Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 69 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου

Posted: 01 Mar 2021 11:16 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.176.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 1η Μαρτίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11,00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 69 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 4.433.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 25, στην Π.Ε. Αρκαδίας 15, στην Π.Ε. Κορινθίας 36, στην Π.Ε. Λακωνίας 0 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 3.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 117 άτομα (τα 8 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 20, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 15, Παναρκαδικό Τρίπολης 29, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 25 (5 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 7 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 21 (3 σε ΜΕΘ).

Ανησυχητική η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 01 Mar 2021 11:15 AM PST

Ως “ανησυχητική” περιέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια από τον νέο κορονοϊό.

Την θέση αυτή διατύπωσε ο περιφερειάρχης μετά την ενημέρωση που είχε το πρωί σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

“Διαπιστώνονται ανησυχητικά στοιχεία και προκύπτει σημαντική αύξηση των νοσηλειών περιστατικών covid-19. Για μία ακόμα φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες των αρμοδίων και να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα εκ των περιστάσεων μέτρα ατομικής προστασίας -που αποτελούν και μέτρα προστασίας του συνόλου” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Οπως παρατήρησε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης, “η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας σήμερα, αποτελεί επένδυση για το μέλλον”.

Συμβάσεις έργων άνω των 700.000 ευρώ για Τριφυλία και Οιχαλία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε Κυπαρισσία και Μελιγαλά

Posted: 01 Mar 2021 11:14 AM PST

Τις προγραμματικές συμβάσεις τεσσάρων έργων στη Μεσσηνία, συνολικού προϋπολογισμού 714.800 ευρώ, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μετέβη για τον λόγο αυτό στις 2 το μεσημέρι στην Κυπαρισσία και στις 3.30 στον Μελιγαλά.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης στην Κυπαρισσία, στα γραφεία της μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, υπέγραψε με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο προγραμματική σύμβαση για το προϋπολογισμού 245.000 ευρώ έργο που αφορά στην αποπεράτωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στη μονή Αγίου Νικήτα στο Σελλά.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ακολούθως, στο Δημαρχείο της Τριφυλιακής πρωτεύουσας, ο Π. Νίκας υπέγραψε με τον δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη -παρουσία και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιου και στελεχών του δήμου- την προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο Καλού Νερού / Ελαίας, έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα επισκεφθεί εκ νέου την Κυπαρισσία προκειμένου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας ύψους για την επισκευή του κρηπιδώματος στον προσήνεμο μώλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας, έργο 3,5 εκ ευρώ.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα Μάρτιο εξ άλλου, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τον δρόμο Φιλιατρά – Χριστιάνοι, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε για το γεγονός ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η διαδικασία για το έργο αποκατάστασης του παλιού νεοκλασικού κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία.

Επίσης, στην διάρκεια του τρέχοντα μήνα, συμπλήρωσε ο Π. Νίκας, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Δώριο και θα ολοκληρωθεί επίσης το θέμα της προγραμματικής σύμβασης με την εν λόγω μητρόπολη για το έργο διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, ναός ο οποίος αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Τριφυλίας με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γ. Λεβεντάκης εξέφρασε ικανοποίηση και ευχαριστίες για το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη προς την Τριφυλίας αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής και της δημοτικής Αρχής.

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης μετέβη στον Μελιγαλά, όπου με την δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για τα προϋπολογισμού 245.000 ευρώ έργα ανάπλασης της πλατείας και κοινόχρηστων χώρων στη Σκάλα -παρόντων του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και των θεματικών ομολόγων του Αννας Καλογεροπούλου, Βασίλη Καπέλιου και Ανδρέα Τσουκαλά, αλλά και δημοτικών παραγόντων.

Ακολούθησε, παρουσία και του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την αποκατάσταση της στέγης στον ναό Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού -προϋπολογισμού 24.800 ευρώ-, με την δέσμευση εκ μέρους του Π. Νίκα ότι η Περιφέρεια θα καλύψει πλήρως την ολοκληρωτική αποκατάσταση του ναού, ο οποίος είναι σεισμόπληκτος.

“Αν και είναι δημοτικό έργο που θα έπρεπε να κατασκευάσει ο δήμος, το αναλαμβάνει η Περιφέρεια, καθώς το θεωρούμε ‘αντίδωρο’ προς τη Σκάλα για όσα έχουν υποστεί οι πολίτες της από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο εν λόγω έργο, για να προσθέσει ότι μέσα στον Μάρτιο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση στον Μελιγαλά.

Ακόμα, ο Π. Νίκας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τον δρόμο Είρα – Μεγαλόπολη, μέσω Αγίας Θεοδώρας, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια “τίθεται στη διάθεση του Δήμου Οιχαλίας” για την χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης στην περιοχή Κουμπές της Κάτω Μέλπειας. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί ο τελματωμένος επί 15ετία αναδασμός στο Δώριο και άμεσα θα ξεκινήσει η ανάλογη διαδικασία για την περιοχή του Μελιγαλά.

Τέλος, ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών, δήλωσε ότι “εξελίσσεται ομαλά το πρόγραμμα” παρατηρώντας ότι “προφανώς είναι δίκαια η απαίτηση να προέρχονται από την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Καλλιρρόης”.

Ευχαριστίες προς την περιφερειακή Αρχή εξέφρασε από την πλευρά της η δήμαρχος Γ. Γεωργακοπούλου, ενώ στην δική του παρέμβαση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, εξήρε αφ’ ενός τον περιφερειάρχη ως “διαχρονικό αρωγό, βοηθό και συμπαραστάτη” και αφ’ ετέρου το “άκριτο πνεύμα συνεργασίας” του με την Εκκλησία, αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκέπτεται προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΠΑ για λύσεις στα φαινόμενα λειψυδρίας

Posted: 01 Mar 2021 11:12 AM PST

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσανατολίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντικείμενο την εφαρμογή ερευνητικού προγράμματος στις 5 Περιφερειακές της Ενότητες ώστε να  επιλεγούν οι ενδεδειγμένες θέσεις ήπιων παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία λιμνοδεξαμενών, στις περιοχές με ελλειμματικό ή/και ποιοτικά υποβαθμισμένο υδατικό δυναμικό.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τώρα έχει εκπονήσει εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα σε κρίσιμες περιοχές και ως εκ τούτου η ερευνητική ομάδα του έχει  συσσωρευμένη, εξειδικευμένη τεχνογνωσία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των μετεωρολογικών και υδρολογικών ξηρασιών και καταιγίδων. Αυτό συνεπάγεται, αφ’ ενός την ελλιπή τροφοδοσία των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων και αφ’ ετέρου τη γρήγορη παροχέτευση των όμβριων υδάτων προς τα κατάντη ή/και τη θάλασσα” επισημαίνει σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

“Ως συνέπεια προκύπτουν προβλήματα λειψυδρίας, φαινόμενο που οξύνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν παρατηρείται η μέγιστη δυνατή ζήτηση υδατικών πόρων και η ελάχιστη δυνατή προσφορά. Το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η θαλάσσια διείσδυση στις παράκτιες περιοχές, η υφαλμύρινση και εν τέλει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ερημοποίηση και η οικονομική παρακμή”.

Καλά σημάδια για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φέτος το καλοκαίρι, παρά το πρόβλημα του νέου κορονοϊού

Posted: 01 Mar 2021 11:11 AM PST

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας της covid-19, οι προοπτικές για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το φετινό καλοκαίρι διαφαίνονται καλές, δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, ειδικότερα, ανέφερε ότι ήδη προκύπτει αυξημένη ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και για δωμάτια.

Στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ το αίτημα των επαγγελματιών ταξί για αποζημίωσή τους σχετικά με τη μεταφορά μαθητών που ανεστάλη λόγω των μέτρων covid-19

Posted: 01 Mar 2021 11:10 AM PST

Στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προτάθηκε να ενταχθεί προς συζήτηση η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της νομοθετικής ρύθμισης, την οποία ζητούν, με έγγραφό τους, οι επαγγελματίες των ταξί, σχετικά με την αποζημίωσή τους όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών σε περιοχές που τα σχολεία έμειναν τελικά κλειστά λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης της covid-19.

“Συναινούμε στο εν λόγω αίτημα, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους καθώς δεν είναι δική τους ευθύνη η μη τέλεση των δρομολογίων” σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη ζητούσε από τον Π. Νίκα να ενεργήσει και να συμβάλει -“και ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αλλά και λόγω του ειδικού κύρους σας ως περιφερειάρχης”- για την προώθηση προς την κυβέρνηση πρότασης / εισήγησης σχετικά με την αποζημίωσή των επαγγελματιών αυτοκινητιστών όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών.

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου των επαγγελματιών ταξί -το οποίο κοινοποιείται επίσης προς το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου με την ιδιότητά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, καθώς και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί- μπορείτε να το δείτε εδώ.

Εκταμίευση 185.373,56 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 01 Mar 2021 11:08 AM PST

Εντολή εκταμίευσης πίστωσης 185.373,56 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η σχετική απόφαση αφορά δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Αναβαθμίζονται λειτουργικά και εκσυγχρονίζονται τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Posted: 01 Mar 2021 11:07 AM PST

Ξεκίνησαν οι εργολαβίες λειτουργικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τριών Κέντρων Υγείας στην Π.Ε. Λακωνίας, με την εγκατάσταση -από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας- των αναδόχων, η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν στα Κέντρα Υγείας Βλαχιώτη, Νεαπόλεως και Γυθείου στα δύο πρώτα με προϋπολογισμό εργασιών 200.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 192.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την έναρξη των εργασιών δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος σημείωσε ειδικότερα:

“Τα συγκεκριμένα έργα εκσυγχρονισμού και λειτουργικής αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας του νομού, περιλαμβάνουν σημαντικές εργασίες, που βελτιώνουν τις υποδομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και στους επισκέπτες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της ΠΕ Λακωνίας, αλλά και τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, για την καλή συνεργασία η οποία οδήγησε στην αδειοδότηση των υγειονομικών δομών, στην συμβασιοποίηση και στην έναρξη των έργων.

Σύντομα δε ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα υπογράψει σύμβαση για την υλοποίηση των ανάλογων εργασιών και στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης”.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Posted: 01 Mar 2021 11:03 AM PST

Γεωτεχνικές εργασίες ελέγχου και διερευνητικές τομές στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της “Χυμοφίξ”, στη Σπάρτη, ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο της εκπόνησης της οριστικής μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της λακωνικής πρωτεύουσας.

Στον χώρο των ερευνών -οι οποίες γίνονται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας- βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε ικανοποίηση, τόσο για την πορεία των μελετών, όσο και για την συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία:

“Μετά την έγκριση της προμελέτης του Μουσείου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε επίσης και η Μουσειολογική μελέτη. Είμαστε, λοιπόν, στην φάση των οριστικών μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και οι γεωτεχνικές εργασίες και οι διερευνητικές τομές που γίνονται αυτή την εβδομάδα θα μας δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την θεμελίωση και για τις απαραίτητες αντιστηρίξεις του έργου. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εξ άλλου, υλοποιήθηκαν στο οικόπεδο  ερευνητικές εργασίες γεωδιασκόπησης, οι οποίες εντόπισαν τα σημεία που υπάρχουν αρχαιότητες.

Η μελέτη προχωρά με γοργό ρυθμό και αυτό οφείλεται στην καλή μας συνεργασία, τόσο με το υπουργείο Πολιτισμού όσο και με την ΕΦΑΛΑΚ”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, καταλήγοντας, γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, στην οποία θα εκτιμηθεί η πορεία των μελετών και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here