Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας…

0
Σε κατηγορία κινδύνου 4 για πυρκαγιά το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αύριο Τρίτη 3 Αυγούστου

Posted: 02 Aug 2021 12:01 PM PDT

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αύριο Τρίτη 3 Αυγούστου όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς τον οποίον εξέδωσε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο σύνολο των Π Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και στο μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Αρκαδίας.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι δήμοι της περιφέρειας έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Επιτυχημένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Junior MotoCross (ΜΧ) 2021 στη Μεγαλόπολη – αναβαθμίζεται η πίστα στα διεθνή πρότυπα

Posted: 02 Aug 2021 11:48 AM PDT

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, στην πίστα της Μεγαλόπολης, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior MotoCross (ΜΧ) 2021, με συμμετοχή 129 αθλητών και αθλητριών από 23 χώρες.

Την Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης έλαβε χώρα η τελετή έναρξης και το Σάββατο 31 Ιουλίου έγιναν οι προκριματικοί αγώνες. Την Κυριακή 1η Αυγούστου από τις 11.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα διενεργήθηκε η τελική φάση των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και μία αργότερα ακολούθησαν οι απονομές στους παγκόσμιους πρωταθλητές των κατηγοριών MX 65, MX85, MX125.

“ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Η ΠΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ”

Τις προσπάθειες των αθλητών κατά το διήμερο αυτό παρακολούθησε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε -μεταξύ άλλων- στον χαιρετισμό του:

“Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επενδύουμε στην πίστα motocross της Μεγαλόπολης. Φιλοδοξούμε και θα το κάνουμε πράξη, ώστε η εγκατάσταση αυτή να γίνει, μαζί με τα συνοδά έργα, ένα σύγχρονο αγωνιστικό συγκρότημα για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, το mountain bike, το 4×4 και πολλά άλλα”.

“Η Μεγαλόπολη, η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προσελκύσει τα βλέμματα των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού απ’ όλο τον κόσμο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας”, επισήμανε από την πλευρά του στον δικό του χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια ανέλαβε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την κάλυψη της δαπάνης της διοργάνωσης.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ας σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ώστε η πίστα motocross της Μεγαλόπολης να φιλοξενεί τακτικά διοργανώσεις πανελλαδικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

To σημαντικό αυτό παγκόσμιο γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού έγινε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου Μεγαλόπολης, της ΔΕΗ, της ΑΜΟΤΟΕ (Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας) και των δύο αθλητικών σωματείων που διοργανώνουν τον εν λόγω αγώνα τον Αρη Πεντέλης και την AΛΜΑ (Αγωνιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού) Μεγαλόπολης, καθώς και με τη βοήθεια εθελοντών και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εμβολιασμός μεταναστών από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

Posted: 02 Aug 2021 11:46 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τον εμβολιασμό εναντίον της covid-19 των μεταναστών εργατών γης σε Λακωνία και Τριφυλία κυρίως, στο πλαίσιο του μηχανισμού που ήδη υφίσταται για την παρακολούθηση και αποτροπή της ελονοσίας.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά την 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Περιφέρειας, σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία της covid-19, ενώ συζητήθηκαν και τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό διάδοσης των κρουσμάτων.

*Η φωτογραφία είναι από το αρχείο

Πέντε τρακτέρ βαρέος τύπου προμηθεύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 02 Aug 2021 11:34 AM PDT

Στην προμήθεια 5 βαρέος τύπου ελκυστήρων με καταστροφείς θα προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω διαγωνισμού ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

“Τα πέντε αυτά τρακτέρ θα διατεθούν από ένα σε κάθε Π.Ε. προκειμένου να συμβάλουν στον καθαρισμό φυτικής γης, από δρόμους, οικόπεδα, δασικούς δρόμους” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω μηχανήματα θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση για τον πιο πάνω σκοπό.

Επίσης, η Περιφέρεια θα προβεί και στην προμήθεια 6 διπλοκάμπινων οχημάτων 4×4 για τις ανάγκες, κατά κύριο λόγο, των ΔΑΟΚ και συγκεκριμένα για την μετακίνηση γεωπόνων και κτηνιάτρων σε δύσβατες περιοχές.

“Θα αντικατασταθούν οχήματα 25 και 28 ετών που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα” σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι με σταθερούς ρυθμούς επέρχεται ο εκσυγχρονισμός του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον οποίος πλέον συγκαταλέγονται και από δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τις παρεμβάσεις ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας

Posted: 02 Aug 2021 11:33 AM PDT

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου, με την συμμετοχή των διευθυντών Τεχνικών Εργων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Η σύσκεψη αφορούσε στο ύψους περί τα 5 εκ. ευρώ έργο που αφορά σε παρεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων -με περίπου 1 εκ. ευρώ να αναλογεί σε κάθε Π.Ε.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα γίνει διαγράμμιση, κάθετη και οριζόντια σήμανση, τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων καθώς και ειδικών ανακλαστικών οδοστρώματος (“μάτια γάτας”).

Κατά την σύσκεψη, τα υπηρεσιακά στελέχη ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη για τα τμήματα του οδικού δικτύου ανά Π.Ε. στα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις και επισημάνθηκε από την πλευρά του Π. Νίκα ότι θα πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει αλλάξει προς το βέλτιστο η εικόνα του οδικού δικτύου της Περιφέρειας.

“Οι παρεμβάσεις αυτές υλοποιούνται στο γενικότερο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας της περιφερειακής Αρχής για την ουσιαστική βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλες τις Π.Ε. με αποκλειστικό στόχο την ασφάλεια των εποχούμενων” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στην Π.Ε. Λακωνίας τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου” που διενεργεί το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας

Posted: 02 Aug 2021 11:10 AM PDT

Η υλοποίηση σε όλη τη Λακωνία του ιατρικού προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου”, που διενεργεί το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας (ΕΙΟ) αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε πρόσφατα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης.

Η έναρξη του προγράμματος προσδιορίστηκε για τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και η κινητή μονάδα του ΕΙΟ θα παραμείνει στη Λακωνία όσο υπάρχει ενδιαφέρον και προσέλευση εξεταζόμενων και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανά δήμο.

Ανάλογο πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί στη Λακωνία, πριν από δύο περίπου χρόνια και -όπως τονίστηκε στην σύσκεψη- “η επαναληψιμότητά του είναι πολύ σημαντική από ιατρικής πλευράς και από πλευράς  πρόληψης της ασθένειας”.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας και -μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και της μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης- θα δώσει τη δυνατότητα να εξεταστεί δωρεάν ο γυναικείος πληθυσμός του νομού με μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου, στην κινητή μονάδα του ΕΙΟ.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο εντεταλμένος για θέματα υγεία περιφερειακός σύμβουλος  Αγγελος Χρονάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, ο διοικητικός διευθυντής του ΕΙΟ Αναστάσιος Μυρίλας, οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης Γεωργία Ζαχαράκη, Ευρώτα Νικόλαος Γεωργοστάθης, η δημοτική σύμβουλος Μονεμβασίας Μαρία Χαραμή, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη, ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Τσάλτας ως εκπρόσωπος της μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Παναγιώτα Φλεβαράκη.

Μέτρα πολιτικής προστασίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας λόγω καύσωνα

Posted: 02 Aug 2021 11:09 AM PDT

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Π.Ε. Μεσσηνίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα στο νομό λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα.

Αυτό δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξή του σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι ο καύσωνας σε συνδυασμό με την ανομβρία της τελευταίας περιόδου, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Η Π.Ε. Μεσσηνίας, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου 4, κάτι που σύμφωνα και με τις καιρικές προβλέψεις -όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης- μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο Στ. Αναστασόπουλος έκανε αναφορά και στο κατεπείγον έγγραφο του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες, τους δήμους και τα Σώματα Ασφαλείας, με το οποίο ζητεί άμεση ετοιμότητα και λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα που συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες.

Ηδη, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, η Π.Ε. Μεσσηνίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία διενεργεί περιπολίες και βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των συνθηκών. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου ανά πάσα στιγμή να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί.

Ανάλογη συνεργασία, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, υπάρχει με όλους τους δήμους του νομού, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε ετοιμότητα.

Ειδικότερα τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην προβούν σε καμία ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και όσοι απασχολούνται στην ύπαιθρο, ώστε να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Στο πλαίσιο της κατάστασης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας απαγορεύεται, ως εκ τούτου, η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς, δάση και σε ευπαθείς περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση που ισχύει, στις περιπτώσεις κατηγορίας Κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) και 5 (κατάσταση συναγερμού).

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει:

Την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και εν γένει δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (ευπαθείς περιοχές) της Π.Ε. Μεσσηνίας, στις πιο κάτω περιοχές:

 • Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου στα διοικητικά όρια των Π.Ε. Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (εντός των ορίων των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης).

Δήμος Δυτικής Μάνης

 • Το Δάσος της Βασιλικής στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Εξωχωρίου στην Δ.Ε Λεύκτρου.

Δήμος Καλαμάτας

 • Οι ορεινές περιοχές Ανω Αρφαρά, Ανω Βρομόβρυση, Βρομόβρυση, Σταματινού, Βελανιδιά στην Δ.Ε Αρφαρών, οι ορεινές περιοχές των Κοινοτήτων Ανω Αμφεια, Πολιανή στην Δ.Ε. Θουρίας, η Κοινότητα Κουταλά και το οροπέδιο Ρογκοζονίτσας.

Δήμος Μεσσήνης

 • Οι δασικές εκτάσεις που περικλείονται στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Μάκραινας, Ανω και Κάτω Βούταινας, Πλατανόβρυσης, Κεφαλόβρυσου, Ράδου, Κουτήφαρι, Χορεύτρας στην Δ.Ε. Αριστομένη.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Ρευματιάς, Μαυροματίου Ιθώμης (Αρχαίας Μεσσήνης), Κεφαλληνού, Πετραλώνων στην Δ.Ε. Ιθώμης.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μαγγανιακού στην Δ.Ε.Ανδρούσας και Αρσινόης στην Δ.Ε Ιθώμης.
 • Δάση και δασικές εκτάσεις του όρους Λυκόδημου.
 • Το καταφύγιο Καλλιγάς στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Τρικόρφου, Κορομηλιάς, Κυνηγού και Παλαιοκάστρου στην Δ.Ε Τρικόρφου

Δήμος Οιχαλίας

 • Το δάσος και οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Αμπελιώνας στην Δ.Ε. Είρας
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Νέδας, Σκληρού, Κακαλετρίου, Αγίας Μαρίνας, Μέλπειας έως Καρνάσι, Σύρριζου, Στάσιμου, Διμάνδρας στις Δ.Ε. Είρας και Ανδανίας.
 • Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις του ποταμού της Νέδας που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Οιχαλίας.
 • Το δασικό οδικό δίκτυο Δασοχωρίου, Καρνασίου και Παραπούγκιου στην Δ.Ε. Ανδανίας.

Δήμος Πύλου-Νέστορος

 • Το δάσος Μαγκλαβά στις Δ.Ε. Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και στην Δ.Ε Βουφράδος του Δήμου Μεσσήνης.
 • Το δάσος και οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χανδρινού στην Δ.Ε. Χιλιοχωρίων.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στην Δ.Ε. Κορώνης.
 • Οι δασικές εκτάσεις Ζαρναούρας, Μαυροβουνίου και Ακρωτηρίου Ακρίτας στην Δ.Ε. Κορώνης.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταξάδας, Φλεσσιάδας, Παλαιού Λουτρού στην Δ.Ε. Νέστορος.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Παπαφλέσσα στην Δ.Ε. Παπαφλέσσα.

Δήμος Τριφυλίας

 • Οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Μάλης (δάσος αείφυλλων – πλατύφυλλων), του οικισμού Κερασέας στην Δ.Ε. Φιλιατρών και του οικισμού Περδικονερίου στην Δ.Ε. Κυπαρισσίας.
 • Το δάσος και οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Σιδηροκάστρου, Αυλώνας και Προδρόμου στην Δ.Ε Αυλώνας.
 • Οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Μουζακίου στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων
 • Οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χριστιάνων στην Δ.Ε Φιλιατρών.
 • Οι δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Αγαλιανής και του οικισμού Πηγαδούλια (Αγαλιανής) στην Δ.Ε Αυλώνας.
 • Το δάσος της Κοινότητας Σελλά στην Δ.Ε Τριπύλης και το δάσος Αετού στην Δ.Ε Αετού.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Καλογερεσίου και Λυκουδεσίου στην Δ.Ε Τριπύλης.
 • Οι δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βρύσες και Μουριατάδα στην Δ.Ε. Κυπαρισσίας.
 • Το παραλιακό δάσος Ελαίας.
 • Η παραποτάμια περιοχή του ποταμού της Νέδας που ανήκει στον Δήμο Τριφυλίας.
Πυρκαγιά σε εξέλιξη ανάμεσα σε Βασιλίτσι – Χρυσοκελλαριά

Posted: 02 Aug 2021 11:07 AM PDT

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι στην δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βασιλίτσι και Χρυσοκελλαριά, στη Μεσσηνία.

Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις ενώ αργά το απόγευμα στις προσπάθειες κατάσβεσης επιχειρούσαν, 65 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, μέχρι δε την δύση του ήλιου συνέδραμαν από αέρος 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, με τις προσπάθειες να συντονίζει ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας.

Συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες η Π.Ε. Μεσσηνίας και οι τοπικοί δήμοι, όπως επίσης και εθελοντές πυροσβέστες.

Στην περιοχή μετέβησαν ο περιφερειακός συντονιστής πολιτικής προστασίας Βασίλης Χαντζής καθώς και ο αντπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αλλά και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας.

Στο μέγιστο η ετοιμότητα σε όλη την χώρα λόγω καύσωνα και αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών

Posted: 02 Aug 2021 06:51 AM PDT

Στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -και στο σύνολο, σχεδόν, των Περιφερειών της χώρας-, αλλά και σε άλλους στρατηγικής σημασίας φορείς, καλεί με κατεπείγον έγγραφό του γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, δεδομένης της κατάστασης που δημιουργεί το κύμα καύσωνα το οποίο πλήττει την Ελλάδα εδώ και μία εβδομάδα περίπου.

Η ενέργεια αυτή, σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, “κρίνεται απαραίτητη όταν εκτιμάται ότι οι συνθήκες που προηγήθηκαν (παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, κλπ), καθώς και αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ηµέρες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση αριθμού πυρκαγιών που µπορεί να λάβουν µεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγουν από την αρχική προσβολή ή να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά µετά την εκδἠλωσή τους (κατηγορίες κινδύνου 4 ἡ και 5) και απαιτεί για τις επόμενες ηµέρες από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς -σύµφωνα µετον σχεδιασμό τους- ιδιαίτερο προγραμματισμό προσωπικού και µέσων στο πλαίσιο της ετοιµότητάς τους, καθώς και την λήψη επιπλέον πρόσθετων µέτρων πρόληψης”.

Το εν λόγω έγγραφο μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here