Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Στο μέτωπο της Γορτυνίας απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 07 Aug 2021 11:33 AM PDT

Στην περιοχή του Λάδωνα στη Γορτυνία, όπου η πυρκαγιά από το μέτωπο της Νεμούτας στην Ηλεία πέρασε στην Αρκαδία, βρίσκεται απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών που εξελίσσονται στην Περιφέρεια, ορισμένα από την περασμένη Δευτέρα -στο Γύθειο στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Ανω Μεσσηνία και στο Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία και στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία-, ενώ χθες )Παρασκευή αργά το απόγευμα προήδρευσε σε σύσκεψη στο Γύθειο, στην οποία συζητήθηκαν θέματα προστασίας και ενδεχομένως εκκένωσης της περιοχής.

Χθες τη νύχτα της Παρασκευής 6 προς το Σάββατο 7 του μήνα, ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε την περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην οποία επεκτάθηκε η πυρκαγιά από την Ανω Μεσσηνία, περνώντας την περιοχή της Τσακώνας. Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, όσο και τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλο, καθώς και από στελέχη της Πυροσβεστικής για την κατάσταση, όπως και για τις προληπτικές εκκενώσεις χωριών οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσωρινά καταλύσει σε δομές του δήμου, στη Μεγαλόπολη.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης -συνοδευόμενος και από τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή, βρέθηκε στην περιοχή του Δεσύλλα, στην Ανω Μεσσηνία, όπου εκτός από τα στελέχη της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εκεί και από τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η γενικότερη κατάσταση στα μέτωπα της Περιφέρειας, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία εμφανιζόταν αργά το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 του μήνα ικανοποιητική, ωστόσο παρέμενε ισχυρή προϋπόθεση για να παραμείνει έτσι η πρόληψη ή η καταστολή ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων.

Στην περιοχή της Μάνης, δημιουργούνται από εθελοντές αντιπυρικές ζώνες πάνω από τη Λαγκάδα, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς από την Ανατολική Μάνη.

Πιο δύσκολη προέκυπτε η κατάσταση στην Ανω Μεσσηνία και στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία, καθώς φωτιά ανάλογα με τη φορά του ανέμου άλλαζε κατευθύνσεις προς τα χωριά Δεσύλλα, Φίλια, Δασοχώρι και Ισσαρη.

Το νέο μέτωπο που προέκυψε στην Γορτυνία, από την μεγάλη φωτιά στη Νεμούτα της Ηλείας, αναμένεται να είναι δύσκολη περίπτωση και ήδη στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης -όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα- εθελοντές και κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών. Ηδη δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση χωριών της περιοχής, όπως το Νεοχώρι, η Ελαία,η  Τριποταμιά, η Καπελίτσα και το Λιβαδάκι.

Ανοιξε για την κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη

Posted: 07 Aug 2021 10:15 AM PDT

Ανοιξε για την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, όπως γνωστοποίησε αργά το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ειδικότερα, ότι “η κυκλοφορία των οχημάτων στον νέο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη διεξάγεται κανονικά και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας”.

Ανοίγει ο παλιός εθνικός δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας, κλειστός παραμένει λόγω των πυρκαγιών ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη

Posted: 06 Aug 2021 11:46 PM PDT

Αποδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ο παλιός εθνικός δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας, ωστόσο παραμένει κλειστός, λόγω των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη όπως γνωστοποίησε το πρωί σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι για τον παλιό εθνικό δρόμο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ακινητοποιούνται όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου.

Οπως σημειώνεται ειδικότερα στην σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΠ, “για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 (ανισόπεδος κόμβος Παραδεισίων) και 210,6 (ανισόπεδος κόμβος Τσακώνας) του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, ενώ η εκτροπή των οχημάτων πραγματοποιείται στα ακόλουθα σημεία:

  • Στην 192 χ/θ (ημικόμβος Αλφειού) του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
  • Στην 210 χ/θ (κόμβος Κυπαρισσίας) του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Επιπλέον, στις ως άνω χιλιομετρικές θέσεις όπως και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ακινητοποιούνται, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Η παράδοση του Νεοκάστρου στους Έλληνες

Posted: 06 Aug 2021 11:00 PM PDT

Με το ξέσπασμα της επανάστασης άρχισε η πολιορκία του Νεοκάστρου (Πύλος), η οποία δυνάμωσε στις 18 Μαΐου όταν αποκλείστηκε και από τη θάλασσα με δυο Σπετσιώτικα καράβια. Οι αποκλεισμένοι Τούρκοι λιμοκτονούντες δίχως τροφές, αναγκάστηκαν να υπογράψουν στις 7 Αυγούστου συνθήκη παράδοσης του κάστρου, η οποία προέβλεπε την ασφαλή μεταφορά τους στη Μικρά Ασία ή την Τύνιδα. Την επόμενη ημέρα όμως οι πολιορκημένοι δοκίμασαν έξοδο, η οποία προκάλεσε μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Πιερράκος Μαυρομιχάλης. Στις 9 Αυγούστου όταν άρχισε η παράδοση των πολιορκημένων, κυριευμένοι οι Έλληνες από εκδίκηση για τον θάνατο του Μαυρομιχάλη, ξεκίνησαν επεισόδια τα οποία κατέληξαν στην άγρια σφαγή των Τούρκων.

Η παράδοση του Νεοκάστρου, έργο του Peter von Hess

Καταγράφηκαν 164 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου

Posted: 06 Aug 2021 01:22 PM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.925.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 6 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.925, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 509.596 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.938 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 191 (62,8% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.836 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207 (ημερήσια μεταβολή +7,25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.048 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου καταγράφηκαν 164 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 14.611.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 21, στην Π.Ε. Αρκαδίας 8, στην Π.Ε. Κορινθίας 60, στην Π.Ε. Λακωνίας 31 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 44.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 74 άτομα (τα 5 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 4 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 6, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 8, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 25 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 0 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 31.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 06 Aug 2021 01:21 PM PDT

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου στο Δημαρχείο του Γυθείου, καθώς η αναζωπύρωση της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καστάνιας έχει δημιουργήσει μέτωπο που εξελίσσεται περιμετρικά της πόλης.

Εξ άλλου, στα όρια Αρκαδίας – Μεσσηνίας, από νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έχει διακοπεί από την Αστυνομία η κυκλοφορία οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο, αλλά και στον παλιό εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας, λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά που πέρασε ήδη από χθες από την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Στη Ανω Μεσσηνία, εξ άλλου, συνεχίζεται ο αγώνας για να περιοριστεί η πυρκαγιά, μέτωπο της οποίας έφθασε την περιοχή της Τσακώνας, ενώ σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στο Βλαχόπουλο στα όρια των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Γύθειο -με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, του περιφερειακού διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα, του γενικού περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου ταξίαρχου Παναγιώτη Πούπουζα και των βουλευτών Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού-, αφού ενημερώθηκε για τα δεδομένα, σημείωσε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ο ρόλος της συνεννόησης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι η πολιτεία προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους πυρόπληκτους δήμους.

Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι οι εκκενώσεις οικισμών θα πρέπει να εφαρμόζονται έχοντας προηγουμένως εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τον κόσμο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του, εκτιμώντας ότι ορισμένες από τις ενέργειες αυτές θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να αποφευχθούν.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού. Ακόμα δόθηκαν οδηγίες να απελευθερωθεί από τα αυτοκίνητα η παραλιακή ζώνη, όπως επίσης και να διατεθεί το δημοτικό γήπεδο για φιλοξενία εφόσον απαιτηθεί οριστικά να εκκενωθεί η πόλη.

Στην περιοχή, όπου από το απόγευμα έπνεαν ισχυροί άνεμοι, συνεχίζουν την προσπάθειά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις -και στην περιοχή της Γέρμας- ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκανε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Από την πλευρά τους, η Π.Ε. Λακωνίας και ο δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έγιναν καθαρισμοί χωραφιών και επιπλέον δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου.

Είχαν προηγηθεί εκκενώσεις κοινοτήτων στην περιοχή, όπου εκτός από κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα -με τη συνδρομή και του Λιμενικού, στελέχη του οποίου ενημέρωναν τους πολίτες.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα πυρκαγιών στην Περιφέρεια, η φωτιά της Μέλπειας στη Μεσσηνία που από χθες το μεσημέρι πέρασε στην Αρκαδία, στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, έχει δημιουργήσει δύσκολη κατάσταση, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, όπως επίσης στελεχών του δήμου αλλά και εθελοντών.

Ηδη από χθες έχουν εκκενωθεί οι Χράνοι, το Ισσαρη και το Βάστα, ενώ σήμερα εκκενώθηκαν Παραδείσια, Δερβένι, Σούλου και Χιράδες, οι κάτοικοι των οποίων μετακινήθηκαν προς Μεγαλόπολη, όπου φιλοξενούνται προσωρινά με μέριμνα του δήμου.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στην περιοχή της Τσακώνας, στα όρια Μεσσηνίας – Αρκαδίας δίνουν μάχη με την φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως επίσης σε άλλα μέτωπα σε Δεσύλλα και Δασοχώρι.

Στο Βλαχοπουλο, το μέτωπο βρισκόταν σε εξέλιξη με κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ γενικά τις προσπάθειες περιορίζει το δύσβατο της περιοχής, ενώ έχει γίνει προσπάθεια για αποτραπεί η φωτιά να προσεγγίσει από την άλλη πλευρά του βουνού, προς το Χατζή και τα Κρεμμύδια.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους νομούς υπάρχει συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των τοπικών δήμων, ενώ σημαντική κρίνεται και η συμβολή εθελοντών και κατοίκων με αγροτικά μηχανήματα.

Αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο η αυριανή συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα στην Τρίπολη με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Posted: 06 Aug 2021 01:12 PM PDT

Αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο η προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Την αναβολή επέβαλαν οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας -και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

* Η φωτογραφία είναι από το αρχείου

Εκτακτη σύγκληση σύσκεψης για τον χειρισμό της δύσκολης κατάστασης από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 06 Aug 2021 01:04 PM PDT

Εκτακτη σύγκληση σύσκεψης στις 5 Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκάλεσε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη 5 Αυγούστου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά την εξέλιξη των πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και από χθες νωρίς το απόγευμα και της Αρκαδίας.

Στη σύσκεψη εκτέθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται ανά νομό της Περιφέρειας και καταγράφηκαν ανάγκες, τόσο όσον αφορά την συνδρομή των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σταματήσουν τα πύρινα μέτωπα, όσο και στη διασφάλιση -εφ’ όσον απαιτηθεί- χώρων για την φιλοξενία όσων ατόμων χρειαστεί να εκκενώσουν περιοχές που απειλούνται άμεσα ή έχουν πληγεί ήδη από τις φλόγες.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι προέχει η διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, τονίζοντας ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η οποία -όπως τόνισε- έχει τον πρώτο λόγο ως προς την ακολουθητέα πρακτική για την εξουδετέρωση του κινδύνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here