Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ανακατασκευήΑτου Κάστρου της Μεθώνης

Posted: 09 Apr 2021 10:52 AM PDT

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 16.00, στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου, που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου εδώ.

1.115.900 ευρώ για βελτίωση του δρόμου Στούπα – Πλάτσα- ‘Αγιος Νίκωνας

Posted: 09 Apr 2021 09:30 AM PDT

Από εκπτώσεις προηγούμενων έργων χρηματοδοτείται νέο έργο, το οποίο αφορά στη βελτίωση της 1ης Επαρχιακής οδού Μάνης και συγκεκριμένα από Στούπα μέχρι Άγιο Νίκωνα/όρια νομού. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.115.900 ευρώ και στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπονται εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, όπως ασφαλτοστρώσεις, οριζόντια και κάθετη σήμανση κά.

Θετική η Περιφέρεια στη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής

Posted: 09 Apr 2021 09:28 AM PDT

Από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Γενικό Γραμματέα τη Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό, Χρήστο Ζερεφό, υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία δομής στην Πελοπόννησο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα έργο που ως κύριο στόχο έχει τη δημιουργία ενός ερευνητικού επιχειρησιακού πυρήνα για την παρακολούθηση και την προσαρμογή της Περιφέρειας, ώστε να μειωθούν οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ανταπόκριση της Περιφέρειας είναι θετική και η πρόταση μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση με την προοπτική να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 21-27.

Δείτε την σχετική επιστολή εδώ.

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Π.Τατούλη κατά της απόφασης του ΠΕΣΥ για λύση και εκκαθάριση της “Πελοπόννησος Α.Ε.”

Posted: 09 Apr 2021 09:25 AM PDT

Από την Επιτροπή του άρθρου 68, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, απορρίφθηκε η προσφυγή του Πέτρου Τατούλη κατά της απόφασης 465/2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η απόφαση αφορούσε τη λύση και την εκκαθάριση της αναπτυξιακής “Πελοπόννησος Α.Ε.”
Μετά και από την απόρριψη της εν λόγω προσφυγής κατά της απόφασης του ΠΕΣΥ, η υπόθεση της αναπτυξιακής “Πελοπόννησος ΑΕ” έχει πάρει τη νομική οδό.

Ευχαριστήρια Επιστολή του Γάλλου Πρέσβη

Posted: 09 Apr 2021 09:23 AM PDT

Δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές φτάνουν στο Γραφείο του Περιφερειάρχη από αποδέκτες του επετειακής έκδοσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Το Χρονολόγιο της Επανάστασης 1821».
Ξεχωριστή είναι η επιστολή του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, στην οποία ο Πρέσβης αναφέρει:
“Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για το έργο σας, σχετικά με την μετάφραση (στην Γαλλική Γλώσσα) των κειμένων που αναφέρονται σε αυτήν την ηρωική περίοδο της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό κίνημα του Φιλελληνισμού, η ιστορία του οποίου θυμίζει τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τις χώρες μας.”
Υπενθυμίζεται οτι το Χρονολόγιο είναι μεταφρασμένο και στη γαλλική γλώσσα, όπως επίσης και στην αγγλική, γερμανική και ρωσική.
Δείτε την επιστολή του Γάλλου Πρέσβη και τη μετάφρασή της.

Επιστολή Γάλλου Πρέσβη

Επιστολή του Γάλλου Πρέσβη – Μετάφραση

Τηλεδιάσκεψη Αντιπεριφερειάρχη με εκπροσώπους Σχολών Οδηγών

Posted: 09 Apr 2021 07:29 AM PDT

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, με εκπροσώπους των Σχολών Οδηγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία των εκπροσώπων των Σχολών με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Συζητήθηκε επίσης το αίτημά τους σχετικά με ένταξη των Σχολών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, μετά και από την εφαρμογή του συστήματος Ίριδα, επιταχύνουν την πορεία τους προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση για τις δραστηριότητες των Σχολών Οδηγών και τους συναλλασσόμενους με αυτές ως προς την ταχύτητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης.

Επίσκεψη Θεόδωρου Βερούτη στο Δήμο Μονεμβασίας

Posted: 09 Apr 2021 07:22 AM PDT

Τον Δήμο Μονεμβασίας επισκέφθηκε, χθες, Πέμπτη 8 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης. Αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη στο Δημαρχείο των Μολάων, όπου συζήτησαν για όλα τα θέματα συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Μονεμβασίας, μεταξύ των οποίων η υπό εκπόνηση μελέτη ανάπλασης της οδού από την Γέφυρα έως την Πύλη του Κάστρου Μονεμβασίας, το υπό δημοπράτηση έργο της στερέωσης των βραχωδών πρανών του Κάστρου Μονεμβασίας, καθώς και τα έργα οδοποιίας που υλοποιούνται, αλλά και προγραμματίζονται σε περιοχές του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στη Μονεμβάσια με τον Αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο και τη συμμετοχή της Δημοτικής Συμβούλου Μαρίας Χαραμή, του Προέδρου της Κοινότητας Παναγιώτη Γράφου και του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργου Μπουτέρη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μαρίνα της Μονεμβασίας και ο προγραμματισμός νέων έργων, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και περιλαμβάνουν: τη διαμόρφωση του χερσαίου τμήματος, την κατασκευή νέας κάθετης προβλήτας και την απαραίτητη θωράκιση τμημάτων της μαρίνας. Συζητήθηκε επίσης η βελτίωση του οδικού τμήματος Άγιος Φωκάς – Μονεμβασία, για το οποίο επίκειται δημοπράτηση της μελέτης, όπου το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου.
Κατά την επί τόπου μετάβασή του στα λιμενικά έργα, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με αλιείς της περιοχής, που του εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματά, τα οποία δεσμεύτηκε να εξετασθούν προς ικανοποίησή τους.

Ανάρτηση περίληψης πράξης επιβολής προστίμου Π.Ε. Αργολίδας

Posted: 09 Apr 2021 04:40 AM PDT

Διόρθωση στη Συγκρότηση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 09 Apr 2021 02:42 AM PDT

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ.35898/26.2.2021 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Υ.Ο.Δ.Δ. 186) και αφορά σε τροποποίηση της απόφασης συγκρότησης του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α της Π.Ε. Λακωνίας, στη σελίδα 807 στη δεξιά στήλη, στις σειρές 17 και 18 από πάνω διορθώνεται στη 2η παρ. του αποφασιστικού: από το εσφαλμένα αναφερόμενο: «αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της Π.Ε. Αργολίδας», στο ορθό: «αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της Π.Ε. Λακωνίας».
Παρακάτω κοινοποιείται το ΦΕΚ 255/ΥΟΔΔ/5.4.2021 στο οποίο αναφέρεται η εν λόγω διόρθωση.

ΦΕΚ 255/ΥΟΔΔ/5.4.2021

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here