Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

0
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πέντε πυρόπληκτα χωριά της Κορινθίας

Posted: 27 Jul 2020 10:42 AM PDT

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Κορινθίων, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στη σχετική απόφαση σημειώνεται, ειδικότερα, η “κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Ξυλοκερίζης της Δημοτικής Ενότητας Κορινθίων, της Κοινότητας Σοφικού της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας και των Κοινοτήτων Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνικού του Δήμου Κορινθίων”.

Οπως τονίζεται, η εν λόγω απόφαση -που θα ισχύσει για ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2021- κρίθηκε αναγκαία “για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22-07-2020 στις παραπάνω περιοχές”.

 

Απόφαση Ψ87946ΜΤΛΒ-ΥΔΛ

Σημαντικές ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα για σειρά έργων σημαντικού προϋπολογισμού στην Αργολίδα

Posted: 27 Jul 2020 10:40 AM PDT

Σειρά έργων που δρομολογούνται προς υλοποίηση στην Αργολίδα γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας θα διαθέσει 60.000 ευρώ έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Εξ άλλου, μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου και Αργους – Μυκηνών θα υλοποιηθεί το έργο αντικατάστασης του αγωγού διάθεσης λυμάτων της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Αργους – Ναυπλίου, το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ.

Οσον αφορά τα οδικά έργα, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες, τόσο για τη βελτίωση του οδικού δικτύου από τον κόμβο Αρχαία Νεμέα – Δερβενάκια – Μυκήνες όσο και αυτές που αφορούν τον δρόμο από κόμβο  Αρχαία Νεμέα – Μυκήνες – Αγία Ελεούσα – Θέατρο Επιδαύρου, έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Αναφορικά δε με έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει το προϋπολογισμού 12.200.000 ευρώ έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου, στον Ανάβαλο. Οπως διευκρίνισε, ήδη στέλνονται συμπληρωματικά στοιχεία για την ένταξη του εν λόγω έργου στο ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑ – Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης.

Εξ άλλου, σύντομα δημοπρατείται το έργο διευθέτησης του χειμάρρου Ξομβριού (ρέμα Κιβέρι), έργο με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ /ΠΕΠ 2014 – 2020.

Ειδικά για τα έργα στον Ανάβαλο, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι μέσα στην εβδομάδα συμβασιοποιείται η υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων στο Φίχτι, ενώ μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου αναμένεται να δημοπρατηθεί – από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- η β΄φάση του έργου μεταφοράς νερού σε Φίχτι, Μοναστηράκι, Μυκήνες, όπως επίσης και τα έργα βελτίωσης άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ. Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι η  Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αργολίδας.

Αναφερόμενος σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ, ο Π. Νίκας ανέφερε την β΄φάση του έργου συντήρησης τμημάτων της 19 Α επαρχιακής οδού (κεντρικός δρόμος από εκκλησιαστικά – Μυκήνες – Μοναστηράκι – Αγία Τριάδα – Τίρυνθα – Ναύπλιο. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ με 1.000.0000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται επίσης και η ενταγμένη στο ΠΔΕ, με 900.000 ευρώ, β΄φάση του έργου συντήρησης τμημάτων της εθνικής οδού 10 (Ισθμός – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της νέας κατανομής του ΠΔΕ θα ενταχθούν τα οδικά έργα, α) Ε07 Φίχτι – Κουτσοπόδι – Αργος – Μύλοι – Αχλαδοκαμπος με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και β) παλαιά εθνική οδός Ναύπλιο – Λυγουριό, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Με πιστώσεις από τις εκπτώσεις θα υλοποιηθεί το έργο Ναύπλιο – Νέα Κίος – Μύλοι και Αργος – Νέα Κίος, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, ενώ θα προταθεί για ένταξη στο ΠΔΕ και ο κόμβος Φιχτίου, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε εξ άλλου ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης οι μελέτες -και ξεκινά η εκπόνησή τους- για το έργο βελτίωσης κατά τμήματα της επαρχιακής οδού 4 Λυγουριό – Κρανίδι, καθώς και για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα προστασίας του χειμάρρου Ινάχου. Τα συγκεκριμένα έργα προορίζονται προς ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Αναφερόμενος στα θέματα του πολιτισμού, ο Π. Νίκας ενημέρωσε ότι στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τις πολιτιστικές υποδομές, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση τα έργα α) στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών, με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ και β) ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Λέρνας με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, τα οποία τελούν υπό αξιολόγηση.

Τέλος, ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα ενταχθεί το έργο που αφορά σε βελτιωτικές επεμβάσεις για την κυκλοφορία των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Κορίνθου – Τρίπολης και Αργους – Ναυπλίου,προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.

Επικοινωνία και συγχαρητήρια από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στον Γ. Θωμά

Posted: 27 Jul 2020 10:37 AM PDT

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, με τον τ. υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για τα θέματα Ενέργειας  και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά, τον οποίον και συνεχάρη με την αφορμή της ανάδειξής του ως Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD).

“Συνεχάρην τον κ. Θωμά για την σπουδαία θέση που πήρε στην Ευρωπαϊκή Ενωση” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες προς τον τ. υφυπουργό “και για τη βοήθειά του ως προς το θέμα της μεταλιγνιτικής Μεγαλόπολης και βεβαίως ως προς το θέμα για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί ως προς τον ρόλο της ΔΕΔΑ και οι οποίες είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της περιφερειακής Αρχής” δήλωσε ειδικότερα ο Π. Νίκας.

Ο Γ. Θωμάς, με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων επιλέχθηκε ως Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα καθήκοντα του Γ. Θωμά μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο “Greece Is Διαδρομές” της εφημερίδας “Καθημερινή”

Posted: 27 Jul 2020 10:36 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του ένθετου περιοδικού “Greece Is Διαδρομές”, το οποίο κυκλοφόρησε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου, με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ¨Καθημερινή”.

Το χθεσινό τεύχος ήταν αφιερωμένο “στους πιο αγαπημένους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εν λόγω έκδοση, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου “με την εκπληκτική της ποικιλία εμπειριών”…

Ολοκληρώθηκαν οι διανομές στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία

Posted: 27 Jul 2020 10:34 AM PDT

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διανομή στους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία, τροφίμων και άλλων ειδών διαβίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 1.346.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή ξεκίνησε την Τρίτη 7 Ιουλίου και έγινε ως εξής, από 7 έως 10 Ιουλίου στην Π.Ε. Αργολίδας, από 13 έως 17 Ιουλίου στην Π.Ε. Λακωνίας και από 13 έως 24 Ιουλίου στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Π.Ε. Αρκαδίας και Κορινθίας έχουν αποφασίσει οι διανομές στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ στις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες να γίνονται από τις πρωτοβάθμιες αυτοδιοικητικές δομές τους, ωστόσο αυτόν τον μήνα δεν υλοποιήθηκαν, καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση -μετά από προσφυγές των μετασχόντων στους σχετικούς διαγωνισμούς των δήμων στις δύο εν λόγω Π.Ε.

Συνάντηση για την οργάνωση των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων από το 1821

Posted: 27 Jul 2020 10:33 AM PDT

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, στην Τρίπολη, με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου -πρόεδρο της Επιτροπής για τις εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στη συνάντηση μετείχε ο Σπαρτιάτης γιατρός, ερευνητής και συλλέκτης Αντώνης Τάντουλος, ο οποίος διαθέτει στη συλλογή του αυθεντικά είδη εκείνης της εποχής.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα ο Α. Τάντουλος να συνδράμει διαθέτοντας προς έκθεση ορισμένα από τα εν λόγω είδη, τόσο στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και για άλλες εκδηλώσεις που θα οργανώσει το 2021 τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο περιφερειάρχης, από την πλευρά του, εξέφρασε ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η συγκέντρωση αυθεντικών ειδών από την εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Posted: 27 Jul 2020 10:29 AM PDT

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η στελέχωση συνολικά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, ήταν η εξής:

Σε σύνολο 805 υπαλλήλων, απουσίασαν 210 λόγω αδειών.

 

Αναλυτικά, την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σήμερα, ανά Περιφερειακή Ενότητα, μπορείτε να δείτε εδώ:

Δελτίο παρουσίας υπαλλήλων 27 Ιουλίου 2020

Αυτοψία στο έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας στον Κορινθιακό

Posted: 27 Jul 2020 10:28 AM PDT

Το έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου για την αντιδιαβρωτική προστασία από τη θάλασσα επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Το εν λόγω έργο φτάνει έως την παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Διμηνιού.

Αυτοψία στο γεφύρι του Ζευγολατιού

Posted: 27 Jul 2020 10:25 AM PDT

Αυτοψία στο έργο αντικατάστασης του γεφυριού στο Ζευγολατιό πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Ιουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας συζήτησε σχετικά με την επίλυση τεχνικών θεμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here