Τουρισμός και κορονοίος: Προβληματισμοί, ερωτηματικά και προτάσεις, γενικά και ειδικά…

0

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος

Αναμφίβολα η κατάσταση που βιώνουμε με τον κορονοιό είναι πρωτόγνωρη και έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας καταλυτικά σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις και εκτιμήσεις οι συνέπειες της υγειονομικής αυτής κρίσης θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό ακόμα και η τελευταία θα αφήσει τα σημάδια της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής των ανθρώπων (οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό κτλ).

Πραγματικά δεν θα ήθελα καθόλου να είμαι στη θέση αυτών που διοικούν την Ελλάδα σήμερα και έχουν στα χέρια τους τις τύχες των ανθρώπων της. Βρίσκονται μπροστά από φοβερά διλλήματα και οι αποφάσεις που θα πάρουν θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Ένα από αυτά αφορά την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί σε σχέση με τον τουρισμό και το κατά πόσο αυτός θα μπορέσει να διασωθεί στη χώρα μας από τον μεγάλο κίνδυνο που λέγεται κορονοιός και διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του.

Προβληματισμοί, ερωτηματικά, αναλύσεις και εκτιμήσεις συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα σχετικά με τον τουρισμό και το μέλλον του στη χώρα μας αφού προς το παρόν φαίνεται ότι έχουμε διαφύγει τον μεγάλο κίνδυνο και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ο κορονοιός όσον αφορά στην υγεία των πολιτών στη χώρα μας χωρίς βέβαια να είναι τίποτα σίγουρο για το μέλλον… Γιατί όμως τόσος θόρυβος για τον τουρισμό, αξίζει τον κόπο; Ας παραθέσουμε συνοπτικά μερικά στοιχεία για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας αφού αποτελεί την κινητήρια δύναμή της και το κύριο εξαγώγιμο προιόν της ενώ συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν (ΑΕΠ) της χώρας. Από στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προκύπτει ότι ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με € 21,6 δις ενώ άμεσα και έμμεσα συνέβαλε από 25,7% (€ 47,4 δις) έως 30,9% (€ 57,1 δις.) στη δημιουργία του ΑΕΠ. Εδώ να σημειώσω ότι όταν λέμε έμμεσα εννοούμε διάφορους κλάδους που επηρεάζονται από τον τουρισμό και την επίδραση αυτών στο ΑΕΠ όπως της εστίασης, της ψυχαγωγίας, των μεταφορών κτλ. Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι όλη αυτή η αγωνία και ο προβληματισμός όλης θα έλεγα της κοινωνίας και ειδικά την αρμοδίων για το χειρισμό της έχει έρεισμα και δικαιολογείται απόλυτα.

Ας έρθουμε τώρα στον Δήμο μας και ας κάνουμε την σχετικώς αυθαίρετη (αφού δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να το επιβεβαιώνει) αλλά ρεαλιστική πιστεύω υπόθεση ότι η επίδραση του τουρισμού στην περιοχή μας είναι αντίστοιχη αυτής που έχει ο τουρισμός στη χώρα μας. Ο καθένας λοιπόν καταλαβαίνει ότι οι συνέπειες που θα έχει η όπως διαγράφεται κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας λόγω κορονοιού θα είναι καταστροφικές.

Το εισόδημα των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων θα υποστεί μεγάλη καθίζηση αν δεν εξαφανισθεί ενώ το τσουνάμι αυτό θα συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα που όπως προανέφερα εμπλέκονται εμμέσως με τον τουρισμό όπως καταστήματα εστίασης με τους υπαλλήλους τους, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, ταξί. ΚΤΕΛ, καταστήματα με αναμνηστικά και παραδοσιακά προιόντα κτλ. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις συνέπειες που υφίστανται οι συνδημότες μας από την άσχημη χρονιά όσον αφορά στην διάθεση των προιόντων τους (κυρίως της ελιάς) καθώς επίσης και από την απραξία μεγάλου μέρους των επιτηδευματιών ελέω κορονοιού τους τελευταίους περίπου δύο μήνες (ξεκινώντας από τις απόκριες και την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων). Το πρόβλημα λοιπόν δυστυχώς διογκώνεται και σε μερικές περιπτώσεις ίσως τεθεί άμεσα θέμα βιοπορισμού για μερικές οικογένειες του Δήμου μας.

Πέρα όμως από διαπιστώσεις και αναλύσεις υπάρχουν λύσεις που να μπορέσουν έστω να απαλύνουν η να μετριάσουν την επίδραση του κορονοιού στον τουρισμό της περιοχής μας; Είναι ένα ερώτημα που και από την ιδιότητά μου ως αιρετού έχοντας κατά κάποιον τρόπο χρέος προσπάθησα να απαντήσω… Εγχείρημα δύσκολο φυσικά και για τον οποιονδήποτε να απαντήσει τουλάχιστον άμεσα αφού το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του Δήμου μας και οι όποιες αγαθές προθέσεις μου και προσπάθειες του πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπόψιν την κεντρική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τους κανόνες που αυτή επιτάσσει. Παρά όλα αυτά έχω να κάνω μερικές επισημάνσεις και προτάσεις που ίσως βοηθήσουν κάποιους συνδημότες μου και φυσικά συναδέλφους μου στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες:

  • Πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς (σύλλογοι ενοικιαζόμενων δωματίων, πολιτιστικοί σύλλογοι, εμπορικό σύλλογο, σύλλογο καφεστιατόρων) προκειμένου όλοι να ενημερωθούν για το μέγεθος του προβλήματος και να προτείνουν λύσεις.
  • Επιβάλλεται οι επαγγελματίες του τουρισμού να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όπως πχ να υπακούσουν στις οδηγίες του υπουργείου τουρισμού και να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρόκειται να συσταθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις όποιες νέες οδηγίες.
  • Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να κάνει μια κατά κάποιον τρόπο μελέτη βιωσιμότητας για να δει αν και υπό ποιες προϋποθέσεις τον συμφέρει να θέσει σε λειτουργία το κατάλυμά του.
  • Απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων από την καταβολή δημοτικών τελών και των τελών κοινοχρηστου έως τέλος του έτους.
  • Μείωση μισθωμάτων ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο προς διευκόλυνση των δημοτων (αγροτικά ακίνητα από κληροδότηματα)
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ότι αποτελεί κυρίως παραθεριστικό προορισμό και όχι τόσο τουριστικό άρα θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στην εσωτερική αγορά και αυτή θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο στόχο μας προσελκύοντάς τους με διάφορους τρόπους (ανταγωνιστικά πακέτα, παροχή άριστων υπηρεσιών κτλ).
  • Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη χώρα που τα έχει πάει πολύ κάλα με τον κορονοιό και σύμφωνα με την γερμανική Βild πρόκειται να αποτελέσει τον Νο 1 προορισμό των Γερμανών θα πρέπει να αξιοποιηθεί γενικότερα από όλο τον μηχανισμό του τουρισμού πανελλαδικά και συνεπώς της περιοχής μας.
  • Χρέος μας είναι να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις του τουρισμού σε συνδυασμό με φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Όλες οι παραπάνω σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμοί τελούν βέβαια υπό την αίρεση ότι κατά κάποιον τρόπο έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την επίδραση που έχει ο κορονοίος στην υγεία μας και σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα.

Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here