Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου

Posted: 06 Jul 2021 11:43 AM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.797.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 6 Ιουλίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68,5% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18,64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου καταγράφηκαν 31 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 11.242.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 6, στην Π.Ε. Αρκαδίας 3, στην Π.Ε. Κορινθίας 16, στην Π.Ε. Λακωνίας 0 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 6.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 12 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 0, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 0, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 1, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 1, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 4 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 6.

Σύνδεση της Αργολίδας με τον Α7 και πυροπροστασία των Αρχαίων Μυκηνών υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο Ναύπλιο

Posted: 06 Jul 2021 11:41 AM PDT

Την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με πίστωση 49.000.000 ευρώ, του σημαντικού για την Αργολίδα οδικού έργου σύνδεσης του Ναυπλίου και του Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο.

Το έργο αυτό βάζει σε πορεία άμεσης υλοποίησης ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αργολίδας για τουλάχιστον μία 15ετία. Παρόντες στην υπογραφή ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, Πρόνοιας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, Κορινθίας Τάσος Γκιολής και Υποδομών Κορινθίας – Αργολίδας Χάρης Βυτινιώτης.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα και τη σύμβαση υλοποίησης του έργου πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η αντιπλημμυρική προστασία και οι καθαρισμοί ρεμάτων και χειμάρρων στην Αργολίδα ήταν μία ακόμα σύμβαση που υπέγραψε σήμερα στο Ναύπλιο ο περιφερειάρχης, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμα, ότι ο Π. Νίκας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Πάρνωνας Α.Ε.” με αντικείμενο την ωρίμανση έργων βαρύνουσας σημασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι το έργο της αναβάθμισης του κόμβου Λυγουριού εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 540.000 ευρώ για την άμεση υλοποίησή του από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αργολίδας.

Αναφερόμενος στη μαρίνα του Ναυπλίου, ο Π. Νίκας εκτίμησε ότι περί τις αρχές φθινοπώρου θα γίνει έναρξη των εργασιών, ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο διοικητήριο της Π.Ε. Αργολίδας, στον χώρο της βιομηχανίας ΡΕΑ.

Ο περιφερειάρχης, δήλωσε ότι οι μελέτες για το σιδηρόδρομο προχωρούν με καλούς ρυθμούς, ενώ επανέλαβε την δέσμευση της περιφερειακής Αρχής να διαθέσει στην ΔΕΔΑ την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που η Περιφέρεια εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναπτύξει τον αγωγό του φυσικού αερίου για τη διασύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων με το δίκτυο διανομής. Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε για μία ακόμα φορά ότι η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με τον Δήμο Επιδαύρου για την αναβάθμιση της Εκθεσης Αγροτουρισμού.

Ερωτώμενος σχετικά με το νέο νοσοκομείο της Αργολίδας, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει θέσει το ζήτημα αυτό ως πρώτης προτεραιότητας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ Α7

Η υπογραφή του περιφερειάρχη για την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με 49.000.000 ευρώ, της βελτίωσης της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, συνιστά την υλοποίησης της σύνδεσης της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω έργο προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριου τμήματος μήκους 7,015 χιλιομέτρων, της νέας επαρχιακής οδού 19α, Τίρυνθα (από εθνική οδό Ναυπλίου) – αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες με τον αυτοκινητόδρομο Α7, στον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Οσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Πάρνωνας Α.Ε.” με αντικείμενο την ωρίμανση έργων βαρύνουσας σημασίας στημ Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, αυτό αφορά στα εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α – Πολιτισμός

 • Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και λειτουργική αναβάθμιση του ναού του Τιμίου Προδρόμου στο Αργος
 • Αισθητική αναβάθμιση, εναρμόνιση με την ιστορία και προστασία

από καταπτώσεις βράχων της Παναγίας Κατακεκρυμμένης (Πορτοκαλούσας)

 • Φωτισμός του κάστρου του Αργους και ασφαλής πρόσβαση σε αυτό
 • Ανάδειξη χαμάμ Ναυπλίου
 • Αποτύπωση και εκτίμηση της παθολογίας του ναού του Αγίου

Γεωργίου στο Ναύπλιο

ΕΝΟΤΗΤΑ Β – Αντιπλημμυρική Προστασία και Εγγειοβελτιωτικά Εργα

 • Μελέτη οριοθέτησης πέντε μικρών ρεμάτων που συμβάλλουν στον

Ξηριά και μελέτη αντιπλημμυρικών αναβαθμών

 • Μελέτη συμπλήρωσης και επικαιροποίησης της διευθέτησης του χειμάρρου

Ξοβριού

 • Μελέτη αρδευτικού δικτύου Πυργιώτικων
 • Μελέτη αντλιοστασίου Ιρίων

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ – Συγκοινωνιακά Εργα

 • Μελέτη δημιουργίας κόμβου στην Ξηρόβρυση
 • Μελέτη για την συντήρηση της γέφυρας Νέας Κίου

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ – Αθλητισμός

 • Ωρίμανση του έργου που αφορά στην ανέγερση του Ενωσιακού γηπέδου της Π.Ε. Αργολίδας στη Νέα Τίρυνθα
Να γίνει συνείδηση στον κόσμο η υποχρέωσή του να εμβολιαστεί εναντίον της covid-19, δήλωσε από το Ναύπλιο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 06 Jul 2021 11:32 AM PDT

Στην αυξητική τάση των κρουσμάτων covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και το χαμηλό, μέχρι τώρα, ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων σε αυτή, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στο Ναύπλιο, σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου.

“Θα πρέπει να αλλάξει κάτι, είναι επιτακτικό να αντιληφθεί ο κόσμος πως πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς έτσι ο καθένας προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους υπόλοιπους γύρω του” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Στην Κόρινθο αύριο Τετάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 06 Jul 2021 11:31 AM PDT

Την Κόρινθο θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος θα έχει συνεργασίες με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Κορινθίας.

Μεθαύριο Πέμπτη 8 του μήνα ο περιφερειάρχης θα βρίσκεται στις 3 το μεσημέρι στην Σπάρτη και το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Καλαμάτα.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 06 Jul 2021 11:30 AM PDT

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών έργων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου. Εξ άλλου, αποδέχθηκε χρηματοδότηση ύψους 2.852.590,46 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προέβη μεταξύ άλλων στην έγκριση του πρώτου πρακτικού του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και σε ανάδειξη μειοδότη στο προϋπολογισμού 2.471.955,76 ευρώ έργο που αφορά προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Ενέκρινε ακόμα α) το πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης του έργου σήμανσης, ασφάλισης και λοιπών εργασιών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λακωνίας, β) την διενέργεια δημοπρασίας για το με προϋπολογισμό 115.000 ευρώ έργο βελτίωσης της ασφάλειας της κυκλοφορίας στην 9η εθνική οδό, στην έξοδο των Φιλιατρών προς Κυπαρισσία, γ) την διενέργεια δημοπρασίας για το με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ έργο αποπεράτωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου στη μονή Αγίου Νικήτα, στο Σελλά Τριφυλίας, καθώς και δ) το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας με αντικείμενο την ολοκλήρωση της βελτίωσης της ασφάλειας στον δρόμο από τα Πλατάνια μέχρι την πέτρινη γέφυρα στη Νέδα, στην Μεσσηνία.

Η Επιτροπή, επίσης, προέβη στην έγκριση των πρακτικών δημοπρασίας α) για την ανάδειξη οριστικού μειοδότη και κατακύρωση του με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ έργου συντήρησης και βελτίωσης του δρόμου από Αγιο Πέτρο προς Αράχωβα (όρια νομού Αρκαδίας), β) ανάδειξης προσωρινού μειοδότη για τις με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ εργασίες συντήρησης και επεμβάσεις σε τμήματα του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας, γ) ανάδειξης οριστικού μειοδότη και κατακύρωση του με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ έργου συντήρησης και βελτίωσης της επαρχιακής οδού Τρίπολη – Βούρβουρα – Αγιος Πέτρος και δ) ανάδειξης οριστικού μειοδότη και κατακύρωση του με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ έργου βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης της ασφάλειας στην επαρχιακή οδό Λεβιδίου – Κανδήλας – Αρχαίας Νεμέας.

Ακόμα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου υλοποίησης της προμήθειας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου έργου “Μεσογειακά διαπεριφερειακά δίκτυα ηλεκτροκινητικότητας για συστήματα διατροπικών και υπεραστικών μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” ΕnerΝΕΤΜob–Mediterranean Interregional Electromobility Networks for intermodal and interurban low carbon transport systems (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg MED)” και κατακύρωσης της προμήθειας στον προσωρινό ανάδοχο.

Ενίσχυση με 25.000 ευρώ του διεθνούς αγώνα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη

Posted: 06 Jul 2021 11:28 AM PDT

Την εκταμίευση 25.000 ευρώ για την οικονομική υποστήριξη του αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ Junior 2021 που θα γίνει στη Μεγαλόπολη, την 1η Αυγούστου αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή παρακολούθησης του ΕΑΠ Μεγαλόπολης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίασή της εν λόγω επιτροπής που έγινε σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Αστρονομικές βραδιές στο Κρυονέρι από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Posted: 06 Jul 2021 11:26 AM PDT

Μια σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021 στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό σε όσους αγαπούν τον ουρανό.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) σημειώνεται ότι οι εν λόγω βραδιές -που διοργανώνονται από το εν λόγω Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- περιλαμβάνουν, α) ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία και το ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, β) ομιλίες από το ερευνητικό προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ σε σύγχρονα ζητήματα των επιστημών τις οποίες το Ινστιτούτο θεραπεύει, γ) παρατήρηση με τηλεσκόπια και αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού από ειδικευμένο προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των βραδιών παρατήρησης και η θεματολογία των ομιλιών που θα αναπτυχθούν συγκεντρώνονται στο ακόλουθο πρόγραμμα:

– 11 Ιουλίου 2021 | ώρα 21:00

«Παρατηρώντας μετεωρίτες από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου» Ομιλητής: Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Δ/ντης Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Υπεύθυνος Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

– 25 Ιουλίου 2021| ώρα 21:00

«Σύγχρονη Κοσμολογία ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» Ομιλητής: Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Δ/ντης ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

– 8 Αυγούστου 2021 | ώρα 21:00

«Πόσο ασφαλές είναι το διάστημα για ταξιδιώτες;» Ομιλητής: Δρ. Θανάσης Παπαϊωάννου, Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ

– 29 Αυγούστου 2021| ώρα 20:30

«Ηφαιστειακές εκρήξεις και κλίμα τα τελευταία 1000 χρόνια» Ομιλητής: Δρ. Στέργιος Μήσιος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

– 5 Σεπτεμβρίου 2021 | ώρα 20:30

«Διαστημικός Καιρός: Ο εκρηκτικός μας Ήλιος και οι επιπτώσεις του» Ομιλήτρια: Δρ. Ολγα Μαλανδράκη, Κύρια Ερευνήτρια ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Πρόεδρος Τμήματος Ηλίου – Γής, Ευρωπαϊκή Γεωφυσική Ενωση (EGU)

– 19 Σεπτεμβρίου 2021| ώρα 20:30

«Η Συμβολή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Αντιμετώπιση Εντονων Φυσικών Φαινομένων και Φυσικών Καταστροφών» Ομιλητής: καθ. Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

* Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά εκδήλωση είναι 50 άτομα, ενώ θα τηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Oλοκληρώθηκαν τα έργα ασφαλτόστρωσης για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στην Κορινθία

Posted: 06 Jul 2021 11:24 AM PDT

Ολοκληρώθηκαν οι με συνολικό προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ εργασίες ασφαλτόστρωσης για τη βελτίωση και τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων Διμηνιό – Στύλια – Παναρίτι –  Μάννα και Δερβένι – Ροζενά – Φενεός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής που διενήργησε αυτοψία στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της εργολαβικής εταιρείας Δημήτριο Μήλιο, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας, έγινε αποδέκτης ευχαριστιών από κατοίκους της περιοχής προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Προσθήκη ορόφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και άλλα έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 06 Jul 2021 11:22 AM PDT

Στην ανάδειξη μειοδότη για το προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ έργο που αφορά προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις, στο υφιστάμενο κτήριο Νοσοκομείου Καλαμάτας προέβη -μεταξύ άλλων- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίασή της, σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου.

Αυτό γνωστοποίησε, σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έλαβε αποφάσεις και για άλλα σημαντικά έργα στην περιοχή της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πιο πάνω έργο -αλλά και στα υπόλοιπα της Π.Ε. Μεσσηνίας-, ο Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε:

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το έργο αφορά στην προσθήκη ορόφου στο ισόγειο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας καθώς και στην προσθήκη κατ’ επέκταση η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και έναν ασθενοφόρο ανελκυστήρα.  Περιλαμβάνει επίσης και την επέκταση – αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ’ ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 τμ. και σε αυτή χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών. Η επιφάνεια προσθήκης κατ’ επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 τ.μ.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

Η Επιτροπή προέβη επίσης στην έγκριση των όρων διακήρυξης για τη δημοπράτηση των εξής έργων:

α) Βελτίωση της ασφάλειας κυκλοφορίας στην 9η εθνική οδό, στην έξοδο των Φιλιατρών προς Κυπαρισσία. Το προϋπολογισμού 115.000 ευρώ έργο προβλέπει ασφαλτικές εργασίες πριν την είσοδο των Φιλιατρών και για μήκος 1,6 χλμ. με στόχο την αποκατάσταση αντίρροπων κλίσεων στις στροφές της εθνικής οδού.

β) Αποπεράτωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της μονής του Αγίου Νικήτα στο Σελλά Τριφυλίας. Το προϋπολογισμού 245.000 ευρώ έργο αφορά παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργικότητας και της εξυπηρέτησης των αναγκών της μονής, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα και αναστηλώθηκε το 1881 και αποτελεί τον μοναδικό ναό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Αγιο Νικήτο τον Γότθο.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Επιπλέον, από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό των διαγωνισμών για τα έργα:

α) Αποκατάσταση κατολισθήσεων και υποσκαφών στην ακτογραμμή της παραλίας στην περιοχή των Κιτριών (θέση Πηγαδούλι – Καλογερέα και λοιπές μικροπαρεμβάσεις), με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην κατασκευή μετώπου από φυσικούς ογκόλιθους σε μήκος 70 μέτρα περίπου.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη θέση αυτή μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την παράκτια περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης το τριήμερο 28 με 30 Σεπτεμβρίου 2018, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τους έντονους κυματισμούς.

β) Προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο  γήπεδο ποδοσφαίρου Καλού Νερού/ Ελαίας, στον Δήμο Τριφυλίας.

Το προϋπολογισμού 200.000 έργο αφορά εργασίες αναβάθμισης του γηπέδου με προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα καθώς και σωλήνων διανομής νερού για τον δροσισμό του, όπως επίσης και εγκατάσταση επιφανειακής αποστράγγισης.

ΔΡΟΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΔΑΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας πρόσθεσε, τέλος, ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση τους όρους της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Οιχαλίας για το έργο που αφορά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης της ασφάλειας του δρόμου από τα Πλατάνια μέχρι την πέτρινη γέφυρα στη Νέδα.

Το προϋπολογισμού 360.000 ευρώ έργο έρχεται να ολοκληρώσει προηγούμενη εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας και αφορά την βελτίωση τμήματος 3,5 χιλιομέτρων του πιο πάνω δρόμου, περιλαμβάνει δε εργασίες κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης, τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας και τσιμεντοστρώσεων. Επιπλέον στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται και η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, μια στο τέλος της ασφάλτινης οδού και μία κοντά στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Νέδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here