Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

0

 

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη στο Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο

Στην προσφορά του Νίκου Γκάτσου στον πολιτισμό της Ελλάδας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση που έγινε χθες Δευτέρα στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε το πενθήμερο αφιέρωμα στον σημαντικό αυτό Αρκάδα άνθρωπο της τέχνης.

Ο Π. Νίκας επίσης, στον χαιρετισμό του, μίλησε και για την πολιτιστική πολιτική της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της οποίας -όπως είπε- θα στηριχθούν ποιοτικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, αλλά και η μεταφορά εκδηλώσεων από πόλη σε πόλη.

Το πενθήμερο αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο, το “3° Πανελλήνιο Φεστιβάλ – Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο” διοργάνωσε η Χορωδία Τρίπολης, με συνδιοργανωτές τον δήμο της αρκαδικής πρωτεύουσας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την καλλιτεχνική συμπαράσταση της “Σχολής Σταυράκου”, της Φιλαρμονικής Δήμου Τρίπολης και της Πολυφωνικής Πάτρας.

Ευρεία και γενναία στήριξη της κοινωνικής πολιτικής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κάθε πτυχή της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξετάστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στη δίωρη σημερινή σύσκεψη προσδιορίστηκαν οι στόχοι της εν λόγω πολιτικής, ο τρόπος υποστήριξής της μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και η προβολή της.

“Η κοινωνική μας πολιτική θα είναι απολύτως συγκεκριμένη και θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις που θα συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους” σημείωσε χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Οπως τόνισε, οι άξονες της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας είναι οι εξής:

α) Υποστήριξη των ρομά, σε επίπεδο στέγης και απασχόλησης

β) Υποστήριξη των ανέργων, είτε με χρηματοδότησή τους για την έναρξη επιχειρήσεων εκ μέρους τους, είτε με επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους, μέσω του ΟΑΕΔ

γ) Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, μέσω του ΟΚΑΝΑ
δ) Υποστήριξη των αμεα, ιδιαίτερα των παιδιών, με τη δημιουργία Κέντρων σε κάθε μεγάλη πόλη της Περιφέρειας

ε) Υποστήριξη διαβητικών και καρκινοπαθών

“Θα υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις, στοχευμένες και με τις απαιτούμενες πιστώσεις, ενώ στον σχεδιασμό μας προβλέπεται να εμπλακούν στις εν λόγω δράσεις όχι μόνο ο δημόσιος τομέας όπως οι δήμοι και τα νοσοκομεία, αλλά και ιδιωτικοί φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον υπουργό Εσωτερικών

Να μην μειωθεί η δαπάνη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίον συναντήθηκε στην Αθήνα το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας.

Στη σημερινή συνάντηση, στην οποία μετείχε επίσης και ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε επίσης να υπάρξει γρήγορη διεκπεραίωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η επίλυση διοικητικών θεμάτων που συνδέονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων καθώς -όπως τόνισε ο Π. Νίκας- η διαχείριση, τόσο των απορριμμάτων όσο και των υδατικών πόρων, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα, ζήτησε από τον υπουργό -λαμβάνοντας από τον Τ. Θεοδωρικάκο τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει άμεσα- να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης από την Περιφέρεια δικηγόρων με έμμισθη εντολή, καθώς το μέχρι τώρα κόστος που επιβαρυνόταν η Περιφέρεια ήταν πολύ υψηλό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους περιφερειάρχες να έχουν μια πολύ και ουσιαστική συνεργασία με το υπουργείο, σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταφορά μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανάλογους πόρους, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς τις Περιφέρειες και τους δήμους, υπενθυμίζοντας ότι η μεταφορά αυτή αφορά αρμοδιότητες για τις οποίες δεν υφίσταται συνταγματικό κώλυμα.

Ο υπουργός, τέλος, κάλεσε τις Περιφέρειες να μετάσχουν ενεργά στη συζήτηση ως προς το πιο πάνω ζήτημα, η οποία -όπως είπε- θα διαρκέσει αρκετά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here