Τοποθέτηση Γόντικα στο ΠεΣυ για την τουριστική ανάπτυξη & π/σ

0

Οι εισηγήσεις για το θέμα του κ. Ψυχάρη το Δεκέμβριο του 2019, της κυρίας  Καράμπελα το Φλεβάρη του 2020 και η σημερινή της ΕΕ έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση.

Να συμβάλουν για να αυξηθεί η πελατεία στα σύνθετα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα και στα πεντάστερα, να κλείσουν δουλειές οι μεγαλοεξαγωγείς αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου (λάδι, ελιές, κρασιά, εσπεριδοειδή).

Χωρίς να δώσετε απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που σας θέσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ που πήγαν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ:

  • Για τη Μυθική Πελοπόννησο
  • Για απευθείας χρηματοδοτήσεις αεροπορικών εταιρειών
  • Για συνέδρια των tours operators
  • Για τα μονοπάτια του Μαινάλου και όχι μόνο

Επαναφέρετε το θέμα, γιατί έχετε κάνει τις συνεννοήσεις με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να το περάσετε.

Αφαιρείτε τις εκθέσεις στο εξωτερικό για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη και ζητάτε την ψήφο, που δεν σας έδωσε το ΠεΣυ την προηγούμενη φορά.

Προσθέτετε συμμετοχή σε τρείς εκθέσεις, μια στη Βαρκελώνη για τον συνεδριακό τουρισμό, μια το στο Ντίσελντορφ για τα μονοπάτια και μια στη Λυών για την οικολογία, όπου θα ασκηθείτε σε τεχνικές μασάζ, meik ap, νέα συμπληρώματα ευεξίας, αρώματα, φυσικά προϊόντα περιποίησης, προϊόντα για μανικιούρ και πεντικιούρ κα.

Ένα στοιχείο μόνο αρκεί για να καταδείξει πόσο ανάλγητη και ταξική είναι η πολιτική σας σε αυτό τον τομέα.

Διαθέτετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστική προβολή για να διευκολυνθούν οι καπιταλιστικοί όμιλοι στην κερδοφορία απ’ όλες τις πηγές χρηματοδότησης τους ΚΑΠ, το 20% των ΚΑΠ, το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ κι άλλα προγράμματα.

Με αυτά τα ποσά, αν διατίθονταν πχ στο κοινωνικό τουρισμό θα μπορούσαν στη Πελοπόννησο να κάνουν διακοπές για δέκα μέρες 50 χιλιάδες λαϊκές φτωχές οικογένειες.

Μαζί με το μικρό ξενοδοχείο, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα δούλευε και η ταβέρνα, το μπακάλικο, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση.

Δεν νοιάζεστε όμως γι’ αυτούς. Στοχεύετε όπως λέτε στον ποιοτικό τουρισμό στους γκόλφερς και στους σκαφάτους που πάνε στα σύνθετα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα και στα 5αστερα και μην πω τι αφήνουν στη περιοχή.

Όμως το Λουτράκι, η Επίδαυρος, το Άστρος, ο Μυστράς, η ορεινή Αρκαδία, τα παράλια της Μεσσηνίας αναπτύχθηκαν από τον εσωτερικό τουρισμό. Από τη δυνατότητα που είχε ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος να κάνει διακοπές, να πάρει ο συνταξιούχος το εγγόνι και να ξεκουραστεί.

Όμως η καπιταλιστική ανάπτυξη που όλοι σας πασχίζετε να υπηρετείτε, καταργεί αυτά τα δικαιώματα. Γιατί και στο κλάδο του τουρισμού όπως και σε άλλους τομείς προχωρά η συγκέντρωση και η και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Αυτή η αντίφαση, να έχουμε τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να συγκεντρώνεται τεράστιος πλούτος στα χέρια λίγων και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να κάνουν διακοπές, να ξεκουραστούν θα λυθεί να είστε σίγουροι. Ο λαός μας, οι λαοί γενικότερα δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.

Αυτός ο πλούτος, αυτή η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής μπορεί και θα γίνει λαϊκή περιουσία και τότε οι λαϊκοί άνθρωποι θα μπορούν να γεύονται τα αυτονόητα.

Η πείρα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, που παρά τα λάθη και τις παρεκκλίσεις ήταν γεγονός τον προηγούμενο αιώνα, είχε λύσει αυτά τα προβλήματα, ικανοποιούσε τέτοιες λαϊκές κοινωνικές ανάγκες.

Αυτή είναι η προοπτική και όχι η επιστροφή στο Μεσαίωνα.

 

Παρέμβαση του Περιφ. Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κελλάρη Γιάννη στο Πε. Συ. 27-1-2020 για την έγκριση προγράμματος «Τουριστικής προβολής της Περιφέρειας»

Φέρνετε σήμερα εδώ, μια τροποποιημένη εισήγηση που αφορά την έγκριση προγράμματος τουριστικής προβολής, αφαιρώντας από την προηγούμενη την προβολή – προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία για το πώς αντιλαμβάνεστε την τουριστική ανάπτυξη, αλλά κυρίως δεν κρύβει ότι συντάχθηκε όπως και οι προηγούμενη σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ, που αντιμετωπίζει την αναψυχή ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό.

Ας μιλήσουμε λοιπόν γι αυτή την ανάπτυξη που είναι ο στόχος σας. Πολύ ωραία ακούγεται όμως εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα που σκόπιμα αποσιωπάτε για να δικαιολογήσετε και την διάθεση ενός πολύ μεγάλου ποσού που όμως θα ευνοήσει πολύ λίγους – ελάχιστους και κυρίως μεγάλους ομίλους στον κλάδο του τουρισμού αλλά και της αγροτικής οικονομίας, ακριβώς γιατί αυτή είναι η γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής που υπερασπίζεστε, προωθείτε και υλοποιείτε.

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι: τουριστική ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, με ποιο σκοπό και σε ποια κατεύθυνση, σε τελευταία ανάλυση ο τουρισμός, οι διακοπές είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα;

Γιατί τουριστική ανάπτυξη είχαμε τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περίοδο κρίσης στην χώρα μας, όπως βέβαια και στην Πελοπόννησο όπου λειτουργούν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ποιοι ωφελήθηκαν όμως από αυτήν την ανάπτυξη;

Μήπως ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες;  Γιατί την ίδια στιγμή που τα Οσκαρ Τουρισμού πέφτουν «βροχή», την ίδια ώρα που εκτιμάται ότι φέτος θα έρθουν περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού πληρώνονται με 200 και 300 ευρώ, δουλεύοντας 12ωρα και 14ωρα με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο. Στις περισσότερες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις ατμομηχανές του τουρισμού όπως εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε, οι συνθήκες εργασίας είναι κυριολεκτικά δραματικές. Η υπάρχουσα κλαδική ΣΣΕ εφαρμόζεται μόνο σε 200 από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία, ενώ η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου έχει στη διάθεσή της 14 διαφορετικές μορφές «ευέλικτης» και ελαστικής απασχόλησης για την εκμετάλλευση των εργαζομένων!

Από την άλλη, για μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο, χιλιάδες είναι αυτοί που δεν πάνε καθόλου, άλλοι πολλοί περισσότεροι αρκούνται σε πολύ λίγες μέρες. Απολαμβάνοντας τα οφέλη της «ανάπτυξης για όλους» της Ν.Δ. σε συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνονται να ζουν με εισοδήματα που κάνουν το δικαίωμα στις διακοπές πολυτέλεια.

Έτσι λοιπόν μεταφράζεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού η διάθεση καθόλου ευκαταφρόνητων κονδυλίων είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από κρατικές ενισχύσεις και άλλους πόρους για την υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα.

Βλέποντας την πορεία της τουριστικής δραστηριότητας – ανάπτυξης, διαπιστώνουμε εύκολα ότι  ενισχύεται ο ρόλος των tour operators, η διασύνδεσή τους με τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, αλλά και η άμεση διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων απ’ αυτούς.

Ενισχύεται η τάση ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου συνεχίζεται. Διευρύνεται η κρατική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία απορροφά ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται η θέση των μικρών, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεων, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος, λόγω του γεγονότος ότι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα ελέγχου των τουριστικών ροών από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και της γενίκευσης των ολοκληρωμένων πακέτων τουρισμού (“all inclusive”).

Στην ουσία με το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως και με τα προηγούμενα, δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να μοιράζετε λεφτά για να εξασφαλίσετε έτοιμη πελατεία και κέρδη σε αυτούς που κρατούν τα σκήπτρα στην υπόθεση του τουρισμού, απαλλάσσοντάς τους από έξοδα προβολής και διαφήμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δραστηριότητες του προγράμματος που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, υλοποιούνται με επίκεντρο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής εξασφαλίζοντάς τους έτοιμη πελατεία!

Αντίστοιχα κατευθύνονται μεγάλα ποσά για την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων που στην νέα σας εισήγηση το προβάλετε ως «αγροδιατροφή» μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις. Και εδώ πίσω από την βιτρίνα των βραβείων για τα άριστα προϊόντα του τόπου μας, βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων, οι αλλαγές στην χρήση γης και η προσπάθεια επιτάχυνσης συγκεντροποίησης της γης σε λίγα χέρια καθώς και η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέγεθος της κοροϊδίας για την δήθεν ωφέλεια των μικρών παραγωγών από την προβολή και προώθηση, αποτελεί το ελαιόλαδο, που παρά τα πολλά βραβεία που έχει κατά καιρούς αποσπάσει αλλά και την αντίστοιχη προβολή των προηγούμενων δράσεων, ειδικά στην περιοχή μας οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με την ίδια την επιβίωσή τους,  εξαιτίας των χαμηλών τιμών, της αύξησης του κόστους παραγωγής, της εκμετάλλευσης από τους μεγαλέμπορους, την έλλειψη κατώτερων εγγυημένων τιμών, τις καταστροφές από ασθένειες όπως ο δάκος και την ελλιπή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη δακοκτονία με ευθήνη των περιφερειακών αρχών.

Η θέση μας είναι ότι καμία ανάπτυξη στον τουριστικό και αγροτικό τομέα στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να ωφελήσει είτε τους μικροεπαγγελματίες στον τουριστικό κλάδο είτε το εισόδημα των αγροτών, ούτε να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές διακοπές και φθηνά – ποιοτικά προϊόντα.

Η απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, η διεκδίκηση στόχων πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπως είναι το δικαίωμα στις διακοπές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού είναι απαραίτητος όρος για την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων, για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε αναλογία με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, για μια ανάπτυξη με στόχο την λαϊκή ευημερία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here