Τα νέα της Περιφέρειας

0
Στην Τρίπολη αύριο Πέμπτη 16 Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής

Posted: 15 Jul 2020 11:06 AM PDT

Την Τρίπολη επισκέπτεται αύριο Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, παρουσία -όπως έγινε γνωστό- και στελεχών του ΟΣΕ, κυριαρχεί η επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου στο δίκτυο της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν ανακοινώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, αλλά και ο προγραμματισμός για το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την επαναδραστηριοποίηση του οποίου επιδιώκει να ενισχύσει η Περιφέρεια και με δικές της πιστώσεις.

Επίσης, ο περιφερειάρχης θα συζητήσει με τον υπουργό και σχετικά με τους μεγάλους οδικούς άξονες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πιστώσεις προς τις Π.Ε. για οδικά έργα, διατέθηκαν ήδη περί τα 12 εκ. ευρώ σε Λακωνία και Μεσσηνία

Posted: 15 Jul 2020 11:05 AM PDT

Προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο δίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με την ευκαιρία την διάθεση συνολικής πίστωσης περί τα 12 εκατομμύρια στις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας αφορά σε οδικά έργα.

Η διάθεση της πιο πάνω πίστωσης έγινε στις πρόσφατες συσκέψεις που ο περιφερειάρχης είχε στην Τρίπολη με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρο Βερούτη και Στάθη Αναστασόπουλο, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων των εν λόγω Π.Ε.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις και με τους υπόλοιπους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.

Σημειώνεται δε επιπλέον ότι για κάθε μία από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες θα διατεθεί πίστωση 1.000.000 ευρώ για τη σήμανση του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία για την διάθεση κονδυλίων τα οποία προορίζονται για καθαρισμούς χειμάρρων.

Υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας το κοινό μνημόνιο για την εφαρμογή του συστήματος “Ιριδα”

Posted: 15 Jul 2020 11:04 AM PDT

Υπογράφηκε αργά το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, στην Αθήνα, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και εκπροσώπους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή από την Περιφέρεια του λογισμικού “Ιριδα” ως το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων της.

“Πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου 2021 για να διακινούμε ηλεκτρονικά τα έγγραφα, να θέτουμε ηλεκτρονικές υπογραφές, κάτι που θα συμβάλει στην πολύ μεγάλη οικονομία -τόσο σε υλικό, όσο και εργατο-ώρες” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπαίνει σε μια νέα εποχή” για να προσθέσει ότι σύμφωνα με ενημέρωση που -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ- είχε από τον υφυπουργό προωθείται το νομικό πλαίσιο για τη συρρίκνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ταυτόχρονη ενίσχυση των Περιφερειών με το στελεχιακό δυναμικό που θα προκύψει.

Συνάντηση Εργασίας στον αρχαιολογικό χώρο Παυλοπέτρι Λακωνίας

Posted: 15 Jul 2020 11:03 AM PDT

Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας και του περιβάλλοντός του παρουσιάστηκε την Δευτέρα 13 ιουλίου στην πιο πάνω περιοχή.

Το εν λόγω σχέδιο, που έχει εκπονήσει η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, εξελίσσεται στο πλαίσιο του έργου INHERIT του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Med 2014-2020,  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος, η δε Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ως συνεργαζόμενος εταίρος.

Το πιο πάνω πρόγραμμα αποβλέπει στην κατάρτιση και εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής και φυσικής μας κληρονομιάς, καθώς και την ανάδειξη τουριστικών δραστηριοτήτων με αειφόρο χαρακτήρα.

Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε την περασμένη Δευτέρα, σε συνάντηση εργασίας στην αρχαιολογική  περιοχή Παυλοπετρίου Λακωνίας, στην οποία συμμετείχαν, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα ΕΣΠΑ Νίκος Φοίφας, καθώς και στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων οι αρχαιολόγοι Παρή Καλαμαρά – προϊσταμένη της εν λόγω Εφορείας- και  Δέσποινα Κουτσούμπα.

Στην πιο πάνω συνάντηση έγινε αυτοψία, τόσο του χερσαίου, όσο και του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, όπου η Δ. Κουτσούμπα προέβη και σε υποβρύχια ξενάγηση στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του Παυλοπετρίου.

Στην παρουσίαση – ξενάγηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Βιγκλαφίων Παναγιώτης Μάρκος και η αρχαιολόγος Φωτεινή Βλαχάκη.

Ακολούθησε παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου και του περιβάλλοντός του, που έχει εκπονήσει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με στόχο την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής όπου θα προβλέπει:

– την χάραξη διαδρομών επισκεπτών από την Πούντα και τα Βιγκλάφια ώς τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, τη λίμνη Στρογγύλη και το Μάγγανο, -την οριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και της προστατευόμενης περιοχής Στρογύλης – Μάγγανου

– τη χάραξη κολυμβητικών διαδρομών και

– την τοποθέτηση χερσαίας και ενάλιας σήμανσης, με στόχο την ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η συνάντηση έκλεισε με σύσκεψη όλων των στελεχών καθώς και της δημάρχου Ελαφονήσου Ευσταθίας Λιάρου, η οποία ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος INHERIT, καθώς και για τον σχεδιασμό από την Περιφέρεια νέων δράσεων σε όλη την περιοχή που έχουν στόχο το τρίπτυχο, Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, Αξιοποίηση της πολιτισμικής μας προσφοράς, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, η φυσική κληρονομιά των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών της Μεσογείου αντιμετωπίζει πιέσεις εξ αιτίας της έντασης των τουριστικών δραστηριοτήτων  (υπερβάσεις στην οικοδόμηση, απορρίμματα, σπατάλη υδάτινων πόρων, διάβρωση και ερημοποίηση, απώλειες στην βιοποικιλότητα, συμφόρηση λόγω εποχιακού χαρακτήρα του τουρισμού κ.α.).

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον Μ. Μανουσάκη

Posted: 15 Jul 2020 10:55 AM PDT

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα συναντήθηκε στην Τρίπολη σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Στην πιο πάνω συνάντηση -παρουσία μεταξύ άλλων, της αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα, της Μαργαρίτας Σπυριδάκου προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και του μέλους της εν λόγω επιτροπής πανεπιστημιακού Αριστείδη Δουλαβέρα- έγινε μια κατ’ αρχήν συζήτηση για την περίπτωση συνεργασίας της Περιφέρειας με τον γνωστό σκηνοθέτη με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα ζητηθεί να εκφράσει άποψη η γνωμοδοτική επιτροπή, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης.

Πρόσκληση του ΠΕΠ για εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 15 Jul 2020 10:54 AM PDT

Δημοσιοποιήθηκε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων με αντικείμενο την “Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020”.

Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνηςανέρχεται σε 3.750.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στο πλαίσιο της πιο πάνω δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια διάρκειας έως 24 μηνών συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος) από 10.000 έως 60.000 ευρώ .

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των ερευνητικών προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται το διάστημα από 23 Ιουλίου στη 1 το μεσημέρι έως και τις 24 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι.

Αναλυτικές πληροφορίες για την πρόσκληση και την υποβολή προτάσεων και άλλες διευκρινίσεις δίνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου (αρμόδιο στέλεχος  Ιωάννα Λαμπροπούλου, τηλ: 2713601380, E-mail: ilampropoulou@mou.gr URL: http://www.eydpelop.gr) και από τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων (Μαιζώνος 122 και Γούναρη, 262 22, Πάτρα, Τηλ: 2610622711, e-mail: efd@diaxeiristiki.gr , URL: www.diaxeiristiki.gr).

Για τεχνικά θέματα του ΠΣΚΕ οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποστήριξης που λειτουργεί η ΜΟΔ, τηλ. 210-7787940, support@mou.gr (ώρες γραφείου 9 π.μ. με 5 μ.μ.).

Την πλήρη πρόσκληση μπορείτε να δείτε εδώ.

Σύσκεψη για την τροποποίηση του ΟΕΥ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 15 Jul 2020 10:51 AM PDT

Σύσκεψη με τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την σημειακή τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου.

Σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι σκοπός της σύσκεψης -που συγκλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο- ήταν να βρεθεί κοινός τόπος ως προς τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον ΟΕΥ.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε υπό τον αναπληρωτή του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, καθώς ο Π. Νίκας είχε ανειλημμένη υποχρέωση που απαιτούσε τη μετάβασή του στην Αθήνα.

Εκταμιεύσεις 583.803 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 15 Jul 2020 10:51 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 583.803 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

 

203 παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 15 Jul 2020 10:50 AM PDT

Δύο επιπλέον κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν χθες Τρίτη, ωστόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο αριθμός των προσβληθέντων εξακολουθεί να παραμένει 203 άτομα –καθώς τα εν λόγω κρούσματα δεν προσμετρήθηκαν τελικά στην Περιφέρειά μας.

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη 14 Ιουλίου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

«Αναφέρονται δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Τα αναφερόμενα κρούσματα είναι εισαγόμενα και διαπιστώθηκαν σε πύλη εισόδου της χώρας και είχαν ως προορισμό την Π.Ε. Λακωνίας – τα περιστατικά όπως και ανάλογα εισαγόμενα περιστατικά δεν υπολογίζονται επί του συνόλου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, παραμένει στην Περιφέρειά μας διακόσιοι τρεις (203)

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6)* και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα οκτώ (168)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2) και δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)  + ένα (1) – ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: δεκαέξι (16)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1) εισαγόμενο σε πύλη εισόδου και δεν

προσμετρούνται άλλα δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου**

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατέσσερα (14)*** + ένα (1) εισαγόμενο: δεκαπέντε (15)

αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)***

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν δέκα άνδρες (110) και ενενήντα τρεις γυναίκες (93).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων δώδεκα (12) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε (27). Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 14/07/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ:

Ανακοίνωση 15-07-2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ