Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

0

Του Γιάννη  Κουρόγιωργα

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819) γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη)  και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”. Το 1798 έκτισε την μεγαλοπρεπή και <<καλλιμάρμαρο>>  Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και το 1805 έκτισε στο Άστρος  το παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη. Η σχολή ήταν ένα είδος πανεπιστημίου για εκείνη την εποχή, αφού οι μαθητές από όλη την Ελλάδα διδάσκονταν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μαθηματικά, φυσική – χημεία, γαλλικά και ιταλικά κ.α. Η <<καλλιμάρμαρος>>  σχολή στον Αγιάννη κάηκε μέχρι τα θεμέλια το 1826 από τον Ιμπραήμ .Η σχολή στο Άστρος επίσης καταστράφηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ , αλλά αναστηλώθηκε αργότερα από συγγενείς του Καρυτσιώτη.

Η σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος αρχικά λειτουργούσε ως σχολείο για πολλά χρόνια  και οι  χιλιάδες «καλαμαράδες» μαθητές  της σχολής προσέφεραν πολλά στο έθνος και έφαγαν με τα άρβυλα τους τα σκαλοπάτια της σχολής ,πού ένας ανόητος υπάλληλος  αντικατάστησε με «καινούργια» γιατί δεν καταλάβαινε πως μπορούσε να διατηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα να προφυλάξει τους επισκέπτες του μουσείου.

Η σχολή παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΥΠΠΟΑ) από τον Δήμο Άστρους και μετά από σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις μετατράπηκε σε  Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους το έτος 1985.

Ο χώρος του μουσείου, το κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο (μάντρα), μαζί με τον προαύλιο χώρο που σώζονται μέχρι σήμερα οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής και τον επίσης μαντρωμένο χωριστó γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός, μουσείο από μόνος του .

Ο χώρος είναι ένα μεγαλείο, ένα σημαντικότατο ιστορικό μνημείο. Αυτοί οι θησαυροί μας , δεν κτίζονται με τίποτα σήμερα, ούτε με μια χούφτα εκατομμύρια ευρώ , γιατί η ιστορία μας δεν ξαναγράφετε μερικές φορές. Αυτούς τους θησαυρούς άλλοι τους προσέχουν σαν τα μάτια τους, γιατί θέλουν να τους δείχνουν στα παιδιά τους , τους λένε «μουσεία» και τους κρατάνε πάντοτε ανοικτούς.

Τα μάρμαρα και τα μνημεία είναι σημαντικά και υπάρχουν σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Εμείς έχουμε παραπάνω από τα μνημεία αυτό τον υπέροχο σεμνό και επιβλητικό χώρο , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕIΟ ΑΠΟ ΜΌΝΟΣ ΤΟΥ, δεμένο με την σύγχρονη ιστορία μας που δεν το έχουν πολλοί. Αυτό το μουσείο μας θα ανοίξουμε σύντομα.

Το μουσείο διαθέτει επίσης μεγάλο προαύλειο χώρο, που υπάρχουν οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής με την δική τους ιστορία, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Στον προαύλειο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει δύο αγάλματα σε ανάκλιντρο, του Ηρώδη Αττικού και της συζύγου του, καθώς και κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά, κεραμική, χάλκινα αντικείμενα, επιγραφές, νομίσματα και άλλα ευρήματα από διάφορες θέσεις της αρχαίας Κυνουρίας, όπως τη Θυρέα και την Ανθήνη, το ελληνιστικό – ρωμαϊκό νεκροταφείο των Ελληνικών και το ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, του σημαντικότερου ιερού της αρχαίας Κυνουρίας κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο (8ος-4ος αι. π.Χ.). Γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη, όπως κιονόκρανα, εκτίθενται επίσης στον υπαίθριο προαύλειο χώρο του μουσείου.

Η ανασκαφή της γειτονικής  έπαυλης στην Εύα Δολιανών (απέχει από το Άστρος 4 χλμ)  του Ρωμαίου Έπαρχου και συνεργάτη των Ρωμαίων κατακτητών Ηρώδη Αττικού  έφερε στο φως ένα αρχαίο «μουσείο».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή των γλυπτών. Ο Αθηναίος μαικήνας διακόσμησε την έπαυλή του με μια πληθώρα έργων, που περιλάμβαναν τόσο πρωτότυπα γλυπτά των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, όσο και ρωμαϊκά αντίγραφα.

Στα σημαντικότερα εκθέματα συγκαταλέγονται:

– Επιτύμβια στήλη με παράσταση καθιστής γυναίκας και όρθιας κόρης. Αττικό έργο του 4ου αι. π.Χ. με μεταγενέστερες επεμβάσεις.
– Ακέφαλο άγαλμα Νηρηίδας. 5ος αι. π.Χ. Θεωρείται έργο του γλύπτη Ξάνθου.
– Αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση του Ερμή και των Νυμφών. Αρχαϊστικό έργο της εποχής του Αυγούστου που αντιγράφει πρώιμο κλασικό πρότυπο.
– Πορτραίτο του Ηρώδη Αττικού. 2ος αι. μ.Χ.
– Πορτραίτα του Αδριανού και αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αντωνίνων, 2ος-3ος αι. μ.Χ.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε εδώ τα παρακάτω.

Ο «αρχαίος Έλληνας»  Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης διακρίνεται τρίτος από αριστερά  με άλλους καθηγητές και τον Κωνσταντίνο Καλίτση( τρίτος από δεξιά, που εκτός του σχολικού προγράμματος δίδασκε φιλοσοφία στους μαθητές),  μπροστά στη σχολή  Καρυτσιώτη, όταν η σχολή ήταν σχολείο την δεκαετία του 1950.(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα Θυρεάτις Γη)

Η ιδέα του μουσείου Άστρους ξεκίνησε και έγινε πραγματικότητα   από τον αείμνηστο σεβαστό  καθηγητή μας «αρχαίο Έλληνα»  Κυριάκο (Κούλη) Χασαπογιάννη (δεν  «μετατράπηκε» από κανέναν , «έγινε» από τον αείμνηστο σεβαστό  καθηγητή μας).

Ο αείμνηστος καθηγητής μας  Παναγιώτης (Πάνος) Καμπύλης συνέχισε με το ίδιο  και  καλύτερο τρόπο να υπηρετεί το μουσείο και τον τόπο.

Ο φίλος και σεβαστός μας καθηγητής  Ηλίας Σακαλής ,με την αναμφίβολα επίδραση του άλλου αείμνηστου καθηγητού μας  Μίμη Σακαλή , του πατριώτη μας αρχαιολόγου, Παναγιώτη Φάκλαρη,  καθηγητού της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, και του  Γεωργίου Σταϊνχάουερ, έφορου  αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, σχεδίασε και τελείωσε  το έργο όπως το ξέρουμε σήμερα ,με μεγάλη εξυπνάδα και πολλή δουλειά , μετέφερε το Μουσείο Άστρους  από το κτήριο του αγροκηπίου στη Σχολή  Καρυτσιώτη, τελεία και πάβλα.

Πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι συμπατριώτες μας  συνέχισαν και  συνεχίζουν   σήμερα το έργο και την παρακαταθήκη, που άφησε ο “αρχαίος Έλληνας ” Κούλης Χασαπογιάννης ,αδιάκοπα όσο μπορούν  και αμισθί , όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Υπήρχαν κάποτε  μερικοί  άνθρωποι που προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους στο τόπο. Όλους αυτούς τους γράψαμε στα βιβλία της ιστορίας, τους ευχαριστούμε και θα τους ευγνωμονούμε πάντοτε. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε σήμερα, χωρίς όλους αυτούς “δεν θα είχαμε τίποτα”, ούτε θα κάναμε τον σημερινό διάλογο.

Αντίθετα διαβάζουμε  ηθελημένες η άθελες ανακρίβειες στην ιστοσελίδα του δήμου μας για το μουσείο που «ξαναγράφουν» την ιστορία στα μέτρα τους ,  “μετατράπηκε σε Μουσείο της Κυνουρίας από τον έφορο»…. που μερικοί νομίζουν δεν είναι και τίποτα σπουδαίο  να διαφημίζουμε υπαλλήλους που έτυχε  το συγκεκριμένο χρόνο να κατέχουν μια θέση στο ΥΠΠΟΑ   και που «δεν έκαναν την πραγματική δουλειά» που άλλοι άρχισαν  πολλά χρόνια  νωρήτερα  και τελείωσαν,  ο  αείμνηστος σεβαστός  καθηγητής μας «αρχαίος Έλληνας»  Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης  και οι παραπάνω σεβαστοί καθηγητές μας, που τους «ξεχάσαμε» για να προβάλουμε ανακρίβειες.

Το 1959 σίγουρα το μουσείο ήταν σε γειτονικό κτήριο του αγροκηπίου.

Ας  αναφέρουμε και ένα μαργαριτάρι που το γνωρίζει ο δήμος μας και αδιαφορεί  η συσκέπτεται. Ακόμα σήμερα  λέει στην ιστοσελίδα του «Τα επόμενα χρόνια, έγινε σχολείο και το 1959, έγινε αρχαιολογικό μουσείο». Το 1966 δεν ήταν σίγουρα μουσείο ,ήταν το Λύκειο Άστρους, αποφοίτησα το 1966 από το Λύκειο Άστρους .Το 1959 σίγουρα το μουσείο ήταν σε γειτονικό κτήριο του αγροκηπίου.

https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/arhaiologiko-moyseio-astroys

Επίσης το 1967  η σχολή Καρυτσιώτη δεν ήταν μουσείο ,ήταν το Λύκειο Άστρους.

Και με την ευκαιρία μια και μιλάμε για μαργαριτάρια  θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ,κάποτε θα το καταλάβουν και οι αρμόδιοι που το γνωρίζουν,  και άλλο ένα μαργαριτάρι της ιστοσελίδας του δήμου μας άσχετο με το θέμα μας αλλά είναι  σημαντικό για μερικούς. https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/faraggi-lepidas  «Το Φαράγγι της Λεπίδας αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διαθέτει υπέροχη φυσική ομορφιά.  Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια.»

«Εδώ ο πρόεδρος της κοινότητας  μας χρειάζεται την μαγκούρα του Λουφολιά».

Την 7-10-2008  με την  πρόφαση της ρωγμής το ΥΠΠΟΑ έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και από υπερβολική ταχύτητα απερίσκεπτα  χωρίς αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων αρχών του ΥΠΠΟΑ κλειδοαμπάρωσε  καταχρηστικά  και  τον ξεχωριστό γειτονικό “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ  του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“8.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….”Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

Μετά το 2015 με άλλα  έγγραφα  ΥΠΠΟΑ ανέφερε  το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει.

Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 μεταξύ άλλων αναφέρει …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

Την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρους Άστρους.

Τον Φεβρουάριο, 2020  ακούσαμε με μεγάλη χαρά το δήμαρχο μας  που δημόσια ανάφερε και αποφάσισε με συγκεκριμένες ενέργειες να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και τον “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Το ΥΠΠΟΑ  «συσκέπτεται» και μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στις αναφορές μας. Μας έδωσε τους αριθμούς πρωτοκόλλου που αναγκαστικά αρχειοθετήσαμε στο φάκελο μας « Αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Κράτους» ,μέχρι να αποφασίσουμε αν θα καταφύγουμε στις Ελληνικές και  Ευρωπαϊκές αρχές  για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας  σύμφωνα με το άρθρο του Συντάγματος για το δικαίωμα αναφοράς και την Ελληνική νομοθεσία  η και θα δημοσιεύσουμε στον Ελληνικό και παγκόσμιο τύπο, ότι θεωρούμε σημαντικό και χρήσιμο για τους συμπολίτες μας (που θα το αρχίσουμε σύντομα).

«Εχουμε καταθέσει ένα έγγραφο  με  αριθμό πρωτ. 109057  ημερ έκδοσης 14/03/2018 και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει μια αιτιολογημένη απάντηση.»

““Το έγγραφό σας πρωτοκολλήθηκε προς την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με κοινοποίηση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και αριθμό: 568072”

“Το έγγραφό σας πρωτοκολλήθηκε με αριθμό: 590807”

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους χωρίς ντροπή κανενός παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα και ανοίγει πότε πότε για στάχτη στα μάτια μας.

Η τοπική κοινωνία οργισμένη περιμένει υπομονετικά και σιωπηλά τον κοινό νου να επικρατήσει  και  ποτέ δεν θα δεχθεί  «η  πρόφαση της ρωγμής»  να  γίνει πρόφαση της «στατικής επάρκειας». Σκέπτεται  και δεν καταλαβαίνει γιατί άραγε το ΥΠΠΟΑ ξόδεψε τα χρήματα, (δεν ξέρουμε το τελικό ποσό αφού πρέπει να προστεθούν και οι μελέτες της στατικής  επάρκειας του κτηρίου) ,για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους από το 2011 μέχρι το 2015  και  από το 2015 μέχρι σήμερα. Ίσως κάποτε θα το μάθουμε.

Πληροφορίες:
Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, Κτήριο Παλιάς Σχολής Καρυτσιώτη, Άστρος Κυνουρίας, 22001, Αρκαδία Τηλέφωνο: (+30) 2755023701

Δείτε τους συνδέσμους για περισσότερα.

Η ιστορία του Αρχαιολογικoύ Μουσείου Άστρους

1)”Ελλάδα2021″- O«Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

Πηγές

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστρους. ( Κατάλογος Γλυπτών ) Αλκμήνη Ντατσούλη -Σταυρίδη. 1999.

AstrosKynouriaNews  

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους – Archaeological Museum of Astros – Το Άστρος της θαλάσσης (astrosparalio.gr)

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας | (boriakinouria.gov.gr)

https://www.gtp.gr/TDirectoryDetails.asp?id=4330&lng=1

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους – GTP

https://www.arcadiaportal.gr/news/arhaiologiko-moyseio-astroys-apokalyptei-ta-esoterika-mystika-toy-picsvid

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το «Το κλειδοαμπάρωμα της ντροπής», τις χιλιάδες υπογραφές των συμπολιτών μας  που θα κατατεθούν περισσότερες πάλι στο ΥΠΠΟΑ , «Δεν χάφτουμε τίποτα»  και πολλά άλλα σχετικά άρθρα ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο από τους συνεργάτες μας   AstrosKynouriaNews    ( Από την κατηγορία «Ο τόπος μας/ Αξιοθέατα/Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους)   και εκεί θα δέιτε τά άλλα άρθρα.

Δεν γιορτάζουμε μόνο μια φορά το χρόνο, αλλά τα έχουμε πάντοτε ανοικτά και τα προβάλουμε όπου μπορούμε και στην ιστοσελίδα του δήμου μας.

Χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων της περιοχής, κατατέθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού,για το…

Το κλειδοαμπάρωμα της ντροπής: Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση να κλείσει O “Iερός Χώρος ”

Δεν χάφτουμε τίποτα, εμείς μόνοι μας θα ανοίξουμε τον …

https://www.astros-kynourianews.gr/category/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1/%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%83-%ce%bc%ce%b1%cf%83/%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83/

Από την κατηγορία μας

Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης 

Από το   https://astrosgreece.gr

#astrosgreecegr


Η είσοδος του «Ιερού Χώρου» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους είναι ένα ιστορικό μνημείο, Εδώ περπάτησαν για να συμμετέχουν στην εθνοσυνέλευση ο γέρος του Μωριά και οι σύνεδροι την εθνοσυνέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here