Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Posted: 11 Jan 2021 11:14 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 444.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 11 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (covid-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.630 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.130 (59,0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι-, ήταν 23, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 2.620.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 3, στην Π.Ε. Αρκαδίας 2, στην Π.Ε. Κορινθίας 2, στην Π.Ε. Λακωνίας 15 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 1.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, εξ άλλου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονται συνολικά 28 άτομα και συγκεκριμένα 1 στο Γ.Ν. Αργους, 5 στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, 6 στο Γ.Ν. Κορίνθου, 7 στο Γ.Ν. Σπάρτης και 9 στο Γ.Ν. Καλαμάτας.

Ζητήματα της Αργολίδας εξέτασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στην επίσκεψή του στο Ναύπλιο

Posted: 11 Jan 2021 11:13 AM PST

Ζητήματα που αφορούν την Αργολίδα εξέτασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, το Ναύπλιο όπου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας είχε συναντήσεις με αιρετούς παράγοντες, υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους φορέων.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε -παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου και του αρμόδιου για τον Αθλητισμό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαντζούνη- προγραμματική σύμβαση ύψους 80.000 ευρώ με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο για την προμήθεια και τοποθέτηση κουβέρτας στο ανοιχτό κολυμβητήριο της αργολικής πρωτεύουσας.

Εξ άλλου, σε συσκέψεις που ακολούθησαν υπό τον περιφερειάρχη, συζητήθηκαν, αφ’ ενός ο τρόπος υδροδότησης του συστήματος πυρόσβεσης που εγκαθίσταται στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια νερού και αφ’ ετέρου η πρόοδος της διαδικασίας που αφορά την αγορά του χώρου στον οποίον θα εγκατασταθεί το νέο Διοικητήριο της Π.Ε. Αργολόδας, η οποία -όπως έγινε γνωστό- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο.

Ο ΕΡΑΣΙΝΟΣ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, εξ άλλου, είχε συνάντηση με εκπροσώπους οικολογικών φορέων σχετικά με την παρέμβαση που σχεδιάζεται στον Ερασίνο ποταμό, στην οποία -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης- “υπήρξε επαναπροσέγγιση και συνεννόηση”, για να προσθέσει ειδικότερα:

“Παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια επιδιώκει να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους οικολογικούς φορείς ώστε να μην γίνουν ορισμένα από αυτά που προβλέπει η μελέτη, προκειμένου να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής”.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Ακολούθησε σύσκεψη του περιφερειάρχη για θέματα του πρωτογενή τομέα στην Αργολίδα, με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Η συνάντηση αφορούσε τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει στην φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα μανταρίνια η παραγωγή των οποίων -και η ιδιαίτερα οι “κλημεντίνες”- υπέστη πλήγμα από την “μονίλια” (υδαρής κηλίδωση είναι ο επιστημονικός όρος) διατυπώθηκε αίτημα για στρεμματική αποζημίωση των παραγωγών.

Οσον αφορά δε τα πορτοκάλια, επισημάνθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει -κατ’ εξοχήν για τις “ναβαλίνες”- εξ αιτίας της ανομβρίας και της ζέστης, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά προβληματική η διάθεσή τους στις αγορές, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά και οι εξαγωγές.

Οι αγρότες της Αργολίδας ζητούν από την κυβέρνηση να φροντίσει έτσι ώστε, αφ’ ενός να είναι εφέτος αυξημένες οι ποσότητες κοινωνικές απόσυρσης (οι ποσότητες δηλαδή που διατίθενται σε δήμους και άλλους φορείς, στο πλαίσιο κοινωνικών προγραμμάτων) και αφ’ ετέρου να καταβληθεί στους παραγωγούς στρεμματική ενίσχυση.

“Πελοπόννησος” Α.Ε. προς ΠΕΔ: “Δεν προκύπτει η τήρηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου και εκ του καταστατικού διαδικασίας για την αίτηση έκτακτου ελέγχου”

Posted: 11 Jan 2021 11:10 AM PST

“Δεν προκύπτει η τήρηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου και εκ του καταστατικού διαδικασίας για την αίτηση έκτακτου ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχή συνδρομής εκ μέρους της ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε. στη διενέργεια ελέγχου”.

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, η “Πελοπόννησος” Α.Ε. απαντώντας στο έγγραφο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, με το οποίο η ΠΕΔ Πελοποννήσου τής κοινοποιεί την απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης αναφορικά με την διενέργεια έκτακτου ελέγχου από ορκωτούς λογιστές στην “Πελοπόννησος” Α.Ε.

Ειδικότερα, η Α.Ε. διευκρινίζει ότι “δεν προκύπτει η τήρηση της διαδικασίας της αίτησης έκτακτου ελέγχου από το δικαστήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία της εκούσιας διαδικασίας”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε ότι σύμφωνα με τον νόμο “θα πρέπει να υπάρξει απόφαση δικαστηρίου για την διενέργεια του ζητούμενου ελέγχου. Ασπαζόμαστε αυτό που επιτάσσει ο νόμος”, τόνισε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

“Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα πρέπει να κλείσει. Για ό,τι θέλει στο εξής η ΠΕΔ θα πρέπει να κινείται μέσω των δικαστηρίων. Η περιφερειακή Αρχή δεν επιθυμεί πλέον καμία άλλη επαφή με την ΠΕΔ για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλωστε, απέναντι δεν είναι η περιφερειακή Αρχή, αλλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (η πρώην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), το πόρισμα της οποίας η περιφερειακή Αρχή τηρεί με ευλάβεια. Επομένως, δεν είναι θέμα ούτε του περιφερειάρχη, ούτε του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά θέμα της ΕΑΔ, της εντεταλμένης κρατικής αρχής. Για όλα αυτά έχει αποφασίσει η εν λόγω Αρχή -με πόρισμά της μετά τον έλεγχο που έκανε. Οποιοσδήποτε θέλει, επομένως, μπορεί να απευθυνθεί στην εν λόγω Αρχή. Εμείς ούτε δικάζουμε, ούτε καταδικάζουμε κανέναν” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Το έγγραφο της “Πελοπόννησος” Α.Ε. μπορείτε να το δείτε εδώ.

Να επανέλθει στο 6% το ποσοστό εσόδων των πλειστηριασμών που διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο ζητούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας

Posted: 11 Jan 2021 11:07 AM PST

Να επανέλθει στο 6% το ποσοστό των εσόδων των πλειστηριασμών που διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο -το οποίο με πρόσφατη απόφαση του απελθόντος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη μειώθηκε στο 1%- ζητεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς τον νέο υπουργό Κώστα Σκρέκα.

“Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε” σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι το πιο πάνω αίτημα υποβάλλεται από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επίσης πλήττεται από την εν λόγω απόφαση:

“Ζητάμε από τον νέο υπουργό να αποσύρει την απόφαση του προκατόχου του, ώστε να επανισχύσει η προηγούμενη ρύθμιση. Αλλωστε, με την μείωση των λιγνιτικών μονάδων -άρα και των αέριων ρύπων, μέχρι το 2023- το κονδύλιο αυτό ολοένα θα μειώνεται, νομοτελειακά. Οχι όμως να υποβαθμίζεται σε τέτοιο επίπεδο από τώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.

Την επιστολή του περιφερειάρχη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εξάμηνες συμβάσεις για προσωπικό το οποίο θα καλύψει ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της covid-19

Posted: 11 Jan 2021 11:05 AM PST

Τη σύναψη συμβάσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών -εξ αιτίας της ανάγκης λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας από την εμφάνιση και διασπορά της covid-19- ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Η απόφαση αφορά την ανανέωση των συμβάσεων -που γίνονται 6μηνες, από 4μηνες- συνολικά 127 ατόμων και, όπως διευκρινίστηκε, είναι η τελευταία ανανέωση που γίνεται.

Ακόμα, η Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό δημοπρασίας του προϋπολογισμού 680.000 ευρώ έργου αποκατάστασης ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αργολίδας, οι οποίες προκλήθηκαν από θεομηνία λόγω του κυκλώνα “Ζορμπά”.

Εγκρίθηκε επίσης η δημοπράτηση των έργων, α) κατασκευής αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Φενεού, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και β) αναβάθμισης των αρδευτικών, αποστραγγιστικών και οδικών δικτύων ΓΟΕΒ Παμίσου, προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ, καθώς και η δημοπράτηση των μελετών α) βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου Φενεός – φράγμα λίμνης Δόξα και β) αναβάθμισης του επαρχιακού δρόμου Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα.

Τέλος, μεταξύ άλλων, η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε χρηματοδότηση 507.571,04 ευρώ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Χωρίς προβλήματα η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 11 Jan 2021 11:04 AM PST

Ολα ομαλά και χωρίς προβλήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της covid-19.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, την πιο πάνω ενημέρωση έλαβε από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρη Οικονομόπουλο, σε επικοινωνία που είχε μαζί του.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης στην πρωινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες τους κάλεσε “να σταθούν δίπλα στα σχολεία και να διευκολύνουν όπως μπορούν, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Περιφέρειας”.

Εκταμίευση 769.338,64 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 11 Jan 2021 10:57 AM PST

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 769.338,64 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η σχετική απόφαση αφορά δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για τον δρόμο Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό

Posted: 11 Jan 2021 10:35 AM PST

Στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτηρίων και

εκτέλεση οικοδομικών εργασιών (εφαρµογή του άρθρου 3του Π.Δ. 209/1998)

εντός της ζώνης διέλευσης στο τµήµα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό της Ε.Ο. 70 Αργος – Ναύπλιο – Θέατρο Επιδαύρου – Παλαιά Επίδαυρος, προέβη με σχετική απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η εν λόγω απόφαση, ειδικότερα, προβλέπει “την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ανέγερση κτισμάτων και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στη ζώνη διέλευσης οδού για 4 έτη, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του Π.Δ. 209/1998 «Λήψη µέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας», στο οδικό τµήµα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό της Ε.Ο. 70 Αργος – Ναύπλιο – Θέατρο Επιδαύρου – Παλαιά Επίδαυρος.

Η ζώνη διέλευσης της οδού περιλαμβάνει την αρτηρία και το παράπλευρο οδικό δίκτυο, τους κόµβους και λοιπά απαιτούμενα έργα, όπως αποτυπώνονται στην οριστική µελέτη οδοποιίας”.

Την σχετική απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ.

Ενταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμών και των ιδιωτών οδοντιάτρων

Posted: 11 Jan 2021 10:20 AM PST

Συναινεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο αίτημα των ιδιωτών οδοντιάτρων να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, όπως και οι ιδιώτες γιατροί που έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσουν στη συνέχεια.

“Οι ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι θα πρέπει ενταχθούν στον εμβολιασμό, θα πρέπει να τιμήσουμε όλα αυτά που έκαναν αθόρυβα όλον αυτόν τον καιρό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προς τον οποίον απηύθυνε σχετική επιστολή ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Την επιστολή του Ο.Σ. Μεσσηνίας, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ