Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου του περιφερειάρχη Π. Νίκα, που επανέλαβε το αίτημα για νοσοκομείο αναφοράς

Posted: 17 Jun 2020 10:45 AM PDT

Tην αναγκαιότητα ύπαρξης νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε για μία ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη, σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Περιφέρειας, παρουσία και του αναπληρωτή διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

“Δεν υπαναχωρούμε από αυτό μας το αίτημα, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και εκπεφρασμένη διάθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο της Πάτρας για συνεργασία προς τούτο” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναβάθμιση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς -όπως είπε- “βρισκόμαστε το πολύ σε μέτριο επίπεδο”.

Επανέλαβε, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ότι ενώ οι Περιφέρειες συμβάλουν εξαιρετικά στην στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων “είναι αδιανόητο αλλά και απαράδεκτο να απουσιάζει η εκπροσώπησή της στα διοικητικά τους συμβούλια”.

Εξειδικεύοντας, ο Π. Νίκας τόνισε την προσφορά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια προς τις δημόσιες δομές υγείας στη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ – για έργα αναβάθμισης στα Κέντρα Υγείας 4.000.000 ευρώ, για προμήθεια ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ (600.000 ευρώ για 10 απλά και 1.850.000 ευρώ για 20 ειδικά). Επισήμανε ακόμα την διάθεση στο υπουργείο Υγείας 13.000.000 ευρώ για την πληρωμή μισθών του έκτακτου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, την προμήθεια υλικών και μηχανημάτων κ.α.

Ενημέρωσε επίσης για την πρόσκληση του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 που “τρέχει” υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 3 Ιουλίου. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πιστώσεις για τον τομέα της υγείας, μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι η Περιφέρεια παρέδωσε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης δύο αναπνευστήρες οξυγόνου high flow, ενώ σύντομα -μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες- θα διατεθούν και 4 ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Τρίπολης, Κορίνθου και Σπάρτης.

“Θα διαθέσουμε και άλλα υλικά και εξοπλισμό, μόλις λάβουμε τη σχετική αναφορά από την 6η ΥΠΕ κι αφού προηγηθεί συνεννόησή της με τα νοσοκομεία για τον προσδιορισμό των αναγκών που υπάρχουν” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τις μελέτες για τον δρόμο Κιάτου – Νεμέας

Posted: 17 Jun 2020 10:28 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει την προμελέτη και την οριστική μελέτη κατασκευής δρόμου από το Κιάτο ώς τη Νεμέα, ο οποίος συντομεύει κατά 100 χιλιόμετρα την ακολουθούμενη σήμερα διαδρομή.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά τη σύσκεψη που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου στην Τρίπολη, κι ενώ είχε προηγηθεί συνάντησή του με τους δημάρχους Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και Νεμέας Κώστα Φρούσιο οι οποίοι του μετέφεραν το σχετικό αίτημα.

“Είναι ένα έργο καίριας σημασίας και επιδιώκουμε να έχει ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η απαιτούμενη για την υλοποίησή του διαδικασία” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο εν λόγω δρόμος περνά δίπλα από το φράγμα του Ασωπού, έργο το οποίο -όπως τόνισε ο Π. Νίκας- “σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα”.

Παράταση ώς τις 30 Νοεμβρίου για την περιοδική έκθεση “Πυξίδες, Σκεύη Πολύτιμων” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Posted: 17 Jun 2020 10:27 AM PDT

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης “Πυξίδες, Σκεύη Πολύτιμων” που λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα και η οποία εγκαινιάστηκε στις 29 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας “η περιοδική έκθεση «Πυξίδες, Σκεύη Πολύτιμων» εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στις 29 Φεβρουαρίου 2020, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 που είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή μεταξύ άλλων και της λειτουργίας των μουσείων της χώρας.

Με την προβλεπόμενη επαναλειτουργία των μουσείων στις 15 Ιουνίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοινώνει την παράταση της διάρκειας της εν λόγω έκθεσης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφθεί το ευρύ κοινό αλλά και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους.

Επισημαίνεται ότι για την προστασία του κοινού και των υπαλλήλων, τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας όσο και σε όλα τα μουσεία του νομού Μεσσηνίας (Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Μουσείο Χώρας, Μουσείο Πύλου, Μουσείο Οχυρού Συγκροτήματος Τρουπάκηδων Καρδαμύλης) αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις μέτρα ασφαλείας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε δημιουργικό διάλογο οι πυξίδες, χαρακτηριστικοί τύποι αγγείων της αρχαιότητας, προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Μεσσηνίας, που χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων αλλά και για την αποθήκευση καλλυντικών–καλλωπιστικών σκευασμάτων με τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών Ηλία Χριστόπουλου και Μάνου Καλαμένιου που εμπνέονται από αυτές και δημιουργούν τις σύγχρονες εκδοχές τους.

Γενική επιμέλεια της έκθεσης: Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.

Μουσειολογικό Σκεπτικό/Κείμενα: Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Μαρία Τσουλάκου, Κατερίνα Τζαμουράνη, Αρχαιολόγοι ΕΦΑΜΕΣ. Μεταφράσεις: Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, Αρχαιολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Τεχνική επιμέλεια/Υποστήριξη παρουσίασης: Δήμητρα Πίκουλα, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΜΕΣ. Θάνος Κατάκος, Συντηρητής, Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης ΕΦΑΜΕΣ, Ηλίας Χριστόπουλος, κεραμίστας. Γιάννης Οικονομόπουλος, εργατοτεχνίτης ΕΦΑΜΕΣ.

Φωτισμοί: Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Συντήρηση αρχαιολογικού υλικού: Ευγενία Σπάλα, συντηρήτρια ΕΦΑΜΕΣ.

Γραφιστική επιμέλεια/παραγωγή βίντεο: Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, γραφίστας ΕΦΑΜΕΣ.

Μουσική βίντεο: Στάθης Γυφτάκης, Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Σχέδια: Ουρανία Ανδριανοπούλου, Σχεδιάστρια ΕΦΑΜΕΣ.

Εκπρόσωποι των οδοντιάτρων επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Π. Νίκα

Posted: 17 Jun 2020 10:23 AM PDT

Με εκπροσώπους οδοντριατρικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος δέχθηκε ευχαριστίες για την στήριξη που παρείχε η Περιφέρεια στους οδοντιάτρους στο διάστημα της έξαρσης του κορονοϊού, τόνισε από την πλευρά του πως η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε όποια εκδήλωση στοχεύει στην επιστημονική αναβάθμιση των οδοντιάτρων, όπως συνέδρια κ.α.

Σύγκληση συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας

Posted: 17 Jun 2020 10:21 AM PDT

Το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών στη Μεσσηνία αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Μεσσηνίας, σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και με τη συμμετοχή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιου.

Επιπλέον, συζητήθηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας τις ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Το ΣΟΠΠ απασχόλησε επίσης, η ετοιμότητα των υπηρεσιών για την καταστολή των πυρκαγιών, η συνεργασία που απαιτείται ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, τα μέτρα πρόληψης τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, οι αντιπυρικοί έλεγχοι και ο καθορισμός των περιοχών με απαγόρευση κυκλοφορίας όταν η πρόβλεψη στον ημερήσιο χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ υψηλή ή σε επίπεδο συναγερμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι των Δήμων Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας, Μεσσήνης Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πύλου – Νέστορος Μιχάλης Καραβίδας και Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, ενώ τον Δήμο Δυτικής Μάνης εκπροσώπησε η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ιουλία Εξαρχουλέα. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν συμμετείχε, αν και προσκλήθηκε.

Συμμετείχαν ακόμη ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Νάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς Δ., οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Γαργαλιάνων αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος και επιπυραγός Κώστας Γεωργακόπουλος αντίστοιχα, ο διοικητής της 77 ΜΕ Καλαμάτας συνταγματάρχης Χριστόφορος Μοσχονάς, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος, από την 120 ΠΕΑ ο αξιωματικός Γ. Σαραντόπουλος, οι προϊστάμενοι των ΔΑΟ Μεσσηνίας και Τριφυλίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Τζαβάρας.

Επίσης συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, ο “Μορέας”, η ΔΕΔΔΗΕ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4×4 και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Συνάντηση Τ. Γκιολή με τον δήμαρχο Κορινθίων

Posted: 17 Jun 2020 10:20 AM PDT

Θέμα που αφορούν τον Δήμο Κορινθίων συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής στην επίσκεψή του, χθες Τρίτη 16 Ιουνίου, στον δήμαρχο της κορινθιακής πρωτεύουσας Βασίλη Νανόπουλο.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω συνάντηση έγινε αναφορά στα έργα που πρόκειται να γίνουν, όπως η αναβάθμιση της περιοχής του Ισθμού κι ακόμ έργα αντιπλημμυρικά, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, κλαδοκοπές και ηλεκτροφωτισμός.

Εκταμιεύσεις 403.810,02 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 17 Jun 2020 10:16 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 403.810,02 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Από την πιο πάνω συνολική πίστωση, τα 278.052,23 ευρώ προορίζονται για την επανέναρξη των εργασιών στον δρόμο Ριζόμυλος – Κορώνη και συγκεκριμένα στο τμήμα γέφυρα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου.

Χωρίς νέο κρούσμα κορονοϊού χθες Τρίτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 17 Jun 2020 08:56 AM PDT

Δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού, χθες Τρίτη 16 Ιουνίου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο αριθμός των προσβληθέντων παραμένει 201.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Δεν αναφέρονται νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, παραμένει στην Περιφέρεια μας διακόσιοι ένας (201) και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στον Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα οκτώ (168)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία + ένα (3) + (1)^^ – ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: δεκαέξι (16)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατρία (13)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν εννέα άνδρες (109) και ενενήντα δύο γυναίκες (92).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων εννέα (9) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία και δεκαεπτά (16+1^^) νοσηλεύονται έως σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία. Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 16/06/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ:

Ανακοίνωση 16-06-2020

Η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Posted: 17 Jun 2020 08:55 AM PDT

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η στελέχωση συνολικά των υπηρεσιών της Περιφέρειας, σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, ήταν η εξής:

Σε σύνολο 784 υπαλλήλων, 102 απουσιάζουν λόγω κανονικού τύπου αδειών (κανονική, αναρρωτική, ειδικές άδειες ανατροφής κλπ) και 43 με άδειες ειδικού σκοπού.

Αναλυτικά, την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σήμερα, ανά Περιφερειακή Ενότητα, μπορείτε να δείτε εδώ:

Δελτίο παρουσίας υπαλλήλων 17 Ιουνίου 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here