Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 129 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου

Posted: 09 Aug 2021 12:36 PM PDT

Αυξάνονται συνεχώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι νοσηλείες στα νοσοκομεία covid-19, οι εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και ο αριθμός κρουσμάτων με κύριο χαρακτηριστικό  ότι εντοπίζονται πλέον σε νεαρές έως και πολύ νεαρές ηλικίες, ενώ πανελλαδικά πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει φθάσει να είναι τα 40 έτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.595

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 9 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.595, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 516.785 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.389 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207 (61,4% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +1,44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 197 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.097 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου καταγράφηκαν 129 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 15.009.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 14, στην Π.Ε. Αρκαδίας 9, στην Π.Ε. Κορινθίας 38, στην Π.Ε. Λακωνίας 38 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 30.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 81 άτομα (τα 6 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 6 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 7, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 7, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 21 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 2 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 38.

Παρούσα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών η περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Posted: 09 Aug 2021 12:35 PM PDT

Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στις 3 πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, είχε ενεργή συνδρομή η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες που συνέδραμαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην τιτάνια προσπάθειά της. Το σύνολο των μέσων που έχει διαθέσει μέχρι και σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου η Περιφέρεια μπορείτε να το δείτε εδώ.

Επισημαίνεται ότι ήδη από την περασμένη Πέμπτη 5 του μήνα, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ανεστάλησαν οι άδειες των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων Περιφερειακών Ενοτήτων προς τους χειριστές μηχανημάτων, οδηγούς βαρέων οχημάτων και τους οδηγούς επιβατηγών και άλλων οχημάτων, ενώ δόθηκε οδηγία να υπάρχει διαθέσιμο σε 24ωρη βάση το προσωπικό και τα οχήματα.

Παράλληλα, από τους προϊσταμένους των Διοικητικών Υπηρεσιών ζητήθηκε να φροντίσουν για την επάρκεια προσωπικού στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να διεκπεραιώνονται άμεσα οι όποιες διοικητικές ή λοιπές ενέργειες απαιτούνται για τα θέματα έκτακτης ανάγκης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε αποτελεσματικά το αυτόνομο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα στελέχη του, υπό τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια των εξελίξεων, στις περιοχές που δοκιμάζονταν βρέθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, όσο και οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα των πυρκαγιών στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στα οποία μετέβη αρκετές φορές -συνοδευόμενος πάντα από περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή-, για να ενημερωθεί επί τόπου από στελέχη της Πυροσβεστικής και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Αυτό έγινε στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δύο φορές στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στα Μπαρδουνοχώρια και την Παναγία Γιάτρισσα, ενώ συγκάλεσε σύσκεψη στο Γύθειο για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή. Στο εν λόγω μέτωπο, στο οποίο βρισκόταν συνεχώς ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, μετέβη δύο ακόμα φορές ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας.

Δύο αυτοψίες έκανε ο Π. Νίκας στο μέτωπο στο Βασιλίτσι -όπου βρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης- και ισάριθμες σε αυτό της Κάτω Μέλπειας – Δεσύλλα παρόντων και των αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλου και Περιβάλλονος Ανδρέα Τσουκαλά.

Ο περιφερειάρχης μετέβη επίσης στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Δήμο Μεγαλόπολης, όπως και σε αυτό στον Δήμο Γορτυνίας, όπου και στις δύο περιπτώσεις είχε συνεργασία με τον ευρισκόμενο επί τόπου αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί σήμερα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή και τα στελέχη της αυτόνομης Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς και τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έγινε εκτίμηση της κατάστασης μέχρις στιγμής και δόθηκαν οδηγίες για την καταγραφή των ζημιών, αλλά και την διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η βοήθεια που  συγκεντρώνεται  ανά Π.Ε. με πρωτοβουλία πολιτών και φορέων για τους πυρόπληκτους θα προωθείται στις πληγείσες περιοχές της κάθε Ενότητας. Εξ άλλου, η Περιφέρεια προωθεί επίσης βοήθεια και προς όσες οικογένειες των πληγεισών περιοχών περιλαμβάνονται σε διάφορα ειδικά προγράμματα (ΤΕΒΑ κ.α.).

Καταγραφή από την Περιφέρεια των ζημιών και αναγκών στο ζωικό κεφάλαιο,  εστάλη ήδη έγγραφο από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στο ΥΠΑΑΤ

Posted: 09 Aug 2021 12:32 PM PDT

Ξεκίνησε ήδη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές των Ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας με προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και την κίνηση των διαδικασιών για αποζημιώσεις ως προς τα παραγωγικά τους ζώα που έπεσαν θύματα της φωτιάς.

Τα σχετικά στοιχεία ήδη προωθήθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, όπως και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, το οποίο κοινοποιείται και προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης, η κατ’ εξοχήν πληγείσα περιοχή, φαίνεται -με βάση τα πρώτα στοιχεία- να είναι η περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στην Π.Ε. Λακωνίας, όπου από τις πυρκαγιές υπήρξαν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπήρξε καταστροφή ζωικού κεφαλαίου στις Π.Ε. Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της ΔΑΟΚ Λακωνίας, σε σύνολο 5.500 αμνοεριφίων και 600 βοοειδών στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης κάηκαν -κατά δήλωση των κτηνοτρόφων και προέδρων κοινοτήτων- 120 αμνοερίφια και 7 βοοειδή.

Οσον αφορά στις ανάγκες για ζωοτροφές, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά πληγείσα από τις πυρκαγιές Περιφερειακή Ενότητα, έδωσαν τα εξής στοιχεία

– Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Οι ανάγκες σε χονδροειδείς ζωοτροφές, λόγω καταστροφής των βοσκοτόπων, ανέρχονται σε 25 τόνους την εβδομάδα

– Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ: α) πλήρες μίγμα ζωοτροφών αιγοπροβάτων 50 τόνοι την εβδομάδα, β) πλήρες μίγμα ζωοτροφών βοοειδών 20 τόνοι την εβδομάδα, γ) 1.200 μπάλες τριφύλλι την εβδομάδα. Η υπηρεσία επισημαίνει, ωστόσο, ότι επειδή η καταγραφή είναι σε εξέλιξη ενδεχομένως να απαιτηθεί να διπλασιαστούν οι πιο πάνω ποσότητες.

– Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: α) μίγμα αιγοπροβάτων 14.175 κιλά την εβδομάδα, β) σανός, 3.543 μπάλες ανά εβδομάδα.

Εμφιαλωμένα νερά προσέφερε ο Αστέρας για τους πυρόπληκτους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας

Posted: 09 Aug 2021 12:30 PM PDT

Τρεις παλέτες με 1.000 κούτες εμφιαλωμένο νερό προσφέρθηκαν από την ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης για τους πυρόπληκτους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, στην Π.Ε. Αρκαδίας.

Η προσφορά γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Αστέρα Γιώργο Μποροβήλο στη συνάντησή του, σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, προς τους οποίους και παρέδωσε το εμφιαλωμένο νερό.

“Ευχαριστούμε πολύ την ΠΑΕ Αστέρας, τους ιδιοκτήτες κύριους Μπάκο και Καϋμενάκη και τον πρόεδρο, κύριο Μποροβήλο. Τα νερά θα φύγουν για τον Δήμο Γορτυνίας, όπου ήδη έχουμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο κύριο Κούλη για τη διανομή τους, αλλά και για το Δήμο Μεγαλόπολης, όπου και εκεί έχει υπάρξει συνεννόηση με το δήμαρχο κύριο Χριστογιαννόπουλο, ώστε να μοιραστούν στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη” τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Μποροβήλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια και η Πολιτεία προκειμένου να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης”.

Εκκληση από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου για διάθεση δωματίων σε πυρόπληκτους

Posted: 09 Aug 2021 12:28 PM PDT

Να διαθέσουν τα ελεύθερα δωμάτια τους για τους πυρόπληκτους ζητεί από τους ξενοδόχους, μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ), ο πρόεδρος του εν λόγω Οργανισμού Κώστας Μαρινάκος.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΤΟΠ αναφέρει, ειδικότερα:

“Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου καλεί όλα τα μέλη του ξενοδόχους σε όλη την Πελοπόννησο να διαθέσουν τα ελεύθερα δωμάτιά τους για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη και αναγκάστηκαν να βρεθούν εκτός της οικογενειακής τους εστίας λόγω των καταστροφικών φωτιών.

Με στόχο να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες διαμονής που έχουν προκύψει, παρακαλούμε όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να προσφέρουν δωμάτια για δωρέαν φιλοξενία πυροπλήκτων να αποστείλουν το αμεσότερο δυνατόν διαθεσιμότητα και στοιχεία επικοινωνίας καταλύματος στο ακόλουθο  email: president@topel.gr  (υπόψη κ. Κων/νου Μαρινάκου)

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος μας οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των συναθρώπων μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές ζημιές των πυρκαγιών και σε όσους μάς έχουν πραγματικά ανάγκη”.

Ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία επιχειρηματιών εμπόρων

Posted: 09 Aug 2021 12:26 PM PDT

Τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία επιχειρηματιών εμπόρων γνωστοποιεί η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) με ενημερωτικό της σημείωμα προς τις Ομοσπονδίες, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τους κατά τόπους αντιπροσώπους της.

Αναφέρεται, ειδικότερα, στο εν λόγω ενημερωτικό δελτίο της Συνομοσπονδίας:

“Με αφορμή τη ψήφιση του ν. 4821/2021 (ΦΕΚ 134Α), οι διατάξεις του οποίου ρυθμίζουν σημαντικές εκκρεμότητες επί ζητημάτων επιχειρηματικότητας, η ΕΣΕΕ επισημαίνει τις σημαντικότερες εξελίξεις που αναφέρονται σε μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία επιχειρηματιών εμπόρων. Ακολουθούν οι προς ανάλυση θεματικές ενότητες και η ανάδειξη των κυριότερων σημείων τους.

 1. Νέα ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία
 2. Προϋποθέσεις ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
 3. Νέο καθεστώς συνταξιοδότησης για οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ/e – ΕΦΚΑ
 4. Αναστολές συμβάσεων εργασίας – Αύγουστος 2021
 5. Πρόγραμμα επιδότησης Πάγιων δαπανών επιχειρήσεων
 6. Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας

1α.  Ρύθμιση Φορολογικών  χρεών της Πανδημίας (ν. 4821/2021):

Με τα άρθρα 75 και 76, του ν. 4821/2021 προβλέπονται τα παρακάτω:

 • Εντασσόμενες Οφειλές: Όσες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές επιχειρήσεων βεβαιώθηκαν στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/7/2021, όπως επίσης και εκείνες για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, όπως: ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής, φορολογικά πρόστιμα, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 και ο Φόρος Εισοδήματος του 2019 (χρήση).

Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν ο φετινός Φόρος

Εισοδήματος (ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ χρήσης 2020) και ο φετινός ΕΝΦΙΑ του 2021, καθώς οι εν λόγω οφειλές είναι μεν βεβαιωμένες δεν είναι όμως ληξιπρόθεσμες, όπως επίσης και οι οφειλές από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 • Επιλέξιμες επιχειρήσεις: Πληττόμενα Φυσικά (ατομικές επιχειρήσεις) και Νομικά Πρόσωπα με ΚΑΔ που θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση. Επίσης, δικαιούχοι θα είναι και οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βάσει δήλωσης COVID (μειωμένο ή μη εισπραχθέν μίσθωμα).
 • Ένταξη στη ρύθμιση: Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσης έως τις 31/1/2022 (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
 • Αριθμός μηνιαίων δόσεων και επιτοκιακή επιβάρυνση: Οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε έως 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Τονίζεται, ότι για όσους επιλέξουν από 37 δόσεις και πάνω, τότε το σύνολο αυτών θα επιβαρύνεται με επιτόκιο. Δηλαδή, αν επιλεχθούν π.χ. 37 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκο (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
 • Ελάχιστο ύψος δόσης: Ορίζονται τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) έως 1.000 ευρώ και τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών ύψους άνω των 1.000 ευρώ.
 • Απώλεια ρύθμισης και συνέπειες: Με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
 • Αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας: Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε απολεσθείσες στη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίσεις (100 και 120 δόσεις). Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή 2 δόσεων, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, έως τις 30/9/2021. Η ρύθμιση που αναβίωσε θα επεκταθεί κατά το πλήθος των δόσεων που χάθηκαν μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
 • Ευεργετήματα ρύθμισης: Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις.

1β)  Υποβολή Φορολογικών δηλώσεων 2021:

 • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή των 2 πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται, ότι για την παροχή έκπτωσης 3% – αποκλειστικά και μόνο για τις ατομικές επιχειρήσεις – οι δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 27 Αυγούστου και ο φόρος να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

1γ.  Ρύθμιση Ασφαλιστικών χρεών της πανδημίας (ν. 4821/2021.):

Με τα άρθρα 67 και 68 του ν. 4821/2021, προβλέπονται τα παρακάτω:

 • Δικαιούχοι ένταξης: Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, εργοδότες και αυτοαπασχολουμένοι, στους οποίους είχε χορηγηθεί παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως 30/4/2021, η οποία επεκτάθηκε κατά 8 περαιτέρω μήνες έως 31/12/2021. Από τον Ιανουάριο του 2022 οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα τμηματική ρύθμιση των 36 έως 72 μηνιαίων δόσεων. Θα μπορούν επίσης να υπαχθούν και οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες με αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές που κατέστησαν απαιτητές από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και οι οποίοι διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ.
 • Υποβολή αίτησης: Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κ.Ε.Α.Ο.
 • Ευεργετήματα ρύθμισης: Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας 2μηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών.
 1. Προϋποθέσεις ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό (ν. 4738/2020) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ):
 • Προϋποθέσεις συμμετοχής: Η υποβολή αίτησης συμμετοχής δεν επιτρέπεται:

α) Όταν το 90% των συνολικών χρεών του οφειλέτη οφείλεται σε μία μόνο τράπεζα ή β) το σύνολο των οφειλών του δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (των προστίμων και προσαυξήσεων συμπεριλαμβανομένων).

Συνεπώς, αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ευρώ που έχουν τουλάχιστον 2 πιστωτές.

 • Ανώτατος αριθμός δόσεων και ύψος μηνιαίας δόσης: Ανώτατο όριο δόσεων είναι οι 240 για χρέη σε Εφορίες – Ασφαλιστικά ταμεία και για μη εξασφαλισμένα δάνεια ατομικών επιχειρήσεων και τα εξασφαλισμένα δάνεια ΝΠ προς τις Τράπεζες (20 έτη). Για τα εξασφαλισμένα δάνεια ατομικών επιχειρήσεων, οι δόσεις μπορεί να επεκταθούν μέχρι τις 420.  Η ελάχιστη δόση και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ/μήνα.
 • Υποβολή αίτησης ένταξης: Η διαδικασία μπορεί να κινηθεί τόσο από τον οφειλέτη όσο και από το σύνολο των πιστωτών (Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζες). Στη δεύτερη περίπτωση, δύναται να γίνει παράλληλη κοινοποίηση στον οφειλέτη (εγγράφως ή με e-mail), θέτοντας προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα, σε έως και 45 ημερολογιακές ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να διευθετηθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης.
 • Προϋποθέσεις ρύθμισης χρεών σε Δημόσιο: Η σύμβαση της ρύθμισης γίνεται αποδεκτή από το Δημόσιο (Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία), εφόσον σωρευτικά: α) οι απαιτήσεις τους δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκ. ευρώ και β) το χρέος προς το Δημόσιο είναι αναλογικά μικρότερο από το σύνολο των απαιτήσεων των τραπεζών.
 • Ευεργετήματα ρύθμισης χρεών: Αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη, καθώς και κάθε σχετική ποινική δίωξη, με την εξαίρεση του πλειστηριασμού που έχει ήδη ξεκινήσει.
 • Διαγραφή οφειλών σε Δημόσιο: Ισχύει η σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη στη νεότερη, βάσει του χρόνου καταχώρισης της οφειλής στα εισπρακτέα έσοδα και όχι από τον χρόνο λήξης της προθεσμίας καταβολής της.
 1. Καθεστώς συνταξιοδότησης για οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ/e – ΕΦΚΑ:
 • Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης οφειλετών – ανώτατο όριο οφειλών: Το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, καταργείται δηλαδή η διάκριση των 14.000 ευρώ σε κεφάλαιο και των 6.000 σε τόκους και προσαυξήσεις για τους ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ. Το παραπάνω ανώτατο όριο ισχύει ως προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση οφειλών σε περισσότερα του ενός ταμεία.
 • Υπέρβαση ανώτατου ορίου οφειλών: Εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 20.000 ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.
 • Καταβολή σύνταξης: Εάν ο αιτών συνταξιοδότησης εξοφλήσει εντός 2 μηνών το υπερβάλλον των 20.000 χρέος, τότε εισπράττει τη σύνταξή του την πρώτη ημέρα του επόμενου, της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, μήνα.
 • Χρόνος προσδιορισμού οφειλών: Λαμβάνεται υπόψη το ποσό κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και ισχύει για όλα τα πρώην ταμεία και τα είδη συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).
 1. Αναστολές συμβάσεων εργασίας – Αύγουστος 2021:

Αυστηροποιείται περαιτέρω το καθεστώς για τον μήνα Αύγουστο 2021. Σε αντίθεση με τον Ιούλιο, όπου προβλεπόταν η εν λόγω δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για συνολικά 6 εμπορικούς ΚΑΔ (5 Χονδρικού και 1 Λιανικού), τον τρέχοντα μήνα εξαιρείται από το μέτρο το σύνολο των Εμπορικών ΚΑΔ.

 1. Πρόγραμμα επιδότησης Πάγιων δαπανών επιχειρήσεων:

Ορίστηκε νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης, η Δευτέρα 9 Αυγούστου.

 1. Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας – Διεύρυνση δικαιούχων:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 57150/2021 μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εργαζόμενοι στις εποχικές τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται, πως η ανοικτή από το Φθινόπωρο του 2020 δράση προβλέπει την πλήρη επιδότηση εργατικών και εργοδοτικών εισφορών μέχρι και για 6 μήνες και αφορά προσλήψεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ενώ τίθεται ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιλεξιμότητα της εργοδότριας επιχείρησης”.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 134Α):

N. 4821 2021/ ΦΕΚ 134Α

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του οδοφωτισμού στο Καλό Νερό – Κυπαρισσία

Posted: 09 Aug 2021 12:23 PM PDT

Εχει ήδη ξεκινήσει από την Π.Ε. Μεσσηνίας η αποκατάσταση των προβλημάτων στον φωτισμό του δρόμου από το Καλό Νερό μέχρι την  Κυπαρισσία, μέσω της εργολαβίας “Οδοφωτισμός κόμβων ΠΕ Μεσσηνίας”.

Αυτό γνωστοποιεί με έγγραφό της προς τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας “Η Πρόοδος” η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι “έγινε αυτοψία στα επίμαχα σημεία, από όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα στην υποδομή (υπόγειο δίκτυο καλωδιώσεων) του οδοφωτισμού. Τα καλώδια έχουν κοπεί σε πολλά σημεία, πιθανώς κατά τη διάρκεια καθαρισμών φυτικής βλάστησης, στο έρεισμα του δρόμου”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Τ.Ε. της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας διευκρινίζονται τα εξής:

“Στην περιοχή της Γιαννίτσαινας ολοκληρώθηκε αντικατάσταση ολόκληρης της

υποδομής (εκσκαφή, σωληνώσεις, καλώδια, τοποθέτηση νέας γείωσης) του δικτύου σε 6 ιστούς οδοφωτισμού.

Στην είσοδο της Κυπαρισσίας από Καλό Νερό ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του καλωδίου ΝΥΥ 4×10 mm2 (λόγω βραχυκυκλώματος σε πολλά σημεία) μέσα στις υπάρχουσες σωλήνες του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, καθώς και η αποκατάσταση των φρεατίων στις βάσεις των ιστών, σε συνολικά 10 ιστούς οδοφωτισμού.

Αμεσα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση στην ανωδομή του οδοφωτισμού (φωτιστικά σώματα, ακροκιβώτια, καλώδια σύνδεσης φωτιστικού)”.

Επανασυντονισμός των τηλεοράσεων σε Αργολίδα και μέρος της Αρκαδίας

Posted: 09 Aug 2021 12:21 PM PDT

Να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τα κανάλια, καλούνται οι κάτοικοι της Αργολίδας και τμήματος της Αρκαδίας

Η αλλαγή των συχνοτήτων θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 20ής Αυγούστου, από την ΕΡΤ και τη Digea. Οι συχνότητες του ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών καναλιών θα γίνει σε 3 κέντρα εκπομπής (Δαρδίτσα, Δίδυμα και Ναύπλιο).

Οι κάτοικοι των περιοχών που παίρνουν τηλεοπτικό σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής θα χρειαστεί να προχωρήσουν στον επανασυντονισμό των τηλεοράσεών τους για την επαναφορά της εικόνας σε αυτές.

Σκοπός της αλλαγής των συχνοτήτων είναι η βελτιστοποίηση του ψηφιακού σήματος, που συχνά παρουσίαζε προβλήματα.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τηλεθεατές δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά για την αγορά οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού.

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Posted: 09 Aug 2021 04:09 AM PDT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-08-2021

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here