Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 26 ΜαΐουPosted: 26 May 2021 10:22 AM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 26, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.517.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 26 Μαΐου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.517, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 395.094 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 27 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.036 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 (62,3% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.391 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +28,87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών/ του επταημέρου είναι 244 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.916 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου καταγράφηκαν 30 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 10.453.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 3, στην Π.Ε. Αρκαδίας 5, στην Π.Ε. Κορινθίας 12, στην Π.Ε. Λακωνίας 2 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 8.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 70 άτομα (τα 6 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 4, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 3, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 23, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 21 (τα 6 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 9 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 10.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πυρόπληκτη Κοινότητα Πισίων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων ΘεοδώρωνPosted: 26 May 2021 10:21 AM PDT

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, η πληγείσα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά Κοινότητα Πισίων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, “για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 20 Μαΐου”, έχει ισχύ μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2021.

Το σχετικό αίτημα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων είχε διαβιβαστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς την ΓΓΠΠ, από κοινού με δύο ακόμα αιτήματα του ίδιου δήμου σχετικά με την παράταση ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, α) ώς τις 25 Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων που είχε πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα τον Μάρτιο του 2017 και τον Σεπτέμβριο του 2018 και β) ώς τις 9 Δεκεμβρίου 2021 στην περιοχή του Λουτρακίου που είχε πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχή του εν λόγω δήμου της Κορινθίας.

Δείτε εδώ την απόφαση.

Σημαντικές αποφάσεις από την Οικονομική ΕπιτροπήPosted: 26 May 2021 10:18 AM PDT

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών έργων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό δημοπρασίας για το προϋπολογισμού 250.000 ευρώ έργο βελτίωσης του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Νέας Τίρυνθας, καθώς και τους όρους της διακήρυξης για την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της ρύθμισης της κυκλοφορίας και συντήρησης της εθνικής οδού στον κόμβο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Νεμέας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τα τεύχη διακήρυξης του με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ έργου αποκατάστασης του επαρχιακού δρόμου Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, στο τμήμα Γύθειο – Αρεόπολη.

Προέβη ακόμα στην έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης 180.000 ευρώ μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης με αντικείμενο τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού Παναγίας Κρίσσας στη Φοινικού.

Εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Ενέκρινε επίσης την επαναπροκήρυξη με νέες προδιαγραφές του συνοπτικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 74.263,60 ευρώ, για την προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμα, η Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την ανάθεση της πράξης που αφορά στην επικαιροποίηση της μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη.

Στη σημερινή συνεδρίαση, τέλος, η Οικονομική Επιτροπή συζήτησε εκτός ημερησίας διάταξης τρία ακόμα θέματα, προβαίνοντας στη ανάδειξη α) αναδόχου για το έργο συντήρησης και βελτίωσης στο τμήμα Κάτω Μέλπεια – Στάσιμο – όρια νομού, της 7ης επαρχιακής οδού, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, β) οριστικού μειοδότη στο έργο αποκατάστασης βατότητας του δρόμου από την διασταύρωση Βλαχέρνας – Χωτούσα – Λίμνη, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και

γ) προσωρινού μειοδότη στο έργο συντήρησης και βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου Τρίπολη – Βούρβουρα – Αγιος Πέτρος, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Πίστωση 2,5 εκ. ευρώ για 4 κόμβους στην ΑρκαδίαPosted: 26 May 2021 10:17 AM PDT

Πίστωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί μέσω της “Αρκαδία 2020” ΤΑΠ Τοκ για την κατασκευή 4 μεγάλων κόμβων, στην Καρκαλού, στο Σέρβου, στην Πλάτσα και στην είσοδο Τεγέας.

Αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας και της έδρας, που έγινε σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στις ορεινές περιοχές ορόσημα ύψους 2 μέτρων για το χιόνι, ενώ θα γίνει και προμήθεια σημαντικής ποσότητας από πλαστικά κολωνάκια για το ορεινό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή παρέμβασης της “Αρκαδία 2020” ΤΑΠ ΤοΚ περιλαμβάνει τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας καθώς και τον Δήμο Τρίπολης, πλην του αστικού του ιστού.

Συγκροτήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πίνακας ελεγκτών των ιδιωτικών ΚΤΕΟ – παύει ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων στο ΚΤΕΟ ΜεσσήνηςPosted: 26 May 2021 10:16 AM PDT

Στη συγκρότηση πίνακα ελεγκτών των των ιδιωτικών ΚΤΕΟ προέβη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Ο πίνακας απαρτίζεται από τους πιστοποιημένους ελεγκτές ΚΤΕΟ Γιώργο Παπαδόπουλο (ΤΕ Μηχανικών), Αθανασία Οικονομοπούλου (ΤΕ Μηχανικών), Πέτρο Ηλιόπουλο (ΤΕ Μηχανικών) και Αριστομένη Σταυρόπουλο (ΔΕ Μηχανικών).

Οι επιτροπές, τονίζεται στην απόφαση, έχουν αρμοδιότητα ελέγχου σε όλα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξ άλλου, με άλλη απόφαση, παύει η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ Μεσσήνης, “µόνο κατά το τεχνικό του µέρος που αφορά τον οδικό τεχνικό έλεγχο των οχημάτων, επιτρέποντας µόνο την λειτουργία της γραμμµατειακής του υποστήριξης”.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, “το δημόσιο ΚΤΕΟ Μεσσήνης της Π.Ε. Μεσσηνίας υπολειτουργεί λόγω µη επαρκούς επανδρωµένου και πιστοποιηµένου προσωπικού και της μειωμένης προσέλευσης κοινού.

Εκκληση επαγγελματιών του πυρόπληκτου ΣχοίνουPosted: 26 May 2021 10:15 AM PDT

Τη συνδρομή της πολιτείας και των θεσμών της στις επιχειρήσεις της πρόσφατα πυρόπληκτης περιοχής του Σχοίνου της Κορινθίας ζητεί η Ενωση Εμπόρων και Επαγγελματιών Σχοίνου με σχετικό έγγραφό της.

“Εχοντας πίσω μας ένα δυσλειτουργικό καλοκαίρι με περιορισμούς και απαγορεύσεις λόγω covid-19, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας κλονίστηκε σοβαρά (…) και φτάσαμε σήμερα να βρεθούμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή, την τεράστια πυρκαγιά που κατάκαψε τον τόπο μας, την ζωή μας, τα όνειρά μας, το επαγγελματικό μας μέλλον”.

Το έγγραφο των επαγγελματιών του Σχοίνου μπορείτε να δείτε εδώ.

Παρατείνεται μέχρι 20 Σεπτεμβρίου το κυνήγι του αγριόχοιρουPosted: 26 May 2021 10:13 AM PDT

Παρατάθηκε μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων, “τόσο λόγω επαπειλούμενων ζημιών στην αγροτική παραγωγή όσο και για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε κτηνοτροφικές μονάδες”.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του πιο πάνω υπουργείου, στην οποία προστίθεται ότι η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς “παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις”.

Την σχετική εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ.

Εκτέλεση εργασιών στο κάστρο της Μεθώνης ενέκρινε το υπουργείο ΠολιτισμούPosted: 26 May 2021 10:11 AM PDT

Την εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών στο κάστρο της Μεθώνης ενέκρινε με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο πλαίσιο του έργου “Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου Μεθώνης και εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών”.

Οι αναφερόμενες στην απόφαση αρχαιολογικές εργασίες θα γίνουν, όπως τονίζεται, “απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας”.

Οι εργασίες, προστίθεται στην ίδια απόφαση, “αφορούν σε καθαρισμούς, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων για την υποστήριξη και προετοιμασία των υποέργων 1 και 2, προκειμένου να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, γεωτεχνικές) στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο “Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου Μεθώνης και εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών”.

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα

Posted: 26 May 2021 10:10 AM PDT

Πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου μήνα περιοχές της Αργολίδας επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζο, τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό και στελέχη της Οργανισμού και της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, το πρωί έγινε επίσκεψη στη Λυρκεία, τη Στέρνα, το Σχοινοχώρι, το Κουτσοπόδι, τα Φίχτια, το Αεροδρόμιο Αργους, τη Χούνη, το Κεφαλάρι, την Ηρα και το απόγευμα στην περιοχή Ιρίων, Ασίνης και Επιδαύρου.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, στην οποίαν εκτός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο και τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Πρόνοιας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος καθώς και πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας και παραγωγοί της περιοχής, τέθηκαν τα εξής θέματα:

  • Η αλλαγή του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθούν κι άλλες ζημίες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
  • Η ένταξη στις ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των μανταρινιών, ποικιλίας κλημεντίνης, ενός προϊόντος που χρήζει προστασίας. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της κηλίδωσης εξαρτάται αποκλειστικά από τις κλιματολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις μετά από περιόδους ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών.
  • Οσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων βερυκόκκων αποτυπώθηκαν αναλυτικά στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι ζημιές ύψους 60 – 100% από τον παγετό στις 26 του περασμένου Μαρτίου σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη και αλλού.
  • Η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών πορτοκαλιάς ποικιλίας Ναβελίνα και Νιου Χολ, στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθισης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή, ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές.
  • Αναφέρθηκε το πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
  • Η επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που επικράτησαν στις αρχές Μαΐου (έως 37 βαθμούς Κελσίου) στην εξέλιξη του ελαιόκαρπου, ιδιαίτερα στην επαρχία Ερμιονίδας μετά και τη συνεχιζόμενη ξηρασία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι ο Οργανισμός “με ακρίβεια, δικαιοσύνη και ταχύτητα θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους” και μιλώντας -όπως ο ίδιος τόνισε- “με απόλυτη ειλικρίνεια” σημείωσε ότι “είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να επιβιώσει οικονομικά με τον ισχύοντα Κανονισμό”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις με τον νέο νόμο περί κρατικής αρωγής και την άμεση ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΛΓΑ, ο οποίος -όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού- έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here