Τα νέα της Περιφέρειας

0
Εκδοση της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο”

Posted: 05 Aug 2021 11:46 AM PDT

Κυκλοφόρησε επετειακή έκδοση της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο”, έργο του γνωστού συντάκτη της εφημερίδας”Καθημερινή” Βασίλη Μηνακάκη.

Το εν λόγω σημαντικό πόνημα, το οποίο προλογίζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, θα αποσταλεί σε πνευματικούς και πολιτικούς παράγοντες, καθώς επίσης σε ιδρύματα και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Καταγράφηκαν 133 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου

Posted: 05 Aug 2021 11:45 AM PDT

Πενταπλάσια εμφανίζονται τα κρούσματα της covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον περασμένο Ιούλιο συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο, καθώς τον Ιούλιο καταγράφηκαν 2.668 έναντι 514 τον Ιούνιο. Αυξανόμενες βαίνουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας. Πανελλαδικά δε, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έπεσε στα 40 έτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.800.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 5 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.800, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 506.672 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 154 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.829 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (64,6% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.829 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή -5.39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.026 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου καταγράφηκαν 133 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 14.447.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 18, στην Π.Ε. Αρκαδίας 14, στην Π.Ε. Κορινθίας 33, στην Π.Ε. Λακωνίας 30 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 38.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 72 άτομα (τα 4 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 4 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 4, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 9, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 26 (τα 4 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 0 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 29.

Πύρινος κλοιός σε Λακωνία και Μεσσηνία, έκτακτα συγκλήθηκαν τα ΣΟΠΠ στις 2 Π.Ε. όπως και στην Π.Ε. Αρκαδίας

Posted: 05 Aug 2021 11:44 AM PDT

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να συνδράμουν τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να περιοριστούν τα πάμπολλα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη Μεσσηνία και την Λακωνία, ορισμένα από την Δευτέρα 2 Αυγούστου -καθώς οι άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις- και άλλα που εκδηλώθηκαν το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 5 του μήνα.

Στον αγώνα ενάντια στις φλόγες συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες, τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι τοπικοί δήμοι, καθώς και εθελοντές.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την έκτακτη σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας, σήμερα αργά το μεσημέρι στην Σπάρτη και στις 10 το βράδυ στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, αντίστοιχα.

Εκτάκτως συγκαλείται, στις 10 το βράδυ επίσης, το ΣΟΠΠ της Π.Ε. Αρκαδίας, στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται από το μέτωπο της πυρκαγιάς που από την Ανω Μεσσηνία κατευθύνεται στην Αρκαδία.

Στις συνεδριάσεις μετέχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Πελλοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλα τα μέτωπα.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο μεταξύ, η κατάσταση όπως διαγραφόταν αργά το απόγευμα σήμερα ήταν πολύ δύσκολη στην Ανω Μεσσηνία -στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας- όπου οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν το μεσημέρι διάφορες εστίες με συνέπεια οι φλόγες να φθάσουν στο Καρνάσι, όπου κατά πληροφορίες υπέστησαν ζημιές σπίτια. Ηδη λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, καθώς ένα μέτωπο είχε φθάσει στο Δεσύλλα, δόθηκε εντολή μέσω του 112 για εκκένωση του Διαβολιτσίου στο οποίο πλησίαζε επικίνδυνα η φωτιά, ενώ η ίδια εντολή δόθηκε επίσης για τις περιοχές της Ανω και της Κάτω Μέλπειας, με οδηγίες ο πληθυσμός να κατευθυνθεί προς Κεντρικό ή Ζευγολατιό.

Ανάλογα με την φορά του ανέμου τα μέτωπα κινούνταν προς διάφορες κατευθύνσεις, με ένα από αυτά να κινείται προς το Ισσαρη, στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Στην άλλη πυρκαγιά της Μεσσηνίας, στην περιοχή του Βλαχόπουλου, η οποία καίει σε διάσπαρτα μέτωπα, δόθηκε οδηγία για μερική εκκένωση κατοικιών, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Νωρίς το απόγευμα εξ άλλου, εκδηλώθηκαν δύο ακόμα πυρκαγιές στη Μεσσηνία, η μία στην περιοχή Ελληνικά της Ανθειας -όπου αργά το βράδυ δόθηκε εντολή για εκκένωση, προληπτικά, της Κάτω Αμφειας- και η δεύτερη στο Αριοχώρι. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες καταβάλουν το μέγιστο δυνατό για να περιορίσουν τις φωτιές αυτές.

Το βράδυ σήμερα, στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μεσσηνία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ σε αυτά βρίσκονται αντιπεριφερειάρχες, όπως επίσης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.

“Η Περιφέρεια με ό,τι μέσο έχει στην διάθεσή συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Εκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λακωνίας προκάλεσε το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, μετά την σοβαρή αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Κόκκινα Λουριά, στην Καστάνια της Λακωνίας.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, πυρκαγιά πέρασε την κορυφογραμμή στην περιοχή του Σιδηρόκαστρου, το οποίο εκκενώθηκε.

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα η σύμβαση για την επισκευή του υπήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Posted: 05 Aug 2021 11:34 AM PDT

Το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ έργου επισκευής του κρηπιδώματος στον παλαιό προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας υπέγραψε το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου, στην Κυπαρισσία, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Παρών στην υπογραφή, εκτός από τον δήμαρχο Τρίφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, ήταν και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- συνέβαλε τα μέγιστα στην ευόδωση της υπόθεσης αυτής.

Με αφορμή τη σημερινή υπογραφή, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι στην διάρκεια της διετίας της υπ’ αυτόν περιφερειακής Αρχής, στον Δήμο Τριφυλίας έχουν χρηματοδοτηθεί ή ήδη εκτελούνται έργα που εγγίζουν τα 50.000.000 ευρώ.

Ενδεικτικά ο Π. Νίκας ανέφερε το λιμάνι της Κυπαρισσίας για το οποίο έχουν διατεθεί συνολικά περί τα 7,5 εκ ευρώ, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης (5,5 εκ.), κάστρο Κυπαρισσίας (1,565 εκ), οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (30 εκ) και Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία (2 εκ) καθώς και Σιδηρόκαστρο Πλατάνια (760.000 ευρώ), ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους (625.000 ευρώ), το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας (318.000 ευρώ), το γήπεδο Ελαίας (200.000 ευρώ), καθώς και οι δρόμοι Φιλιατρά – Κυπαρισσία (115.000 ευρώ) και Φιλιατρά – Χριστιάνοι (280.000 ευρώ). Ακόμα δήλωσε ότι προχωρεί η φύλαξη και ο καθαρισμός της Νέδας.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης, στα πιο πάνω δεν συμπεριέλαβε “την πίστωση των 5.000.000 ευρώ του δρόμου Ρωμανού – Κορυφάσιο, ούτε τα έργα της Τριφυλίας που προτείνει η Περιφέρεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης”.

Κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά στην Αρκαδία αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου – Κατηγορία κινδύνου 5

Posted: 05 Aug 2021 07:58 AM PDT

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 5 η Π.Ε. Αρκαδίας συνιστά στους πολίτες αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Αρκαδίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε δασικές περιοχές σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.171177/02-06-2021 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021.

Οι περιοχές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 197735/29-6-2021 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά στη Μεσσηνία αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου – Κατηγορία κινδύνου 5

Posted: 05 Aug 2021 07:57 AM PDT

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 5 η Π.Ε. Μεσσηνίας συνιστά στους πολίτες αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Μεσσηνίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε δασικές περιοχές σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.171177/02-06-2021 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021.

Οι περιοχές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 197735/29-6-2021 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά στη Λακωνία αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου – Κατηγορία κινδύνου 5

Posted: 05 Aug 2021 07:54 AM PDT

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 5 η Π.Ε. Λακωνίας συνιστά στους πολίτες, αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Λακωνίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε δασικές περιοχές σύμφωνα με τη υπ’ αριθμ.  171177/02-06-2021 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021.

Οι περιοχές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ.194704/25-06-2021 με ΑΔΑ: ΨΒ217Λ1-9ΥΨ απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο κόκκινο αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Κατάσταση συναγερμού με κατηγορία κινδύνου 5 για πυρκαγιά

Posted: 05 Aug 2021 04:39 AM PDT

Σε κατάσταση συναγερμού για κίνδυνο πυρκαγιάς τίθεται αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία προβλέπεται η ανώτατη κατηγορία κινδύνου (5), όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς τον οποίον εξέδωσε σήμερα Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι δήμοι της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Κορινθίας για την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Posted: 05 Aug 2021 03:55 AM PDT

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5)

Δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here