέµεται, µέχρι έναρξη ισχύος του νόµου αυτού, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, µε νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτιστεί και μεταγραφεί µετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νοµής βρισκόταν σε κακή πίστη ή β) νέµεται, µέχρι την έναρξη ισχύος του νόµου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστηµα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νοµής δρισκόταν σε κακή πίστη. Η διάταξη της περίπτωσης β΄ εφαρμόζεται για ακίνητο εμβαδού µέχρι 2.000 τ.µ. Για ενιαίο ακίνητο εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ., η διάταξη εφαρµόζεται µόνο εφόσον στο ακίνητο υφίσταται κατά την 31.12.2002 κτίσμα που καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) του ισχύοντος συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Στο χρόνο νοµής που ορίζεται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ προσµετράται και ο χρόνος νοµής των δικαιοπαρόχων που διανύθηκε µε τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε κακή πίστη βρίσκεται ο νοµέας, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1042 του Α.Κ.

2. Οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύουν για εκτάσεις που στο σχέδιο πόλης ή στους οικισμούς αποτελούν κοινόχρηστους χώρους ή πάρκα και άλση».

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με την βουλευτή Μ. Σούκουλη

Posted: 13 Oct 2020 11:42 AM PDT

Θέματα της Κορινθίας συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην Περιφέρεια, με την βουλευτή Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη.

Εκταμίευση 1.686.829 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 13 Oct 2020 11:40 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 1.686.829 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη με αντιπεριφερειάρχες για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Posted: 13 Oct 2020 11:39 AM PDT

Τηλεδιάσκεψη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Τεχνικού Προγράμματος είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στην διάσκεψη εξετάστηκε η πρόοδος της εν λόγω διαδικασίας και εκ μέρους του περιφερειάρχη δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στην 14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, το ερχόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Posted: 13 Oct 2020 11:38 AM PDT

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς” διοργανώνει το  επόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου την 14η “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” σε 34 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΙΟΑΣ, “κεντρικός άξονας είναι ότι “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”, ενώ το μήνυμα στην Ελλάδα είναι η προτροπή, στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά και θα αναλάβει τον ρόλο του “οδηγού της παρέας”.

Η δράση, θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, επιστόμια μιας χρήσεως, τήρηση αποστάσεων κτλ.).

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες οδηγοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν σε αυτήν την βραδιά, μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ΙΟΑΣ και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής όλων αλλά, κυρίως, των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Εκατοντάδες εθελοντές του ΙΟΑΣ θα βρίσκονται, και φέτος, σε επιλεγμένα σημεία νυχτερινής διασκέδασης για να υπενθυμίσουν πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώσουν αλκοόλ και στη συνέχεια να πιάσουν το τιμόνι. Παράλληλα, προτρέπουν τους καταναλωτές να ορίσουν τον “Οδηγό της Παρέας” που θα φροντίσει, για την ασφαλή τους επιστροφή, μετά το τέλος της βραδιάς υπενθυμίζοντας ότι  “Ολοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… Ο οδηγός της παρέας”.  Διαφορετικά, οι εθελοντές του ΙΟΑΣ θα προτείνουν να αφήσουν τα οχήματά τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι.

Η “14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα”, που διοργανώνεται από το ΙΟΑΣ, έχει συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις, ενώ έχει, διαχρονικά, μεγάλο υποστηρικτή την ΕΝΕΑΠ (Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών).

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). Πολύτιμοι συνεργάτες το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και  Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS και το Εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου”.

Αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των συνεργατών στην προσπάθεια αυτή, όπως και τους φορείς που θα υλοποιήσουν τις διάφορες δράσεις κατά τόπους μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://www.ioas.gr/l2rhvtzyJIunk4P3

Οι πόλεις που συμμετέχουν και τα σημεία της δράσης για το 2020 είναι:

Πόλεις που συμμετέχουν και τα σημεία της δράσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here