Τα τελευταία δύο χρόνια οι Τράπεζες κάνουν τον «επιχειρηματία» με το χρήμα του ελληνικού λαού

0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα «Κόκκινα Δάνεια»

«Η 4η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα τραπεζών με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2019!
Η Κυβέρνηση πρώιμα ήθελε να γιορτάσει αυτή τη μέρα δίνοντας ένα μεγάλο δώρο στις Τράπεζες.
Αλλά πριν αναφερθώ σε αυτό θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση σας με την Τροπολογία που αφορά τον έλεγχο της πώλησης των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχει ψηφίσει να γίνεται προληπτικός έλεγχος από το κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου, τον αφαιρεί. Δεν είναι πρόβλημα αυτό; Και αυτό κ. Υπουργέ είναι δώρο. Δεν γίνεται να έρχεστε κ. Υπουργέ και να βγάζετε το ελεγκτικό συνέδριο από τον έλεγχο της πώλησης μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που κρύβετε ενώ το ψηφίσατε πριν λίγο καιρό. Άρα έχετε την ευθύνη να το αποσύρετε και όχι απλά να μας εξηγήσετε.
Επιστρέφω στο άλλο δώρο που δίνεται στις Τράπεζες και θέλω να σας θυμίσω κάποια νούμερα. Σήμερα δίνετε ακόμα δύο δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις στους Τραπεζίτες ενώ οι Έλληνες έχουν ήδη δώσει πάρα πολλά λεφτά σε ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται μέσα στο 2023 σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 60% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους. Η Κυβέρνηση για τους Τραπεζίτες έχει Κομμουνιστική αντίληψη, αλλά μόνο για αυτούς.
Πόσα λεφτά διοχετεύετε από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Τραπεζικό Σύστημα; Διοχετεύετε 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχουν χορηγηθεί 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν βάλουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ, τα τελευταία δύο χρόνια οι Τράπεζες κάνουν τον επιχειρηματία με το χρήμα του ελληνικού λαού. Δε σας λέω με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, με το χρήμα του ελληνικού λαού.
Τα τραπεζικά κέρδη από τις προμήθειες και τα επιτόκια πόσο είναι στην Ελλάδα και πόσο στο εξωτερικό; Το λεγόμενο περιθώριο επιτοκίου δανείων και καταθέσεων είναι σχεδόν 6%, το υψηλότερο τα τελευταία 20 χρόνια. Ποιος κερδίζει από αυτό; Αυτούς που τους κάνετε δώρο και γιορτάζουν στις 4 Δεκεμβρίου. Είστε η Κυβέρνηση που φέρατε τα δώρα τρείς μέρες νωρίτερα στους Τραπεζίτες.
Αρνηθήκατε την πρότασή μας για τη φορολόγηση των υπερκερδών.
Τι λέει το ΚΕΠΕ σχετικά με τη μείωση του ΤΧΣ στις Τράπεζες; Το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι το Δημόσιο έριξε 46 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι ζήτημα αν θα πάρει 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ πίσω. Αυτό είναι έργο και δώρο Κυβέρνησης ΝΔ.
Το πόσο φιλοτραπεζική είναι η λογική σας φαίνεται από το γεγονός ότι συνηθίζεται να ταυτίζεται τη μείωση των κόκκινων δανείων με το ότι φεύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Γιατί μετά πρασινίζουν;
Αλλά ας μιλήσουμε για τον αφελληνισμό της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας:
Ο αφελληνισμός της περιουσίας που εκχωρήθηκε στα funds δεν γίνεται με τα δικά τους λεφτά αλλά γίνεται με τα λεφτά που παίρνουν από τις ελληνικές Τράπεζες και αυτό είναι το σημαντικότερο. Αυτοί που υποτίθεται ότι έρχονται και φέρνουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, στην πράξη τους δανείζουν οι ελληνικές Τράπεζες, τις οποίες θέλετε να πουλήσετε τη συμμετοχή του ΤΧΣ, για να μπορέσουν να αγοράσουν.
Η πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια πρόταση που δεν τη γνωρίζατε και δεν την ξέρατε παρότι πολλές φορές την υποτιμήσατε. Έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2017 και επικαιροποιημένη κατατίθεται ξανά  σήμερα και είναι μια πρόταση που δίνει πραγματική λύση στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη οικονομική φάση της ιστορίας το 2009 έφερε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εσείς μετά τα μνημόνια το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε δώρα στις διοικήσεις των Τραπεζών και των funds.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ