Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 218 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου, πάνω από 150 οι νοσηλείες -“μόνος τρόπος άμυνας είναι ο εμβολιασμός” δηλώνει ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Posted: 26 Aug 2021 11:23 AM PDT

Πάνω από 200 κρούσματα covid-19 είχαμε για μία ακόμα ημέρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την στιγμή που ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας ξεπερνά τις 150, με το συντριπτικό τους ποσοστό να αφορά ανεμβολίαστους.

Σε επικοινωνία που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου, με την διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η οποία χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του περιφερειάρχη, για το σύνολο της Περιφέρειας, το 95% των νοσηλευόμενων σε κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, όπως και το σύνολο των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και εν γένει το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τον αγώνα που εξακολουθούν να δίνουν, επανέλαβε δε ότι “ο μόνος τρόπος άμυνας είναι ο εμβολιασμός”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης εξέφρασε ευχαριστίες και προς όλους όσοι -όπως είπε- “αγωνίζονται και παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί”, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην παρρησία και την ξεκάθαρη στάση που τηρεί στο θέμα αυτό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 3.538, ενώ αξιοσημείωτο νέο στοιχείο αποτελεί ότι πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έπεσε στα 39 έτη.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 26 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.538, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 573.605 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 216 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.845 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (59,8% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.943 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή +2,32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου καταγράφηκαν 218 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 18.496.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 32, στην Π.Ε. Αρκαδίας 15, στην Π.Ε. Κορινθίας 44, στην Π.Ε. Λακωνίας 18 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 109.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 158 άτομα (τα 5 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 10 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 6, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 15, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 27 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 21 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 79.

Συμβάσεις έργων στην Π.Ε. Αργολίδας υπέγραψε στο Ναύπλιο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 26 Aug 2021 11:22 AM PDT

Από την Αργολίδα ξεκινά, την ερχόμενη εβδομάδα, η μεγάλη εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αντικείμενο την αναβάθμιση διαγράμμισης, οριοδεικτών, οριζόντιας και κάθετης σήμανσης στο οδικό δίκτυο των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου, στο Ναύπλιο, όπου στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας υπέγραψε τις συμβάσεις για δύο έργα στην Περιφερειακή Ενότητας.

Η πρώτη σύμβαση, ποσού 44.333,34, αφορά σε καθαρισμό πρανών και τάφρων από φερτά υλικά και απορρίμματα στο οδικό δίκτυο της Αργολίδας και η  δεύτερη στο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ έργο της διαγράμμισης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας.

Σημειώνεται ότι ξεκίνησαν ήδη σήμερα οι εργασίες διαγράμμισης στο κομμάτι όρια νομού – Θερμησία μέχρι τον κόμβο της Ερμιόνης, ενώ μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα διαγραμμιστεί το κομμάτι Κρανίδι – Πόρτο Χέλι και Κρανίδι – Ερμιόνη, καθώς και η παλαιά εθνική οδός από τον κόμβο των Διδύμων μέχρι το χωριό.

Οσον αφορά για τη μεγάλη εργολαβία στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας που ξεκινά, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, απο την Αργολίδα την ερχόμενη εβδομάδα, τα τμήματα που θα γίνουν παρεμβάσεις στην Π.Ε. είναι οι σημαντικές οδοί Αργος – Στέρνα και Αργος – Δερβενάκια.

Ορίστηκε η προσωρινή διοίκηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μοριάς” Α.Ε. Α.ΟΤΑ

Posted: 26 Aug 2021 11:19 AM PDT

Το προσωρινό Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μοριάς” Α.Ε. Α.ΟΤΑ ορίστηκε σε σύσκεψη των ιδρυτικών μετόχων / μελών του που έγινε σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Την προσωρινή διοίκηση αποτελούν, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ως πρόεδρος, με αναπληρωτή τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, ενώ μέλη της είναι οι Θεόδωρος Βερούτης αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας (αναπληρωτής ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης), Κώστας Τζιούμης δήμαρχος Τρίπολης (αναπληρωτής ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος), Γιάννης Μπουντρούκας περιφερειακός σύμβουλος (αναπληρωτής ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Οικονόμου), Σωτήρης Μουρίκης διευθύνων σύμβουλος της “Πελοπόννησος” Α.Ε. (αναπληρωτής ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργους Φώτης Κολεβέντης), Παναγιώτης Κρητικός πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου (αναπληρωτής ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπούχαλης) και Νίκος Φοίφας.

Εκτεταμένη αναφορά σε μμε για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 26 Aug 2021 11:18 AM PDT

Εκτεταμένη αναφορά στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -την οποία έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, διασφαλίζοντας πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση-, έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε πανελλαδικής εμβέλειας θεματικά μέσα ενημέρωσης.

Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση από την Περιφέρεια της πρόσκλησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου επαναλειτουργίας της γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο.

Μεταξύ αυτών των αναφορών περιλαμβάνεται και το εκτεταμένο ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στον θεματικό διαδικτυακό ιστότοπο ypodomes.gr και με τίτλο “Μέσω Ευρώπης η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο”.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο συντάκτης:

“Μέσω Ευρώπης κα συγκεκριμένη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στοχεύει να ενταχθεί η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέστειλε πρόσκληση που είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, που θα συνδέει ξανά τις πόλεις αυτές με το εθνικό και διευρωπαϊκό δίκτυο.

Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 12.000.000 ευρώ, ενώ δυνητικός δικαιούχος είναι ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) Α.Ε. που θα είναι και η αναθέτουσα αρχή υλοποίησης.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων -μόνον ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, στη διαδικτυακή διεύθυνση http://logon.ops.gr/– λήγει στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Σιδηροδρομική αναβάθμιση της Πελοποννήσου

Η γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο είναι μονή και μετρική (δηλαδή το πλάτος των γραμμών είναι ένα μέτρο). Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο στενή από εκείνη του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΘΕΠ.  Η ανακαίνιση της μετρικής γραμμής είχε γίνει κατά τη δεκαετία του 2000. Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης της γραμμής ολοκληρώθηκαν το 2009. Η ανακαινισμένη τότε γραμμή λειτούργησε για λίγους μήνες οπότε και έκλεισε.

Παράγοντες του σιδηρόδρομου σημειώνουν ότι τα έργα που απαιτούνται δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, ωστόσο θα πρέπει να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Οι σταθμοί που λειτουργούσαν μέχρι τη διακοπή της γραμμής ήταν οι Εξαμίλια, Αθικία, Χιλιομόδι, Αγιος Βασίλειος, Νεμέα, Μυκήνες, Κουτσοπόδι, Αργος, Ναύπλιο.

Οι επιβάτες θα μπορούν μέσω του Σταθμού Κορίνθου, με μετεπιβίβαση, να φτάνουν στον προορισμό τους. Η επαναλειτουργία της γραμμής θα συνδέσει και πάλι τις ιστορικές πόλεις με το εθνικό δίκτυο, ενώ θα προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες, καθώς η διαδρομή περνά από φυσικά τοπία ιδιαίτερου κάλλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικό πλαίσιο η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα τρένα στις μετρικές γραμμές είναι μέχρι 120 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στη συγκεκριμένη γραμμή, η ταχύτητα που υπήρχε όταν λειτουργούσε ήταν κατά τόπους μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μέχρι το Ναύπλιο εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Απώτερος στόχος είναι και η ενεργοποίηση εμπορευματικών μεταφορών. Η περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου είναι για πάνω από 10 χρόνια αποκομμένη σιδηροδρομικά και είναι η πρώτη φορά που φαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα επαναλειτουργίας μίας από τις ιστορικότερες γραμμές της χώρας.

Ποια έργα περιλαμβάνονται

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις αναβάθμισης επί της υφιστάμενης μετρικής γραμμής Κόρινθος – Αργος, καθώς και του κλάδου Αργους – Ναυπλίου, οι οποίες στοχεύουν στα εξής:

-Αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της γραμμής μέσω της χρήσης σύγχρονων ελαστικών υποθεμάτων και σκύρων γραμμής ανώτερης ποιότητας.

-Αναβάθμιση της αξιοπιστίας της γραμμής από πλευράς ταχύτητας κυκλοφορίας και άνεσης επιβατών, μέσω της εκτέλεσης σιδηροδρομικών εργασιών επί της γραμμής.

-Αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας μέσω της εγκατάστασης συστήματος σηματοτεχνικής εξασφάλισης επιπέδου Sil-4, στους Σταθμούς Κορίνθου και Αργους με το οποίο ελέγχονται αυτόματα οι διαδρομές και γίνονται απομακρυσμένοι χειρισμοί.

Αυτόματες ισόπεδες διαβάσεις

Στο έργο περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση 42 νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα αποτελούνται από υλικά τεχνολογίας Sil-4. Η λειτουργία όλων των συστημάτων θα εποπτεύεται από κέντρο ελέγχου στον Σ.Σ. Κορίνθου και η μεταφορά δεδομένων θα γίνεται μέσω οπτικής ίνας. Στόχος είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και της αύξησης της ταχύτητας των διερχόμενων τρένων.

Παράλληλα θα γίνουν έργα ασφάλειας επί των μεταλλικών γεφυρών, με τη τοποθέτηση πεζοδρομίων, αναβάθμιση των αποβαθρών και του περιβάλλοντος χώρου των Σταθμών Χιλιομοδίου, Μυκηνών και Αργους, αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης των κτηρίων των σταθμών Μυκηνών και Αργους και ανακατασκευή του Σ.Σ. Χιλιομοδίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.

Το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://ypodomes.com/meso-eyropis-i-epanaleitoyrgia-tis-grammis-korinthos-nayplio/

Μέχρι τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η διαδικασία δημοπράτησης της ανακατασκευής του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας

Posted: 26 Aug 2021 11:16 AM PDT

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης του έργου ανακατασκευής του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προθέτοντας ότι στο προϋπολογισμού 10,7 εκ ευρώ έργο θα οριστούν τεχνικοί σύμβουλοι για την παρακολούθηση της πορείας του.

Ας σημειωθεί ότι οι εργασίες στο εν λόγω κτήριο, θα εκτελούνται μετά την λήξη του ωραρίου των υπαλλήλων καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα διαγράμμισης και φωτισμού στο Τζάνε – Καλαμάκι

Posted: 26 Aug 2021 11:16 AM PDT

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαγράμμιση και ο φωτισμός στα δύο τμήματα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, πριν και μετά το Πεταλίδι.

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα το τεχνικό δελτίο για το έργο του Κειμηλιαρχείου – Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Posted: 26 Aug 2021 11:15 AM PDT

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου, το τεχνικό δελτίο για το έργο που αφορά στην κατασκευή του Κειμηλιαρχείου – Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

“Εχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, την δαπάνη της οποίας έχει καλύψει η Περιφέρεια” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η σημερινή υπογραφή εκ μέρους του συνιστά “το πρώτο μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου του μουσείου”, που θα στεγαστεί στο Κορφιωτάκειο ανακατασκευασμένο διατηρητέο, στην πλατεία Υπαπαντής της Καλαμάτας.

Τεχνικά θέματα του ΕΣΠΑ αντικείμενο σε συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Posted: 26 Aug 2021 11:14 AM PDT

Συσκέψεις σχετικά με θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στις εν λόγω συσκέψεις, που ξεκίνησαν χθες, συνεχίστηκαν σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή 27 του μήνα, εξετάζονται τόσο το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όσο και το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Μονής Φιλοσόφου Γορτυνίας και οδοιπορία στην Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (Κρυφό Σχολειό)

Posted: 26 Aug 2021 11:13 AM PDT

Τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης στη Μονή Φιλοσόφου Γορτυνίας τελέστηκαν την περασμένη Δευτέρα 23 Αυγούστου, με την παρουσία του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

Η βιβλιοθήκη αποτελεί δωρεά της οικογένειας Παναγιώτη Βαλασόπουλου -µε καταγωγή από την Μεγαλόπολη-, ο οποίος είναι σύµβουλος επιχειρήσεων και ζει και δραστηριοποιείται στην Τρίπολη. Ο μητροπολίτης Ιερεµίας απένειµε στον Π. Βαλασόπουλο καθώς και στον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου, το µετάλλιο του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.

Ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή Θ. Χρήστου µε θέµα “Η προσφορά της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου στον Αγώνα”.

Το απόγευµα της ίδιας ηµέρας, οµάδα πιστών πρωτοστατούντος

του αρχιµανδρίτη π. Ιακώβου Κανάκη, πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και ηγούµενου της Ιστορικής

Μονής Φιλοσόφου, πραγµατοποίησαν -για πρώτη φορά στα χρονικά-

οδοιπορικό µε κατεύθυνση την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (Κρυφό Σχολειό), όπου έγινε τέλεση των εγκωµίων της Παναγίας και δέηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here