Τοποθέτηση της Τσακώνικης Σημαίας στο Κάστρο του Ιστορικού Πραστού

0
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Τοποθέτηση της Τσακώνικης Σημαίας στο Κάστρο του Ιστορικού Πραστού
 
Στα πλαίσια εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, Η κοινότητα Πραστού, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, προχώρησε σήμερα στην ύψωση της σημαίας των Τσακώνων αγωνιστών στο όμορφο Κάστρο Πραστού στην ιστορική Πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.
Η Τσακώνικη Σημαία κυματίζει πλέον περήφανα δίπλα στην Γαλανόλευκη της Πατρίδας μας στον Πραστιώτικο ουρανό. Είμαστε περήφανοι πρώτον ως Έλληνες και τιμούμε όλους τους Έλληνες Αγωνιστές που με τους αγώνες τους και τις θυσίες τους απελευθέρωσαν την υποδουλωμένη τότε Πατρίδα μας και δεύτερον είμαστε περήφανοι και ως Τσάκωνες και τιμούμε όλους τους Τσάκωνες Αγωνιστές που συμμετείχαν στον Ελληνικό ξεσηκωμό και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ’21.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία «αρχές Μάρτη του 21, μετά από σύσκεψη παραγόντων της Τσακωνιάς στο Λενίδι, όπου παραχείμαζαν οι περισσότεροι Πραστιώτες (ανέβαιναν στον Πραστό μετά το Πάσχα), στάλθηκε ο Νικόλαος Τριαντίνος, ένθερμος υποστηρικτής της επανάστασης στη Μάνη, στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να πάρει οδηγίες και να φέρει υπεύθυνες πληροφορίες. Επομένως ο Τριαντίνος επιστρέφει στο Λεωνίδιο για να μεταφέρει την είδηση του ξεσηκωμού, ενώ Πετρόμπεης-Κολοκοτρώνης- Παπαφλέσσας κατευθύνονται στην Καλαμάτα. Επιστρέφοντας από τη Μάνη ο Τριαντίνος συναντήθηκε στο Γύθειο με τον αποσταλμένο της Φιλικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Ράμφο που είχε μαζί του σημαίες και έφερνε οδηγίες. Μετά από επίπονη πεζοπορία έφτασαν μαζί στο Λενίδι στις 16 Μαρτίου. Καθώς οι Τριαντίνος και Ράμφος συνοδευόμενοι με φρουρούς κατηφόριζαν από το δρόμο των Τσιταλίων, ένας συνοδός τους πυροβόλησε στον αέρα υψώνοντας τη σημαία σ’ ένα μακρύ κοντάρι, έτσι δηλωνόταν η κήρυξη της Επανάστασης. Ανεμίζοντας τη σημαία απαγγέλλοντας επαναστατικά εμβατήρια προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης αλλά και ανείπωτου ενθουσιασμού στους Τσάκωνες. Ζητωκραυγάζοντας έσπευσαν στη θέση Μαραθιά να τους προϋπαντήσουν, να τους αγκαλιάσουν και να καμαρώσουν την πρώτη επαναστατική ελληνική σημαία. Η σημαία είχε ως σύμβολα ένα σταυρό στη μέση, ένα φίδι και πάνω του μία κουκουβάγια να τρυπάει το κεφάλι του.
Όλοι μαζί και με οδηγό τη σημαία, συγκεντρώθηκαν ενθουσιασμένοι στην εκκλησία του Λεωνιδίου, την Ευαγγελίστρια, όπου οι ιερείς, αφού έστησαν τη σημαία στο τέμπλο του ναού, ανέπεμψαν συγκινητική δέηση, για την ευόδωση του ιερού αγώνα και την ελευθερία της πατρίδας».
 
Πραστός 24 Μαρτίου 2021
Ο Πρόεδρος Κοινότητας Πραστού
Δημήτριος Σταμ. Πετρής
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here