Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

Posted: 07 May 2021 11:30 PM PDT

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 στρατιώτες αναχαιτίζει στο Χάνι της Γραβιάς, την πορεία της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη προς την Πελοπόννησο. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα τρεις φορές εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι τους απέκρουσαν και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Τα ξημερώματα οι έλληνες στρατιώτες πραγματοποίησαν ηρωική έξοδο, πέρασαν μέσα από τις γραμμές του εχθρού, και διέφυγαν. Στη μάχη σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περισσότεροι από 800 Τούρκοι ενώ οι απώλειες των Ελλήνων ήταν λιγοστές.

«Μάχη εις της Γραβιάς το Χάνι». Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου.

Στόχος να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, συναντήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος σε Ανατολική και Δυτική Μάνη

Posted: 07 May 2021 10:21 AM PDT

Σειρά ζητημάτων που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την αναθεώρησή τους εξέτασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Αμυράς ο οποίος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, επισκέφθηκε το διήμερο 6 και 7 Μαΐου περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός επισκέφθηκε χθες Πέμπτη 6 του μήνα τον Δήμο Δυτικής Μάνης στην Μεσσηνία και σήμερα Παρασκευή 7 Μαΐου τον Δήμο Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, συμμετέχοντας σε συσκέψεις στα δύο Δημαρχεία για το πιο πάνω θέμα.

Στις εν λόγω συσκέψεις συμμετείχαν οι δύο δήμαρχοι, οι βουλευτές και των 2 νομών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των  δύο δήμων καθώς και των επιτροπών αγώνα κάθε περιοχής για τους δασικούς χάρτες.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε και στις δύο πιο πάνω περιοχές ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, ενώ στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Δυτικής Μάνης μετείχε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Ως γενικό συμπέρασμα των πιο πάνω συσκέψεων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες μέσα στα νόμιμα πλαίσια, καθώς χωρίς αυτούς είναι αδύνατη και η ολοκλήρωση  του Κτηματολογίου.

Στα επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν από τις συγκεκριμένες συσκέψεις  περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μέχρι το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα των εκτάσεων που έχουν χαρακτηρισθεί ΑΔ (Αγροί Δασωμένοι), λαμβάνοντας υπόψη ως προς τον χαρακτηρισμό τους και τα ίχνη από την ανθρωπογενή δραστηριότητα (αλώνια, στέρνες, ξερολιθιές, δενδροφυτεύσεις).

– Εξετάζεται η λύση μακροχρόνιας δικαιωματικά χρήσης για τα ΔΑ (Δασικά Αγροτικά).

– Εχει συσταθεί ομάδα εργασίας από επιστήμονες νομικούς, δασικούς και μελετητές, η οποία εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

– Αυξάνονται σε 300 οι επιτροπές για τις αντιρρήσεις.

– Λαμβάνονται πλέον υπόψη οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

– Προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι δασολόγοι και άλλοι 700 μέσω ΟΑΕΔ.

– Τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι δεν θεωρούνται δασικά.

– Οι περιοχές Natura επανεξετάζονται και θα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.

– Οσον αφορά στα πρόδηλα σφάλματα, οι υπηρεσίες θα κινούν τις διαδικασίες χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here