Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Σύσκεψη αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα, υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα

Posted: 30 Nov 2020 11:22 AM PST

Ο κλιματισμός στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, αποτελεί αντικείμενο σύσκεψης που συγκαλεί αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στον εν λόγω χώρο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη, έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί.

Υπογράφηκε η σύμβαση για το αρδευτικό έργο στην Κώμη

Posted: 30 Nov 2020 11:19 AM PST

Το εργολαβικό συμφωνητικό για την εγκατάσταση δικτύου άρδευσης στην περιοχή Κώμης του Δήμου Τρίπολης υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Ο σκοπός του με προϋπολογισμό 335.000 ευρώ έργου είναι να αξιοποιηθεί η πηγή στην θέση Παναγίτσα για την άρδευση των καλλιεργειών, μέσω αγωγού μήκους 3.800 μέτρων.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 180 ημέρες.

Καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

Posted: 30 Nov 2020 11:18 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.044.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 30 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53,0% άνδρες.

4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 25, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 1.791.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 8, στην Π.Ε. Αρκαδίας 8, στην Π.Ε. Κορινθίας 3, στην Π.Ε. Λακωνίας 2 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 4.

Π. Νίκας, “καλά σημάδια στην Περιφέρεια ως προς την διασπορά του κορονοϊού, η κυβέρνηση όμως θα αποφασίσει πότε θα λήξει το lockdown”

Posted: 30 Nov 2020 11:17 AM PST

“Ο χρόνος που θα λήξει το lockdown, το οποίο έχει επιβληθεί πανελλαδικά για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού covid-19, είναι αποκλειστικό θέμα της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ με τις αποφάσεις των οποίων συντασσόμαστε, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που εφαρμόζεται”.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην υπηρεσιακή σύσκεψη που είχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν τα πλέον πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται σχετική ύφεση.

“Διαπιστώνουμε καλά σημάδια, αλλά αυτό επ’ ουδενί σημαίνει εφησυχασμό ή χαλάρωση, τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όσο και από την πλευρά των πολιτών” δήλωσε ο περιφερειάρχης για να καταλήξει τονίζοντας:

“Ο κόσμος δεν θα πρέπει να παρασύρεται, καθώς μπορεί να υπάρχουν αδιάγνωστοι ασυμπτωματικοί ή και διαπιστωμένα προσβεβλημένοι οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν ενημερώσει τις Αρχές”.

Αποκλειστικά ο Δήμος Μεγαλόπολης και τμήμα του Δήμου Γορτυνίας στις επηρεασμένες περιοχές, που θα εφαρμοστούν τα προγράμματα μετάβασης

Posted: 30 Nov 2020 11:15 AM PST

Σημαντική σύσκεψη συγκλήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, με θέμα την διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης αναφορικά με την περιοχή που έχει υποστεί τις συνέπειες από την επί δεκαετίες εξόρυξη λιγνίτη και την μετάβασή της στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο.

Στην εταιρική σχέση μετέχουν ως εταίροι, μεταξύ άλλων, αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, Επιμελητήρια, παραγωγικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς, πανεπιστημιακοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι των διάφορων φορέων υπεύθυνων για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των αμεα, της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η εταιρική σχέση συνιστά ένα όργανο διαβούλευσης που θα εκφράζει άποψη σχετικά με τα προγράμματα για την μεταλιγνιτική εποχή και την εφαρμογή τους

“Θα γίνεται διαβούλευση ως προς την εφαρμογή του προγράμματος της επόμενης ημέρας για την Μεγαλόπολη, την μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο” διευκρίνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι συντονιστής στο εν λόγω όργανο ορίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η σημερινή σύσκεψη των εταίρων, εξ άλλου, ομόφωνα κατέληξε ότι ως περιοχή που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εξόρυξη του λιγνίτη θα προταθεί -προς την Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ- η ίδια περιοχή που περιλαμβάνεται στο λιγνιτόσημο και καμία άλλη.

Δηλαδή ως επηρεασμένη περιοχή προτείνεται να θεωρείται το σύνολο του Δήμου Μεγαλόπολης και τμήμα του Δήμου Γορτυνίας, στην ουσία το σύνολο του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

“Μόνο αυτές οι περιοχές θα περιλαμβάνονται στην πρόταση που θα στείλουμε στην Επιτροπή του ΣΔΑΜ” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Ε.Ε. θα έχει αύριο Τρίτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 30 Nov 2020 11:13 AM PST

Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αποτελεί αντικείμενο τηλεδιάσκεψης με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα γίνει αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και στην οποία θα μετάσχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη θα εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η προοπτική ένταξης νέων έργων στο πλαίσιο της εν λόγω αναθεώρησης, της τελευταίας του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Στην Κυπαρισσία μεθαύριο ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, υπογράφει το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης

Posted: 30 Nov 2020 11:12 AM PST

Μεθαύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα υπογράψει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Κυπαρισσία, το εργολαβικό συμφωνητικό για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κυπαρισία, θα μιλήσει εξ άλλου για την πορεία συνολικά 18 έργων στην Τριφυλία και θα ανακοινώσει τους χρόνους υλοποίησής τους.

Μεταξύ των έργων στα οποία θα αναφερθεί ο Π. Νίκας θα είναι το λιμάνι Κυπαρισσίας, το έργο στους Χριστιάνους, καθώς και αθλητικά έργα.

Πίστωση 3,8 εκ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες εκτάσεις του Δήμου Κορινθίων

Posted: 30 Nov 2020 11:10 AM PST

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020 εντάχθηκαν, με πίστωση 3.484.708,95 ευρώ, τα αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη περιοχή της ανατολικής Κορινθίας.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω προγραμματικής σύμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα του Δήμου Κορινθίων -στις περιοχές Ξυλοκέριζα, Γαλατάκι και Αθίκια- οι οποίες κάηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε εκεί το τριήμερο 22 με 24 του περασμένου Ιουλίου.

Αποκατάσταση 3 ΧΑΔΑ μεταξύ των έργων που το “Αντώνης Τρίτσης” χρηματοδοτεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 30 Nov 2020 11:08 AM PST

Η αποκατάσταση τριων ΧΑΔΑ σε Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία, περιλαμβάνεται στα 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού 23.800.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Η Περιφέρεια θα είναι ο φορέας υλοποίησης των εν λόγω τριων έργων, που αφορούν ισάριθμους ΧΑΔΑ στις θέσεις Πλάτωμα του Δήμου Τρίπολης, Δισκούρια του Δήμου Ερμιονίδας και Σπαρτέας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με τον συνολικό προϋπολογισμό για αυτά να ανέρχεται σε 1.258.000 ευρώ.

Αναλυτικά, τα 13 έργα που το “Αντώνης Τρίτσης” χρηματοδοτεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τα εξής:

 1. Απομακρυσμένος έλεγχος διαρροών εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δήμου Επιδαύρου, 2.999.504,50 ευρώ. Η πράξη διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων στον Δήμο Επιδαύρου. Με την προτεινόμενη παρέμβαση, α) θα ελαχιστοποιηθούν οι ποσότητες πόσιμου ύδατος οι οποίες σπαταλώνται μέσω διαρροών, β) οι καταναλωτές θα αποκτήσουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τις τυχόν διαρροές στην ιδιοκτησία τους, γ) θα εξαφανιστούν φαινόμενα υδροκλοπών. Μέσα από την υλοποίηση της προτεινόμενης δράσης θα μειωθεί δραστικά η πίεση που δέχονται τα υδατικά συστήματα της περιοχής μέσα από την υπεράντληση με σκοπό την ύδρευση.
 1. Εργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις θέσεις Πλάτωμα του Δήμου Τρίπολης, Δισκούρια του Δήμου Ερμιονίδας και Σπαρτέας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, 1.258.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο αφορά τις εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις θέσεις Πλάτωμα του Δήμου Τρίπολης, Δισκούρια του Δήμου Ερμιονίδας και Σπαρτέα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
 1. Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Ξηροπηγάδου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, 868.000 ευρώ. Το έργο αφορά τη βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στην Τ.Κ. Ξηροπηγάδου συνολικού μήκους 9.350 μ.
 1. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Βέλου – Βόχας, 699.999,18 ευρώ. Το έργο αφορά τη βελτίωση της βατότητας του υπάρχοντος οδικού δικτύου πρόσβασης σε αγροτικές περιοχές των εκτός σχεδίου οικισμών του Δήμου Βέλου – Βόχας.
 1. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στα όρια του Δήμου Επιδαύρου, 868.000 ευρώ.  Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στα όρια του Δήμου Επιδαύρου.
 1. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στην Δ.Ε. Ελους του Δήμου Ευρώτα, 820.000 ευρώ. Το έργο αφορά τη βελτίωση αγροτικών οδών στη Δημοτική Ενότητα Ελους του Δήμου Ευρώτα.
 1. Αποπεράτωση του κτηρίου του Δημοτικού Καταστήματος Δήμου Βέλου – Βόχας, 2.950.000 ευρώ.Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την αποπεράτωση του δημοτικού καταστήματος το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Βέλου – Βόχας, καθώς και την ολοκλήρωση του πολιτιστικού χώρου, ο οποίος θα ικανοποιεί τις ανάγκες σε πολιτιστικό επίπεδο του πληθυσμού. Συγκεκριμένα θα γίνουν οικοδομικές εργασίες όπως κατασκευή τοιχοποιίας, ψευδοροφών, επιστρώσεις δαπέδων, χρωματισμοί, εγκατάσταση μεταλλικών κουφωμάτων και υαλοστασίων, ξύλινες κατασκευές, ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου.
 1. Νέο σχολικό συγκρότημα Δήμου Ελαφονήσου, 2.700.000 ευρώ. Η πράξη περιλαμβάνει την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο) συνολικής δυναμικότητας 96 μαθητών.
 1. Επανάχρηση – αξιοποίηση τουριστικού περιπτέρου στην Τ.Κ. Μονεμβασιάς, 2.852.508,34 ευρώ. Η πράξη περιλαμβάνει την επέκταση των τριών στατικών ανεξάρτητων τμημάτων στο υφιστάμενο διώροφο κτήριο και συγκεκριμένα, α) την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 362,5 τ.μ., β) την δημιουργία control room 79,8 τ.μ., γ) αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και wc 181,25 τ.μ. και δ) χώρους στάθμευσης και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου. Το κτήριο, μετά την αποπεράτωση του έργου, θα λειτουργήσει ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ με την εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ερμηνείας ως μoυσείο – εκθετήριο για τις ανάγκες της τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής.
 1. Επισκευή ανακαίνιση του κτηρίου Σπυρόπουλου στο Καστόρειο του Δήμου Σπάρτης, 779.000 ευρώ. Αντικείμενο του έργου στον οικισμό Καστορείου της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης είναι οι επεμβάσεις επισκευής, ανακαίνισης και αποκατάστασης του εν λόγω ανενεργού δημοτικού κτηρίου, ολικής επιφανείας 610,78 τ.μ., ώστε να καταστεί δυνατή στη συνέχεια η επανάχρησή του από τον Δήμο Σπάρτης. Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου θα λειτουργήσει από τον Δήμο Σπάρτης πολυχώρος δραστηριοτήτων (ΚΑΠΗ, δημοτική βιβλιοθήκη, πολυχώρος εκδηλώσεων κλπ).
 1. Αποχέτευση ομβρίων υδάτων περιοχής Φιλικών κσι περιφερειακής οδού Δ.Κ. Τρίπολης, 2.500.000 ευρώ. Πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Φιλικών, η οποία αποτελεί μία νέα πολεοδομική ενότητα του σχεδίου πόλης της Τρίπολης με ανερχόμενη ανάπτυξη. Στην περιοχή δεν υφίσταται δίκτυο ομβρίων υδάτων και μέχρι σήμερα τα όμβρια διοχετεύονται μέσω τεχνικών έργων στα υφιστάμενα ρέματα ή στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπου και λιμνάζουν, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, το έργο συμβάλει στον πολύ σημαντικό διαχωρισμό των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και αποχέτευσης ακαθάρτων για τη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Τρίπολης.
 1. Αποχέτευση ομβρίων ΔΕΥΑ Ναυπλίου – Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας, 2.060.000 ευρώ. Με το έργο αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου καθώς και στην περιοχή της Αγίας Κυριακής της Δ.Ε. Ναυπλίου.
 1. Συμπληρωματικά έργα δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στον Δήμο Αργους – Μυκηνών, 2.448.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει, α) τη συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο νότιο τμήμα της πόλης του Αργους και β) τη συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Δ.Ε. Νέας Κίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here