Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης & τα άλλα νέα της Περιφέρειας…

0
Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης

Posted: 04 Sep 2020 12:44 PM PDT

Ενημέρωση για θέματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν την Αρκαδία, έκανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον υφυπουργό Εξωτερικών -βουλευτή Αρκαδίας- Κώστα Βλάση, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του, στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε σχετικά με την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της παράκαμψης Λαγκαδίων, ενώ επισήμανε την προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την περιφερειακή Αρχή για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου.

Ακόμα, ο Π. Νίκας -ο οποίος επέδωσε στον υφυπουργό φάκελο με πληροφορίες για όλα τα έργα στην Αρκαδία-, υπογράμμισε τις πάγιες και αμετακίνητες, όπως υπογράμμισε, θέσεις του όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

“Ολοι πρέπει να πάρουν από τον αγωγό που φθάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη, ο οποίος θα πρέπει να επεκταθεί στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι τα 20 εκατομμύρια που θα διαθέσει η Περιφέρεια όσον αφορά το φυσικό αέριο “αφορούν αποκλειστικά τα δίκτυα και τίποτ’ άλλο”.

Από την πλευρά του, ο Κ. Βλάσης δήλωσε ότι ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις πάνω σε στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ σε κοινές δηλώσεις -που έγιναν προς τα μέσα ενημέρωσης- μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε για αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία από την πλευρά του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “η Περιφέρεια βρίσκεται σε καλά χέρια, στα χέρια ενός έντιμου ανθρώπου”.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλο για θέματα της Αρκαδίας

Posted: 04 Sep 2020 12:42 PM PDT

Θέματα που συνδέονται με την Αρκαδία και την ανάπτυξή της, με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στη λίμνη του Λάδωνα και το οδικό δίκτυο του νομού συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης, ειδικότερα, ενημέρωσε τον βουλευτή σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας για τα έργα στην περιοχή της Μεγαλόπολης που αφορούν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, κι ακόμα για την ένταξη της παράκαμψης Λαγκαδίων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για το θέμα του φυσικού αερίου.

Επίσης συζητήθηκε το έργο ανάπλασης στη λίμνη του Λάδωνα, αλλά οι εκτεταμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Αρκαδίας.

Στον βουλευτή παραδόθηκε φάκελος με πληροφορίες για όλα τα έργα στην Αρκαδία, και συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση, σύντομα, προκειμένου ο Οδ. Κωνστινόπουλος να μεταφέρει τις παρατηρήσεις του.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο

Posted: 04 Sep 2020 12:39 PM PDT

Θέματα διοικητικής αναδιοργάνωσης απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι σύντομα ξεκινά η διαδικασία επιλογής μονίμων στελεχών -“αρχής γενομένης από τους γενικούς διευθυντές -προκειμένου να τελειώνει το θέμα με τους αναπληρωτές- και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και με τους διευθυντές” σημείωσε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει υποβάλει σχετικό αίτημα.
Στην ίδια συνάντηση, εξ άλλού, συζητήθηκε επίσης και ο τρόπος χρηματοδότησης της κατασκευής διοικητηρίων σε όσες έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

“Οριοθετημένη” η πυρκαγιά στο Σοφικό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Posted: 04 Sep 2020 12:35 PM PDT

“Οριοθετημένη” χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στο Σοφικό της Κορινθίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που -αργά το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου- εξέδωσε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία προστίθεται ότι “στην περιοχή Αγιος Βλάσης παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς”.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3 το πρωί, σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων και για προληπτικούς λόγους δόθηκε οδηγία για εκκένωση των οικισμών Ηλιος, Κόρφος και Κιουρκάτι, οι κάτοικοι των οποίων ωστόσο επέστρεψαν το μεσημέρι στα σπίτια τους.

Στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 88 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και υδροφόρες από τους τοπικούς ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνέδραμαν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι στο Σοφικό -με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη- μετέβη μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Ασφάλειας Κορίνθου, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ομόφωνα ενέκρινε το Νεωτέρων την αρχιτεκτονική προμελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Posted: 04 Sep 2020 12:33 PM PDT

Εγκρίθηκε ομόφωνα η αρχιτεκτονική προμελέτη του  Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη συνεδρίασή του χθες Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση παρουσιάστηκαν, από τον εκπρόσωπο της αναδόχου μελετητικής ομάδας Σπύρο Μούντριχα, οι βασικές παράμετροι της προμελέτης και κυρίως ο τρόπος που το προτεινόμενο κτήριο του μουσείου συνδέεται και εναρμονιζεται με το υπάρχον διατηρητέο κτήριο του ΦΙΞ, αλλά και με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Αναλύθηκαν επίσης όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν, για τη διατήρηση του χαρακτηρισμένου μνημείου, καθώς και οι προτάσεις αντιμετώπισής τους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε διαδικτυακά και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος τόνισε στα μέλη του Συμβουλίου την αναγκαιότητα της υλοποίησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη, προκειμένου να  προστατευθούν και αναδειχθούν οι θησαυροί των σπουδαίων ανασκαφών της περιοχής, ώστε η Σπάρτη να υποστηρίξει την θέση της, ως κέντρο παγκόσμιου ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου -και πρόεδρο του ΚΣΝΜ- Γιώργο Διδασκάλου για την άψογη συνεργασία, αλλά και για την πιστή τήρηση των «σφιχτών» χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, κατά τις συναντήσεις εργασίας υπουργείου και Περιφέρειας τον προηγούμενο μήνα, τόσο στην Τρίπολη, όσο και στη Σπάρτη.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλο

Posted: 04 Sep 2020 12:05 PM PDT

Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του, στην Τρίπολη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν χρηματοδότηση έργων του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για τα οποία ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το έργο της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα, όσον αφορά το θέμα των αρχαιοτήτων στο υπέδαφος της περιοχής, για το οποίο ο περιφερειάρχης επανέλαβε:

“Είναι πάγια η θέση μου για το θέμα της πλατείας Υπαπαντής. Οσον αφορά τα αρχαιολογικά ζητήματα εγώ δεν επεμβαίνω σε αυτά, καθώς είναι θέμα υπουργείου Πολιτισμού, ΚΑΣ και αρχαιολόγων, αλλά είναι προφανές ότι η δυνατότητα για εντάξεις έργων τελειώνει 31 Δεκεμβρίου 2023, όπως και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων, ενώ η δυνατότητα για ένταξη νέων έργων τελειώνει στο τέλος του φετινού χρόνου”.

Οπως σημείωσε διευκρινίζοντας ο Π. Νίκας, “αν προκύψει απένταξη και πάμε σε νέα μελέτη για κάτι άλλο, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος για επανένταξή του. Θα συμφωνήσουμε με ό,τι πουν το υπουργείο, το ΚΑΣ και οι αρχαιολόγοι, αρκεί όλα αυτά να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία μέχρι τα Χριστούγεννα. Απεύχομαι την απόσυρση του έργου και την αναμονή για νέα μελέτη, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος”.

Καταλήγοντας, ωστόσο, ο περιφερειάρχης απέρριψε διάφορες αιτιάσεις που διατυπώνονται τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Δεν δέχομαι πάντως να επικρίνεται η Περιφέρεια για έλλειψη ενδιαφέροντος ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα, όταν επί των ημερών μου χρηματοδοτεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Θουρία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, την Χριστιανούπολη και τουλάχιστον άλλα δέκα έργα, ανάλογου χαρακτήρα”.

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 04 Sep 2020 12:03 PM PDT

Την προμήθεια 3.000 ράπιντ τεστ κορονοϊού για τον έλεγχο αθλητών -ομαδικών αθλημάτων- σωματείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε το έργο του δικτύου άρδευσης στο Βαλτεσινίκο με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, καθώς επίσης και το έργο καθαρισμού στους ποταμούς Πάμισο και Αρι, στη Μεσσηνία, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ.

Ακόμα, η Επιτροπή ενέκρινε την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο αποκατάστασης των ζημιών των κτηρίων της μονής Καλτεζών με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ.

Τέλος, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη συμβάσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου 4μηνης διάρκειας για κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19.

Πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Νίκωνα

Posted: 04 Sep 2020 12:00 PM PDT

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, αργά το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, μεταξύ της Λαγκάδας και του Αγίου Νίκωνα, στην Μάνη, σε αγροτοδασική έκταση.

Επί τόπου έσπευσαν 21 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here