Τα νέα της Περιφέρειας

0
Ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τον αναδασμό στον Δήμο Οιχαλίας

Posted: 05 Feb 2021 11:57 AM PST

Σε ενημέρωση σχετικά με το θέμα του αναδασμού στον Δήμο Οιχαλίας προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Καλαμάτα. Παρουσία του διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκου Σκούλικα και της προϊσταμένης του τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού Κατερίνας Ξενούλη, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου κατατέθηκε αίτημα από τον Δήμο Οιχαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα για την κήρυξη αναδασμού σε προτεινόμενη έκταση 29.152,85 στρεμμάτων και με γεωγραφική αναφορά σε 24 κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, προχώρησε άμεσα σε όλες τις ενέργειες (επισκέψεις, αυτοψίες) που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο για την έναρξη των διαδικασιών αναδασμού. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και απαιτούν καλή συνεννόηση καθώς και διαβούλευση -η οποία θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Δήμο Οιχαλίας και τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αγροτικής γης.

Είναι προφανές, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ότι ο αναδασμός συνοδεύεται από έργα υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά) και οδηγεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατακερματισμού του κλήρου που υπάρχει σήμερα, ενώ η ολοκλήρωσή του θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στις ιδιοκτησίες της περιοχής.

Από την πλευρά τους, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και η προϊσταμένη του Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού, τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση της προτεινόμενης αναδιανεμητέας περιοχής με στοιχεία τα οποία έχουν ήδη αιτηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ -και συγκεκριμένα, ως προς τον πολυτεμαχισμό της εγγείου ιδιοκτησίας, τον μέσο όρο της έκτασης κάθε κτηματία, την πρόσβαση των κτημάτων σε αγροτική οδό, τις ανάγκες αποστράγγισης και άρδευσης για κάθε Τοπική Κοινότητα.

Στόχος είναι να εντοπιστούν κυρίως ασκεπείς αροτραίες περιοχές, να προσδιοριστούν οι επιμέρους μεταβλητές και τέλος να υπολογιστεί το  κόστος και η ωφέλεια που θα προκύψει από την περιοχή αναδασμού, όπως ανέφεραν τα δύο υπηρεσιακά στελέχη, σημειώνοντας ότι για την ταχύτερη ολοκλήρωση του αναδασμού θα πρέπει, παράλληλα με την αποτύπωση και κτηματογράφηση, να συνταχθεί και μελέτη για τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα, πλέον της αγροτικής οδοποιίας.

Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λεπτομερέστερης ενημέρωσης των κτηματιών για το θέμα αυτό, ενώ υπογραμμίστηκαν τα πλεονεκτήματα του αναδασμού, ως μέτρου πολιτικής για τη γη, καθώς συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια.

Συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Posted: 05 Feb 2021 11:55 AM PST

Οι συνεργασίες που μπορεί να έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου -και κατ’ επέκταση και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας- με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης που είχε στην Αθήνα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος με την ηγεσία του εν λόγω Οργανισμού, ο οποίος έχει παραρτήματα στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στον πρόεδρο του Οργανισμού Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ορισμένα ειδικότερα ζητήματα της Μεσσηνίας, τα οποία πάντως θα συζητηθούν εκτενέστερα στην αρχή του ερχόμενου Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα θα βρίσκεται στο νομό στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ελιά και το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, προγραμματίζονται να γίνουν συναντήσεις παρουσία και στελεχών της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κατά τις οποίες θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Π.Ε. Μεσσηνίας σχετικά με την ποιότητα ελαιολάδου, την δακοκτονία, την πιστοποίηση της ταυτότητας της ελιάς Κορωνέικης ποικιλίας αλλά και της ελιάς Καλαμών.

Ακόμη θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την πιστοποίηση της συκιάς Καλαμών καθώς και ο εμπλουτισμός της εθνικής συλλογής που υπάρχει στο αγρόκτημα στην Εύα.

Τέλος, στη συνάντηση αυτή, ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για την πλήρη ψηφιοποίηση της αλυσίδας διακίνησης γάλακτος που έχει ήδη προχωρήσει ως θέμα ο ΕΛΓΟ και το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου

Posted: 05 Feb 2021 11:52 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.195.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 5 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (covid-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72,8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.485 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 31 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.239.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 2, στην Π.Ε. Αρκαδίας 5, στην Π.Ε. Κορινθίας 11, στην Π.Ε. Λακωνίας 9 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 4.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή 5 του μήνα, οι νοσηλευόμενοι covid-19 στην Περιφέρεια ήταν συνολικά 62 (οι 6 εκ των οποίων σε ΜΕΘ). Αναλυτικά, ανά Γενικό Νοσοκομείο, οι νοσηλευόμενοι ήταν, Γ.Ν. Αργους 4, Γ.Ν. Ναυπλίου 2, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 13, Γ.Ν. Κορίνθου 14 (4 σε ΜΕΘ), Γ.Ν. Σπάρτης 10, Γ.Ν. Καλαμάτας 19 (2 σε ΜΕΘ).

Υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας την αναβάθμιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, έργο 1,27 εκ. ευρώ

Posted: 05 Feb 2021 11:52 AM PST

Σύμβαση για την κτηριολογική και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, έργο προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στην Κόρινθο, στο διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας.

Ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του εν λόγω μουσείου, αρχαιολόγο Μαρία Μέξια και τα μέλη του Δ.Σ., προς τους οποίους δήλωσε ότι η Περιφέρεια προτίθεται -μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί και με τον Δήμο Κορινθίων- να συνδράμει στα λειτουργικά έξοδα του φορέα.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων του Π. Νίκα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κορινθίας, μεταξύ των οποίων τον πρώην δήμαρχο Αθικίων Πέτρο Λέκκα και τους προέδρους Ξυλοκέριζας και Αρχαίας Κορίνθου Νίκο Κίννα και Κώστα Παπαϊωάννου αντίστοιχα.

Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως ο καθαρισμός στο ρέμα των Κεγχρεών αλλά και η πορεία των έργων ανασυγκρότησης στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας που επλήγη από τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού, ενώ ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα της προστασίας της γης από πλημμύρες. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του φωτισμού στο κάστρο του Ακροκόρινθου, έργο του οποίου η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου έναν μήνα.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συνάντηση με την Βασιλική Ευστρατιάδου, πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης Κορινθίας, συζητώντας μεταξύ άλλων την προοπτική συνεργασίας και της υποστήριξης της δράσης του εν λόγω συλλόγου, αλλά και ενδεχόμενη συνδρομή από την Περιφέρεια -με παράλληλη συμμετοχή και του Δήμου Κορινθίων- για την κατασκευή κτηρίου, σε ήδη υφιστάμενο οικόπεδο.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης είχε συνεργασία στην Π.Ε. Κορινθίας με στελέχη της Περιφέρειας.

Υπογράφηκε η σύμβαση Περιφέρειας και ΕΜΠ για το σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από τον κύκλο εργασιών των πυρηνελαιουργείων

Posted: 05 Feb 2021 11:49 AM PST

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου.

Η εν λόγω σύμβαση, προϋπολογισμού 62.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την έρευνα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από τον κύκλο εργασιών των πυρηνελαιουργείων.

Εξελίσσεται ομαλά η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Posted: 05 Feb 2021 11:48 AM PST

Ομαλά εξελίσσεται η μετακόμιση υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο νέο μισθωμένο κτήριο επί της οδού Ναυπλίου 57, στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι η μετεγκατάσταση γίνεται στη διάρκεια κάθε Σαββατοκύριακου, προκειμένου -όπως έχει σημειώσει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- να μην υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου μετεγκαθίστανται η Διεύθυνση Πρόνοιας και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, ενώ μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί -και πλέον λειτουργούν- στο νέο κτήριο, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της έδρας και οι Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος.

Την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο πρόσφατης απόφασης του περιφερειάρχη, μετακινούνται στην οδό Ναυπλίου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της έδρας, η Διεύθυνση Οικονομικού της έδρας, η Διεύθυνση Διοίκησης και η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στην εν λόγω απόφαση σημειώνεται ότι “διαδικασία μετεγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 10 – 15 Φεβρουαρίου, κατά τρόπο συντονισμένο, ώστε να μην διαταραχθεί ή διακοπεί σε εργάσιμη ώρα και ημέρα η λειτουργία των αναφερόμενων υπηρεσιών”.

Τη σχετική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Μηχανήματα και οχήματα των πρώην ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ κατευθύνονται προς την Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 05 Feb 2021 11:46 AM PST

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα μεταφέρονται από την Τρίπολη στην Π.Ε. Κορινθίας οχήματα και μηχανήματα που ανήκαν στις πρώην ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ.

Η σχετική απόφαση, δήλωσε ο περιφερειάρχης, υπαγορεύθηκε στο πλαίσιο της ορθολογικής κατανομής του υλικού που αφορά την Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ότι εξελίσσεται ήδη προετοιμασία για την ανακατανομή του υφιστάμενου -αλλά και αγορά νέου- υλικού. Παράλληλα, προχωρεί η συγκρότηση ανά Π.Ε. των αποθηκών με είδη και υλικά Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόσφατη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη αφορά ένα αυτοκίνητο -το οποίο παραδίδεται άμεσα-, καθώς και τέσσερα μηχανήματα εκ των οποίων το ένα παραδίδεται άμεσα, ενώ από τα υπόλοιπα τέσσερα τα δύο θα παραδοθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επισκευής τους και τα άλλα δύο από την 1η Μαΐου.

Παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι τρεις τελευταίες προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης του 1821

Posted: 05 Feb 2021 11:46 AM PST

Τις τρεις τελευταίες προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης του 1821 παρέδωσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η εικαστικός Μαριλύ Ξαγά.

Πρόκειται για τα πορτρέτα του μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Παναγιώτη Κεφάλα και της Μπουμπουλίνας, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντησή του με την εικαστικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Ξαγά φιλοτέχνησε σειρά προσωπογραφιών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει φέτος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Μέσα στο 2021 εκτιμάται η έναρξη εργασιών για την μαρίνα του Ναυπλίου

Posted: 05 Feb 2021 11:43 AM PST

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η προετοιμασία για το έργο της μαρίνας του Ναυπλίου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι το έργο, προϋπολογισμού περί τα 100.000.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στον φετινό χρόνο.

Στόχος είναι, σημείωσε ο Π. Νίκας, να δοθεί επιπλέον ώθηση στον τουρισμό της περιοχής της Αργολίδας, αλλά και της Περιφέρειας γενικότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here