Τα νέα της Περιφέρειας…

0
102 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, 99 οι νοσηλείες

Posted: 05 Oct 2021 12:24 PM PDT

Σε 102 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μειώθηκαν σε διψήφιο αριθμό, μετά από πολύ καιρό, οι νοσηλείες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.876.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 5 Οκτωβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.876, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 666.517 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (61,4% άνδρες) με διάμεση ηλικία 66 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 300 (88,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.188 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 146 (ημερήσια μεταβολή +5,8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.991 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 102 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 23.405.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 16, στην Π.Ε. Αρκαδίας 10, στην Π.Ε. Κορινθίας 20, στην Π.Ε. Λακωνίας 14 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 42.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 99 άτομα (τα 7 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 5, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 4, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 9, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 24 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 18 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 39 (τα 2 στη ΜΕΘ).

Στην Κορινθία αύριο Τετάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας – πίστωση 3,6 εκ. ευρώ στο ΠΔΕ για αρδευτικά έργα

Posted: 05 Oct 2021 12:21 PM PDT

Στην Κορινθία θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης θα έχει συνεργασία με τοπικά αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ θα ανακοινώσει με την ευκαιρία αυτή και την εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πίστωσης ύψους 3.650.000 ευρώ για αρδευτικά έργα στην Κορινθία -μετά από σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Η πιο πάνω πίστωση, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, προορίζεται αφ’ ενός για το έργο Μελισσίου και αφ’ ετέρου για εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις έργων υποδομών στην περιοχή του Βέλου.

Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, προωθήθηκε από την Περιφέρεια προς τα αρμόδια υπουργεία η κατάσταση των επιχειρήσεων από τις πυρόπληκτες περιοχές της Κορινθίας οι οποίες αιτούνται συνδρομής από την πολιτεία.

Σύσκεψη στην Π.Ε. Αρκαδίας υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για το Μουσείο Δασικής Iστορίας του Μαινάλου, στο Χρυσοβίτσι

Posted: 05 Oct 2021 12:13 PM PDT

Η αποκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Δασικής Iστορίας του Μαινάλου, στο Χρυσοβίτσι, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στα γραφεία της Π.Ε. Αρκαδίας, στην Τρίπολη, σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπεριφερειάχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης -ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Αρκαδίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο περιφερειάρχης είχε επισκεφθεί την πιο πάνω περιοχή και την εν λόγω υποδομή, διαπιστώνοντας ότι το εν λόγω μουσείο διαθέτει τις προϋποθέσεις να συμβάλει σηµαντικά στην ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας του Δήμου Τρίπολης, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολλούς επιπλέον επισκέπτες στην περιοχή του όρους Μαίναλο.

Συμβάσεις έργων 750.000 ευρώ στην Αρκαδία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 05 Oct 2021 12:11 PM PDT

Τρεις συμβάσεις έργων στην Αρκαδία, με συνολικό προϋπολογισμό 750.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα αφορούν την βελτίωση και συντήρηση των επαρχιακών οδών α) Πούλιθρα – Πελετά – Κουνουπιά – Μαρί (100.000 ευρώ), β) Μοναστηράκι – Βιδιάκι – Καρδαρίτσι (400.000 ευρώ) και γ) Καλιάνι – Καστράκι και προς Φαναράκι (250.000 ευρώ).

Εξ άλλου, ο Π. Νίκας υπέγραψε και 4 αναθέσεις μίσθωσης μηχανημάτων -με συνολική πίστωση 75.000 ευρώ- σε ισάριθμους εργολάβους από την Γορτυνία για τον καθαρισμό ρεμάτων και πρανών στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Γορτυνίας. Η σχετική εισήγηση έγινε από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας.

Μείωση στο 6% για τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές – παραχώρηση φερτών υλικών στους ΟΤΑ

Posted: 05 Oct 2021 12:10 PM PDT

Την μείωση στο 6% του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές προβλέπει σε άρθρο του ο νόμος 4839/2-10-2021 (ΦΕΚ Α΄181).

Αλλο άρθρο του ίδιου νόμου, εξ άλλου, προβλέπει την παραχώρηση φερτών υλικών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Κατά παρέκκλιση του άρθρου 200 του ν 3463/2006 (Α΄ 114) για την κατασκευή κάθε απαιτούμενου δημόσιου έργου (έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά) στις πυρόπληκτες, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας, επιτρέπεται η απ’ ευθείας δωρεάν παραχώρηση στις Περιφέρειες και τους δήμους των φερτών υλικών, τα οποία προκύπτουν κατά τις σχετικές εργασίες καθαρισμού των υδατορεμάτων κατόπιν αίτησής τους και με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης πρόεδρος στην κυβερνητική επιτροπή ΔΑΜ Μεγαλόπολης και Δυτικής Μακεδονίας

Posted: 05 Oct 2021 12:09 PM PDT

Εφθασε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ορίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανασίου ως πρόεδρος στην κυβερνητική επιτροπή δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Εκπαίδευση υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην χρήση αυτόματου απινιδωτή

Posted: 05 Oct 2021 12:08 PM PDT

Ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, η εκπαίδευση 25 υπαλλήλων της Π.Ε. Αρκαδίας στην παροχή πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως και στην χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕD) -καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κινήσει την διαδικασία για την προμήθεια των εν λόγω συσκευών στις 5 Π.Ε.

Τα μαθήματα γίνονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με ειδικότητα “εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών και CPR/AED” του Τμήματος Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ύλη που διδάσκεται, όπως γνωστοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνη με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC).

Η διάρκεια της επιμόρφωσης θα είναι 18 ώρες / 3 ημέρες ενώ θα χορηγηθούν και πιστοποιητικά εκπαίδευσης του Ερυθρού Σταυρού με ισχύ 5 χρόνια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα διεξαχθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται έμπρακτα αρωγός στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμβάλει ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανάπτυξης δικτύων αγωγής και προαγωγής υγείας.

Webinars από την ΕΑΔ για την ακεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα

Posted: 05 Oct 2021 12:07 PM PDT

Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου λαμβάνει την πρωτοβουλία να εγκαινιάσει από τον Οκτώβριο του 2021 και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022 σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), διαρθρωμένων στις παρακάτω 5+1 επιμέρους θεματικές ενότητες με κεντρικό άξονα την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφοράς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων:

– Καταπολέμηση της Διαφθοράς ως Πυλώνας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

– Προγράμματα Συμμόρφωσης κατά της Δωροδοκίας: Από την Υιοθέτηση, στην Εφαρμογή και την Παρακολούθηση

– Πραγματικοί Δικαιούχοι και Ενίσχυση της Εταιρικής Διαφάνειας

– Δραστηριότητες Επιρροής: Το Ελληνικό Θεσμικό Πλαίσιο

– Προστασία Προσώπων που αναφέρουν Παραβιάσεις και Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937

– Συμπεράσματα Διαδικτυακών Σεμιναρίων (webinars)

Τα παραπάνω webinars αποτελούν μέρος της  πρωτοβουλίας της ΕΑΔ να ευαισθητοποιήσει και τον ιδιωτικό τομέα όπως έκανε και στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ, διοργανώνοντας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Business Integrity: Η Επιχειρηματική Ηθική ως παράγοντας ανάπτυξης» (https://bit.ly/3ok3Cj3), κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη εταιρειών και δημόσιοι φορείς, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται από την υιοθέτηση της επιχειρηματικής ηθικής, μέσω της οποίας είναι δυνατή η πρόληψη και η μείωση των φαινομένων διαφθοράς. Παράλληλα, αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος του business integrity ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας”.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο αρχείο του προγράμματος:

Business Integrity Webinars Program

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εν λόγω webinars. Οι οδηγίες εγγραφής βρίσκονται στο πιο πάνω αρχείο του προγράμματος των δράσεων.

Επανασυντονισμός των τηλεοράσεων στη Λακωνία και στα Κύθηρα

Posted: 05 Oct 2021 12:04 PM PDT

Να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τα κανάλια, καλούνται οι κάτοικοι της Λακωνίας και των Κυθήρων.

Η αλλαγή συχνοτήτων του ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών καναλιών είχε ποργραμματιστεί αρχικά για τις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο -όπως ενημέρωσε σχετικά η Digea- λόγω του σεισμού στην Κρήτη η εν λόγω ημερομηνία μετατέθηκε και η μεταβολή θα γίνει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου σε τρία κέντρα εκπομπής και συγκεκριμένα σε Αναβρυτή, Κύθηρα και Ρειχέα.

Οσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής -και διαθέτουν δέκτη συμβατό με την τεχνολογία HD (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή)-, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου θα έχουν πρόσβαση στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και σε υψηλή ευκρίνεια.

Οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να προβούν σε επανασυντονισμό, αυτόματο ή χειροκίνητο (συχνότητες 22/482 ΜΗz και 34/578 ΜΗz) των τηλεοπτικών τους δεκτών.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τηλεθεατές δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά για την αγορά οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here