Τεστ για τον κορονοϊό από τις 8 Σεπτεμβρίου και μετά-Τι απαντά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

0
Τι απαντά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ethnos.gr ότι σταματούν τα τεστ για τον κορονοϊό στο ΕΚΕΑ

Σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου θα αποστέλλονται πλέον τα δείγματα για τεστ κορονοϊού, καθότι όπως παραδέχεται ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) λόγω αυξημένου φόρτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το ethnos.gr είχε αποκαλύψει ότι σταματούν τα τεστ σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αφού με επιστολή του το ΕΚΕΑ ζητούσε να σταματήσουν η αποστολή δειγμάτων.

Ο κ.Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι το ΕΚΕΑ πράγματι εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου». Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9».

Συνεπώς προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, ενώ όπως υποστηρίζει ο κ.Κοντοζαμάνης: «το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Να υπενθυμιστεί ότι μόλις πρόσφατα λόγω και των υποχρεωτικών τεστ που έπρεπε να κάνουν όλοι οι υγειονομικοί όταν επιστρέφουν από την άδειά τους,  1600 δείγματα μόνο από νοσοκομεία της Αθήνας ήταν σε αναμονή για εξέταση στο ΕΚΕΑ τουλάχιστον για δύο 24ωρα, όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here