Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 280 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου – παραμένουν πάνω από 100 οι νοσηλείες

Posted: 17 Aug 2021 10:30 AM PDT

Τριψήφιος και καθημερινά αυξανόμενος παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -οι οποίες στο συντριπτικό τους ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους. Επιπλέον, τα κρούσματα σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου μόλις κατ’ ελάχιστον υπολείπονται των 300, με το 42,1% των οποίων να εντοπίζονται στη Μεσσηνία όπου καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 4.206.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 17 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 4.206, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 543.749 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.524 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 258 (61,2% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.885 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 218 (ημερήσια μεταβολή -2,68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.253 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου καταγράφηκαν 280 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 16.583.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 21, στην Π.Ε. Αρκαδίας 18, στην Π.Ε. Κορινθίας 78, στην Π.Ε. Λακωνίας 45 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 118.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 113 άτομα (τα 3 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 6 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 10, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 13, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 25 (τα 3 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 19 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 40.

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή για παράκαμψη Λαγκαδίων και Σπάρτη – Γύθειο

Posted: 17 Aug 2021 10:29 AM PDT

Τεράστια συμβολή στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο πυρόπληκτων περιοχών, της Γορτυνίας στην Αρκαδία και της Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, θα αποτελούσε η υλοποίηση δύο πολύ συγκεκριμένων και εξαιρετικά σημαντικών οδικών έργων, που αποτελούν πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων τους.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος αφ’ ενός στην παράκαμψη των Λαγκαδίων και αφ’ ετέρου στον οδικό άξονα Σπάρτη (Πυρί) – Γύθειο.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του:

“Στις πρόσφατες και καταστροφικές πυρκαγιές οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην Πελοπόννησο ήταν α) το Γύθειο και η Ανατολική Μάνη (Λακωνία) και β) η Δυτική Γορτυνία (Αρκαδία).

Συγκεκριµένα:

Στο Γύθειο – Ανατολική Μάνη έγιναν παρανάλωμα οικίες, καλλιέργειες και δασικές περιοχές, έκτασης πλέον των 100.000 στρεμμάτων, µε αποτέλεσµα την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση µιας περιοχής, παγκοσμίως γνωστής για το φυσικό κάλλος της.

Αντίστοιχα στην εγκαταλελειμμένη Δυτική Γορτυνία υπήρξαν καταστροφές, χωρίς προηγούμενο, από την πυρκαγιά που κατέκαυσε και εδώ οικοδομές, περιουσίες, ζώα και δάση, έκτασης πλέον των 60.000 στρεμμάτων.

Κύριε υπουργέ,

Η υποστήριξη, η αναζωογόνηση και η ανάπτυξη αυτών των περιοχών έχει απόλυτη ανάγκη από δύο σηµαντικά έργα, που είναι ώριμα µελετητικά, συζητούνται για πολλές δεκαετίες και η υλοποίησή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση του εναποµείναντος πληθυσμού, την τουριστική και την εν γένει οικονομική ανάπτυξή τους, όπως επίσης και στην απάλυνση του αισθήματος της εγκατάλειψης.

Πρόκειται για τους οδικούς άξονες:

α) Σπάρτη (Πυρί) – Γύθειο όπου συμπληρώνει τον οδικό άξονα Αθήνα – Τρίπολη – Λεύκτρο – Σπάρτη και οδηγεί σε τόπους µε ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας και της διεθνούς αναγνωρισιµότητάς τους.

β) Παράκαμψη Λαγκαδίων: οδικός άξονας όπου δημιουργεί όλες τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις µε την παρουσία ξένων επισκεπτών προς την Αρχαία Ολυμπία.

Η χρηματοδότηση της κατασκευής και η υλοποίηση των δύο αυτών έργων ανάπτυξης και προόδου θα ήταν η ηχηρή απάντηση και η έµπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές.

Με την αποδιδόµενη στο πρόσωπό σας απεριόριστη εκτίµηση, είµαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση και συνεργασία για το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Μετατίθεται για αρχές Σεπτεμβρίου ο επανασυντονισμός των τηλεοράσεων σε Αργολίδα και μέρος της Αρκαδίας

Posted: 17 Aug 2021 10:28 AM PDT

Στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά η -αρχικά προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή 20 Αυγούστου- ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος στην Αργολίδα και τμήμα της Αρκαδίας.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση, “λόγω των έκτακτων συνθηκών -και μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης-, η προγραμματισμένη από την ΕΡΤ και τη Digea ψηφιακή μετάβαση της Παρασκευής 20 Αυγούστου στην Αργολίδα και σε τμήμα του νομού Αρκαδίας, αναβάλλεται για την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου”.

Την πιο πάνω ημερομηνία, οι κάτοικοι της Αργολίδας και τμήματος της Αρκαδίας καλούνται να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τα κανάλια. Η αλλαγή των συχνοτήτων του ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών καναλιών θα γίνει σε 3 κέντρα εκπομπής (Δαρδίτσα, Δίδυμα και Ναύπλιο).

Οι κάτοικοι των περιοχών που παίρνουν τηλεοπτικό σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής θα χρειαστεί να προχωρήσουν στον επανασυντονισμό των τηλεοράσεών τους για την επαναφορά της εικόνας σε αυτές.

Σκοπός της αλλαγής των συχνοτήτων είναι η βελτιστοποίηση του ψηφιακού σήματος, που συχνά παρουσίαζε προβλήματα.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τηλεθεατές δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά για την αγορά οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού.

Ανάγκες μόνο για ζωοτροφές στα πυρόπληκτα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 17 Aug 2021 10:27 AM PDT

Οι ανάγκες των πυρόπληκτων κατοίκων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και ρουχισμό, έχουν καλυφθεί απόλυτα και ως εκ τούτου θα πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές των σχετικών ειδών, καθώς πλέον δεν θα παραλαμβάνονται.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι η ανάγκη που εξακολουθεί να ισχύει αφορά αποκλειστικά σε ζωοτροφές, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να αποστέλλονται σε χρονικά διαστήματα που θα προσδιορίζονται μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι πρώτες αποτιμήσεις των ζημιών στα πυρόπληκτα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντικείμενο σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα αύριο Τετάρτη

Posted: 17 Aug 2021 10:26 AM PDT

Η πρώτη καταγραφή των αποτιμήσεων των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία -αλλά και των προηγηθεισών σε Αργολίδα και Κορινθία- θα γίνει σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκαλεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στις 11 το πρωί, αύριο Τετάρτη 18 Αυγούστου.

Τα συμπεράσματα από την σύσκεψη, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών, θα μεταφερθούν άμεσα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, σε επικοινωνία που θα έχει στη συνέχεια ο περιφερειάρχης μαζί του.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία.

Αντικείμενο της συζήτησης του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό ήταν η ανάγκη να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία όσον αφορά το θέμα των καθαρισμών στα ρέματα και ποτάμια, έτσι ώστε η Περιφέρεια να μπορέσει να παρέμβει άμεσα για την αποτροπή επικίνδυνων φαινομένων που ενδέχεται να προκύψουν από τις κακοκαιρίες τον ερχόμενο χειμώνα.

Συνεχίζεται η διάθεση ζωοτροφών από την Π.Ε. Λακωνίας στους πληγέντες κτηνοτρόφους του Δήμου Ανατολική Μάνης

Posted: 17 Aug 2021 10:25 AM PDT

Στην διάθεση και επιπλέον ποσοτήτων ζωοτροφών, συνολικού βάρους 18,5 τόννων, στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους του Δήμου Ανατολικής Μάνης, προέβη σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Οι ζωοτροφές που διανεμήθηκαν με μέριμνα και ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας αφορούσαν σε:

  • 12 τόννους πλήρες μίγμα αιγοπροβάτων, προσφορά της Βιομηχανίας Παραγωγής Ζωοτροφών Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ και
  • 6,5 τόννω χονδροειδών ζωοτροφών, προσφορά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας.

Παρών στη διαδικασία της διανομής ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων και Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης.

Η Π.Ε. Λακωνίας, με την ευκαιρία, εκφράζει θερμές ευχαριστίες, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οργάνωση της αποστολής των ζωοτροφών, όσο και στη Βιομηχανίας Παραγωγής Ζωοτροφών Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας για την προσφορά των ζωοτροφών.

Παράλληλα, ευχαριστεί και την Εταιρεία Οικοδομικών Υλικών Λιβεράκος ΑΕ, για την διάθεση του χώρου, των μηχανημάτων εκφόρτωσης και του προσωπικού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της διανομής.

Δωρεάν προβολή από την ΕΡΤ της τουριστικής καμπάνιας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 17 Aug 2021 10:24 AM PDT

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα της ΕΡΤ απέστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με αφορμή την αποδοχή από το Δ.Σ. του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα του αιτήματος της Περιφέρειας για την δωρεάν προβολή της διαφημιστικής καμπάνιας που αφορά την τουριστική της προβολή και η οποία ξεκινά άμεσα.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ:

“Σε αυτές τις δύσκολες ώρες όπου η Ελλάδα και η Περιφέρειά µας δοκιμάζονται σκληρά από την πύρινη λαίλαπα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της για τη αμέριστη στήριξή σας, µέσω της δωρεάν προβολής της τουριστικής διαφημιστικής µας καμπάνιας.

Η συνεργασία µας θα είναι συνεχής και τα επόμενα έτη, µιας και η κρατική τηλεόραση ενισχύει συνεχώς την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα ενημέρωσης στα παραδοσιακά αλλά και στα ψηφιακά µέσα και κερδίζει σταθερά την προτίμηση του εγχώριου και ξένου τηλεοπτικού κοινού.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε και στα µέλη του Δ.Σ. τις ευχαριστίες µας για την απόφαση δωρεάν υποστήριξης της πυρόπληκτης Περιφέρειάς µας.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στα καθήκοντά σας”.

Παράταση στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της covid-19

Posted: 17 Aug 2021 10:21 AM PDT

Παρατείνεται έως και τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 23 Αυγούστου η ισχύς των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού covid-19 που ήδη ισχύουν στο σύνολο της Επικράτειας από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 9 του τρέχοντα μήνα.

Σημειώνεται ότι στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ-3793-Β/13-08-2021), με το άρθρο 1, παρ. 1, περ. 7 (σελ. 51557-51565, ιδίως σελ. 51563), προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης, εξαιρουμένων των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού,

των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού του Π.Δ. 457/1983, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx.).

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και μπορείτε να την δείτε εδώ.

Toν Σεπτέμβριο η παρουσίαση της έκδοσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο”

Posted: 17 Aug 2021 10:19 AM PDT

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο”, έργο συντακτικής ομάδας υπό τον γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας”Καθημερινή” Βασίλη Μηνακάκη.

Το εν λόγω σημαντικό πόνημα, το οποίο προλογίζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, θα αποσταλεί σε πνευματικούς και πολιτικούς παράγοντες, καθώς επίσης σε ιδρύματα και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here