Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Παραδόθηκε ένα isobox στο Κέντρο Υγείας Τρίπολης

Posted: 30 Dec 2020 07:23 AM PST

Ενας οικίσκος τύπου isobox παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας Τρίπολης σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Η συγκεκριμένη υποδομή παραδόθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου του εθνικού συστήματος υγείας, στον αγώνα που διεξάγει για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης της covid-19.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή

Posted: 30 Dec 2020 07:19 AM PST

Σημαντικά έργα που αφορούν σε υποδομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα το πρωί σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα, τα θέματα που απασχόλησαν την εν λόγω συνάντηση είναι, ανά Π.Ε. τα εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 1. Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργολίδας
 2. Εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο.

Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας

 1. Παράκαµψη Λαγκαδίων, οδικού άξονα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία
 2. Υδατοδρόµιο Τάκας.
 3. Περιμετρικός Τρίπολης.

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

 1. Εργο Καλαμάτα – Ριζόµυλος – Πύλος – Μεθώνη
 2. Οδικός άξονας Καλαμάτα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακαβιά
 3. Αεροδρόμιο Καλαμάτας.
 4. Αντιπλημμυρικά έργα Μεσσηνίας.

Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας

 1. Βελτίωση της Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου (κατά τμήµατα), τμήμα Πυρί – Γύθειο.

Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

 1. Εργα προστασίας Ισθμού Κορίνθου.
 2. Αντιδιαβρωτική προστασία Κορινθιακού κόλπου.
 3. Μετρική σιδηροδροµική γραµµή Κόρινθος – Δερβένι.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τις προτάσεις της Περιφέρειας για τα προς ένταξη έργα, στο Ταμείο Ανάκαµψης, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μεταφορών, καθώς και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών.

Σημαντικά ζητήματα στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη

Posted: 30 Dec 2020 07:15 AM PST

Το θέμα που έχει προκύψει με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” έθεσε κατά προτεραιότητα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία το σώμα ζητεί -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί η “ρύθμιση Αποστόλου” και να ληφθεί σειρά μέτρων για να προστατευθεί το προϊόν.
Επίσης τέθηκαν προς τον υπουργό τα ζητήματα αρμοδιότητάς του όσον αφορά την Τάκα και το υδατοδρόμιο σε αυτή, ενώ αναφορικά με διοικητικά θέματα ο Π. Νίκας αιτήθηκε, α) την ανανέωση παραχώρησης του κτηρίου της ΥΕΒ για την κατασκευή σύγχρονου διοικητηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αρκαδία και β) την εκχώρηση λιμνάζοντος ποσού (από ανεκτέλεστα παλαιοτέρα προγράµµατα της περιόδου 2010 – 2013) στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Εξ άλλου, ενημέρωσε τον Μ. Βορίδη σχετικά με την εξέλιξη σημαντικών εγγειοβελτιωτικών έργων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε:
i) για την Αρκαδία στα αρδευτικά δίκτυα Τάκας
ii) για την Αργολίδα α) στα έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας, β) στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανοµής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον Δήμο Επιδαύρου, καθώς απαιτείται µελέτη και κατασκευή αρδευτικών δικτύων που δεν περιλαμβάνονται στην χρηματοδότηση του ήδη υλοποιούμενου έργου και γ) στην ανάγκη δημοπράτησης της β΄φάσης του έργου μεταφοράς και διανοµής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και στην Δ.Ε. Μιδέας,
iii) για τη Λακωνία στην επίσπευση διαδικασιών δημοπράτησης κατασκευής του φράγματος Κελεφίνας,
iv) για την Κορινθία α) συνεργασία υπουργείου Περιφέρειας για εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης και φακέλου έργου για την διαγωνιστική διαδικασία των μελετών στα αρδευτικά έργα Ασωπού και β) να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση των αρδευτικών έργων στη Στυμφαλία
v) για τη Μεσσηνία, α) να ολοκληρωθεί η µελέτη και οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να δηµοπρατηθεί το έργο των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος και β) μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του φράγµατος και δικτύων άρδευσης του Μιναγιώτικου να ενταχθεί το έργο σε χρηµατοδοτικό πρόγραμμα.

Στις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις Περιφέρειας – υπουργείου Πολιτισμού οι μελέτες για το κάστρο Μεθώνης και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Posted: 30 Dec 2020 07:14 AM PST

Οι μελέτες για το Κάστρο Μεθώνης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης περιλαμβάνονται μεταξύ των επόμενων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυτό γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, εξ άλλου, υπογράφηκαν τρεις νέες προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 149.800 ευρώ.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν α) στην αποκατάσταση των όψεων του ναού της Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό του Δήμου Σικυωνίων, β) στην επισκευή της στέγης του κτηρίου Καθηγητή Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα, καθώς και γ) στη δημιουργία υποδομών υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων στον αρχαιολογικό χώρο του σταδίου Νεμέας.

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

“Χαίρομαι όταν συναντώ την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού διότι λύνουμε πολλά ουσιαστικά και σοβαρά θέματα, τα οποία αφορούν στον Πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία της υπουργού έχει αναβαθμίσει πολιτιστικά την Περιφέρειά μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μετά τη συνάντηση. Και συνέχισε:

“Σήμερα υπογράψαμε μία σειρά από προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνήσαμε για να προωθήσουμε την υπογραφή και άλλων. Συζητήσαμε για τα έργα, τα οποία συνδέονται με το Περιφερειακό Πρόγραμμα και επιλύσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στα πολιτιστικά έργα και στις πολιτιστικές υποδομές της Περιφέρειάς μας. Πολύ σύντομα θα συναντηθούμε για να υπογράψουμε τις νέες προγραμματικές συμβάσεις. Εμείς, ως Περιφέρεια, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του Πολιτισμού, στις ψυχές που εμπεριέχονται στα μνημεία μας, στις ψυχές των προγόνων μας, όλων αυτών που τα δημιούργησαν. Χαιρόμαστε γιατί υπάρχει μία υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει τις ίδιες απόψεις και αγωνίζεται, κοπιάζει και ιδρώνει για να περισώσουμε την πατρογονική μας κληρονομιά και να προωθήσουμε τον Πολιτισμό στην πατρίδα μας, αυτό το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν έχουμε φροντίσει διαχρονικά με τον τρόπο που θα έπρεπε. Την ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία”.

Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Από την πλευρά της, η υπουργός Λ. Μενδώνη -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού- δήλωσε τα εξής:

“Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η συνεργασία μου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Με τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα δίνει ένα εξαιρετικά καλό τέλος της τρέχουσας δύσκολης χρονιάς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογράψαμε μία σειρά προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση μνημείων και τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνεννοηθήκαμε για τις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις, από τις οποίες θα ξεχωρίσω δύο:

Η πρώτη είναι η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, το οποίο, παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξ αιτίας της θέσης του πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε μία προγραμματική σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, για να προλάβουμε να κάνουμε σωστικά έργα, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ουσιαστικές ζημίες στο κάστρο, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Επίσης, το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν η κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, φτάνει σε αίσιο τέλος, με τη συμφωνία μας να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και στην Περιφέρεια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την εκπόνηση μελετών για το νέο Μουσείο. Τονίζω, ότι το θέμα του νέου Μουσείου και της χωροθέτησής του ταλάνιζε χρόνια την τοπική κοινωνία. Είναι ευτυχής η συγκυρία που βρέθηκε η άριστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι τοπικοί παράγοντες, ο καθηγητής κ. Π. Θέμελης, ως ανασκαφέας της Μεσσήνης, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ηδη συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη την εξέλιξη των έργων και τις νέες εντάξεις στο τρέχον ΕΣΠΑ. Προετοιμάζουμε, από κοινού, τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σε όλη τη μακρά ιστορική διάρκεια.  Πραγματικά, είναι για μένα ευτυχής συγκυρία ότι και για τον περιφερειάρχη, τον κ. Νίκα, η επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο στη σύγχρονη δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί προτεραιότητα”.

Η ατζέντα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Posted: 30 Dec 2020 07:11 AM PST

Σειρά θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στη συνάντησή του, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, με την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, η ατζέντα που έθεσε ο περιφερειάρχης στην υπουργό περιείχε τα πιο κάτω θέματα:

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για την πράξη «Επισκευή στέγης κτιρίου Καθηγητή Δημητρακόπουλου Τ.Κ. Καρύταινας Δήμου Μεγαλόπολης».

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για το έργο «Κατασκευή τουαλετών στον  αρχαιολογικό χώρο Σταδίου Αρχαίας Νεμέας».

Σύναψη προγραμµατικής σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση των όψεων και τοπικές επισκευές στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό Δήμου Σικυωνίων».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Προγραµµατική σύμβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση μελετών κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη

Προγραμµατική σύμβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Πύλου -Νέστορος για την εκπόνηση Μελετών Κάστρου Μεθώνης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσει την αναφερόμενη πράξη, στο τεχνικό της πρόγραµµα µε προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.

Προγραμµατική σύµβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Προγραμµατική σύµβαση µε το υπουργείο Πολιτισμού για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ / ΠΕΠ

Νέα Πρόσκληση του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020: «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)», µε προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ – εντάξεις έργων.

Νέα Πρόσκληση του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020: «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσειακές και πολιτιστικές υποδομές)», µε προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ – εντάξεις έργων.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

Ολοκλήρωση έρευνας – διαδικασιών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Πύργο Κουμουνδούρου (Κάμπος – Αβίας) – Μελέτη από ΕΦΑ/ Νεωτέρων Μνημείων

Ολοκλήρωση διαδικασιών – έγκριση από ΚΑΣ για τη σύναψη προγραμµατικής σύμβασης, δηµοπράτησης και υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση προαύλειου χώρου στον ναό Αγίου Σωτήρος (Μεταμορφώσεως) Τ.Κ Χριστιάνων Δήμου Τριφυλίας», µε προϋπολογισμό 625.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίλυση ζητημάτων σχετικά µε την προγραμματική σύμβαση και το φυσικό αντικείµενο του έργου «Επικεράμωσης στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας».

Επίλυση ζητημάτων µετά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες για το έργο «Οδικό τµήµα, Τζάνε – Καλαμάκι» (παρουσία µελετήτριας κ. Δεληγιώργη)

Την λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία της “Πελοπόννησος” Α.Ε. αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Posted: 30 Dec 2020 07:09 AM PST

Την λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία της “Πελοπόννησος” Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίασή του χθες Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την κοινή πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Γόντικα, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

“α. Εγκρίνει τη λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία της Πελοπόννησος Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Τη διεξαγωγή συνολικού και σε βάθος ελέγχου στην Πελοπόννησος Α.Ε.

Την αναζήτηση και την επιστροφή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των ποσών των Προγραμματικών Συμβάσεων που δεν διατέθηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου των Προγραμματικών Συμβάσεων που είχε αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Τη μη υπογραφή άλλων Προγραμματικών Συμβάσεων με την Πελοπόννησος Α.Ε

Την ύπαρξη μέριμνας ώστε κανένας εργαζόμενος στην Πελοπόννησος Α.Ε. να μην χάσει τη δουλειά του, και

β. Εξουσιοδοτεί την Οικονομική Επιτροπή για τις ενέργειες που αφορούν το θέμα, μεταξύ των οποίων και ο ορισμός δικηγόρου για την άσκηση ένδικων μέσων και νομικών ενεργειών για την προστασία των συμφερόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως μετόχου στην Πελοπόννησος Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ”.

Δεν υπήρξε απόφαση στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το εκπαιδευτικό κέντρο πτήσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Posted: 30 Dec 2020 07:08 AM PST

Δεν κατέληξε σε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όσον αφορά την λειτουργία στο αεροδρόμιο Καλαμάτας Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε δια μακρών κατά τη συνεδρίαση του σώματος, χθες Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 29 & 30-12-2020

Posted: 30 Dec 2020 03:07 AM PST

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

29-12-2020

30-12-2020

Ανάρτηση δελτίων πιστοποίησης τιμών νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πουλερικών, λαχανικών, ψαριών και ελαίων από 1-1-21 έως 15-1-21 ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Posted: 30 Dec 2020 12:40 AM PST

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here